Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kocherlakota: Pokud chceme, aby trhy fungovaly, musíme zrušit hotovost

Kocherlakota: Pokud chceme, aby trhy fungovaly, musíme zrušit hotovost

08.09.2016 15:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud se domníváte, že vládní intervence na trzích mohou za poslední recesi a pomalé oživení, máte možná pravdu. Ovšem jinak, než si myslíte. Představte si, co by se na trzích dělo, kdyby najednou všichni dospěli k přesvědčení, že budoucí ekonomický růst bude velmi pomalý. Ceny bezpečných aktiv včetně amerických vládních dluhopisů by prudce vzrostly. Reálné sazby, které jsou očištěné o inflaci, by tak klesly (výše těchto sazeb se pohybuje vždy proti cenám bezrizikových aktiv). V principu je pak možné, že když bude poptávka po bezpečných aktivech dost silná, sazby mohou klesnout i do záporu. 

Existují ale dva vládou prosazované a podporované mechanismy, které sazbám k většímu poklesu do hlubších negativních hodnot brání. Prvním z nich je hotovost. Pokud totiž lidé mohou držet hotovost, nebudou nakupovat reálná aktiva, jejichž čistý výnos je negativní. Druhým mechanismem je slib, který dává centrální banka ohledně inflace: Zavazuje se, že ji bude držet nízko a na stabilních úrovních. Ve většině vyspělých zemí se inflační cíl pohybuje kolem 2 % a to znamená, že lidé nemají moc důvodů k tomu, aby drželi finanční aktiva, jejichž výnos klesne výrazněji pod  mínus 2 %. Jinak řečeno, vlády tím, že vydávají peníze a cílují inflaci, vytvářejí hranici, pod kterou už sazby nemohou klesnout. To určitě nezní jako svobodný trh. 

Jako každá vládní intervence i ty výše popsané poškozují efektivitu ekonomiky. Ta se projevuje slabou poptávkou a následně nedostatečnou tvorbou pracovních míst. Jaké je řešení? John Williams, který stojí v čele Federal Reserve Bank of San Francisco, zmiňuje jako možné řešení zvýšení inflačního cíle, ale to je pouze řešení parciální. Správné by bylo opustit hotovost a začít používat pouze elektronické peníze. Takové peníze mohou nést jakýkoliv výnos včetně záporného. Sazby by tak mohly klesnout i hluboko do negativních hodnot podle toho, jak by je stanovil trh. 

Někteří lidé a zejména ti, kteří by měli jít brzy do penze, budou na podobné návrhy reagovat s hrůzou. Podobně ale reagují lidé v zemích, kde je zrušen strop pro ceny základních potravin. Takové reakce ale nejsou důkazem toho, že současný systém a umělé nastavení cen jsou efektivní. Pokud chce vláda podporovat chudé či seniory, je mnohem lepší, když jim dá peníze přímo namísto toho, aby její intervence pokřivily celý systém. Pokud by pak skutečně došlo ke zrušení hotovosti, navrhoval bych, aby centrální banky namísto inflačního cíle používaly cíl cenové stability (kdyby ale byla používána hotovost, takový cíl by znamenal katastrofu). A vláda by v případě zrušení hotovosti měla také nabídnout alternativu, která by stejně jako hotovost zajišťovala anonymitu při transakcích. 

Autorem je bývalý člen měnového výboru Fedu Narayana Kocherlakota.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Centrální banky nás z deflační pasti nedostanou, čeká se na fiskální impuls
07.09.2016 10:00
Nejvýznamnějším projevem v Jackson Hole nebyla zahajovací řečí Janet Y...
Tři akcie pro následující století
06.09.2016 17:40
Minulý týden jsme zde rozvíjeli úvahu na téma „akcií pro následující d...
ČNB v létě nezahálela
07.09.2016 10:44
Už od dubna ČNB pravidelně každý měsíc nakupuje na trhu přebytečná eur...

Váš názor
  •  
    16.09.2016 7:55

    Jo ještě k posldní větě článku. Já nepotřebuju žádnou anonymitu, já potřebuju uchování hodnoty majetku. Anonymitu potřebují ti co mají co skrývat. Mafie, teroristi, politici. Tu je tedy třeba podle nich zachovat aby mohli škodit dál. Ale zachovat "smlouvu", t.j. možnost vlastnit a nebýt okraden, tu je třeba zrušit. Z toho jasně plyne o co tu jde. Vládnou zloději a slušný člověk má smůlu. Je třeba volit VELMI doprava. Je třeba být před volebními místnostmi ve frontě před otevíračkou. Navíc pravice už není co bývala, na to pozor. Prostě volit proti establišmentu. Pokud nezruší i volby, což se může snadno stát.
    Radek
    •  
      16.09.2016 8:08

      Majetek může uchovávat hodnotu jen tak, že na něm někdo pracuje. Bezpracné metody neexistují. Vždy musí někdo pracovat. Stát nemůže nikdy garantovat ochotu jiných lidí pracovat. Kdo si myslí opak je blázen nebo bolševik. Zavádět povinnost pracovat odmítám.
      ..
      •  
        16.09.2016 10:24

        To je nesmysl. Majetek , např. zlato, může uchovávat hodnotu, pokud v to většina lidí věří. Teď se snaží (od zrušení zlatého standartu) zpochybnit zlato. Ale protože tisknou jako o život, a NIC nic nevynáší, tak se jim to nedaří. Pokud zruší hotovost a nezruší zlato, bude mít zlato funkci peněz a docílí tím pravý opak toho co chtěli, tedy budou muset zakázat i zlato. Proto je v podstatě jedno co plní fukci peněz, ale musí v to věřit většina lidí. Pokud zruší možnost vlastnit cokoliv, co má podle většiny lidí cenu, bude konec světa. Od státu ani kohokoliv jiného nechci aby cokoliv garantoval. Tak naivní nejsem. Chci jen, aby nerušil dominově všechny zažité statusy (peníze, smlouvy, rodinu, trest, právo, volby) jen proto, že se mu to hodí. Pokud tyto statusy odumřou samovolně je to sice smůla, ale co se dá dělat. Je to tržní / přirozené. Regulace, zákazy... obecně - nepřirozené - je špatné. Ať udělají alternativní peníze - bezhotovostní (což už jsou kreditky) dokonce se záporným úrokem (vrací vám 2 procenta z útraty) , to sám používám, ale ať nechají hotovost, zlato, volby... být, pak je to POKROK. Pokud ale z důvodů nekonkurenceschopnosti jejich ZÁMĚRů a jejich ideoligické zaslepenosti budou chtít "ideovou" konkurenci zakázat, je to konec.
        Radek
  •  
    16.09.2016 7:46

    Tohle já říkám už dlouho. Záporné sazby jsou předstupeň zrušení hotovosti. Komunisti vždycky chtěli zrušit peníze. Teď světu vládnou komunisti.
    Radek
  • a pak se divi
    09.09.2016 11:11

    ze lide veri konsp. teoriim o NWO nebo vyhubeni bileho Homo Sapiens ... :-) silena to doba, kdy konsp. teorie daleho zaostavaji za realitou diktovanou establishmentem :-)
    neo029
  • plánovaná ekonomika
    09.09.2016 11:10

    pan Kochelakota vystudoval zjevně v 50 letech v CCCP. Kde jinde by ho naučili že když trhy nefungují, hned se jim poručí, naplánují se výsledky a veličiny .... A JE TO.... (jako Pat a Mat ;))
    Bo
  • Neakceptovatelné
    09.09.2016 9:56

    Udělají z nás ještě větší ovce než jsme. Když se znelíbíte tak jedním kliknutím myši Vás připraví o všechny peníze. Chápu, že to by se mnohým mocným líbilo strašně.
    Bentley
    • Re: Neakceptovatelné
      10.09.2016 10:20

      Nečte se to jméno košer lakota? :-D
      sgt.Mike
    • Re: Neakceptovatelné
      09.09.2016 11:54

      pravda...rozhodnutím jednoho babiše, nebo jeho nohsleda...nebo kocherlakoty...nebo putina... už jen povinné čipy chybí a stádečko je v ohrádce
      Bob
  • Šílené
    09.09.2016 9:35

    Šílené. Přestávám věřit, že ve Fedu je vůbec nějaký graduovaný ekonom. Srovnávat strop pro ceny základních potravin se zrušením hotovosti a tedy vydáním někdejších držitelů hotovovosti úplně všanc manipulátorům s penězi nemůže snad ani poslední sedlák v Alpách se čtyřmi třídami obecné školy!
    • Re: Šílené
      10.09.2016 15:12

      Co se stane, když zruší hotovost? Jak se budou lidi bránit? Zlato, stříbro, platina...
      qwer
      •  
        16.09.2016 8:44

        ...máš tu ještě bitcoiny
        Nostradamus
      •  
        16.09.2016 7:44

        Bránit? Tady přece jde právě o to, aby se nebylo jak bránit. Pokud bude existovat nějaká metoda obrany, pak ji zakážou taky. Zlato? Zakážou. To je logické. Oni se nezastaví před ničím.
        Radek
  • Nepřekvapuje
    08.09.2016 16:40

    Když někomu padají z hlavy takové nápady, tak ani nepřekvapuje v jakém kentusu se veřejné finance nacházejí. Mluvit o trhu a zakazovat a pak se divit a řešit. Na tvorbu výrobku a vzájemnou směnu už si nikdo ani nevzpomene. Podvodníků, kteří nic nevytvořili a přesto se účastní směny za natisknuté peníze začíná být příliš mnoho.
    Ford
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university