Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká makro data a italské banky by měly zastínit vyčpělé téma Brexit

Americká makro data a italské banky by měly zastínit vyčpělé téma Brexit

04.07.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco v předvečer okurkové sezóny finanční média stále nechtějí opustit atraktivní téma Brexitu, tak globální trhy se již dívají dále. Kauza sporu o rekapitalizaci italských bank a americká data z trhu práce mohou být tím, co Brexit konečně vytlačí z výsluní.

Krátce se tedy nejprve zastavme u kauzy italských bank, která se rozhořela právě ve stínu Brexitu a jde o klasickou ukázku toho, jak obtížně se prosazují uvnitř EU další stupně integrace v okamžiku, kdy zrovna není po chuti některé z velkých zemí unie. Tentokrát nejde o nic menšího než o bankovní unii, která je postupně budována a stojí mimo jiné na principu toho, že pokud se banka (v eurozóně) dostane do problémů, tak to jsou v první řadě její akcionáři a držitelé jejích dluhopisů, jež odnesou to, že musí být (eventuálně) zachráněna, resp. rekapitalizována z veřejných zdrojů. Tento princip chce nyní Itálie porušit a svým bankám (nelegálně) pomoci, což se Bruselu a Berlínu logicky nelíbí, neboť bankovní unie by dostala ránu do kotníku v situaci, kdy ještě nestála na vlastních nohou. Italský premiér Renzi, kterého v říjnu rovněž čeká referendum, však zjevně o zvoleném řešení nehodlá s Bruselem příliš diskutovat. Uvidíme tedy, zdali italská vláda s Evropskou komisí najde společnou řeč, nicméně slovní přestřelky italským bankám asi život neulehčí, přičemž jasno musí být do konce měsíce, kdy budou dokončeny stres testy evropských bank.

Američané sice začínají týden svátkem, avšak i tak bude zbytek týdne, co do událostí nabitý. Vévodit všemu bude report z trhu práce, který minulý měsíc způsobil velký poprask velmi slabým číslem (přírůstek jen 38 tisíc nových pracovních míst). Mezitím přišla hezká řádka amerických dat, která tak slabý růst zaměstnanosti vcelku jasně rozporuje (mezi nimi např. v pátek odpoledne zveřejněný index ISM z průmyslu). V červnu by se podle nás mělo americkému trhu práce dařit lépe, což by mělo reflektovat to, že ekonomika za velkou louží podle nás ve druhém kvartále rostla téměř tříprocentním tempem.

Region - forex

V pátek regionální měny vůči euru vesměs oslabovaly. K tomu pomohly i slabé výsledky podnikatelských nálad v průmyslu za červen (PMI). Zejména český index se citelně propadl (na tříletá minima).

Nadcházející týden je na události v regionu tradičně bohatý, neboť bude zveřejněna řada makroekonomických statistik (v ČR například průmysl za květen, v Maďarsku inflace za červen - obojí v pátek). Dominovat však patrně bude zasedání polské centrální banky (středa). Zajímavá může být nová prognóza, jež patrně vyzní z pohledu zlotého negativně. Podle našeho názoru bude redukován zejména optimistický výhled na rok 2017, který počítá s růstem HDP ve výši 3,8 %. Zároveň s tím se dá očekávat i snížení inflačního výhledu zejména v roce 2017. Hrozí přitom, že nová prognóza bude indikovat, že inflace zůstane po většinu příštího roku pod spodní hranicí cíleného inflačního pásma (1,5-3,5 %).

Dluhopisy
Lepší než očekávaný index ISM měl nakonec na americké vládní výnosy pouze malý vliv, ačkoliv dopadl významně lépe, než se čekalo. Celkově data naznačují růst americké ekonomiky ve druhém kvartále cca o 3 % (mezikvartálně anualizovaně).

Tento týden bude pro dluhopisy tradičně zajímavý, neboť budou například zveřejněna data z trhu práce USA (payrolls). Kromě toho bude trh jistě sledovat i zveřejnění zápisu z posledního jednání Fedu (středa), ačkoliv se zvýšením sazeb trh v tuto chvíli prakticky nepočítá…

Komodity

Ropa se v pátek výrazněji nevzdalovala od 50 USD/barel. Data od společnosti Baker Hughes sice opět ukázala na růst aktivity producentů v USA, nicméně na trh to výraznější vliv nemělo. Naše analýzy naznačují, že ke stabilizaci americké produkce “břidlicové” ropy patrně dojde během prvního kvartálu 2016, přičemž k výraznějšímu uspíšení by byl nutný skutečně významný nárůst těžařské aktivity (který neočekáváme).

Dnes je v USA svátek a obchodování tak bude celkově klidnější. Kromě obligátní pozornosti věnované týdenním statistikám z trhu s ropou trh sleduje zveřejnění zápisu z jednání Fedu. Ropu může začít zajímat i postupně slábnoucí jüan…

 
 

Čtěte více:

Týden na měnách: Britské sazby půjdou dolů
01.07.2016 17:21
Pozornost trhů zůstala i tento týden upřena především do Británie. Po ...
Eurodolar roste, pozitivní nálada trhům nakonec vydržela i v pátek
01.07.2016 17:39
Páteční obchodování nakonec navázalo na předchozí dny a odehrávalo se ...
S&P 500 dotahuje úrovně před Brexitem
01.07.2016 22:03
Akciové trhy v zámoří pokračovaly v zotavení z šoku způsobeného výsled...
Asie se na počátku týdne svezla na vlně optimismu
04.07.2016 8:49
Akcie v Asii na počátku nového týdne jednoznačně hýřily optimismem a t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data