Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Pohádková návratnost a adrenalinové „stříbrné“ akcie

13.10.2016 17:40

Pokračujme dnes v pohledu na akcie, které by měly oslovit zejména ty, kteří věří v dlouhodobou sílu cen vzácných kovů a zejména stříbra. V minulém příspěvku jsme se věnovali společnostem Silver Wheaton a Hecla Mining. Dnes budeme pokračovat společnostmi Coeur Mining, First Majestic Silver a Great Panther Silver.

Dosavadní akciový příběh těchto tří firem je dosti podobný a odpovídá i sentimentu na samotném trhu se stříbrem: Na počátku roku 2016 se po delším období zahálky dostavuje prudká rally, která byla z dnešního pohledu značně přepálená a tudíž po ní nastala znatelná korekce. Ani ta ale nedokázala smazat všechny zisky. Letošní návratnost těchto společností se tak stále nachází na pohádkových úrovních 100 % a více. Otázkou samozřejmě je, zda je to to nejlepší, co zde lze prozatím „vytěžit“, či zda po korekci opět přijde rally.

Blue_chips
Zdroj: Financial Times

Mým cílem zde ale není hledat odpověď na uvedenou otázku, můj pohled na zlato (a tudíž v podstatě i na stříbro) jsem nedávno prezentoval v jiném příspěvku. Zde se snažím nabídnout pohled na několik společností, které by mohli být atraktivní pro ty, kteří mají o dalším vývoji na stříbře už pozitivně jasno. Jak je to tedy se zmíněnou trojkou?

Coeur Mining otevřela v minulém čtvrtletí provoz v novém dole, který by podle jejích informací měl „výrazně zvyšovat její volné cash flow“. Firma se má snažit o snížení svého zadlužení a otevírat si tím prostor i pro další možné akvizice. Pohled na její čísla ukazuje, že jde o společnost, která byla v posledních letech většinou schopna pokrývat svůj CapEx provozním cash flow, ovšem financování investic celkových (tedy přímých investic do provozu a také akvizic) už muselo trochu pomoci navyšování dluhu. Pokud bychom pak hodnotili sílu rozvahy poměrem čistého dluhu k EBITDA, nijak nadšeni nebudeme, protože tato společnost (stejně jako řada jiných z odvětví) je ve ztrátě, či se pohybuje na její hraně. Na druhé straně je třeba poznamenat, že provozní tok hotovosti je mnohem silnější než provozní ziskovost a to kvůli řadě čistě účetních položek, které zisky snižují.

First Majestic Silver je hodně orientovaná na těžbu stříbra, které v její celkové těžbě zabírá asi 60 %. Je tedy vhodná asi zejména pro ty investory, kteří věří jednak v celkový růst cen drahých kovů a zároveň v uzavírání mezery mezi cenami zlata a stříbra. Společnost nyní investuje do dvou významných projektů. První z nich by měl zvýšit objem těžby v jednom z existujících dolů, druhý se týká těžby stříbra z již jednou zpracovaného odpadního materiálu z dolů. Pohled na historický tok hotovosti této společnosti okazuje obrázek typický pro řadu jiných – provoz zatím většinou nestačí na pokrytí investic. Výjimkou je rok 2015, který snad bude onou „první vlaštovkou“.

Great Panther Silver by měla být zajímavá zejména kvůli předchozímu razantnímu snižování jednotkových hotovostních nákladů. Minulý rok se pohybovaly kolem 13,76 dolarů na unci, v první polovině roku letošního ale prý klesly až na 8,1 dolaru na unci (přesněji řečeno jde o výdaje na unci, do kterých se promítá i načasování investic). V druhé polovině roku by kvůli investicím měly tyto výdaje na unci opět růst, ale měly by se stále pohybovat níže, než se dříve počítalo. Ani u této dosti malé společnosti nečekejme, že jde o strojek na peníze. Naopak, i ona investuje více, než vydělá a patří tak do dlouhé řady těch, které nedočkavě čekaly na obrat na trhu se stříbrem.

Výše uvedené vnímám jako značně rizikové sázky, které ovšem mohou v případě pozitivního vývoje na trhu se vzácnými kovy přinést značné zisky (v duchu první poloviny letošního roku). Fundamentální riziko se odvíjí zejména od dosavadního slabého volného toku hotovosti a následně poměrně vyčerpaných rozvah. S tím se ale samozřejmě pojí ona příležitost – možná bohatá sklizeň ovoce z předchozích investic a akvizic.

 

 

 

Čtěte více:

Pět akcií pro milovníky stříbra
11.10.2016 17:40
Pro ceny vzácných kovů je letošní rok i přes podzimní korekci stále d...
Neobvyklý příběh britských akcií
12.10.2016 15:55
Podle kurzu libry by se zdálo, že Brexit je pro britskou ekonomiku už ...
Project Syndicate: Mayday ve Velké Británii
13.10.2016 12:30
Konzervativní „brexitýři“ – lidé, kteří vedli kampaň za vystoupení Vel...
Goldman Sachs: Časy se změnily, potřebujeme aktivní fiskální politiku
13.10.2016 14:00
Expanzivní fiskální politika je opět v kurzu. Podle agentury Bloomberg...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data