Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Normalizace v USA a její dopad na globální ekonomiku

Normalizace v USA a její dopad na globální ekonomiku

15.11.2016 13:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Americkou ekonomiku ovlivňuje vývoj v zahraničí prostřednictvím obchodních i finančních kanálů. Asi jedna osmina zboží a služeb produkovaných v USA směřuje na zahraniční trhy a velká část agregátní poptávky v americké ekonomice tak závisí na spotřebě v zahraničí a investicích v jiných zemích. K tomu se přidává vysoká propojenost amerických a zahraničních finančních institucí včetně bank a pojišťoven. Vývoj na zahraničních trzích se tak rychle promítá do cen amerických investičních aktiv. Příkladem může být vývoj během krize v eurozóně, která se v americké ekonomice rychle promítla utažením finančních podmínek.

Během posledních několika let byl vývoj v zahraničí významnou brzdou americké ekonomiky. Ekonomická aktivita v rozvíjejících se zemích byla utlumená, rostly obavy z vývoje v Číně. Výhled na postupnou normalizaci americké monetární politiky pak vedl k posilování dolaru a to vše výrazně zpomalilo postup směrem k dosažení cílů v oblasti inflace a zaměstnanosti v USA. Fed se tak rozhodl pokračovat v intenzivní monetární akomodaci. V současné době je ve srovnání s první polovinou roku znatelné zlepšení celkového ekonomického prostředí. Počáteční turbulence spojené s Brexitem se rychle uklidnily a já jsem ohledně dalšího vývoje v oblasti inflace mírným optimistou. Je dokonce možné, že zahraniční ekonomiky dosáhnou vyššího růstu, než se nyní čeká.

Jak funguje opačný mechanismus – jak ovlivňuje americká ekonomika zbytek světa? Fed bývá někdy kritizován za to, že se při stanovení své politiky zaměřuje na domácí cíle v oblasti inflace a zaměstnanosti. Jeho nekonvenční politika, kterou začal sledovat po finanční krizi, podle některých názorů pomáhala americké ekonomice tím, že oslabovala dolar a tím poškozovala zbytek ekonomiky světové. Podle mých odhadů ale platí opak a americká monetární politika pomohla nejen USA, ale celé globální ekonomice. Došlo sice k tomu, že dolar oslabil a to působilo negativně na exporty směřující do USA. Americká akomodační politika ale zároveň podpořila americkou poptávku a ta je pro exporty jiných zemí klíčová. Celkově se tak podle řady empirických odhadů tyto dva faktory vyrovnaly. Čistý efekt je pak pozitivní ve chvíli, kdy přidáme dopad americké monetární politiky na globální sazby a ceny aktiv.

Je jasné, že zahraniční ekonomiky, které drží kurz měny k dolaru stabilnější, těžily z americké monetární politiky více. Ta se totiž na posílení kurzu jejich měny výrazněji neprojevila a sazby v takových zemích klesaly podobně jako v USA. Příkladem je Hong Kong, který svou měnu provázal s dolarem v roce 1983. Většina vyspělých zemí americkou monetární politiku vítala. Jejich oživení bylo obecně pomalejší než v USA a jejich centrální banky chtěly také stimulovat. Problematičtější byla situace v rozvíjejících se zemích, které dosahovaly vyššího tempa růstu, a stimulační politika Fedu v některých z nich mohla vyvolávat přehřívání ekonomické aktivity. I přesto bychom však neměli zapomínat, že politika Fedu stabilizovala americkou ekonomiku a tím bezesporu prospěla celé ekonomice globální.

Fed se podle mého mínění nyní nachází poměrně blízko splnění svého duálního mandátu, a to jak v oblasti inflace, tak v oblasti zaměstnanosti. Argumenty pro postupný útlum monetární akomodace jsou proto velmi pádné, i když budoucnost je nejistá a monetární politika nemá pevně daný kurz. Další významné ekonomiky jsou na tom rozdílně a nacházejí se v jiné fázi cyklu. Je pravděpodobné, že u nich bude akomodace dále pokračovat a pravděpodobnost vzniku většího rozdílu v sazbách mezi nimi na straně jedné a USA na straně druhé je vysoká. Jaké to může mít důsledky?

Jsem optimistou a domnívám se, že dopad normalizace americké monetární politiky na zbytek světové ekonomiky bude zvládnutelný. Nevyhnutelně budeme čelit určitým problémům, ale ty by neměly být hluboké. Fed bude totiž s normalizací pokračovat jen v případě dalšího zlepšování ekonomické situace a sílící inflace. Silnější americká ekonomika by pak měla pomáhat i oživení v zahraničí, a to jak obchodním, tak finančním kanálem. Centrální banky v zahraničí by také měly být schopny tlumit negativní dopad utaženějších finančních podmínek. Vývoj z roku 2013 ukazuje, že efektivní komunikace a koordinace politiky mezi významnými centrálními bankami včetně ECB a Bank of England mohou snížit výnosy vládních dluhopisů v zahraničí a držet je na mimořádně nízkých úrovních.

V neposlední řadě je dnes ekonomická situace v řadě rozvíjejících se ekonomik mnohem lepší než v předchozích letech. Takzvaná „zranitelná pětka“ čelila v roce 2013 velkému odlivu kapitálu a růstu nákladů půjček doprovázenému prudkým oslabením měnového kurzu. Makroekonomický rámec se ale v Indii od té doby výrazně posunul pozitivním směrem a řada dalších rozvíjejících se ekonomik se nyní nachází v lepší pozici pro uplatňování proticyklické politiky. Domnívám se tedy, že v případě pokračujícího oživení americké ekonomiky je nejlepší pokračovat s postupným ukončením monetární akomodace. Bude se tím mimo jiné snižovat i riziko nutnosti prudkého utažení monetární politiky v budoucnu.

Autorem je Stanley Fischer, člen FOMC.

Zdroj: Fed


Čtěte více:

Krugman: Věnujme se skutečným hrozbám a ne těm podřadným
07.11.2016 14:00
Není to tak dlouho, co byla všude kolem slyšet hysterická varování pře...
Podle dat z chemického průmyslu panuje na trzích neopodstatněný optimismus
04.11.2016 17:34
Vývoj v globálním chemickém průmyslu je už dlouho velmi dobrým indikát...
Expanze americké ekonomiky může trvat ještě hodně dlouho
06.11.2016 16:00
Ekonomická expanze americké ekonomiky začala v roce 2009, nyní tedy t...
Víkendář - Chováme se jako Warren Buffett a to ekonomice škodí
06.11.2016 11:00
Ekonomové z Fedu zveřejnili minulý měsíc analýzu, která se zabývala do...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.