Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaorálek pro FT: Co musí EU učinit, aby se dál nerozpadala

Zaorálek pro FT: Co musí EU učinit, aby se dál nerozpadala

06.07.2016 8:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Po proběhlém referendu ve Spojeném království je patrný tlak na rozhodnou akci – rychlý rozvod EU a Británie a odvážné změny v evropské integraci a dohodách. Volání po rychlých krocích je pochopitelné, ale také nebezpečné. Přechodná nejistota je lepší než špatné a nevratné změny. Zbylých 27 členských zemí čelí dvěma výzvám a ani jedna z nich by neměla být předmětem ukvapených řešení. První z nich je změna vztahů s Velkou Británií, která by měla přinést blízké a reciproční partnerství. Druhou představuje změna samotného evropského projektu s cílem posílení vzájemné soudržnosti a znovuzískání důvěry občanů. První úkol je velmi důležitý, druhý má existenciální význam.

Jednání o Brexitu a reformy EU musí být prováděny s pokorou. Bylo by jednoduché dávat všechnu vinu nezodpovědným britským politikům a voličům. Brexit je symptomem širší krize důvěry a kolapsu evropského politického kapitálu. Británie může být speciálním případem, ale obavy, které v této zemi zaznívají a které se týkají zejména negativních jevů spojených s globalizací, lze najít i v jiných zemích. Bruselské instituce a zejména Evropská komise mají svůj podíl viny. Namísto symbolu jednoty se staly symbolem odcizení a především ve spojitosti s uprchlickou krizí zvyšují nedůvěru veřejnosti.

Vedení Unie je nyní vnímáno jako technokratické elity, které jsou vzdáleny problémům veřejnosti. Vypovídající je například to, že Jean-Claude Juncker nepřijel do Velké Británie podpořit tábor zastánců EU, protože panovaly obavy, že tento krok by jim spíše uškodil. EU možná vznikla jako projekt elit, ale tímto projektem určitě nemůže zůstat. Proto mě velmi matou návrhy na další integraci EU, které se objevily ihned po referendu o Brexitu. Horší než tyto federalistické tlaky už by bylo pouze rozhodnutí jednotlivých členských zemí získat zpět svou plnou suverenitu.

Česká republika podporuje návrhy na užší spolupráci v oblastech, kde je integrace nezbytná z hlediska společných zájmů zemí EU a kde integrace dává smysl z pohledu jejích občanů. Mezi tyto oblasti patří například obrana a bezpečnost, energetika, digitální jednotný trh či imigrace. Posun směrem k větší diverzifikaci je ale v EU faktem a Česká republika chce v tomto procesu hrát klíčovou roli. Nesmí ovšem docházet k poškozování samotných základů EU a vzájemné soudržnosti jednotlivých zemí. Evropské instituce a zejména Evropská komise pak musí upustit od svého elitářského přístupu a musí sjednocovat namísto toho, aby prosazovaly zájmy „jádra“. Musí se stát jakýmsi „manželským poradcem“, který má bránit dalším rozvodům.

Důsledky britského referenda nám připomínají skutečnou hodnotu evropského projektu, kterou je ochrana proti našim vnitřním démonům. Velká Británie nyní čelí oslabující měně, ekonomickému zpomalení, politickému vakuu, možnému odchodu Skotska a nejistotě ohledně mírových dohod v Severním Irsku. Jde o náznak toho, jak by vypadala Evropa bez silné EU. Takovému stavu se musí snažit vyhnout Unie i Velká Británie.

Autorem je ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Americký trh práce, ISM a Fed… týdenní výhled
04.07.2016 11:10
Nástup do tohoto týdne zpomalí svátek v USA. V pátek naopak trhům na a...
Project Syndicate: Když se globalizace digitalizuje
04.07.2016 14:00
Američtí voliči mají vztek. Ačkoliv však na prvním místě jejich seznam...
Jak se Brexit dotkne zahraničních bank na 9 způsobů
05.07.2016 14:00
Evropské i americké banky po Brexitu trpí. Akcie velkých globálních ba...

Váš názor
  • Malá perlička pro eurofanatiky
    06.07.2016 18:26

    Luboš je na stejné straně barikády jako Bohuš nebo Dienstbier... Dnes vymýšlení nový zákkon o sociálním bydlení, což rezonuje unisono s ideály evropanství. Tak posuďte sami, jakou kravinu zase vymýšlí... V zemi máme 350.000 zahraničních pracovníků (hlavně Slováků a Ukrajinců), pracuje tu 140.000 důchodců (udaje MPSV 2015) a podle Svazu obchodu a průmyslu je tu 150.000 volných mist (od lékařů a vývojářů až po pomocne sily). Živit za této situace 450.000 nezaměstnaných na dávkch je přepych který si nedovoli ani Švýcarsko. !!! Co chcete po Zaorálkovi, když TOHLE NEVIDÍ?
    Jesse
    • Re: Malá perlička pro eurofanatiky
      07.07.2016 10:02

      Pan Zaorálek se už vidí v Bruselu. Holt koho chleba jí, toho píseň zpívá. Nakonec, který z politiků toto nedělal? Namátkou pan Klaus, Zeman a snad někteří další jedinci si byli vědomi existence čtyř světových stran. Převážná většina však zná pouze západ, stejně jako před revolucí znali pouze východ.
      tejape
      •  
        07.07.2016 10:10

        Namátkou Zeman je jednoznačně pro EU. Zaorálek kandiduje do Bruselu?? To účelově lžeš , nebo mi něco uniklo? Na jaký post?? Nevyjadřuje se spíše coby ministr zahraničí ČR?? Četl si vůbec ten článek?? Nekritizuje náhodou současný stav EU Můžeš doložit, že se nejedná o Tvou pomluvu a Zaorálek se chystá do Bruselu??
        Velkamedvědice
    • Re: Malá perlička pro eurofanatiky
      07.07.2016 9:45

      Národu, který si zvolí za prezidenta to co máme prodá šikovný prodavač cokoliv.
      ..
      • Volba prezidenta
        07.07.2016 9:51

        byla svobodná. Pokud vím, kandidátů bylo více. Proběhla přímá volba. Není co řešit. Však tam není navěky.
        tejape
        • Re: Volba prezidenta
          07.07.2016 10:42

          Hlavně jak se zase zviditelnil. Na každé hromadné fotce velice vyniká. Pevně věřím na rčení že ve zdravém těle je zdravý duch. Ale už se lepší. Na jeho yachtě, jsem letos nezahlédl ani jeden popelník. Možná ho fotografové vyretušovali. Ale ani jeho manželku nebylo moc vidět. Aby jí taky neposlal někam jako ambasadorku.
          ..
        • Re: Volba prezidenta
          07.07.2016 9:59

          JJ. Názorná ukázka, že referndum nemusí být vždy nejlepší řešení. Stačí kapku zmanipulovat veřejnost vracením majetku sudetům atd.. o))
          Velkamedvědice
          •  
            07.07.2016 10:41

            pikantní ovšem bylo to, že KS "zmanipuloval" své odpůrce osobně :))
            mša
            • Mša
              07.07.2016 10:45

              Pikatní na tom, že KS nelhal, na rozdíl od Zemana. Proto prohrál. zeman se vydržel chovat do prvního kola jako gentleman, hleděl jsem. pak rozjel snůšku pomluv od Terzezy po Sudety.
              Velkamedvědice
              • Re: Mša
                07.07.2016 11:27

                KS snad neobelhal mladé voliče, že je punker? Do druhého kola se dostal pouze lží. Řada lidí by Zemana nevolila, kdyby měli jinou volbu. Takže právě KS zvolil MZ.
                Kalka.
          • Nejvíce zmanipulovanou skupinou
            07.07.2016 10:14

            jsou nejčastěji politikové. Smutné je, že jejich hloubka zmanipulování je přímo úměrná moci, jež je jím s funkcí umožněna a bohatství, které s danou funkcí získají.
            tejape
  • Proberte se eurohujeři
    06.07.2016 18:06

    Evropa není žádný národ a nikdy nebude. Evropa díky kolektivizaci (jinak se to nedá nazvat) ztrácí vlastní multikulturu a pestrost, která zde již byla. Evropa se díky EU stává pouze unifikovaným monstrem. Kdo touží po komunizmu s vlídnou tváří, chce mít všechno jednotné, stejné, černobílé, nudné, kolektivní, průměrné, měnu, hranice, vůdce, jedno mužstvo atd... ať si pro EU třeba stoupne na barikádu a dělá ze sebe kašpara. Přijde doba, kdy bude litovat. My už kolektivizaci pamatujeme. Je s podivem, že rudobijci tak touží po socíku a kolektivní maškarádě.
    Jesse
  • Kdyby všichni lidé Evropy
    06.07.2016 16:17

    Věnovali na udržení se v Evropě jen polovinu toho času a úsilí co ho věnují na jejím rozbouráním tak nám budou mnozí závidět. Ovšem ono je daleko snadnější něco zničit než to vybudovat. V tom byli a jsou nejlepší rudoši ala Brazilie, nebo Venezuela kde převzali prosperující zemi a zruijnovali zem i lidi .
    Koukol
    • Re: Kdyby všichni lidé Evropy
      06.07.2016 17:53

      Kdyby byly v řece ryby... Co to meleš čéče za bludy? Přesně v tomto duchu horlivě mluvili komouši v padesátých letech - "kdybychom si všichni vyhrnuli rukávy a dali se do díla, tak budeme ten komunizmus vybudujeme a už nikdy by nemusel nikdo dřít na pánskééé":-))) BTW: Byli to právě zakladatelé EU, kteří destruují Evropu. Většina z nich se rekrutovala a dodnes se i hlásí k tzv "Socialistické internacionále". Vždy, když někdo začal horlivě spojovat nespojitelné, vžy nadělal víc škody než užitku. Angličané to už pochopili.
      Jesse
      •  
        06.07.2016 17:55

        Myslíš polovinu angličanů. Nadšeni moc nevypadají.
        Velkamedvědice
        •  
          06.07.2016 18:00

          My jsme to v 1968 i 1989 také pochopili a moc lidí nadšeno není. Představ si, že by nějakého vola napadlo spojit USA, Kanadu a Mexiko... Už té legrace zanechej, nemá to smysl :-)))
          Jesse
          • Spojovat
            06.07.2016 18:05

            nespojitelné může buď naivka nebo ten, kdo má se spojení vlastní prospěch. V tomto případě platí pro bruselské byrokraty ta druhá část věty.
            tejape
          • Džesie
            06.07.2016 18:04

            Ale ono dle mě není problém v samotném sdružení. ale jednak v tom, že Evropu plíživě postihl socialismus v plní nahotě přerozdělování, centralizace atd. viz silný Brusel slabý jedinec a v tom, že elity prostě nezastupovaly většinové zájmy lidí, ale svoje , nebo ty, co považovali za správné bez ohledu na názor lidí a prosazovali především zájmy velkých.
            Velkamedvědice
            • Re: Džesie
              06.07.2016 18:09

              Tys to pořád nepochopil:-) Právě proto, že elity tento socializmus zavedli...PRÁVĚ PROTO! Kůň se musí zapřáhnout před povoz, ne neopak. Elity jsou problém. Dokud nepřijde mozek a neřekne elitám, že nemají právo být elitou, ale společenským odpadem, nikdy to nepochopí. Bučí stejným tónem jako stádo.
              Jesse
              • Džesie
                06.07.2016 18:18

                Jenže voliči ty nejrůznější levičáky na národních úrovních sami volili a a pak se jim to kapku vymklo..o))A víš co je i důsledkem Brexitu, který přehlížíš? Rozjásaný komunista Špaček, který si mě dovolí veřejně nazvat antikomunistickým prasetem..Tam jsme až došli v nenávisti ke kapitalismu..
                Velkamedvědice
                • VM
                  06.07.2016 19:12

                  důsledek Brexitu je že se z eurofanatiků v EP stanou ještě větší ma**ři...nikdy více ty tro**y, které vídávám v EP...takovou hrůzu nemohu obhajovat ani kvůli 200 mld. ročně...ono mnohem více odteče jinak...tudíž out...vivat Brexit...forewer
                  el mrcoch
                  • Re: VM
                    06.07.2016 19:21

                    To si nemyslim, že vice uteče, ale jistě nikoho nenutím křivit se jen kvůli penězům. Jednak jsem psal něco jiného, co se Tě netýka, nejsi komunista Špaček. Jednak je to věc britu a ti nadšeni nejsou. A jednak Tve přesvědčfeni, ž6e diky Brexitu rozpadne Eu nesdílím myslim, že se nerozpadne.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      06.07.2016 19:23

                      A tk ty sam pišeš, že g eurofanatiku budou ještě vetší8 a z toho se raduješ?
                      Velkamedvědice
                      • Z
                        06.07.2016 19:28

                        toho plyne moje skepse....chápeš ten paskvil???...pro mě je to tlupa prolhaných, zaprodaných, egoistických pa**antů...nechci je....aŤ to skončí dříve než to napáchá mnohem více škody...
                        el mrcoch
                        • Re: Z
                          06.07.2016 19:32

                          Jenže ono to ani zdaleka neskončí..Vůbec se nebudu divit, ač je to nepředstavitelné, že Briti vymění náčellníky a hodí nějak zpátečku
                          Velkamedvědice
                          •  
                            06.07.2016 19:37

                            to by museli hodit zpátečku jiní
                            mša
                            • mša
                              06.07.2016 19:38

                              Nehci být špatný prorok, ale možná si na moje slova vzpomeneš. Místo demisí bych čekal aktivaci článku 50
                              Velkamedvědice
                              • Re: mša
                                06.07.2016 19:44

                                mají na to dva roky. Cameron konat nebude. Nový premiér či premiérka konat bude
                                mša
                                • A proč by také
                                  06.07.2016 19:52

                                  neměl nový premiér konat? Referendum bylo snad právoplatné. Nerozhodl premiér, ale lid.
                                  tejape
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu loni klesla o 0,2 pct, ve 4Q ale vzrostla o 0,4 pct mezičtvrtletně
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university