Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Unavení draci (šest investičních témat pro rok 2017, díl třetí)

Unavení draci (šest investičních témat pro rok 2017, díl třetí)

09.12.2016 18:44

Čína se v posledních týdnech a měsících dostala do pozadí zájmu médií a investorů. Není to ovšem bohužel odraz toho, že by v zemi draka docházelo k významným strukturálním posunům směrem k nové ekonomické rovnováze. Příčinou je z části určité cyklické/stimulační zlepšení. U něj ale můžeme směle uvažovat o tom, zda strukturální situaci nakonec jen nezhorší tím, že zvýší objem špatných dluhů a počet zombie firem. V neposlední řadě pak k úpadku zájmu o Čínu přispívá mediálně výživný vývoj v USA a Evropě.

Z výše uvedeného je zřejmé, že čínský optimista se ze mě stále nestává. Kde jsou problémy největší? Pokud nějaká ekonomika čelí rostoucím tlakům, nakonec povolí její nejslabší článek, který je ale předem dost těžké určit. V případě Číny by jedním z hlavních kandidátů nakonec mohl být měnový kurz, respektive vývoj devizových rezerv. Ten shrnuje následující graf, který nám připomíná, že až do roku 2014 čínské rezervy rostly. Tou dobou byla Čína ještě dávána za vzor západním ekonomikám, pak se ale začala situace rychle obracet a rezervy klesat:

js_patek

Prvotní pokles rezerv nevyvolával velké obavy, ke konci roku 2015 už ale platil opak. Velkou úlevou pro globální trhy tak byla následná stabilizace, ke které došlo v první polovině letošního roku a která přispěla k výše zmíněnému poklesu zájmu o čínská rizika. Z grafu ale jasně vidíme i to, že rezervy se nevrátily k opětovnému růstu (v což asi nikdo nedoufal), ale po čase dokonce začaly opět klesat. V listopadu tohoto roku už je pak jejich výše ve srovnání s vrcholem roku 2014 asi o 25 % nižší.

Čtenář mi může vytknout, že o Číně tu kriticky hovořím už hodně dlouho, ale větší problémy se stále neobjevují. Mohu se samozřejmě mýlit. Vlastně bych si to v tomto případě i přál a určitě bych byl nerad členem nějaké skupiny zkázopravců. Na druhou stranu je ale zřejmé, že Čína měla a někde ještě má hodně zdrojů a nástrojů na to, jak řešení problémů a zlomů oddalovat (jádro věci je samozřejmě v tom, zda je s těmito zdroji jen oddaluje, či je řeší).

Příkladem může být i popsaný vývoj rezerv, respektive odliv kapitálu ze země. Na něj nyní vláda reaguje tím, že omezila možnost dovozů zlata a zavedla limity na přímé zahraniční investice (mimochodem jde o jeden z více ekonomických i neekonomických důvodů, proč bychom se neměli moc těšit a spoléhat na nějaké masivní čínské investice u nás).

Jenže, jak poukazuje Danske Bank, podobné kroky mohou nakonec působit opačně, protože mohou v Číňanech vzbudit dojem, že už mají poslední možnost dostat své peníze ze země. Odliv kapitálu může ještě zesílit.

Možnost podobných přímých a netržních zásahů mohla být Číně v určité fázi jejího rozvoje ku prospěchu, ovšem nyní se stává kontraproduktivní. Draci jsou unavení, ale změnit způsob života se jim stále nechce.

 
 
 
 

Čtěte více:

Deset investičních sázek na samořídící auta
15.11.2016 19:00
Nedovedu odhadnout, kam až trend samořídících aut dospěje. Ale zdá se,...
Deset investičních sázek na samořídící auta (díl druhý): Alphabet, Baidu, Mobileye
16.11.2016 18:30
Náš pohled na potenciální investiční sázky na rozvoj samořídících aut...
Šest investičních témat pro rok 2017
02.12.2016 16:30
S nadcházejícím koncem roku se nám budou množit projekce a úvahy týkaj...
Hledá se Karel IV. (šest investičních témat pro rok 2017, díl druhý)
05.12.2016 19:00
Jan Lucemburský prý svému synovi Karlu IV. řekl, že Italům se vládnou...

Váš názor
  • Dotaz na pana Soustružníka
    10.12.2016 9:16

    jak často jezdíváte do číny? Nebo o ní píšete jako Karel May o Indiánech?
    (nezadáno)
    • Re: Dotaz na pana Soustružníka
      03.01.2017 18:54

      No, jezdím do Číny na měsíc pravidelně jednou za dva roky. Upřesním p.xiluodu. Maglev jezdí 431 km/hod lístek před dvěmi roky stál na naše 40 Kč a do Pekingu se jede jen do 350-380 km/hod. Jinak důchodci mají slevy, i když jsou cizinci. Poslední mrakodrap postavili za 3 roky a za cenu o které se tady při stavbě dálnice ani nesní. Vím, že tam není vše OK, ale směr je správný ! Jen se bojím jednoho, protože až sem přijdou, koupí to tady jak to leží a běží. ne že by mě to těšilo, přeci jen jsem vlastenec. Co potom budete psát ? A lidská práva, spravedlnost ... _ Bože o tom se u nás lidem ani nesní ! Např. letiště Shanghai, chlap z Bolívie vezl drogy ... ani ho nevezli k soudu, popravili ho přímo na tom moderním letišti. A hotovo ! Arab chtěl znásilnit číňanku, diky chlapům se mu to nepovedlo. Zmydlili ho tak, že byl týden v bezvědomí. Za pokus vyfasoval 27 let. Státní představitel bere úplatky ,,,, doživotí nebo trest smrti. Za smrt smrt ! Taková je tam spravedlnost ! Nestane se, že by ve spravedlnosti měl přednost prachatej grázl před poškozeným ! Teď dotaz ... když jsem byl v Číně poprvé platil jsem za yuan 2,50 Kč. Letos při cvalu naší ekonomiky 3,78Kč. Ano to značí "těžký úpadek čínské ekonomiky." Než budete tzv. "hodnotit (jak za komoušů)" zajeďte si tam a až uvidíte nejen rozvoj, ale především lidi (i dúchodce.. u nás si myslí, že my po odpracování 47 let s důchodem 12.800,- Kč lidi nejsme), jejich mentalitu, pohostinost, vstřícnost, změknete. Můj syn si tam před 10ti lety zajel a už se nevrátil. Po pravdě, mě je jedno kdo je u lizu (kdo vede stát), ale celý svůj život jsem poslouchal od komoušů budeme se mít líp. Teď to slyším od jiných, čekal jsem celý život (66 let) a ono prd. Tam se věci mění každým rokem ! Jak říkali komouši ... a teď "demokraté", vzhůru ke světlým zítřkům ! Nestěžuju si, přidali mi 300 Kč ( sobě 10 proc za obrovskou práci, kterou pro tuto společnost vykonali, na tom se sněmovna shodne jednohlasně), zkrátka jak za komoušů ! Kupředu,, zpátky ni krok. Už běžte do p.dele s takovými plky a běžte dělat něco čemu rozumíte !
      bwalker
    • Re: Dotaz na pana Soustružníka
      12.12.2016 10:19

      Do Číny nelétám, stačí mi soustavné sledování nezávislých ekonomických statistik OSN nebo MMF. Tam nemá nikdo důvod nějaké údaje falšovat. Mám přátele , kteří z letiště v Šanghaji cestovali do centra elektrovlakem Maglev rychlostí 400 km/h a pak si vyjeli výtahem na vyhlídku do druhé nejvěšší budovy světa Shangahi Tower - 620 m. Pak jeli rychlovlakem rychlostí 300 km/h ze Šanghaje do Pekingu přes 1000 Km. U nás má být první rychlovlak po roce 2030 /možná !!!/. Čína se strašně rychle zvedá, co u nás řešíme 20 let, to tam zvládnou za rok. Pár kilometrů dálnice do bývalé NDR řešíme 35 let a nestojí. Dostavbu dálnice u Hradce nám zablokovala farmářka Havránková na 27 let, protikuřácký zákon jsme nyní přijali po 20 letech projednávání. To je naše tempo.
      xiluodu
  • Čína
    09.12.2016 21:48

    Je celkem dojemné, jak už léta letoucí někteří naši ekonomové očekávají krach čínské ekonomiky řízené - "Komunisty??" Tito čínští "komunisté" většinou mají diplomy ze studií na Harvardu, Oxfordu či Sorboně a zdá se, že ideály pana Lenina a Marxe jsou jim nějak cizí. Mnohokráte jsem slyšel podobné předpovědi o čínském krachu. Namátkou. Po událostech na Tchien- an- men v roce 1989 prý dojde v Číně k mizérii, národ nechce prý komunisty. Opak byl pravdou, 90 léta byla v Číně ekonomicky zlatá. Růst HDP i o 16 % ročně. Roku 1997 při asijské krizi se hroutily všechny měny okolních států, Juan byl pevně fixován k Dolaru a prý se také zhroutí, Nezhroutil. Roku 2002 byla v USA technologická krize, Čína ale stoupala. Roku 2008 v USA vypukla finanční krize a roku 2009 tam HDP padl o 3 %, v Číně stoupl o 9 %. Od té doby uběhlo dalších 7 let a Čína pořád jede. Co Čína dělá, to prý dělá jen špatně. Když hromadila obrovité devizové rezervy, tak prý to bylo špatné !! Na co jim prý vlastně jsou ty obří rezervy uložené hlavně v dluhopisech ?? To jsou jen umrtvené peníze , psávalo se, prý by bylo lepší je investovat. Dnes Čína snižuje devizové rezervy a její zahraniční nákupy firem, pozemků, nemovitostí rostou o 53 % ročně, letos zatím za 140 mld. USD. Takže , když hromadila devizové rezervy, tak prý dělala chybu, když je dnes snižuje opět prý dělá chybu. Zajímavé ! Nedělat vůbec nic by bylo dle našich ekonomů zřejmě to nelepší. Nevím, ale k názorům ekonoma Soustružníka - ze země která má tolik obyvatel co předměstí jednoho většího čínského města , nemám důvěru. Je to jako když se blecha pokouší poučovat slona co dělá špatně. Čínský národ o 1.300 milionech Chanů má 5000 let starou civilizaci, kromě období 200 let 1800 - 2000 stál vždy na samé špici. Nepochybuji, že 21 století bude - "také čínské".
    xiluodu
    • Re: Čína
      09.12.2016 23:15

      a už máš letenku? My všichni ti přejeme šťastný život u Žluté řeky. Možná ti bude trochu chybět slunce, ale na to se můžeš podívat v televizi, občas ho tam vysílají ;-)
      lump
      • Věc vývoje
        12.12.2016 10:25

        Vše je věcí vývoje. V Londýnských mlhách kolem roku 1950 se ročně udusilo zplodinami z aut a komínů kolem 30 000 občanů Londýna, tedy demokratické země. Pak se toho zbavili. Čína na tom také pracuje, do 15, 20 let je ze smogu venku. Je světovým lídrem sluneční, větrné, vodní a atomové energie a prodejů elektroaut i rovoje elektrovlaků. Indická města jsou dnes špinavější.
        xiluodu
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení