Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie na maximech ženou investory do vína

Akcie na maximech ženou investory do vína

20.02.2017 10:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Globální zotavení akcií žene některé investory také do vín. Ceny těch kvalitních se vyšplhaly na nejvyšší hodnoty od října 2011 díky spekulacím, že ceny akcií pohybující se blízko rekordních maxim jsou připravené k poklesu. Víno a fondy, které ho kupují, jsou na tom po rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii a po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách podobně jako zlato, tedy jako uchovatel hodnoty v nejistých časech, píše agentura Bloomberg.

"Příznivé makroekonomické podmínky, omezené dodávky a robustní poptávka budou i nadále řídit trh," řekl investiční manažer londýnského fondu Wine Investment Fund Chris Smith. "Ceny pro většinu kupujících vypadají z historického hlediska levné," dodal. Čistá hodnota aktiv fondu loni dosáhla 248 milionů liber (7,9 miliardy Kč).

Slabší libra zlevňuje pro zahraniční investory kontrakty na víno stanovené v britské měně a zvyšuje hodnotu indexu sledujícího ceny nejvyhledávanějších vín. Na trh se také vrátili čínští investoři.

Hlavní index odvětví kvalitního vína Live-ex Fine Wine 100, který představuje pohyb cen 100 nejvyhledávanějších kvalitních vín, roste již 14 měsíců za sebou, což je jeho nejdelší růst od června 2010. Loni stoupl o 25 procent. Překonal tak hlavní index britských akcií FTSE 100, který vzrostl o 19 procent. Index vín má podle Smitha prostor k dalšímu růst o 18 procent, než se dostane na vrchol z poloviny roku 2011.

Analytik HSBC Holdings Charles Boulton však upozorňuje, že fondy zaměřené na víno nejsou pro každého a nejsou produktem obecně přístupným všem drobným investorům kvůli rizikům s nimi spojeným. Fondy se podle něj zaměřují hlavně na zkušené investory. "Mnoho fondů s vínem je malých a mohou se dostat do problémů s likviditou. Časový horizont pro odpovídající návratnost těchto investic je poměrně dlouhý a mohou být nestabilní kategorií majetku," uvedl.

Opět roste i poptávka z Číny, když tvrdý zákrok proti výstřednostem a úplatkářství odradil v posledních letech investory v druhé největší ekonomice světa od nákupů. Dovoz lahvového vína do Číny vzrostl podle údajů Čínského svazu dovozců a vývozců vína a lihovin v prvních devíti měsících loňského roku o 21 procent na 1,66 miliardy USD (42,2 miliardy Kč).

Investoři upozorňují, že investice do fondů zaměřených na víno mohou být velmi rizikové. Fond Vintage Wine Fund se sídlem na Kajmanských ostrovech v roce 2008 vlastnil majetek 110 milionů eur (tři miliardy Kč), v roce 2013 však skončil, protože slabý výkon přiměl investory stáhnout z něj své investice. O rok později skončil Noble Crus Wine Fund či Bordeaux Fine Wine, jehož jeden z ředitelů má zákaz od britské vlády řídit firmu, protože peníze, za které měl koupit víno, utrácel za dostihové koně, sportovní auta a soukromá letadla. Na druhé straně čistá hodnota majetku fondu Wine Source Fund, který patří maltské WSF Sicav a investuje také do whisky, od roku 2012 stoupla o 32 procent.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení