Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Co se vlastně stalo s Velkou Británií

Víkendář - Co se vlastně stalo s Velkou Británií

23.10.2016 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Kontinentální Evropa si vytvořila svůj vlastní příběh o Velké Británii: Britové se prostě zbláznili. Jinak to jsou velmi racionální lidé, ale ohledně odchodu z EU naslouchají iracionálním populistům. Je tak třeba zabránit tomu, aby se tento virus přenesl do zbytku Evropy.

Evropa už dlouho vnímá Velkou Británii jako značně excentrickou, ale poměrně pragmatickou zemi, která se nezajímá ani tolik o politickou ideologii, jako o svobodné trhy. Tento národ podnikatelů, jehož koloniální historie jej přiblížila celému světu, má velký vliv v naší popkultuře díky Beatles a Adele a je „cool“. V posledních letech jsou ale Evropané vůči Británii rezervovanější a skeptičtější.

Nejdříve přišla finanční krize roku 2008, po níž se britská ekonomika ponořila do nejhorší ekonomické krize posledních desetiletí. Pak přišlo skotské referendum, které málem skončilo rozpadem Spojeného království. Parlament následně neschválil vojenské operace v Sýrii a Británie byla pasivní i během konfliktu na Ukrajině. Když britská vláda poslala peníze syrským uprchlíkům, zároveň zesílila ostrahu hranic. A pak přišel Brexit.

Ještě před referendem jsem cestoval po Británii, abych lépe pochopil tuto zemi a napsal svou knihu. Hovořil jsem s dlouhou řadou lidí od nezaměstnaných horníků ve Wakefieldu až po zastavárníky v Blackpoolu. Zjistil jsem, že mnoho Britů má stejné obavy jako jiní Evropané. Jsou zklamaní z vývoje v Evropě, rozzlobení na své elity, znechucení politiky, kteří jim slibují bohatství a pak sníží sociální dávky. Populisté nejsou specifikem Británie, ale bohužel se zdá, že tam jsou lépe organizovaní.

Pokud se ponoříme do větší hloubky, zjistíme, že v britské společnosti se objevují trhliny, které jsou větší než jinde v Evropě. Týká se to rozdílů mezi bohatými a chudými. Nikde jinde přitom nežijí miliardáři a chudáci tak blízko sebe. HDP na hlavu je v Londýně na 186 % průměru EU, ale několik čtvrtí Londýna patří mezi nejchudší oblasti v zemi. V některých regionech Walesu jsou lidé chudší než na Sicílii. Takovou propast v podstatě už nejde uzavřít a situace se ještě zhoršila po poslední ekonomické krizi.

Řada Britů už se necítí být zastupována parlamentem a má skeptický postoj vůči londýnským politikům, médiím a bankovním elitám. Minulý rok podpořily populistickou stranu UKIP 4 miliony lidí. Británie ale používá volební systém, který znevýhodňuje malé politické strany a UKIP tak má v parlamentu jen jednoho zástupce. To přináší své výhody, ale z hlediska demokracie to není ten nejlepší výsledek a velké politické strany už to začínají pociťovat.

Zavedený řád je pryč

Labouristé a konzervativci se vždy profilovali podle toho, jak byla rozdělena společnost. Ti první zastupovali pracující, ti druzí podnikatele. Referendum o Brexitu ale ukázalo, že takové rozdělení už neexistuje. Labouristé se v podstatě rozdělili na dvě skupiny. První z nich tvoří levicoví liberalisté z měst, kteří volili proti Brexitu. Druhou tvoří třída pracujících, kteří chtějí odchod z EU. Konzervativce zase tvoří patrioti, kteří vystupují proti EU, ale také třída podnikatelů a byznysmenů, kteří podporují globalizaci.

Britská společnost je dnes složitější, ale politický systém se tomu nepřizpůsobuje. Třída pracujících, o které psali Charles Dickens a George Orwell, už neexistuje. Místo ní najdeme skupiny jako technologickou střední třídu či třeba zaměstnance v nově vznikajících službách. Ocelárny, doly a doky, které dříve dávaly práci milionům lidí, jsou věcí minulosti a síly, které spojovaly třídu pracujících dohromady, značně zeslábly.

Není tomu zase tak dávno, kdy byla Británie rychle rostoucí dílnou Evropy, která se do značné míry točila kolem uhlí. To zemi spojovalo a pak ji roztrhlo na dva tábory. Poslední uhelný důl byl uzavřen minulý rok. Po finanční krizi je pak nejčastějším pocitem v britské společnosti zmatení a dezorientace. Když se bavíte s lidmi, nejčastěji slyšíte, že „něco je špatně“. Je tak pochopitelné, proč zastánci Brexitu hlásali, že „dostanou věci zpět pod kontrolu“. Stejně tak to ale byla lež.

Během Brexitu zaznělo v Británii neuvěřitelné množství lží. Jako kdyby šlo o tragikomickou shakespearovskou hru, ve které hráli zejména absolventi prestižní školy v Etonu. Ti řídí polovinu Británie včetně právnických společností, bank a vládních ministerstev. Britské elity na rozdíl od zemí jako Německo a Francie nemusely nikdy čelit větším protestům společnosti a i nadále je jejich zdrojem jen několik málo institucí. Mezi ně patří právě Eton a také Oxford a Cambridge. Ti, kteří nejsou členy této elitní třídy, musí v životě mnohem více zápasit. Pro ty, kdo žijí v Jižním Walesu nebo na severozápadě Anglie, je jejich země šedá hyperkapitalistická oligarchie, kde se nahoru dostanou jen ti, kteří mají vliv a peníze.

Autorem je Christoph Scheuermann

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Akciím se daří, když v Bílém domě sedí demokrat
19.10.2016 20:01
8. listopad, termín amerických prezidentských voleb, se kvapně blíží. ...
Nejlepší akcie na říjen
19.10.2016 17:40
Čtenář se možná stejně jako já ptá, zda podobný nadpis není příliš bul...
Spěje Velká Británie k měnové krizi?
20.10.2016 16:30
Prudký pokles kurzu libry, ke kterému došlo po hlasování o Brexitu, je...
ECB nic nemění, klíčový bude prosinec…a to i pro ČNB
20.10.2016 14:12
Evropská centrální banka ponechala nastavení měnové politiky v říjnu b...

Váš názor
  • Zase Rusaci - taky sikana ?
    24.10.2016 11:13

    "..Česká národní banka odňala ERB bank povolení k činnosti. Hlavními důvody byly nefunkční řídicí a kontrolní systém banky a nákup dluhopisů v rozporu s právními předpisy. Rozhodnutí nabylo právní moci v pondělí, kdy o něm centrální banka informovala média...".
    mn
  • Elity
    24.10.2016 8:09

    Za selhání důvěry a sociální napětí mohou především elity - 1618, 1918 a 2014 u nás, 1789 ve Francii a 2016 v EU.
    • Re: Elity
      24.10.2016 9:25

      Elity mohou za to ze chteji aby se prezident choval dustojne jak se prezident chovat ma ? - nelhal a nevymyslel si ? mluvil s narodem a neschovaval se za mluvciho, kterym opovrhuje vetsina naroda ? Nesliboval a nedelal pravy opak toho co slibil ? Lide uz si radeji zvoloili jine misto na oslavu statniho svatku nez aby sli na hrad. Je to ostuda a urazka celeho naroda. Minuly rok Konvicka letos Hulka. nejhezci je ta fotka jak Hulka nese Zemanovi na hrad lenosku. Jako Richard lll. ktery chtel dat kralovstvi za kone Zeman bude davit medajli za kreslo.
      Ach Joo
  • Nemelo by nas ale vice zajimat
    24.10.2016 7:32

    co se deje s Ceskou Republikou za posledni 3 roky pod vedenim Emana Lhare prvniho - prezidenta spojovatele. Takhle rozhadanej nas narod nebyl ani za komousu. Proc to asi dela. Asi podle hesla roydeluj a panuj. V kalne vode se nejlip lovi.
    Ladislav
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení