Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reformujte tržní kapitalismus! A další globální výzvy pro 2017

Reformujte tržní kapitalismus! A další globální výzvy pro 2017

12.01.2017 6:49
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Pokud si budeme loňský rok kvůli něčemu pamatovat, budou to určitě dramatické volební výsledky, které naprosto rozbouraly dosavadní očekávání. Především rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii a listopadové vítězství kontroverzního realitního magnáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA upozornilo na rostoucí nespokojenost s tradičním způsobem vedení politiky. Reakce zaměřené proti prvkům domácího, potažmo i mezinárodního řádu se ale objevovaly celosvětově.

Světové ekonomické fórum (WEF), které dalo tak jako každý rok dohromady seznam největší rizik planety, tvrdí, že trend naznačený v prvním odstavci může být zdrojem obav do budoucna.

Zprávu WEF lze číst z různých úhlů pohledu. Sledovaným je pochopitelně žebříček deset největších globálních rizik pro daný rok. Této „TOP 10“ letos vévodí extrémní výkyvy počasí z hlediska pravděpodobnosti a zbraně hromadného ničení z hlediska případného dopadu dané události.

wef1

wef

My jsme se ale zaměřili na to, jaké úkoly pro tento rok vytýčili mezinárodnímu společenství experti. A i když mezi největšími riziky z „top desítky“ nechybí nedobrovolné přesuny velkého množství lidí, přírodní katastrofy, teroristické a kybernetické útoky či krádeže dat, mají první dvě globální výzvy zdroj někde jinde: 

1. Zotavení světové ekonomiky…

Rostoucí nerovnost v příjmech a v bohatství se ve zprávách WEF zmiňuje relativně často. Je tomu tak i letos. Experti, kteří se do průzkumu WEF o vnímání rizik zapojili, ji ale tentokrát označili jako nejdůležitější trend globálního vývoje pro následujících deset let. To by poukazovalo na potřebu dostat světovou ekonomiku zpátky na nohy a zajistit rychlejší růst.

Světová banka shodou okolností v předvečer zveřejnění zprávy WEF předpověděla, že růst globálního HDP letos zrychlí na 2,7 procenta. Loni jeho tempo zpomalilo na 2,3 procenta, což byla nejnižší úroveň od finanční krize z konce minulého desetiletí. Oproti červnové prognóze je ale nejnovější odhad horší o 0,1 procentního bodu.

2. …a reforma tržního kapitalismu…

„Rostoucí populistické nálady zaměřené proti stávajícímu establishmentu ale naznačují, že jsme se už dostali za fázi, kde by jizvy ve společnosti dokázalo zahojit jenom toto: na program je nutné zařadit také reformu tržního kapitalismu,“ pokračuje dále WEF.

3. Společnost: Identita, vědomí komunity, a jak je znovu vybudovat

Rostoucí polarizace společnosti a vzestup nacionálních smýšlení je podle WEF dalším rendem, který mohou dokládat (opět) loňská volební překvapení a posilování kdysi pokrajových stran. Rychlé změny v obecnějších názorových orientacích – ať jde o tak často zmiňovaný multikulturalismus nebo ochranu životního prostředí, způsobily, že některé skupiny voličstva, především starší lidé a lidé s nižším vzděláním, mohly nabýt dojmu, že vlády už tolik nezajímají. Význam komunity a identity je tudíž další výzvou.

4. Technologická změna a jak ji zvládat

Největší téma pro pracovní trhy. I když hnutí proti establishmentu tvrdí, že za zhoršujícími se vyhlídkami práce na domácích trzích stojí globalizace. WEF, které je známo díky každoročnímu setkání špiček světové politiky a ekonomiky ve švýcarském Davosu, si zvládání čtvrté průmyslové revoluce určilo za téma loňského sjezdu. Právě umělá inteligence je podle nejnovějších zjištění zaštítěných touto organizací jedním z pětice nejdůležitějších fenoménů, které budou tvář světa spoluutvářet.

5. Geopolitika: Globální spolupráce, jak ji chránit a posílit

Jak je patrné z nedávného vývoje, s mezinárodními systémy spolupráce se na různých úrovních chce rozloučit stále více států. Pro geopolitiku má přitom podle ankety WEF velký význam, aby v obchodních paktech, jako je mnoha otazníky opředená a stále připravovaná dohoda TTIP nebo její transpacifický protějšek TPP, takzvaně „velké váhy“ zůstaly. Otazníky visí i nad klimatickou dohodu z Paříže, kterou při dojednání podepsalo přes 190 zemí a která nyní v jednotlivých státech prochází ratifikačním procesem. Podle Trumpa škodí americkému průmyslu a během volební kampaně prohlásil, že ji vypoví.

Stojí za zmínku, že Světová banka ve svém nejnovějším odhadu letošního vývoje světové ekonomiky zmiňuje mezi největšími riziky "protekcionistické tlaky". Jméno Donalda Trumpa (který hrozí firmám i státům speciálními cly a daněmi, pokud nevrátí pracovní příležitosti do USA) v ní ale chybí...

Zdroj: World Economic Forum


Čtěte více:

Blackstone: Deset překvapení letošního roku, s kterými trhy nepočítají
10.01.2017 6:51
Byron Wien je členem vedení investiční společnosti Blackstone a sám j...
Šest nejvýznamnějších investičních otázek roku 2017
11.01.2017 6:51
Jen málo stratégů na počátku minulého roku čekalo, že rok 2016 skončí...
Úzká hranice mezi dobrou hodnotovou investicí a hodnotovou pastí
10.01.2017 18:43
V předchozím příspěvku jsme načali téma investic, které by dnes mohl ...

Váš názor
  • ... některé skupiny voličstva....
    12.01.2017 9:56

    Co je voličstvo ? Stádo volící stále stejné nedouky a zkorumpované politiky, kteří převlékli kabáty, zastrčili do matrací svoje červené knížky, ale stále se dívají k východu v naději že se naplní jejich sen a my se opět staneme Putinovou gubernijí a oni budou odměnění za svojí věrnost dobře placenými posty, kde jediná jejich činnost bude sepisovat pochvalné referáty na naši nejvyšší životní úroven' na světě.
    Halla
  • Tržní kapitalismus
    12.01.2017 8:32

    Článek už strašně začíná: Co to je tržní kapitalismus? Copak existuje nějaký netržní? To je jako soukromý zemědělec, praktický lékař, veřejná politika nebo lidová demokracie.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m