Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Mayday ve Velké Británii

Project Syndicate: Mayday ve Velké Británii

13.10.2016 12:30

Konzervativní „brexitýři“ – lidé, kteří vedli kampaň za vystoupení Velké Británie z Evropské unie – dál blábolí o tom, že vybudují otevřenou a do světa orientovanou Británii stojící na volném obchodu. Ve skutečnosti se však Velká Británie zapouzdřuje. Premiérka Theresa Mayová, která se stylizuje do role britské obdoby Angely Merkelové, jako by měla více společného s Marine Le Penovou, vůdkyní francouzské krajně pravicové Národní fronty, než s internacionalistickou německou kancléřkou.

Mayová nastínila svou vizi budoucnosti Británie na říjnové konferenci Konzervativní strany. Zavázala se, že do konce března 2017 iniciuje proces formálního vystoupení země z unie, a deklarovala, že její prioritou v nadcházejících jednáních o podmínkách „brexitu“ bude státní kontrola nad imigrací – nikoliv pokračující účast na jednotném trhu EU. Tento postoj nasměruje Británii na dráhu „tvrdého brexitu“ do dubna 2019.

Vlády členských zemí EU právem trvají na svobodě pohybu jako na stěžejním pilíři jednotného trhu a nativistické sklony Mayové už dnes přiměly Merkelovou i další lídry EU, jmenovitě francouzského prezidenta Françoise Hollandea, k zaujetí tvrdšího postoje vůči Británii.

Libra se na měnových trzích jaksepatří propadla v očekávání ekonomických škod spojených s tvrdým brexitem: nákladné obchodní bariéry – celní kontroly, požadavky vyplývající z pravidel o zemi původu, dovozní cla a diskriminační regulace – rozdělí trhy v Británii a v EU a ovlivní téměř polovinu britského obchodu.

Mayová však nepřipravila jen půdu pro úplný rozchod s EU; osvojila si také hluboce neliberální vizi budoucnosti Británie, kterou tvoří ekonomický intervencionismus, politický nacionalismus a kulturní xenofobie. Tato nevolená premiérka odmítá liberálně konzervativní manifest bývalého předsedy vlády Davida Camerona (jenž mu loni zajistil parlamentní většinu), vstřícnost Margaret Thatcherové ke globalizaci v 80. letech i mnohem delší britskou tradici liberální otevřenosti.

Přestože byla během kampaně o brexitu téměř zcela mlčenlivou zastánkyní setrvání v EU, přihlásila se dnes Mayová k brexitýrskému populismu a zaměřila se proti „mezinárodním elitám“ i proti Britům s kosmopolitními názory. „Jen si poslechněte, jak se spousta politiků a komentátorů vyjadřuje o veřejnosti,“ prohlásila ve svém klíčovém projevu na konferenci. „Vaše vlastenectví jim připadá odporné, vaše obavy z imigrace zápecnické, vaše názory na zločinnost neliberální.“

Shoda s nacionalisty

V dojemné shodě s nacionalisty typu Le Penové nebo autoritářského maďarského premiéra Viktora Orbána pak prohlásila: „Pokud se domníváte, že jste občanem světa, pak nejste občanem nikde. Nechápete, co samotné slovo ‚občanství‘ znamená.“ Nebritská je však paradoxně právě představa Mayové, že existuje jediný způsob, jak přináležet k britské politické komunitě.

Mayová požadovala, aby firmy se sídlem v Británii upřednostňovaly britské zaměstnance „v duchu občanství“ – což je jiný výraz pro to, co Le Penová nazývá „národní preferencí“. Není to jen pouhá rétorika. Status osob z EU ve Velké Británii bude v nadcházejících jednáních o brexitu jedním z vyjednávacích trumfů. Mayová nechce do země vpouštět budoucí migranty z EU, které mylně obviňuje, že berou Britům pracovní místa a stlačují jejich mzdy. Ministryně vnitra Amber Ruddová zašla ještě dál. Nedávno vyzvala firmy se sídlem v Británii, aby vypracovaly seznam svých zahraničních pracovníků s cílem „ukázat prstem“ na ty, které nenajímají „dost“ britských zaměstnanců. Slogan „Britská místa pro britské dělníky“ přitom používala v 70. letech ve Velké Británii rasistická strana s názvem Národní fronta. Nyní našel podporu i v kabinetu.

Tento šovinismus je nejen opovrženíhodný, ale i hloupý. Už dnes vyvolává rozhořčení a hrozby z jiných zemí. V době, kdy řada firem přehodnocuje své investiční plány pro období po brexitu, jde o výsměch tvrzení vlády, že Británie je otevřená podnikání. Vláda Mayové zřejmě očekává, že Citibank bude v Londýně působit bez amerických zaměstnanců, Nissan bez japonských manažerů a globální společnosti bez rozličných talentů z celého světa.

Vítáni už nejsou ani zahraniční lékaři, kteří Britům zachraňují životy. Mayová chce, aby britské zdravotnictví bylo do roku 2025 „soběstačné“. Protože je však každý třetí lékař v Británii imigrant, země by velmi utrpěla, kdyby se mnozí z nich rozhodli přesunout praxi jinam.

Bývalá ministryně vnitra, která nechápe ekonomii

Dosavadní vládní zkušenost Mayové je omezená na velící a kontrolní funkce, když jako ministryně vnitra v Cameronově vládě dohlížela na vnitřní bezpečnost a imigraci. Zdá se, že nemá ponětí, jak funguje otevřená tržní ekonomika, a není jí známo, že mezinárodní obchod, investice a imigrace jsou navzájem propojené. Nedávno se chlubila, že Londýn je hlavním městem světových financí, ale zapomněla dodat, že je to vesměs díky zahraničním bankám zaměstnávajícím zahraniční pracovníky (zmíněné „občany světa“), kteří obsluhují mezinárodní trhy včetně trhu EU.

A co je ještě zásadnější, Mayová si zřejmě neuvědomuje, že kontrola imigrace je v podstatě obchodní bariéra. Pokud si britská firma nechává provádět výpočetní činnosti v Bengalúru, říká se tomu „obchod“, zatímco pokud indičtí programátoři vykonávají tutéž práci v Birminghamu, nazývá se to „migrace“ – samotné transakce jsou však obdobné. Pokud se Polsko specializuje na stavebnictví a Británie si chce zajistit jeho služby, musí se v rámci tohoto obchodu přesouvat mezi oběma zeměmi lidé.

Oficiálně se britská vláda k volnému obchodu dál horlivě hlásí. V praxi však dostává přednost její neliberální politika: eurofobie trumfuje nad volnou výměnou zboží a služeb s britskými sousedy a hlavními obchodními partnery a xenofobie trumfuje nad potřebou zahraničních pracovníků. Jak dlouho asi přežije zbytek britské globalizační agendy? Pokud země vůbec najde ochotné partnery, může populismus zhatit jakoukoliv obchodní dohodu, která bude působit dojmem, že slouží „mezinárodním elitám“. Nacionalismus může dovést Británii až k tomu, že zabouchne dveře i čínským investicím.

Britští voliči se rozhodli vystoupit z EU, ale nespecifikovali jak; na ostrý příklon k neliberalismu tedy od nich Mayová nedostala mandát. Její oficiální opozici ovšem představuje Labouristická strana, kterou převzala tvrdá levice, takže není voličsky životaschopná. Pokud se tedy nevzchopí liberální demokraté, bude možná Británie potřebovat novou politickou stranu (nebo alianci více stran), která bude bojovat za vně orientovanou, liberální a tolerantní zemi.

Philippe Legrain, bývalý ekonomický poradce předsedy Evropské komise, je hostujícím členem Evropského institutu při London School of Economics a autorem knihy European Spring: Why Our Economies and Politics are in a Mess – and How to Put Them Right (Evropské jaro: Proč jsou naše ekonomiky a politika v nepořádku – a jak je napravit).

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Příslib bankovních fúzí
26.09.2016 21:00
Na bankovnictví dolehly těžké časy. Kombinace vytrvale nízkých úrokov...
Project Syndicate: Jak zachránit Itálii před ní samotnou
30.09.2016 14:00
Důvěryhodnost italského premiéra Mattea Renziho doma v současné době o...
Project Syndicate: Budování BRICS
04.10.2016 16:30
Letos je tomu 15 let, co jsem zavedl termín „BRICs“ coby společné ozna...

Váš názor
  • proc se divime
    14.10.2016 17:24

    Jako my u nas nechceme migranty ze Syrie, Afganistanu a vubec muslimy tak oni maji pravo nechtit Polaky, Slovaky a dalsi nemakacenky kteri jsou jen zatezi na jejich kasu.
    Alikchan
    • Re: proc se divime
      16.10.2016 7:12

      Muzes mi rict, ze proc si tam nenapsal i nasi narodnost? Ci si neuvedomujes, ze si taky v UK nemakac a jeden z narodu co tam bere davky a bere mista?
      sazkar
      • Abych byl objektivni musím ti říct, že
        18.10.2016 11:10

        Češi spolu s Rusy nejsou moc oblíbený nikde ve světě, protože se považujeme za ty nejlepší a nejchytřejší pod slunce. Opilci a namyšlený který si myslí že sežrali to příslovečné šalamounovo. Většinou na dávkách a živící s výrobou a pašováním drog. Pyšný na to že vypijí nejvíce piva na světě a předvádějící se při každé příležitosti. Chytří zloději aut a rasisti, s jednou národní vlastností - závistí která přerůstá do nenávisti. Co taky čekat od národa, který si zvolí a je pyšný na svého opilce a hulváta prezidenta a jeho hradní tlupu. Mluvim z vlastní zkušenosti. Žiju od 68. roku v Austrálii a trvalo mi hodně dlouho než jsem se zbavil této nálepky a moji australští přátelé si konečně uvědomili, ze nejsem typický Čech a přestali se mi vysmívat.
        miner
        • Myslíš
          18.10.2016 11:29

          klokane, že jsme na tom tak zle?..http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cr-je-4-nejpopularnejsi-destinaci-mezi-pracujicimi-cizinci/1395873
          el mrcoch
  •  
    13.10.2016 18:52

    Pan Legrain to zjevně nepochopil. Britům vadí jen lidi z východní Evropy a hlavně Poláci. Nevadí jim Indové a Pákistánci, ty historicky považují za občany impéria (někteří Angláni dosud neví, že britské imperium už je tatam). Takže dál tleskejte Brexitu - nejde o boj s EU. Oni se s EU ve finále dohodnou a odsunou jen Poláky, Čechy, Slováky nebo z nich udělají lidi ne druhé, ale třetí kategorie (druhá kategorie jsou Pákistánci).
    sgt.Mike
    •  
      16.10.2016 7:21

      tak nejak. Souhlasim a mam presne tu samou zkusenost. I nektere narody z Afriky maji lepsi povest v UK, nez Cesi ... Eastern Europe to je fakticky nadavka. Migrant ze Syrie jim veme praci a mozna davky, ale Cesi jeste berou dotace, co plati UK... To pak je neco.
      sazkar
  • Rudé právo
    13.10.2016 14:43

    No ještě schází aby Brusel začal vydávat Rudé Evropské právo s povinností čtení v každé evropské rodině a tuten expert by tam mohl lidi pravidelně oblažovat svými převratnými analýzami :-))
    Bentley
  • Aby
    13.10.2016 14:20

    ti Legraine nepraskla žilka, takhle se ten moloch nevzpamatuje nikdy...
    el mrcoch
    • Re: Aby
      13.10.2016 14:25

      ... je to legranda.
      Donald rulezzz
  • ... tak pravil
    13.10.2016 13:26

    ... ekonomický poradce předsedy Evropské komise. Inu, ekonomicky se EU opravdu nejeví v pořádku. Zjevně i kvůli dobrým radám pana Philippe Legraina.
    Donald rulezzz
  • ... jedna nadávka za druhou
    13.10.2016 12:58

    ... to asi dělá Británie něco dobře, že.
    Donald rulezzz
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení