Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neobvyklý příběh britských akcií

Neobvyklý příběh britských akcií

12.10.2016 15:55

Podle kurzu libry by se zdálo, že Brexit je pro britskou ekonomiku už nyní pohromou. Ovšem podle akciového trhu bychom soudili na pravý opak, protože ceny na něm od onoho brexitového hlasování znatelně posílily. Je to ale samozřejmě z části právě odrazem slabší libry, protože ta se promítá do finančních výsledků řady firem pozitivně. V tomto smyslu tak došlo k silné „japonizaci“ britského trhu, protože japonské akcie jsou dnes již pověstné tím, jak citlivě (inverzně) reagují na kurz jenu. Podívejme se ale na britský trh trochu blíže.

S vhledem do toho, co se vlastně v UK děje, nám velmi pomůže poslední čtvrtletní průvodce globálními trhy od JPMorgan. V prvním z následujících grafů vidíme vývoj indexu FTSE a šedě vývoj zisků na akcii (EPS) v tomto indexu. Zhruba od roku 2011 je patrný ne zrovna zdravý trend: Index roste, či stagnuje, zatímco zisky znatelně klesají. To neznamená nic jiného, než že investoři platí stále více na za jednu libru zisků. Jinak řečeno, valuace stále rostou. S potěšením ale můžeme konstatovat, že současná rally už stojí na mnohem pevnějších nohou, protože je tažena prudkým zlepšením EPS:

js1

Zdroj: JPMorgan 

Další dva grafy z výše uvedené trojky ukazují podíl v zahraničí a doma generovaných tržeb jednotlivých odvětví obchodovaných ve FTSE a také srovnání dividendového výnosu britského trhu a trhů dalších. Nejvíce tržeb v zahraničí generuje tabákový průmysl a těžební společnosti, nejméně stavebnictví a maloobchod. Pohled na dividendový výnos pak ukazuje, že britský trh nabízí výnosy nejvyšší a to jak v celku, tak bez energetiky. To neznamená nic jiného, než že je rizikovější a má horší růstový výhled, než trhy ostatní a proto musí „platit víc“. Lovci dividendových výnosů, kteří ale dobře ví, co vlastně loví, by měli směřovat zejména sem. 

Další trojka obrázků ukazuje (i) valuaci podle PE založeného na očekávaných ziscích, (ii) valuaci založenou na historických – o cyklus upravených ziscích a (iii) porovnání dividendových výnosů FTSE s výnosy desetiletých vládních dluhopisů – Giltů. Tento poslední obrázek ukazuje na vyspělých trzích rozšířený jev – výnosy akciového trhu se dostaly neobvykle vysoko nad výnosy vládních dluhopisů. To bývá řadou komentátorů vysvětlováno jako jednoznačná investiční příležitost. Pokud se ale trochu ponoříme do fundamentu, zjistíme, že jde o jev plně odpovídají nově normálovému prostředí. Tedy prostředí s nízkým očekávaným růstem a inflací (tudíž nízkými výnosy obligací) a zároveň vyšším rizikem (tj. relativně vyššími dividendovými výnosy). 

js2 

Zdroj: JPMorgan

Pohled na první valuační graf potvrzuje to, co jsme již odvodili na začátku. Od roku 2011 se PE zvedá, ovšem v poslední době už neroste, přestože se na trh dostavila rally. Ta je totiž konečně tažena růstem zisků a ne dalším zvyšováním valuací. Cyklicky upravené PE od pana Shillera je nazýváno CAPE (viz druhý graf). O jeho relevanci toho bylo už napsáno hodně, osobně jej většinou beru spíše jako takovou zajímavost a tak tomu je i zde: Je zajímavé, že CAPE se po krizi posunulo na strukturálně nižší (a poměrně stabilní) úroveň kolem hodnoty 13. Pokud by se mělo vrátit na předkrizový standard, mělo by to na trh přinést další hezkou rally. 

Co si z uvedeného vzít? Podle mne následující: Britský trh zjaponizoval, předchozí roky zvedly valuace na relativně vysoké úrovně, ale současná rally už tak nečinila, protože stojí na pevnějších nohou prudce rostoucích zisků. Ty jsou zase z velké části důsledkem slabší libry a projevem oné japonizace. O britské akcie by se pak měli zajímat ti, kteří se zajímají o vysoké dividendové výnosy (absolutně i relativně k výnosům vládních dluhopisů). Musí si ale být vědomi, že tyto vyšší dividendové výnosy jsou cenou za nejistotu a očekávaný ekonomický útlum. Pro nebritské investory je pak přirozeně nutno uvažovat i o tom, jak se kurz libry promítne do jejich celkové návratnosti.

 
 
 
 

Čtěte více:

Akcie easyJetu od začátku roku ztratily skoro 50 %, roční zisk se propadne o čtvrtinu
06.10.2016 11:30
Britský nízkonákladový letecký dopravce ve čtvrtek na londýnské burze ...
Britská premiérka otupila (svůj) tlak na libru, dolar dál řeší sazby
12.10.2016 10:41
Sázky na růst amerických úrokových sazeb jsou nyní faktorem, o který...
Fidelity International: Vliv Brexitu se v eurozóně ještě neprojevil, ale…
12.10.2016 14:24
Eurozóna vykazuje i nadále stabilní, ačkoli nevýrazný růst. Domnívají ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m