Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Schyluje se k návratu OPECu?

Rozbřesk – Schyluje se k návratu OPECu?

29.09.2016 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zástupci producentů ropy sdružení v OPECu se v Alžíru dohodli na koordinovaném omezení produkce. Podle dosud známých informací by mělo jít o snížení produkce o cca 250-750 tisíc barelů denně. Prozatím sice šlo jen o neformální jednání či konzultace (jak uvedl saúdskoarabský ministr pro ropu al-Falih), nicméně i tak je na trzích jejich dopad více než patrný. Cena ropy Brent po nečekaných zprávách vzrostla včera odpoledne asi o 7,5 % a dostala se do blízkosti 49 USD/barel.

Jak bývá zvykem při setkáních OPECu, tak detailnějších informací je poskrovnu. To samozřejmě ihned vyvolává řadu spekulací. Jako například tu, že Saúdové se takto snaží “prodat” snížení produkce ropy, ke kterému tak jako tak dochází každý podzim (po letní špičce). Otázkou zůstává i postoj Íránu. Jeho ministr pro ropu Zangáne komentoval setkání rovněž značně neurčitě a neodpustil si větu, že “očekává, že ostatní členové OPECu podpoří návrat Íránu na trh s ropou i to, aby zpět získal svůj podíl po zrušení mezinárodních sankcí”. Zástupci aktuálně druhého největšího producenta v rámci OPECu - Iráku - prozatím, zdá se, mlčí. Cynický pozorovatel může dění interpretovat tak, že řada producentů bude ochotna alespoň hovořit o zmrazení produkce na rekordních úrovních (např. Irák), někteří ji sníží tak jako tak (Saúdská Arábie) a někteří se pokusí jí dále zvyšovat (Írán a se střídavými úspěchy i Libye a Nigérie). V souhrnu by tak produkce mohla mírně poklesnout, což by mělo - pokud dohoda vydrží - pomoci se stabilizací trhu a OPEC by si takto mohl v mezičase koupit o něco vyšší ceny ropy a vyhnout se jejich případnému poklesu.

Aby byl ale závazek kredibilní, tak bude potřeba na listopadovém oficiálním zasedání (30.11.) přinést mnohem detailnější informace. Podle včerejších závěrů by měla vzniknout pracovní skupina, která navrhne konkrétní opatření (například stanovení individuálních kvót). Otázkou navíc zůstává i postoj ostatních producentů. Ruská produkce roste na historická maxima a na vyšší ceny se jistě těší i “břidlicáři” v USA, kteří jsou, jak se znovu a znovu potvrzuje, schopni velice pružně přizpůsobovat svou produkci rostoucím cenám. OPEC tak stojí před delikátní úlohou posunout ceny výše, ale ne zase o tolik, aby to znamenalo příliš dobré zprávy pro jeho konkurenty.

Na to, abychom mohli včerejší jednání brát jako definitivní návrat OPECu, je tak stále ještě brzy. Nicméně naprosto cynická interpretace zřejmě také není zcela na místě. Včerejší jednání tak znamenají z pohledu nastolení tržní bilance posun žádoucím směrem a určitě zvyšují pravděpodobnost detailnější finální dohody. Nejvíce vážnosti by přineslo stanovení individuálních produkčních kvót. To ale bude jistě složité. A jejich případné vynucování a dodržování bude ještě obtížnější.

Forex

Region

Dnes je regionální událostí číslo jedna zasedání ČNB. Vzhledem k tomu, že proběhne mezi dvěma prognózami, přičemž inflace se vyvíjí podle posledního výhledu centrální banky, tak není důvod něco měnit či předčasně avizovat. Navíc, mzdy jsou rovněž v souladu s prognózou a HDP o něco lepší díky zahraničnímu obchodu.

Co se týká úvah okolo brexitu ČNB z intervenčního režimu, očekáváme potvrzení "tvrdého" kurzového závazku (nepustit pár EUR/CZK do konce roku 2016 pod 27,00) a možná lehké posunutí (či eventuálně jeho indikaci) tzv. "měkkého" závazku v podobě úvah bankovní rady, kdyby k němu mělo optimálně dojít. Vše by mělo být v souladu s tím, co naznačoval nedávno guvernér ČNB Rusnok - tedy brzké opuštění intervencí není na pořadu dnes a uskuteční se pravděpodobně až někdy ve třetím čtvrtletí 2017.

EUR/USD

Navzdory stále relativně jestřábí rétorice Fedu (Mesterová, Williams a částečně i Yellenová) a dokonce i trochu lepším americkým číslům (durables) zůstává kurz eurodolaru na své oblíbené úrovni 1,12.

Dnes vystoupí další plejáda amerických centrálních bankéřů, tak uvidíme, zdali někdo z nich bude mít na trh vliv. Na druhou stranu z velkých zemí eurozóny (Německo, Španělsko) začnou vylézat inflační data za září a ta mohou být vyšší a euru pomoci.  

 
 
 

Čtěte více:

OPEC se dohodl na snížení těžby, ostražitost ale nemizí
29.09.2016 8:19
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se poprvé po osmi letech doho...
Dohoda OPECu a vyšší ceny ropy pomohly k růstu akciím v Asii
29.09.2016 8:43
Nečekaná dohoda OPEC o omezení těžby podpořila asijské akciové trhy, k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení