Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální banky nás z deflační pasti nedostanou, čeká se na fiskální impuls

Centrální banky nás z deflační pasti nedostanou, čeká se na fiskální impuls

07.09.2016 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Nejvýznamnějším projevem v Jackson Hole nebyla zahajovací řečí Janet Yellenové, ale projev profesora Christophera Simse z Princeton University. Ten se zaměřil na fiskální teorii cenové úrovně, která je obvykle zabalena do složitých matematických modelů, a tudíž jí není ze strany politiků a investorů věnována větší pozornost. Toto téma se ale nyní dostává do středu zájmu, což ukázal i Sims. Týká se to zejména Japonska a zemí eurozóny.

Sims pochybuje o tom, že v těchto ekonomikách je monetární politika schopná dosáhnout inflačního cíle ve výši 2 % bez toho, aby spolupracovala s politikou fiskální. V USA se zase podle něj dá pochybovat o tvrzení Yellenové, že Fed má dodatečné nástroje pro případ, že by americkou ekonomiku postihl nějaký negativní šok.

Co je to vlastně fiskální teorie cenové úrovně? V podstatě se zabývá chováním agregátní poptávky a inflace v závislosti na vývoji vládního rozpočtu a rozvah vlády a centrální banky. Mezi nimi vytváří jasnou vazbu, protože podle této teorie nelze považovat fiskální a monetární politiku za něco, co je na sobě navzájem nezávislé. Za běžných podmínek je tvorba peněz centrální bankou ve srovnání s výší vládních deficitů zanedbatelná. Suma hodnoty vládou vydaných dluhopisů se tak v čase zhruba rovná součtu deficitů. Sims pak tvrdí, že budoucí snížení deficitů kvůli tomu zvýší atraktivitu vládních dluhopisů a soukromý sektor se tak bude snažit o jejich zvýšený nákup. Tím se ale sníží poptávka po zboží a službách a vzrostou deflační tlaky v ekonomice.

Centrální banka může s těmito tlaky bojovat tak, že začne vytvářet více peněz a sníží sazby. Pokles sazeb ale bude také snižovat dluhovou službu vlády a její deficity. Ani monetární politika tak v tomto případě inflaci nezvýší. Stane se tak pouze tehdy, když bude ministerstvo financí „spolupracovat“ a zvýší deficity. Z praxe všichni dobře víme, jak tento proces funguje v zemích s nezodpovědnou vládou. Příkladem je Brazílie v osmdesátých letech, kdy soustavně vysoké deficity doprovázely vysoké dluhy a růst monetární báze a výsledkem byla vysoká inflace. Sims tvrdí, že vše může fungovat i s opačnými znaménky a výsledkem jsou deflační tlaky.

Popsaný mechanismus je relevantní pro efektivitu kvantitativního uvolňování. QE mělo být přechodným stimulačním programem, který doprovázely snahy o fiskální utažení. Cílem tohoto utažení mělo být snížení dluhu, ne jeho zvýšení. Takové snahy ale zvýšily atraktivitu vládního dluhu a tím snížily agregátní poptávku po zboží a službách. Přesně tak, jak to Sims popsal. Z tohoto pohledu není tak překvapivé, že QE nedokázalo eliminovat chronickou slabost poptávky. Snížilo sazby a tím přesunulo část poptávky z budoucna do přítomnosti, ale když tento proces skončil, poptávka opět klesla.

V Japonsku byla v roce 2012 oznámena změna ekonomické politiky někdy nazývaná jako Abenomie. V jejím rámci dochází k obrovskému kvantitativnímu uvolňování a devalvaci jenu a cílem má být permanentní růst inflačních očekávání. Zdá se však, že tyto snahy jsou eliminovány utaženější fiskální politikou a zejména zvýšením daně ze spotřeby, ke kterému došlo v roce 2013. Růst rozvahy centrální banky měl být jen přechodný a tudíž byl skutečně vyvážen utažením fiskální politiky. Podle fiskální teorie má taková politika pouze omezený dopad. Pokud tedy dojde k růstu inflace, půjde jen o přechodný jev.

Sims říká, že Japonsko může z deflační pasti uniknout pouze v případě, že propojí svou monetární a fiskální politiku, obojí pak musí být podřízeno dosažení inflačního cíle. Ač to neřekl explicitně, zdá se, že by to znamenalo zvýšení vládních deficitů a jejich financování permanentním zvýšením rezerv centrální banky. Podle fiskální teorie by pak bezpochyby došlo ke zvýšení cenové úrovně.

Zdá se, že tímto směrem Japonsko skutečně jde, ale vláda k takovému rozhodnutí ještě nedospěla. Jejím hlavním cílem je stále dosažení vyrovnaného rozpočtu a nedávná fiskální injekce má být jen přechodná. Sims uvažuje podobně i o eurozóně. Pokud je ale v Japonsku únik z deflační pasti složitý, v eurozóně je ještě těžší, protože tam neexistuje žádná jednotná fiskální politika a Německo tlačí opačným směrem, než by podle popsané teorie mělo. Americké ekonomiky se v současné době tyto úvahy netýkají, Sims ale tvrdí, že pokud by jejich ekonomika opět spadla do útlumu, nepomůže jí jen další program QE. V Jackson Hole se však nezdálo, že by s takovými názory Yellenová souhlasila.

Autorem je ekonom a investor Gavyn Davies.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Wall Street uzavřela týden růstem navzdory slabším makrodatům
02.09.2016 22:00
Americké trhy v závěru týdne uzavřely s mírnými zisky, když investoři ...
Béžová kniha, čínská inflace, měnové zasedání ECB…týdenní výhled
05.09.2016 10:33
Následující dny nabídnou výsledky průzkumu ISM také z nevýrobního sekt...
Šéf BoJ slibuje dál uvolňovat měnovou politiku, trh mu moc nevěří
05.09.2016 12:30
Japonská centrální banka (BoJ) bude pokračovat v uvolňování měnové pol...

Váš názor
  •  
    07.09.2016 11:17

    pořád člověk slyší, jak deflace je škodlivá......viz výstraha Japonsko.....takže díky deflace má Japonsko nejnižší nezaměstnanost za 21 roků....přesněji, klesla pod 3%....takže, pokud bude inflace, tak předpokladám, že podle mudrců ekonomů bude nezaměstnanost 0%????? může mi někdo tuto schizofrenii vysvětlit?
    abc
  • A proč se neřekne pravda?
    07.09.2016 10:19

    Proč se neřekne pravda? Problémy Japonska přece nelze vyřešit nšjakým fiskálním nebo monetárním kouzlem. Japonsko, do konce 80. let technologický tygr, bylo prostě dohnáno levnějšími a ne o mnoho horšími ekonomikami ve svém okolí: Čína, Tchajvan, Vietnam, Jižní Korea. Aby dosáhlo stjného růstu, muselo by mít nižší jednicové náklady a to by znamenalo prudkou deflaci nebo snižování životní úrovně a to není reálné. Ceny ale růst nemůžou, protože je stalčuje nabídka právě z levných zemí. Japonsko prostě čeká, až úroveň mezd v Číně doroste na jeho úroveň a do té doby se může pokoušet o jěkaý technologický náskok, ale bez větší naděje na úspěch.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data