Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro je kvůli imigraci neudržitelné

Euro je kvůli imigraci neudržitelné

22.11.2016 14:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Jednoduchá logická úvaha o fungování eurozóny nás vede k závěru, že euro je v rámci současného systému neudržitelné. V první řadě je nutno si uvědomit, že v eurozóně neexistuje federalismus a dluhy jednotlivých zemí tedy nejsou sdílené. Takový stav ale znamená, že mobilita pracovní síly není v eurozóně udržitelná. Pokud by přetrvávala, docházelo by k následujícímu: Země, ze kterých lidé odcházejí, by čelily zmenšující se daňové základně a měly by stále větší problémy se splácením dluhů.

Vývoj čisté imigrace (v poměru k celkové populaci) shrnuje následující graf. Z něj je zřejmé, že v posledních letech sílí imigrace do Německa, zatímco lidé emigrují ze zemí jako Řecko, Portugalsko a Španělsko. Tedy právě ze zemí, které mají největší problémy s dluhy:

Soustružník 

Pokud by nakonec v eurozóně došlo k omezení pohybu lidí, nemohla by přetrvávat ani mobilita kapitálu. Jestliže se totiž společnosti mají přesouvat z jedné země do druhé, musí docházet i k pohybu práce, jinak tento proces nemůže pokračovat. Pokud by pak byla zastavena mobilita kapitálu a práce, jednotlivé země by nemohly využívat svých komparativních výhod.

Dosavadní vývoj je obecně takový, že kapitál financující výrobní sektor se přesouvá z periferie do jádra měnové unie. Naopak kapitál financující turistické služby a související odvětví se zaměřuje zejména na periferii. Podobnou specializaci a využívání komparativních výhod ale komplikuje popsaný mechanismus, v jehož jádru jsou národní dluhy a mobilita práce. Ve federálním systému jsou naopak dluhy sdíleny (například přes eurodluhopisy) a právě přechod na takový systém je nezbytný, pokud má eurozóna fungovat ku prospěchu svých členských zemí.

Zdroj: Natixis


Čtěte více:

Jak poznat kvalitní společnosti
17.11.2016 10:00
Michael Mauboussin stojí v čele globálních finančních strategií banky ...
Normalizace v USA a její dopad na globální ekonomiku
15.11.2016 13:30
Americkou ekonomiku ovlivňuje vývoj v zahraničí prostřednictvím obchod...
Pět zemí a politiků, kteří by měli těžit z Trumpova vítězství
17.11.2016 18:30
Pravicoví i levicoví experti předpovídali, že pokud v amerických prezi...
Mezi USA a eurozónou vzniká „ropná“ asymetrie, eurodolar by mohl změnit své chování
16.11.2016 12:00
Relativně umírněný růst cen ropy (například z 30 dolarů za barel na ...
Švédi zvažují, zda do dvou let nezavedou jako první na světě digitální měnu
16.11.2016 15:30
Švédská centrální banka zvažuje, zda jako první významná instituce své...

Váš názor
  • ...je na planetě cca 3-4 mld lidí. keris
    24.11.2016 7:59

    Ale neboj coppak si neslyšel že Putin už na nás má namířeno ?
    ..
  • Evropa
    23.11.2016 8:48

    Evropa má příliš rozdílné kultury. Takže v zemích, kde práce není to nejdůležitější v životě bude ubývat investic do průmyslu (majitelé firem chtějí pouze workoholiky). V těchto zemích ale budou existovat i rodiny a budou se rodit děti. Tedy bude tam přibývat lidí. Naopak ve "výrobních, průmyslových" zemích, kde je práce jediný životní cíl (Německo,...) děti nejsou (na jejich pořízení není čas kvůli práci). A to se vyrovnává migrací. Tak je to v pořádku. Evropa je krásná tou rozdílností a každému nemusí vyhovovat to místo, kde se narodil a tak si může vybrat "PRO NĚHO" příjemnější. To, že se v Německu víc vydělává (a můžou se častěji střídat mercedesy) neznamená, že je tam vyšší životní úroveň (z pohledu šťastného života). Nedělejme z Evropy USA. Tam se nemají líp.
    pmx
    • Re: Evropa
      23.11.2016 9:13

      Konečně sympatický názor, my si budeme užívat na plážích středozemního moře a v Německu na nás budou pracovat :-)) buď Němci a nebo migranti. Akorát nevím jak ty migranty někdo donutí pracovat ??
      Bentley
      • jak donutit uprchlíka pracovat?
        23.11.2016 11:12

        velmi vysoká minimální mzda = vysoké daně pro zbytek pracujících = medián čistých mezd se sníží = socializmus
        fluidum
  •  
    23.11.2016 2:57

    jo, Evropa je kočkopes, to nikdy nebude fungovat jako USA
    Dave Bernanke
    •  
      23.11.2016 9:49

      Jo , jo i kočkopes se někdy může narodit , dokonce možná i přežít , EU nikoliv. Zajímal by mě objektivní propočet , kolik tento další pokus o jednotný EU stát stál evropské daňové poplatníky peněz .
      karel IV
  •  
    22.11.2016 15:41

    Na takový závěr snad nejsou třeba grafy , analýzy a vědecké práce . Z logiky věci přeci vyplývá , že dlouhodobě nemůže fungovat společenství , nepodléhající řízení typu státu nebo federace . S jednou měnovou politikou , s jedním finančním a ekonomickým řízením . Na otázku , zdali v Evropě - kontinentu rozdílné historie , rozdílné kultury je reálné federativní , nebo státní ( Evropa=jeden stát ) uspořádání si odpovězte sami . O to už se pokoušelo mnoho předchůdců paní Anděly z Merkel a vždy to skončilo pro obyvatele Evropy špatně . Příklad . Ve státě nebo ve federaci by se mělo výhledově hovořit jedním úředním jazykem . Umíme si představit politika , který by Němcům , Francouzům , Italům nebo Španělům navrhl Angličtinu ? Nebo Angličanům Němčinu ? Naše generace bude zanedlouho svědkem neřízeného rozpadu EU a návratu k bývalým národním měnám . Bůh s námi , aby rozpad neskončil opět v Evropě další válkou . Řízený rozpad EU už politici nestihli . Jak známo , ani v Bruselu si dobře placené ryby rybník sami nevypustí . Nahrazují to oddalujícími žvásty o dvou , nebo vícerychlostní Evropě , čímž proces rozpadu pouze oddalují . Každý den u koryta je dobrý. Jak vidno , směrnice o špekáčkách , marmeládě nebo rovných okurkách Evropu nesjednocují .
    karel IV
    •  
      23.11.2016 10:44

      ...to vypadá, že celá konstrukce evropské unie je stejný výplod chorých mozků jako svého času socialismus.....prostě sociální inženýři se snaží postavit něco, co by přirozeným vývojem nikdy nevzniklo....jaksi se dá říci, že se pokouší opravovat přírodu, resp.několikatisíciletím vývojem určené zákonitosti fungování společností....tak např. - odjakživa si každá tlupa, každý společenský útvar přísně střežil svoje území - cizinec neměl nárok ....pouze násilím - odjakživa v platil trest smrti, kterým se společnost zbavovala jedinců, kteří hrubým způsobem porušili pravidla dané společnosti - odjakživa platilo, že jedinec mohl mít maximálně tolik dětí, kolik uživil ........a podívejme se na dnešní způsob života, tyto pravidle najednou neplatí......jsem už starý chlap, ale dobře si pamatuji, že když jsem chodil do školy, tak nám řílkali, že je na planetě cca 3-4 mld lidí, dnes je to 7 mld, kolik to asi bude za další lidský život, např. až moje 12-ti letá vnučka bude v mém věku....takhle to přece nemůže dál jít...
      keris
      •  
        23.11.2016 13:19

        Souhlas. Také podle mne jde o výplod chorých mozků t.j lidí toužících po moci a po ovládání druhých po majetku, neschopných akceptovat vůli většiny. Pocit nadřazenosti , elitářství a mafiánství je lidem řídících EU dnes vlastní. Bohužel se to často týká i našich europoslanců, euroůředníků i komisařů a také mnoha našich politiků, kteří napáchli touto Bruselskou zvrácenou ideologií. Velmi bouřlivá bude cesta ven. Bohužel to bude, jako vždy v historii Evropy, kdo z koho. Snad se to již nebude řešit válkou, ale měli bychom se na to zodpovědně připravit. Dík sa tuto situaci Vám všem Eurohujerům.
        hb
  •  
    22.11.2016 14:58

    Myšlenka sama není úplně nesmyslná ale demografii je potřeba vidět v horizontu delším než pár let. Třeba, v horizontu 11 let (2005-2016) zaznamenalo Německo pokles počtu obyvatel o 0.4%, Řecko o 1.6% a Španělsko růst o 7.3%. Takže Eurostat zrovna nepotvrzuje, že německá daňová základna se rozšiřuje, zatímco ta španělská se zmenšuje. Jenom pro úplnost - česká populace vzrostla o 3.5% (jistěže především přistěhovalectvím ale finanční úřad se neptá odkud přichází ten, kdo platí daně).
    Petr
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data