Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Prezidentská debata v USA naznačila kultivaci rétoriky na obou stranách

Rozbřesk – Prezidentská debata v USA naznačila kultivaci rétoriky na obou stranách

27.09.2016 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

První ostře sledovanou debatu prezidentských kandidátů v USA máme za sebou. Kdo byl podle trhů vítěz? Soudě podle reakce mexického pesa, které po debatě posílilo o 2 %, to vypadá na Hillary Clintonovou. Ale raději si počkejme na dnešní otevření amerických trhů, které jsou přece jenom směrodatnější než ty asijské.

Celková známka, kterou trhy mohly vystavit za včerejší debatu, byla ovšem spíše za “umělecký dojem”, neboť pokud někdo v noční prezidentské debatě hledal konkrétní doporučení pro hospodářskou politiku příští americké vlády, tak se jich nedočkal. Republikánský kandidát Donald Trump se sice několikrát opřel o údajně nevýhodné mezinárodní obchodní dohody, které vyjednaly předchozí americké vlády a nyní dojednává Obamova administrativa, ale to bylo asi tak vše, kde by mohl být vidět výraznější střet nad velkými ekonomickými otázkami. Donald Trump se sice ještě lehce otřel o zpolitizovaný Fed a stačil rychle vyřknout svůj báječný plán na tvorbu nových pracovních míst v podobě snížení korporátní daně pro SME z 35 % na 15 %, ale to bylo z hospodářské oblasti asi tak vše podstatné. Jinak se řešily emaily Clintonové, Trumpovy daně a to, kdo má větší vytrvalost a temperament vládnout ekonomicky a hlavně vojensky nejsilnější zemi světa.

Když jsme ale u toho temperamentu, tak jednu věc první prezidentská debata přece jenom ukázala - byl zde viditelný rozdíl proti televizním střetům prezidentských kandidátů ve stranických primárkách. Prezidentská debata mezi Clintonovou a Trumpem byla daleko kultivovanější než to, co se odehrávalo o stupeň níže mezi Trumpem a smečkou republikánských kandidátů, resp. mezi Clintonovou a B. Sandersem. Je vidět, že čím blíže Bílému domu, tím více se rétorika a vystupování kultivuje a obrušuje. A to je přesně to, co globální finanční trhy chtějí vidět.

Forex

Region

Guvernér ČNB Rusnok včera (jen pár dní před zasedáním ČNB) zopakoval, že pravděpodobný termín exitu z režimu kurzového závazku je v polovině příštího roku s tím, že prodloužení závazku není vyloučeno (v případě, že se ekonomická situace bude vyvíjet jinak, než banka očekává). Forwardové kurzy koruny zůstávají v posledních dnech poměrně stabilní. Forint včera mírně oslaboval, zatímco zlotý posílil zpět pod EUR/PLN 4,30.

Dnes bude v Maďarsku zveřejněna míra nezaměstnanosti za srpen. Číslo by však nemělo mít na trhy dopad. Pozornost se v regionu soustředí spíše na zasedání ČNB a na bleskový odhad polské inflace za září (pátek), který by měl míru inflace přiblížit významně k nule (z -0,8 % y/y na -0,4 % y/y).

EUR/USD

Výborný výsledek německého indexu podnikatelské nálady Ifo pomohl eurodolaru nad hladinu 1,125 a euro zatím příliš nerozhodily ani spekulace ohledně kapitálové pozice největší německé banky (Deutsche Bank) či jestřábí výroky přicházející z Fedu. Dolar nicméně po prezidentské debatě část svých ztrát smazal, což lze přičíst opětovnému růstu krátkodobých dolarových úrokových sazeb.

Dnešní kalendář kromě spotřebitelských a podnikatelských nálad v USA obsahuje i vystoupení druhého muže Fedu S. Fischera, které může být zajímavé, byť je na akademické téma “Proč studovat ekonomii?”.


Čtěte více:

Německý akciový diskont dosahuje extrémních hodnot. Známka obratu?
26.09.2016 17:40
Tento týden k nám mimo jiné dorazí řada nových dat z Německa (spotřebi...
Project Syndicate: Příslib bankovních fúzí
26.09.2016 21:00
Na bankovnictví dolehly těžké časy. Kombinace vytrvale nízkých úrokov...
Wall Street: Investory vyděsily vysoké preference Trumpa
26.09.2016 22:00
Americké trhy poklesly druhým dnem v řadě, když volební průzkumy odhal...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.