Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČEZ Beneš: Kvůli Dukovanům zažalujeme Škodu JS. Nový uhelný zdroj se nevyplatí

Šéf ČEZ Beneš: Kvůli Dukovanům zažalujeme Škodu JS. Nový uhelný zdroj se nevyplatí

23.02.2017 10:09, aktualizováno: 23.2. 11:16
Autor: ČTK

Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ bude žalovat firmu Škoda JS o další peníze v souvislosti s chybnými kontrolami potrubí v Jaderné elektrárně Dukovany. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. ČEZ už loni v listopadu podal na Škodu JS žalobu o náhradu škody 611 milionů korun. Už tehdy uvedl, že částka nemusí být konečná. Plzeňská Škoda JS dlouhodobě tvrdí, že odpovědnost za škody necítí. Beneš také řekl, že V Česku už v současnosti není ekonomicky výhodné postavit novou uhelnou elektrárnu.

Za kontroly Dukovan opakované žaloby

"Je rozumné to udělat způsobem, kdy to (nárokování peněz) děláte po částech," řekl ČTK Beneš. Potvrdil, že ČEZ proto bude po určité době žalovat Škodu JS o další náhradu škody. Požadovaná výše podle něj bude velmi podobná loňské žalobě.

Podání souvisí s předloňským zjištěním v Dukovanech, kdy byly při prověrce dokumentace nalezeny nekvalitní rentgenové snímky svarů. Správu zařízení elektráren měla na starosti právě Škoda JS, která si ale na kontroly svarů najímala externího dodavatele. Kvůli kontrolám vyráběl například od poloviny září do konce prosince 2015 proud pouze jeden ze čtyř bloků. Kromě Dukovan firma zintenzivnila kontrolu také ve druhé z tuzemských jaderných elektráren v Temelíně.

Podle dřívějšího odhadu energetického poradce J&T Banky Michala Šnobra mohou celkové dopady odstávek tuzemských jaderných elektráren mezi roky 2015 až 2017 činit až deset miliard korun. "Číslo pana Šnobra je řádově správné," potvrdil Beneš. Podotkl, že častější odstávky bloků souvisí se stářím zařízení a procesem prodlužování provozu v případě Dukovan, kterým právě elektrárna prochází. Například první jaderný blok byl v Dukovanech uveden do provozu v roce 1985. "Je to jako s životním cyklem člověka. Když jste po čtyřicítce, chodíte k doktorovi častěji na víc vyšetření a vyšetření trvají delší dobu. To je přirozené," dodal.

Případem se zabývá i policie. ČEZ již dříve podal trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na podvod. Další oznámení podal Státní úřad pro jadernou bezpečnost, podle kterého mohl být spáchán trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

ČEZ loni v dubnu odvolal z funkcí některé pracovníky Dukovan, kteří byli za problémy svarů odpovědní. Ostatním odpovědným zaměstnancům firma významně snížila mzdu. Při vyšetřování bylo odhaleno více než dvacet neúmyslných závažných nebo méně závažných porušení povinností současných nebo bývalých pracovníků.

Nový uhelný zdroj v Česku není ekonomicky rentabilní

V Česku už v současnosti není ekonomicky výhodné postavit novou uhelnou elektrárnu. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Důvodem jsou podle něj nízké velkoobchodní ceny elektřiny a environmentální tlak ze strany Evropské unie. To, že by se situace změnila, označil za velmi nepravděpodobné.

Připomněl, že například smlouva, kterou má ČEZ se společností Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače na dodávku uhlí pro hnědouhelnou elektrárnu Počerady, počítá s tím, že se v Počeradech postaví v roce 2024 nová uhelná elektrárna. Což se ale nyní nevyplatí. Změna podle něj nastala zhruba před třemi lety.

"V tuto chvíli je protistrana, což je Vršanská uhelná, pod velkým tlakem, protože my nejsme motivováni dávat peníze do údržby tamní elektrárny. Přišli proto s tím, že si ji chtějí koupit a starat se o ni, aby jim vydržela déle," uvedl. To, že Vršanská uhelná pro uhlí ze svého dolu Vršany elektrárnu potřebuje, podle něj vytvořilo pro ČEZ velmi dobré vyjednávací podmínky. "Když za to dostaneme výrazně víc peněz, než kdybychom si to provozovali sami, tak není důvod elektrárnu neprodat," dodal. Opci na prodej elektrárny Počerady Czech Coalu mohl ČEZ na základě smlouvy využít už v roce 2015. Tehdy ji ale nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem.

Beneš ČTK řekl, že uhelné elektrárny ČEZ lze rozdělit na dvě skupiny. První skupinu tvoří nové nebo modernizované hnědouhelné elektrárny, u kterých se počítá s dlouhodobým provozem. "Jsou to Tušimice, Prunéřov a Ledvice," upřesnil. Do této skupiny podle něj patři také elektrárna Mělník I, která má dlouhodobě dodávat teplo pro Prahu.

Druhou skupinu pak tvoří elektrárny s kratší životností, se kterými ČEZ dlouhodobě nepočítá. Do této kategorie patří mimo jiné i černouhelná elektrárna Dětmarovice, která využívá primárně uhlí z černouhelné společnosti OKD, která je v insolvenci. Beneš připustil, že elektrárna už nebude fungovat déle než deset let. "Řešíme to, jakým způsobem budeme následně dodávat teplo do lokalit, kam dnes dodávají Dětmarovice. Ať už je to Bohumín nebo Orlová," dodal.


Čtěte více:

Beneš: ČEZ by se mohl rozdělit kvůli protichůdným postojům akcionářů
03.02.2017 8:56
Tuzemská energetika ČEZ by se mohla rozdělit na části kvůli protichůdn...
Odboráři ČEZ: Nesouhlasíme s rozdělením firmy. Začíná debata o Dukovanech a Temelínu
08.02.2017 7:09
Odbory nesouhlasí s případným rozdělením polostátní energetické společ...
Šéf ČEZ Beneš: Stejná dividenda v budoucnu jako v posledních letech? Takové očekávání není realistické
10.02.2017 8:41
Letošní a nadcházející rok budou pro ziskovost energetické společnosti...
Šéf ČEZ: Vyplácet na dividendách víc než vyděláte? To musí mít své meze
20.02.2017 11:30
Když začnete vyplácet na dividendách více, než kolik vyděláte, velmi t...
Tomáš Pleskač z ČEZu bude od března šéfem divize Nová energetika a distribuce
21.02.2017 8:57
Energetická společnost ČEZ sloučí od začátku března divizi vnějších vz...

Váš názor
  •  
    24.02.2017 19:58

    Jsem minoritním akcionářem ČEZ . Očekávám dividendu . Sleduji proto dostupné informace o této státní giga firmě . Úvahy pana GŘ v různých rozhovorech na mně dělají dojem , že si ČEZ dopředu připravuje alibi , aby mohl výrazně snížit divi už za 2016 i další . Odstávky pro zabezpečení různých oprav chápu , výši ztrát z nich plynoucí již nikoliv . Asi nejsem sám . GŘ uznává číslo vyslovené analitikem a min. akcionářem ( 10 miliard ) , jako správné. Nemusí nám , hlupákúm vysvětlovat , že také častěji musíme k lékaři protože stárnem . Zajímá mě , kdo bude za špatné hspodaření ČEZ potrestán . Není snad možné , aby nedostatečná kontrola svárů vJE Dukovany a ztráta z toho plynoucí byla řešena pouze snížením divi . Kdo to zavinil ? Moje babička mě kdysi říkala , že ryba smrdí od hlavy . Možná , že to dnes již neplatí . Uvidíme reakci MF .
    čezák
  • žába na prameni
    24.02.2017 10:04

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    čezák
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení