Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britové šokují EU a volí Brexit - na trhy doletěla další černá labuť

Britové šokují EU a volí Brexit - na trhy doletěla další černá labuť

24.06.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Britové relativně těsnou většinou řekli, že chtějí z Unie ven. Šokující výsledek britského referenda zastihl trhy nepřipravené. Dnes se proto musíme připravit na výprodeje na akciových trzích a pád libry a eura. Brexit má okamžité dozvuky i ve střední Evropě. Pod výrazný tlak se dostává polský zlotý, forint a v menší míře i česká koruna. Otázkou pak spíše je, jak dlouho na trzích nervozita a napětí přetrvá.
Pokud Británie referendum skutečně vezme vážně a nastartuje odchod z EU, z britských trhů napětí pravděpodobně jen tak nezmizí. Zbytek EU a eurozónu zastihuje Brexit v relativně dobré hospodářské kondici. Trhy budou primárně sledovat, zda nepovede Brexit k nárůstu a eskalaci anti-evropských nálad napříč EU do té míry, že by byla ohrožena důvěra v projekt EU a eura jako takového. V takovém případě odhadujeme, že by růst eurozóny mohl v tomto a příštím roce kvůli odkládání investic být pomalejší o více než 0.7 p.b. (viz naše předešlá analýza https://www.csobft.cz//resources/appData/1b/emvz6vjx9eqd9o68h7u8rfa3mcrcg1/Ekonomick__-a-tr__n__-dopady-eventu__ln__ho-Brexitu.pdf ). Pak by i negativní odraz na evropských trzích byl trvalejší.
Jakou podobu ale Brexit nakonec bude mít a jakou nákazu eventuálně vyvolá nebude jasné hned. Trhy mohou žít v nejistotě delší dobu. Po prvotním šoku dnes čekáme, že se pozornost stočí k vystoupení Davida Camerona a k tomu, jak rychle může být v nejbližší době nastartován proces rozchodu s Unií (podle článku 50). Trhy budou sledovat také reakce ostatních evropských politiků a pak především jednotné stanovisko - na summitu G7 (25-26 června) a na summitu EU (28-29.června). Jasněji demonstrovaný společný postoj, v ideálním případě spojený s plánem na zastavení potenciální nákazy, by mohl trhy po prvotním šoku načas zklidnit.

Kritické bude ale sledovat, jaké ohlasy časem vyvolá Brexit na severu Evropy u tradičních spojenců Británie v EU (Nizozemí, Finsko, Dánsko). Zásadní z tohoto pohledu bude především Nizozemí, kde jsou na začátku příštího roku volby a silná antievropská opozice má v plánu také vyvolat referendum o setrvání v Unii. V jiném světle se také budou dívat trhy na víkendové volby ve Španělsku, kde ale sílící ultra-levicová strana Podemos zatím vystupuje pro-Evropsky. Horší je z tohoto pohledu situace v Itálii, kde sílící hnutí 5ti hvězdiček otevřeně volá po opuštění eurozóny. Volby v Itálii jsou v plánu sice až v roce 2018, ale premiér Mateo Renzi řekl, že pokud letos v říjnovém referendu neprojde ústavní reforma, rezignuje…

Vysoká nejistota vyvolaná Brexitem zvyšuje pravděpodobnost, že Evropská centrální banka natáhne tisk peněz a zvýší jeho objem na jednom z nejbližších zasedání. Naopak růst amerických sazeb se pravděpodobně odkládá na neurčito. V Česku může Brexit vést ve finále v případě trvalejšího napětí na trzích k natažení intervenčního režimu do druhé poloviny roku 2017 zvyšuje pravděpodobnost zavedení záporných sazeb.

Region - forex
Pro trhy šokující výsledek britského referenda má dramatickou odezvu i ve střední Evropě, kde výrazně oslabily všechny měny a to dokonce včetně české koruny. V čele ztrát je samozřejmě polský zlotý, který přeskočil hranici 4,50. Pokud jde o českou korunu, tak trh po ránu testuje rezistenci na úrovni EUR/CZK 27,10, nicméně pokud se usadíme nad ní, tak další zastávka je na úrovni 27,30.

Otázkou je, jak daleko mohou ještě středoevropské měny oslabit z dnešních ranních úrovní. Hlavní centrální banky v čele s Fedem a ECB budou připraveny dodávat dodatečnou likviditu (skrze swap linky jako při kolapsu Lehmann Brothers) a eventuálně i intervenovat (což se může týkat i polské NBP). Následujích několik dní může být tedy volatilnější, avšak během léta se může situace již uklidnit.

Dluhopisy
Brexit představuje zřejmou vodu na mlýn bezpečných dluhopisů. Americký desetiletý výnos klesá o cca 30 bps a výraznou reakci lze očekávat i v případě německých vládních výnosů, které se patrně dostanou zpět do záporu (10 let). Naopak dost nervózní mohou být např. dluhopisy Španělska, zejména vezmeme-li v potaz víkendové parlamentní volby.

Na pozadí Brexitu padá šance na červencový růst oficiálních sazeb v USA a pravděpodobnější je další uvolnění měnové politiky ze strany ECB (což by následně mělo důsledky pro ČNB).

Komodity
Brexit evidentně překvapil i komoditní trhy. Cena ropy Brent se od rána prudce propadá a klesá k 48 USD/barel, podobně se vyvíjí i ceny ostatních cyklických komodit (např. měď). Naopak vysoká míra nejistoty, co vlastně rozhodnutí britských voličů znamená, nahrává zlatu, jehož cena roste o více než 5 %.

Dnes lze na trzích očekávat velmi vysokou volatilitu. V případě ropy leží nejbližší cíl na úrovni 47 USD/barel, poté případně 43,50 USD/barel.

 

Váš názor
  •  
    25.06.2016 12:21

    Brexit a černá labuť ? :) autoři evidentně neví, co tento pojem znamená :)
    plungerboy
  • Zachovat klid
    24.06.2016 10:58

    Brexit, tohle slovo se stalo v poslední době zaklínadlem a především strašákem. Používali jej odpůrci vystoupení VB z EU. Domnívám se zbytečně. Nic dramatického se totiž nestane, čas vše zhojí a VB bude fungovat v Evropě dále. A pokud se odpojí Skotsko a Sev. Irsko, tak se opět nic dramatického nestane. Ekonomická spolupráce bude nadále fungovat a jediné, co se změní, a to možná zásadně ? Možná si ti bruselští papaláši uvědomí, že nejsou pupkem Evropy. Přeji hezký a hlavně klidný víkend.
    Žíža
    • Re: Zachovat klid
      24.06.2016 15:38

      souhlas, EU se musí změnit a zaměřit se jenom na podstatné a důležité věci a těch je jenom pár...ostatní "prkotiny" at zůstanou v kompetenci národních vlád
      efzet
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m