Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Masové protivládní demonstrace v Rusku. Proč je to tentokrát jiné?

Víkendář: Masové protivládní demonstrace v Rusku. Proč je to tentokrát jiné?

02.04.2017 10:11
Autor: Redakce, Patria.cz

V Moskvě není zase takovou výjimkou, když do ulic vyjdou desítky tisíc lidí a vyjadřují svůj nesouhlas s vládou. Toto město bylo epicentrem masových prodemokratických demonstrací v letech 201 – 2012 i mnoha dalších protestů a jeho kosmopolitní povaha z něj činí nejvíce opoziční město v Rusku. Protesty, které zde vypukly minulou neděli, byly ale přece jen výjimečné.

Na rozdíl od těch předchozích totiž nebyly úředně povolené a radnice města varovala, že demonstranti budou nést následky toho, že se jich účastní. Přes tato varování a vzpomínky na zatýkání během demonstrace v květnu 2012 se ale do ulic Moskvy vydalo mnoho lidí. Policie hovoří o 8000, ale oficiální čísla mají tendenci k přílišné umírněnosti, protože se snaží budit dojem stability. Ve skutečnosti mohl počet protestujících dosáhnout dvojnásobku. Puškinovo náměstí bylo plné a lidé křičeli „Rusko bude svobodné!“

Vše spustil ruský opoziční předák Alexej Navalnyj a známý protikorupční bloger, když zveřejnil video popisující údajný majetek bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva. Tedy muže, který se vydával za bojovníka proti korupci a který lidem na Ruskem zabraném Krymu vzkazoval, že „Rusko nyní nemá peníze, musíte vydržet“. Navalnyj tvrdí, že tyto peníze skončily v palácích po celé zemi. Když pak svolával demonstraci, mnoho lidí nevěřilo, že bude vyslyšen, protože Medveděv je dnes považován za směšnou figurku ruské politiky. Ale lidé na tuto výzvu reagovali.

Nejpozoruhodnější na všem je ale to, že k protestům nedošlo jen v Moskvě, ale v devadesáti městech po celé zemi. Moskva má protesty celkem ráda, nicméně ostatní regiony jsou většinou mnohem konzervativnější a vůči Putinovi a jeho vládě vstřícnější. Jsou chudší, méně rozvinuté a lidé tam obvykle mnohem více závisí na státu. Nezávislá média tam v podstatě neexistují, výjimkou je pouze to, co lze nalézt na internetu. Informace, které kritizují vládu, se objevují pouze zřídka. Pokud se tam někdo rozhodne jít proti státu, může to znamenat vážné negativní důsledky jak v ekonomické, tak v osobní rovině. Přes to vše se i v menších městech vydaly do ulic desítky tisíc lidí a protestovaly navzdory tomu, že nedostaly oficiální povolení.

Putinovi to vše ukazuje několik věcí a nic z toho pro něj není pozitivní. V první řadě je zřejmé, že Navalnyj, který chce v roce 2018 kandidovat na prezidenta, má velkou moc. Kreml mu to nemusí umožnit, ale celá země jej nyní vnímá jako legitimního vůdce i přesto, že se vláda snaží o jeho marginalizaci. Ukázalo se také, že ačkoliv má vláda pod kontrolou televizní kanály a snaží se o ovládnutí internetu, technologie a sociální sítě zůstávají mocným nástrojem. Navalnyj se svým kanálem na youtube nabízel i přímý přenos z protestů a podařilo se mu dostat se tam, kde obvykle operuje jen státní televize.

Ruská vláda se snaží mladé lidi vzdělávat a přivádět k patriotismu, což podle ní znamená zejména příklon k její vlastní politice. Kreml tak na jednu stranu podporuje různé aktivity mladých lidí, na druhou stranu zastrašuje na univerzitách a školách ty, kteří se těchto aktivit nechtějí účastnit. Z tohoto pohledu je pozoruhodné, že na poslední protesty v ulicích přišlo mnoho mladých. Řada z těch, se kterými jsem v Moskvě hovořila, byla mladší než jednadvacet let a některým bylo kolem patnácti. Ti si sice nepamatují protesty z roku 2011, ale mají dost přesnou představu, jak chtějí žít. Policie si při zatýkání demonstrantů nevybírala a tvrdě jednala i s mladými lidmi.

Státní televize demonstrace vůbec neukázala a v pondělí Putinův mluvčí sdělil, že někdo zatčeným lidem slíbil, že pokud se nechají zatknout, dostanou za to zaplaceno. Policie také provedla razii v Navalného protikorupční nadaci a řada jejích zaměstnanců strávila noc za mřížemi. Sám Navalnyj byl odsouzen k 15 dnům vězení soudem, který jej nenechal přivést si jediného svědka, který by podpořil jeho obhajobu. Jelikož je v podmínce kvůli jinému smyšlenému porušení zákona, může kvůli tomu skončit za mřížemi na celé roky. Zastrašování a vězení mají ale jen krátkodobý efekt, což nejlépe ukázala právě minulá neděle. Ta se stala nečekanou vadou na fasádě podpory současného režimu, kterou se Kreml snaží tak pracně budovat. Za touto fasádou se totiž něco změnilo.

Autor: Julia Ioffe

(Zdroj: the Atlantic)

 
 
 
 

Čtěte více:

Rusko: Ropa z trhu bude mizet. Letos ale produkci zvýšíme
21.12.2016 11:15
Rusko se domnívá, že nadbytečnou nabídku ropy na trhu se po historick...
Rusko se vzpamatovává z padlé ropy a sankcí, úprk kapitálu brzdí
17.01.2017 19:29
Ruská ekonomika se postupně vzpamatovává z prudkého propadu způsobenéh...
Rusko je z nejhoršího venku – díky Trumpovi i ropě
07.02.2017 12:13
Ruský HDP se sice v roce 2016 snížil o -0,2 procenta, ale pro akcie a...
Gazeta.ru: Čekají Rusko fiktivní volby bez překvapení?
10.02.2017 16:21
Po loňských parlamentních volbách v Rusku vznikl dojem, že se preziden...
Rusko prokázalo odolnost. Maximem jeho ekonomiky je ale nepropadat...
27.02.2017 6:48
V Moskvě nedávno probíhaly oslavy spojené se stým výročím revoluce rok...
Rusko v neděli zažilo jednu z největších opozičních akcí od roku 2011
27.03.2017 12:12
Opozice na nepovolenou akci „proti korupci“ v Moskvě přilákala tisíce ...

Váš názor
  • 7 milionů Indiánů. ignác
    04.04.2017 0:42

    Je v to velký rozdíl, to byli bojovníci co padli v bitvách. Kolik rolníků-mužíků a jejich celých rodin i s dětmi a ženami bylo povražděno na Ukrajině v době hladomoru jen proto, že nechtěli opustit svoje pole a odmítli jít do kolchozů. To ti uniká ?
    Alex
  • Kecy ??
    03.04.2017 19:00

    Nejme rozhodně stejná osoba. Můj nick "Xiluodu" pochází od třetí největší hydroelektrárny světa v Číně, Xiluodu, o výkonu - 13 860 MW, kterou mimochodem Čína postavila o 1 rok dříve, než byl plán. Tato jediná hydroelektrárna vyrábí tolik elektřiny, kolik ČR spotřebuje za celý rok. Jinak, moje čísla o ekonomice vychází výhradně z mezinárodních statistik OECD, OSN a národních statistických úřadů. Zaostáváme čím dál víc i za Čínou /Ta už má dnes 22 000 km vysokorychlostních železnic pro jízdu rychlostí 200 až 350 km/h/ a my ji možná budeme mít kolem roku 2035. Možná. Čína dnes doma staví 20 nových jaderných reaktorů a my se přímo "potíme", kdo by nám zaplatil i postavil jeden nový v Temelíně. Nejspíše to bude právě Rusko nebo Čína.
    xiluodu
    • Re: Kecy ??
      04.04.2017 1:04

      Však taky vymýšlet vysokorychlostní železnici jen pro ČR nedává žádný smysl. Sotva se rozjede, už může začít brzdit...
      qwer
    • Re: Kecy ??
      03.04.2017 19:25

      Když tam mají takové moderní technologie tak nám pověz ty vševěde proč tam lidi padají na ulicích jak mouchy z dýchání vzduchu krz který není ani vidět. Během Olympijských her dokonce museli zastavit všechny fabriky aby bylo něco vidět a proč, jak ty tak i Igor všechno udáváte v U$ a né v rublech, když považujete dolary za barevné papírky. Nemáte tu vaší propagandu nějak domyšlenou. Urážíte zdejší neo-bolševíky jestli si myslíte že vám takové kecy budou věřit. Chce to trochu dopilovat
      abc
  • Ani bych se nedivil
    03.04.2017 18:30

    Až vyjde najevo, že Xiloudu a Igor je jeden a ten samý soudruh a že jeho diskuzní kecy pocházejí z PC nějakého ovčáčka. To by odpovídalo logice. Ony už i ty hradní komputry trpí virózou.
    Píter
  • A podle osvědčeného bolševického hesla
    03.04.2017 11:44

    Rozděl a panuj. A ono to funguje pořád, za potlesku chudých duchem. Je to vidět i tady.
    abc
    • Re: A podle osvědčeného bolševického hesla
      03.04.2017 20:40

      Abc a můžeš ty vysvětlit, proč když někde v Rusku jako včera v Petrohradě, někdo odpálí bombu a jsou tam desítky zraněných nevinných žen a dětí, tak z toho mají zdejší rusofobové radost a přejí jim to, ale když někde v New Jorku uklouzne tlustý američan a udělá si bebíčko tak ho tady všichni litují a hned by mu tam nejraději jeli to bebíčko pofoukat a zavazovat.
      Ignac
    • Re: A podle osvědčeného bolševického hesla
      03.04.2017 13:06

      Však co je hloupého na chytrém záměru ? Však musíš vědět, že mi za to Vova pošle tak, počítám, minimálně milion dolarů.
      Ignác
    • Re: A podle osvědčeného bolševického hesla
      03.04.2017 13:04

      No vidíš. Takže Ty jsi také vlastně pro vládu jedné strany.
      Ignác
      •  
        03.04.2017 13:11

        Já měl za to, že KSČ sjednotila všechny strany v Národní frontě pod vedoucím vedením KSČ. A ono to bylo teda vlastně naopak nebo jak to teda bylo ? Vždyť z toho musíš být nadšen, jak to bylo sjednocené a ne jako dnes demokraticky rozdělené a rozdrobené. Vy Češi máte problém. Nevíte, co chcete. Považujete se za pravičáky a kapitalisty ale jak otevřete pusu, oznámíte světě pravý opak své povahy.
        Ignác
  • Jiný názor v Rusku
    03.04.2017 9:58

    Je zajímavé, že Češi a naši novináři se nad korupcí v Rusku dokážou tak silně rozčilovat a přitom samotným Rusům to až tak nevadí. Oni kladně hodnotí jeho vládu tvrdé ruky, kde se vypořádal s oligarchy a rozprodáváním národního bohatsví Západu za Jelcina. Rusové vítají obsazení Krymu i vítěznou válku v Sýrii. Vítají obnovenou mocenskou pozici Ruska / v Severodvinsku se nyní staví pět obřích jaderných ponorek třídy Borey , každá se 16 raketemi Bulava/. Je zajímavé, že my se rozčilujeme a přitom u samotných Rusů má Putin podporu 86 %. My to snad vidíme lépe jak oni doma ?? Stalina a Mao Ce-tunga uznává většina lidí v těchto zemích. My pro ně ale máme jen název - obří vrazi. Není to spíše v našem pohledu na věc ? Tedy zkresleném ??
    xiluodu
    • Xindleuodu
      03.04.2017 11:14

      Lid má rád "silné" vůdce. Hitler měl také téměř 100% podoru národa. Putin jde podle tvých vlastních slov stejnou cestou- zbrojení, okupace, .... Naštěstí to byly tehdejší demokratické režimy, které porazily Hitlera, i když v tom jistou roli sehrál i jiný "silný " vůdce - Stalin s velmi sofistikovanou filosofií- na množství padlých nehleďte. Všichni tito "silní" vůdci mají něco společného - byli to psychopati, trpící nekonečnými obavami o svůj život, neskonale krutě likvidující své oponenty. Vláda silné ruky na těch nejnižších úrovních dává prostor a moc lidským bestiím.
      lime
      • Re: Xindleuodu
        03.04.2017 13:41

        Hele víš, že kdyby Stalin splnil svou roli a předal Rusko Západu, jak to bylo původně skrze řezníka Trockého zamýšleno, že by si mi dnes vyprávěl-la o tom, jaký to bylo úžasný demokrat a jmenovalo by se po něm každé druhé náměstí ?
        Ignác
      • Re: Xindleuodu
        03.04.2017 13:35

        Máš milné představy. Demokracie právě Hitlera vytvořila. V dobách aristokracie se vedly války, které byly svým dosahem lokální oproti válkám 20. století. Ale vždy na nich byl zajimavý aspekt. Často vítězná strana se první běžela dohodnout s poraženým na novém uspořádání. Toto narušila právě demokracie, kdy lidé po První světové vzali u huby tak, jak by to nikdo před tím neudělal a Němci tak skončili v náručí Hitlera. Samozřejmě, že ani není náhodou činnost bratrů Warburgů ve vedení centrálních bank Říše a USA a jejich společné působení v IG Farben ale to je už trochu jiný příběh.
        Ignác
        •  
          03.04.2017 13:37

          Aby to bylo dobře pochopeno. Před demokracii vítězové věděli, že nesmí vzít poraženého až moc u huby a nenutili ho k zoufalým protiakcím. Demokracie poprvní světové to nechala na nezkušeném plebsu a ten s Němci naložil tak, že to vedlo přesně k tomu, čeho se aristokraté báli.
          Ignác
      • Re: Xindleuodu
        03.04.2017 12:17

        Ta "jistá role" v porážce Hitlera je podle faktů - 70 % zničených nejlepších sil Wehrmactu na Východní frontě. Moskva, Stalingrad, Kursk, Leningrad,... to jsou skutečné náhrobní kameny Hitlera. Jak bojoval Rus a Západ s Hitlerem je nejlépe vidět na tomto příkladě. Když se Wehrmacht blížil k Paříži, tak Frantíci rychle poprosili, aby Luftwaffe nebombardovala Paříž, že se stává otevřeným městem a vzdává se. Tak padly bez boje .Když se naopak Wehrmacht blížil k Leningradu, tak s budovala obrana, pušky vzali do ruky všichni, i děti a ženy. Za obřího hladu a mrazu v obléhaném Leningradu jedli vojáci i civilisté zmrzlé psy, kočky, krysy a dokonce i své sousedy a pak znovu nastupuvali k obraně. I nejostřílenější vojáci jednotek SS nevěřili vlastním očím, jaký fanatismus a sebeobětování ze sebe Rus dokáže vymáčknout. Díky tomu také Hitler prohrál. Stalinovi vděčíme za své životy. USA s Anglií by totiž Wehrmacht nikdy neporazily.
        xiluodu
    • Re: Jiný názor v Rusku
      03.04.2017 10:12

      Ano i tady lidé žijí v akvárku. Někdy se tomu říká Matrix.
      ignác
    • Re: Jiný názor v Rusku
      03.04.2017 10:09

      No samozřejmě, že Češi znají Rusko lépe jak Rusové. Vždyť tam nikdy ani nebyli. Češi jsou odborníci na vše především na Rusko, Čínu,Tibet a KLDR, prostě vše co na vlastní oči neviděli. Akorát pak nestíhají svou práci, protože té tu nerozumí skoro nikdo.
      ignác
      • Pravdu díž.....
        03.04.2017 11:57

        Stejně jako názory na Ameriku. Ale při porovnání kolik lidí odchází do Ameriky a kolik se hrne do Ruska není potřeba nic říkat. Každý kdo absolvoval alespon' 3 třídy základní školy si to umí spočítat sám. To je bez debaty at' si tady s Xiloudem vyprávíte co chcete. Ze které jsi vyšel ty ? Bud' zdráv.
        Alex
        • Re: Pravdu díž.....
          03.04.2017 12:12

          Ano to máš pravdu, že lidé rozumí nejlépe penězům. Homopaviány to jako všechny lidoopy táhne k tomu silnějšímu přeneseně bohatšímu, podvědomě jejich organizmus cítí větší šanci na přežití a reprodukci. Přesně si to vyjádřil sám za sebe. Lidé považují za lepšího to bohatšího. Víc je nezajímá. Však Rusové to vědí a věří, že hra, kterou hrají se otočí na jejich prospěch, protože v dobách SSSR byl čas na straně USA a nyní je čas na straně Číny a Ruska. Oni vědí, že stačí vytrvat a počkat. A peníze se o zbytek postarají sami. A uvidíš, že takoví jako Ty budou pak umět lépe a dříve Rusky než já sám.
          ignác
          •  
            03.04.2017 12:49

            Jo a víte třeba, že v polovině čínských oblastí je minimální hodinová mzda vyšší jak v ČR? To je také vtipné ne? A hlavně to tam roste rychleji než u nás.
            ignác
          •  
            03.04.2017 12:46

            Však se zeptej svých páníčků. Ti vědí o čem ti píšu. Pro ně je noční můrou, že by mohlo být v Rusku lépe než na Západě a ještě hůř, že by na to lidi přišli. Proto vám neřeknou, že se v roce 2013 prodalo na jendoho obyvatele víc nových aut než v ČR a v mnoha dalších zemích EU. Navíc, kdo byl v Rusku ví, že nejvíce tam frčí SUV a OFF ROADy. Vem si třeba, že tchýni mého kamaráda teď v Moskvě zdarma vymění starý byt ze 70. let za nový v nově postaveném domě a starý zbourají. No jestli tohle je jezení kořínků, tak pak nevím, čím se krmíte vy.
            Ignác
          • Rusko
            03.04.2017 12:28

            Musím tě Alexi upozornit, že Rusko má velký problém s přílivem gastarbajtrů ze střední Asie a Kavkazu. Třeba v Moskvě = velký problém. Jinak do USA se z počátku hrnuli dobrodruzi a zločinci z Evropy, kteří chtěli v USa zbohatnout či se tam ukrýt před spravedlností. Přitom ještě stihli zavraždit 7 milionů Indiánů a několik milionů černých otroků, které si tam vozili z Afriky na plantáže. Dnes se do USA hrnou jen "Latinos" z Mexika ,chudáci co tam věří ve zbohatnutí. Trump je chce vystěhovat.
            xiluodu
            • Re: Rusko
              03.04.2017 12:47

              7 milionů Indiánů. To je velmi podstřelený odhad.
              ignác
  •  
    03.04.2017 9:44

    Tak u nás je dnes normální, že tě policajti odtáhnou i z Tebou organizované povolené akce. Prostě část nečechů především z Prahy se ráda dívá do zrcadla a pak křičí chyťte zloděje. Zajimavé ale je, že Moskva opravdu připomíná Prahu svými postoji. Akorát jak autor píše. V Rusku ostatní části země závisí na státní podpoře. U nás je to naopak. Praha je synonymem pro granty, dotace, neziskovky a státních zaměstannců tam je na obyvatele také nejvíce a prostě pro všemožné vysávání a vyžírání českých daní vytvářených v Kolbenkách a opravdovými nedotovanými kapitalisty po celé ČR. Dále by mě zajímalo, zda autor byl opravdu někdy v Rusku. Kdyby u nás byla taková svoboda projevu jako tam, tak by to byla paráda. Znám tam plno lidí a vím, že tam mají možnost sledovat ohromné množství televizních kanálů. Většina je západních se západní propagandou a prokremelských je v porovnání s nimi menšina. Západní kanály jako CNN či BBC mohou sledovat v ruštině. Z tištěných nezávislých médií mě v rychlosti napadá Nězavisimaja gazeta. Tvrdě protikremelská. Takže až v ČR budou vycházet čínské a ruské noviny v češtině a přibyde kanálů jako je RT a budou navíc v češtině, budeme si teprve moci pogratulovat, že jsme to se svobodou slova dotáhli tam, kam Rusko. Místo toho je minimum těchto hlasů jako RT na Západě umlčovany, čímž se Západ jen doznává ze lhaní, protože Pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí. Pravda se lži bát nemusí. Naopak lež se musí bránit pravdě, tak jak to vidíme dnes po celé EU
    ignác
    •  
      03.04.2017 11:24

      Chtěl bys kanály v kremelskou propagandou v češtině? Žádný problém stačí si ji zaplatit. Víc kremelské propagandy znamená, že víc lidí na ruském venkově bude žrát kořínky. Takže taky dobře.
      ..
      •  
        03.04.2017 12:06

        Kořínky ? Apríla bylo předevčírem. Ano máme tu západem uplatňované sankce a sníženou cenu ropy, tak už si Rusové nekupují více nových aut přepočteno na jednoho obyvatele než Češi, Śpanělé či dokonce Italové jako to bylo před sankcemi ale stále je průměrné stáří aut v Rusku nižší jak u nás. Kořínky. Tak to je hustý, co se s váma homopaviánama dá dělat.
        ignác
        • Ruský Rubl
          03.04.2017 13:16

          Ruský Rubl je v posledních 2 letech nejrychleji posilující měnou světa proti USD. Rubl se propadl na 85 za Dolar, dnes je už zpět na 56. = posílení o 30 %. Naše lživá státní propaganda úspěchy Číny a Ruska pečlivě zamlčuje. Počítám, že do 15 let budeme v ČR chudší jak obyvatelé komunistické Číny. A žádná svoboda či demokracie nám v tomhle nepomůže. Roku 1980 byl bohatý ten Číňan ,který vlastnil pytlík bombonů. Panovala tam obrovitá bída. Dnes se v Číně prodává 30 milionů nových aut ročně , 120 milonů Číňanů ročně odlétá na zahraniční dovolenou. Loni jsem se v Bavorsku u zámku Neuschwenstein nestačil divit, Číňané tam silně převažovali !! V restauraci si odmítali sednout na horší místo, které místní Bavoráci brali za přijatelné ! Ročně čínští turisté na svých cestách v zahraničí utratí 250 mld. USD ,což je více jak turisté USA a Německa dohromady!_ A to jsme teprve na začátku čínského vzestupu. V Číně je dnes nominální HDP na občana na 50 % českého , ovšem tempo čínského růstu je min. trojnásobné. V řadě čínských velkoměst Peking, Šanghaj, Šenčen,...atd./ je už vyšší životní úroveń, jak u nás v ČR. Průměrný plat čínského dělníka na pásu je už 17 000 Kč , u nás 22 000 Kč.
          xiluodu
          • Re: Ruský Rubl
            04.04.2017 4:45

            Máš pravdu milý Xilooude ale jako vždy si to zaonačíš tak aby realita nevypadala tak špatně. Ale přepočítej si to jeden rubl a jeden dolar, abys dostal lepší přehled a to už tak slavně nevypadá co ? Já si to vyhledal " Conversion : 1 Rubl = 0.02 USD [exchange rate: 0.015533] Tak si tady žvan' o bezcenných papírkách co chceš. A stejné to je to se vším ostatním co tady píšeš o té svojí zemi zaslíbené. Jenže ty ostatní tvoje kecy nejsou tak snadno viditelné a dokazatelné jako tohle. Dr. Goebels by z tebe měl radost. Je videt že ti záleží na podáni jako hradnímu mluvčímu. Ten by taky oznámili výsledek závodu Zeman-Trump že "zatímco český prezident skončil na druhém místě, americký prezident doběhl předposlední ".
            :o))
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m