Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejnižší nezaměstnanost v historii

Nejnižší nezaměstnanost v historii

02.02.2017 9:50
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Nové čtvrtletní údaje ČSÚ o trhu práce potvrzují to, co už naznačila měsíční data ministerstva práce a sociálních věcí. S tím, jak rekordně roste zaměstnanost a současně se zvyšuje míra zaměstnanosti, dochází k dalšímu razantnímu poklesu nezaměstnanosti. Ta se v posledním čtvrtletí loňského roku snížila na nejnižší úroveň v historii samostatné ČR, když dosáhla 3,6 %. Současně s rekordně nízkou nezaměstnaností jde ruku v ruce i nejvyšší zaměstnanost i maximální míra ekonomické aktivity obyvatel.

Trh práce i nadále odráží pozitivní trend české ekonomiky. S ekonomickým růstem přicházejí nová pracovní místa – nejprve vznikala především v průmyslu, aktuálně stále více zaměstnanců hledají služby. Přesto průmysl – jako největší tuzemské odvětví z pohledu přidané hodnoty i zaměstnanosti – stále poptává velké množství zaměstnanců. Ostatně statistiky zaměstnanosti i přehledy volných pracovních míst to potvrzují každý měsíc.

S růstem zaměstnanosti a s pokračujícím nedostatkem nových pracovníků roste tlak na růst mezd. Ostatně podrobné údaje za první polovinu roku už jasně naznačily, že mzdy rostou nejen z pohledu celkových (a do značné míry nereprezentativních) průměrů, ale především z pohledu jednotlivých odvětví, oborů i profesí.

Nepřekvapí proto, že u nejžádanějších profesí, kam patří například pomocní dělníci, dochází k navyšování mezd o více než 10 %. A v letošním roce se tento tlak ještě zvýší. Ostatně zakázkové knihy se (zatím s výjimkou stavebnictví) plní a pro průmyslové firmy se nedostatek zaměstnanců stal druhou největší překážkou pro další růst produkce.

Je tedy velmi pravděpodobné, že tempo mezd letos dále zrychlí, i když zaměstnanost už poroste výrazně pomaleji než loni. Ostatně lidí bez práce ubývá a firmy už téměř nemají kde nové zaměstnance sehnat. Bylo by proto i logické, kdyby se zvýšila míra fluktuace zaměstnanců s tím, jak si budou firmy zaměstnance přetahovat mezi sebou. Zatímco nezaměstnanost se letos, podle našeho názoru, sníží na konci roku na zhruba 3,3 %, růst mediánových mezd může atakovat hranici 6 %. Samozřejmě v případě nejžádanějších profesí by nemělo překvapit ani dvouciferné zvyšování mezd.

 

 
 

Čtěte více:

ČNB stále bdí nad devizovým trhem
06.01.2017 10:28
Ani v listopadu ČNB devizový trh neopustila. Sice se nemusela snažit ...
ČR má nejnižší nezaměstnanost za posledních osm let
09.01.2017 9:53
Na konci loňského roku dosáhla nezaměstnanost (podle metodiky MPSV) ...
ČR: Inflační jízda pokračuje
10.01.2017 9:30
Spotřebitelské ceny se v prosinci zvýšily meziměsíčně o 0,3 % a meziro...
Apetit českým spotřebitelům rozhodně nechybí
11.01.2017 9:37
Maloobchodní tržby i loni v listopadu pokračovaly v silném růstu. Me...

Váš názor
  • bertíku
    03.02.2017 14:01

    ahoj už zase piješ tak brzy, přestan dělat kašparka s min.mzdou, čemu prostpělo jeji zvýšení z 8,5 na 11 tis ??? vždyt ji "bere" cca 100k lidí z nichž polovina ji má prototže chce platit min.odvody, přeci nechceš tvrdit, že nějakých 250mio něco řeší :o) to min. se nezvedá kvůli lidem ale aby státní hydra dostala víc na odvodech, pokud by chtěli aby byli lidé bohatší tak sníží odvody nebo daně
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: bertíku
      03.02.2017 15:12

      Miku ja chapu ze ti neni shury dano tak obvinujes jine z chlastu nicmene duvody jsou 3. Za 1. Nabidka prace ve spouste kraju zanika 8000 pak 9000 atd ted 11000 v prekladu minimalni mzdou tu minimalni mzdu bere daleko vic lidi nez uvadi pokrivena statistika pripadne berou jen lehce nad 2. Od vyse min mzdy se odvoji spousta tabulek napr v nemocnici 3. Odmena za praci by mela lidi motivovat a chtit pracovat a hlavne kdyz nekdo pracuje mel by slusne zit tj nezit pod mostem nebo na smetisti. Otrokarstvi uz tady bylo a tak nejak mu odzvonilo aspon v nejhorsi firme v lehci doziva dodnes a rika se mu kapitalismus a demokracie :-)
      martík
  • Nejsou lidi
    03.02.2017 9:50

    tohle povede pouze ke zvyšování mzdových nákladů..a následně logicky ke krizi
    yossarian
    • Re: Nejsou lidi
      03.02.2017 11:15

      Nejsou lidi, tak se zvednou ceny. Tím někteří ztratí zájem. Nejsou potřeba lidi a zvýšil se příjem.
      Ford
    • Re: Nejsou lidi
      03.02.2017 9:56

      Proč by mělo vést ke krizi to, že zaměstnanci budou mít víc peněz na utrácení?
      ..
      •  
        03.02.2017 10:29

        protože krize vzniká vždy na základě nerovnováhy
        yossarian
        •  
          03.02.2017 10:35

          Zvýšení platů, ale přispěje k rovnováze. Nežijeme v socializmu, kde bylo vše nedostatkové, ale ve vrcholném konzumismu, kde je právě nedostatek poptávky.
          ..
          •  
            03.02.2017 10:48

            nerovnováha není ve zvyšování platů..ale v dramatickém zvyšování platů...když o jednoho člověka má zájem deset firem...a jiný neexistuje...tak v horším případě devět firem skončí, protože nesežene potřebného technika na výrobu svých výrobku. takže pro ně bude otázkou přežití, aby mu nabídli víc než ostatní..tohle samozřejmě většina firem v česku neustojí...
            yossarian
            • yossarian
              03.02.2017 11:32

              U nás se dramaticky zvyšují platy???? Máme nejnižší průměr v EU...
              Velkamedvědice
            •  
              03.02.2017 10:58

              První firma, která to neustojí pošle na trh práce mraky techniků. Jsem zcela v klidu, zatím žádný z našich obchodních partnerů ani nenaznačuje, že by mu nedostatek lidí a růst platů bránil v další existenci.
              ..
              • Dvojtecko prestan lhat a psat nesmysly
                03.02.2017 11:16

                Co prispevek to perla pry firma ktera zkrachuje posle na trh techniky kdyz je nema a shani je asi je na trh neposle boze muj svata prostoto -dvojtecko ty nemas zadne obchodni partnery ty doma hrajes monopoly a az prijde tatinek z prace da ti kapesne ani na pikovterinu neverim ze nekde pracujes natoz na manazerske pozici protoze by te serezali vlastni zamesnanci za ty totalni blbiny co se ti rodi v hlave to primo strasne....
                martík
                • máš ze mě nějaký mindrák nebo co?
                  03.02.2017 11:30

                  Proč mě furt napadáš a mluvíš o monopoly a kapesném od tatínka? Bijou tě vlastní děti, nepostaví se ti nebo něco jiného? V každém druhém příspěvku kňučíš, jak jsou v ČR nízké platy a když ti z praxe potvrdím, že prostor pro růst tu je tak se ti to nelíbí. Jinak jsem předpokládal, že existující firma již nějaké zaměstnance - techniky má. Krachy virtuálních firem bez zaměstnanců jakou tady hodlá zakládat yossarian asi nikoho trápit nebudou.
                  ..
                  • Re: máš ze mě nějaký mindrák nebo co?
                    03.02.2017 11:34

                    Ja te nenapadam ja te uspesne usvedcuji ze lzi a blbosti kdybys rekl jsem studentik a placam nesmysly reknu ok nenechal bych tevprojit ale ty se chlubis ze jsi obchodni reditel !!!!! Proboha kde copak by nejakou firmu mohl ridit takovej moula si precti co pises jak myslis ted tu vyrvavas ze platy maji rust a kdyz tibreknu ze ma byt minimalni mzda 15 000 tak mi reknes ze je to blbost si protirecis placas atd jinak komplex zadny nemam jen me nadzvedaji blbci narcisti a pitomci ....
                    martík
                    •  
                      03.02.2017 11:48

                      K minimální mzdě jsem se vyjádřil jednou v tom smyslu, že růst na 13-14 tis. je podle mě naprosto bez problémů a nikoho neohrožuje.
                      ..
                    • martík
                      03.02.2017 11:44

                      Kdy se chlubilo, že obchodní ředitel?? Natřel jsem ho já a psal, že je ekonomický když už a to proto, že ho nazáváš diletantem, páč nepapouškuje většinový proud...
                      Velkamedvědice
                      • Re: martík
                        03.02.2017 12:05

                        Ekonomicky nebo obchodni je prast jak uhodvten clovek nema ani na to aby delal zametace natoz reditele !!!!! A jeste pred 2 tydny tubplacal ze min mzda na 11000 jevpruser a ted tu placa ze 13-14 je good ja rikam ze ani 15000 neni good ale je dobre ze si jen doma hraje desi me totiz ze takovi to lide by neco ridili faktem je ze v 90% firem v cesku takovi to lide sedi proto tobtu tak vypada viz Vitkovice a jejich odchody manageru....
                        martík
      •  
        03.02.2017 10:00

        asi chtěl napsat k růstu inflace. I to je špatně. Pro spořivé lidi je to smutný výhled.
        Jesse
        • Dzesie
          03.02.2017 10:24

          Kdyz neni prace, čech nadává. Když je nadáva taky. Už se prober. Máme nejnižši mzdy v evropě!!! Chteli jste mzdy jak v německu. V Německu je taky malá nezaměstnanost. Je tam hyperinflace? Malá inflace nevadí. A růst mezd inflaci nezpůsobuje truhliku. Ten podporuje spotřebu. To by museli ceby růst rychleji.
          Velkamedvědice
          • Re: Dzesie
            03.02.2017 11:18

            Ale mame nejnizsi mzdy tak co zvednout minimalni mzdu na 15 000 nebylo by to reseni ??? A hlvne jeste mame dobrych 320 000 lidi kteri jsou schopni pracovat :-))
            martík
          • Re: Dzesie
            03.02.2017 11:07

            V DE stejně jak v ČR jsou to jen hrátky se statistikou. Jednak tam nejsou započítaní pokladi z jihu + 1 mil. A druhak v Německu začala klesat nezaměstnanost kdy zavedli small jobs nebo jak tomu říkají. Na pár hodin se někde zašijí neplatí se z toho daně , na normální příjem to doplatí sociálka a ve statistice se nevykáže nezaměstnaný.
            Ford
            • Ford
              03.02.2017 11:31

              Jistě, to jsem sani neřešil. Čísla s snižuji tam změnou metodiku, tu , že někoho pro něco vyřadíme atd..
              Velkamedvědice
          • Re: Dzesie
            03.02.2017 10:40

            A spotřeba podporuje inflaci :-)
            Jesse
            •  
              03.02.2017 11:35

              Spotřeba může podpořit ekonomický růst. Malí inflace ničemu nehrozí..Kde vidíš velkou inflaci?? Jaké platy jsou v německu?? Je tam hyperinflace?? V Japonsku je hyperinflace?? V Usa je hyperinflace?? Aby někomu vadila malá nezaměstnanost, je už ujeté. Do včerejška jste brečeli, že je málo práce. Buď rád, ře se ekonomika aspoň trochu rozjela...
              Velkamedvědice
  • No jistě
    03.02.2017 9:46

    Kdepak to číslo vycucali. Asi když to vztáhli ke všem obyvatelům. Režim uvádí přes 5% a to tam nemají započteny ani všechny co maji registrované. Při stejném počtu nezaměstnaných před několika lety byla nezmaměstnanost přes 6% . Teda určitě se nedá vztáhnout k historii leda jen v zájmu propagandy režimu. Bývaly časy kdy ČSÚ udával vždy nezaměstnanost větší než registrovanou, protož tam byli registrovaní, registrovaní které neuváděl UP, neregistrovaní na lidi. Dá rozum že muselo vždy vyjít číslo větši než registrovaná nezaměstnanost.
    Ford
  • mno tudíž tady máme
    02.02.2017 14:54

    njakých 192 000 práce schopných lidi a dotaz zni proč nejdou do práce a pak tu máme 127 000. lidi kteří si praci nehledaji ji a nestoji oni pak nasleduje dotaz z čeho těchto 127 000 lii žije a proč tedy nejdou pracovat nebo někde pracuji ale nikdo to nevi ?:-). A když je tu 192 000 lidi práce schopných proč tu chceme tahat Ukáčka ?:-) nenei někde chyba v Matrixu :-) Rust platu o 6 -10 procent je pořád velmi málo :-). ten rust by měl atakovat hranici 20-30 procent a zvýšeni minimalni mzdy až na 15 000 kč protože Slovaci budou mit od 1.1 2018 taxu 12 500 kč :-)
    martík
    • Re: mno tudíž tady máme
      03.02.2017 10:26

      Ukacka dělaji co čechúm smrdi
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů