Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko prokázalo odolnost. Maximem jeho ekonomiky je ale nepropadat...

Rusko prokázalo odolnost. Maximem jeho ekonomiky je ale nepropadat...

27.02.2017 6:48
Autor: Redakce, Patria.cz

V Moskvě nedávno probíhaly oslavy spojené se stým výročím revoluce roku 1917. Naše návštěva Ruska ovšem ukázala, že o revolučních změnách tamní ekonomiky se hovořit nedá. Namísto toho je zřejmá stagnace spojená se strukturální stabilitou. Můžeme tak v podstatě hovořit o „stabilní stagnaci“.

Ruská ekonomika poměrně dobře ustála dvojitý šok, který přišel v letech 2014 a 2015 a který měl formu kolabujících cen ropy a sankcí uvalených západními zeměmi. K propadu příjmů ovšem došlo a důsledky krize jsou stále patrné. Ruský přebytek běžného účtu se bude pravděpodobně pohybovat kolem 2 % HDP, tedy na mnohem nižší úrovni než v předchozím desetiletí (ale stále výš než u většiny zemí vyvážejících ropu). Růst produktu by se měl letos pohybovat kolem 1,5 %.

Rusko i přes utlumené oživení dokázalo, že je odolné vůči šokům. Z nemalé části se tak stalo díky ortodoxní politice centrální banky a ministerstva financí. Ty se podle našeho názoru držely vhodné strategie, která nyní mimo jiné obnáší i zmrazení nominálních výdajů, sterilizaci ropných příjmů generovaných při posílení cen ropy nad 40 dolarů za barel a obnovu rezervního fondu prováděnou nákupem dolarů na volném trhu (za předpokladu, že rozpočet nespadne do deficitu). Celkově jde o silné signály, které mají zabránit plýtvání na straně vládních výdajů. A tyto kroky jsou obdivuhodné i proto, že se blíží prezidentské volby.

Mezinárodní politické klima je nyní značně nečitelné a tudíž lze jen těžko odhadnout další vývoj ohledně sankcí, které jsou vůči Rusku uplatňovány. Jejich ukončení není ani zdaleka jisté, protože americký Kongres zaujímá vůči Rusku dlouhodobě jestřábí postoje. K tomu klesá pravděpodobnost, že ve Francii bude zvolen proruský prezident François Fillon. Spíše než jednorázové uvolnění sankcí se nyní dá očekávat jejich postupné omezování, které sníží tlak na jednotlivá odvětví.

Investiční klima je v Rusku stále špatné, což je odrazem problémů s transparentností. I kdyby tedy došlo k obnovení obchodních vztahů s Evropou, nemusí se to projevit vlnou přímých zahraničních investic. I ruské banky hovoří o tom, že poptávka po úvěrech je pouze vlažná, protože samotné ruské firmy nevidí v ruské ekonomice mnoho investičních příležitostí. Ropný sektor je klíčovým tahounem ruské ekonomiky a bude tomu tak i nadále (nyní vytváří asi 10 % ruského produktu).

Celkově se dá předpokládat, že odstranění sankcí by pro ruskou ekonomiku nepředstavovalo výrazný pozitivní impulz, protože zavedení sankcí nemělo výrazný negativní dopad. Trhy už navíc počítají s optimistickými scénáři dalšího vývoje, což je zřejmé z vývoje kurzu rublu i z vývoje CDS spreadů:

Soustružník 

Autor: Yacov Arnopolin

(Zdroj: Pimco)

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk – Rusko a spol. o víkendu stvrdí dohodu s OPECem
07.12.2016 9:12
Bouře ve sklenici vody točící se okolo italského referenda rychle odez...
Rozbřesk – Rusko & spol. posvětili dohodu OPECu, budou ji ale dodržovat?
12.12.2016 9:15
Sobotní schůzka OPECu a ostatních producentů ropy se odehrála bez výra...
Rusko: Ropa z trhu bude mizet. Letos ale produkci zvýšíme
21.12.2016 11:15
Rusko se domnívá, že nadbytečnou nabídku ropy na trhu se po historick...
Rusko se vzpamatovává z padlé ropy a sankcí, úprk kapitálu brzdí
17.01.2017 19:29
Ruská ekonomika se postupně vzpamatovává z prudkého propadu způsobenéh...
Rusko je z nejhoršího venku – díky Trumpovi i ropě
07.02.2017 12:13
Ruský HDP se sice v roce 2016 snížil o -0,2 procenta, ale pro akcie a...
Gazeta.ru: Čekají Rusko fiktivní volby bez překvapení?
10.02.2017 16:21
Po loňských parlamentních volbách v Rusku vznikl dojem, že se preziden...

Váš názor
  •  
    27.02.2017 10:39

    ....zajímavé, že tyto články, snažící se vykreslit ruskou bídu, píší "ekonomové" s evidentně ruskými kořeny...
    keris
    •  
      27.02.2017 17:52

      S kterou částí článku nesouhlasíš?
      Velkamedvědice
      •  
        27.02.2017 17:57

        rusove se nepolozili a ty jsi z toho hystericky
        velkaamdvedice
        •  
          27.02.2017 18:32

          Jistěěě...Ty už znáš cizí slova?? A proč by se mělu pokládat, pouze prošli recesí panáčku, přesně jak sem předpovídal.. I velikost klesaní HDP jsem odhadl slušně..To ale na schůzi, milý kabátníku..o)) Hysterická je možná Tvoje stará, když nejdeš ze smetím..
          Velkamedvědice
          •  
            27.02.2017 18:33

            ..kabátníku neučili...
            Velkamedvědice
  • Rusko
    27.02.2017 10:02

    Když se Rubl hroutil na 85 za Dolar, tak mnoho našich ekonomů /i Šichtařová/ hýkalo blahem a předvídali Rusku ekonomický pád podobný roku 1998. Já věřil Putinovi, který národu řekl, že se nic neděje, že se to bez problémů zvládne. Putin měl pravdu, nikoli Šichtařová a spol. Ropa spadla na čtvrtinu, ze 104 na 26 , Západ uvalil sankce a přesto Putin zahájil své úspěšné vojenské tažení v Sýrii. Během doby sankcí získal nové politické a vojenské spojence =Filipíny = 104 mil. obyvatel, Egypt = 101 mil. obyvatel, Mexiko = 125 mil. obyvatel, Turecko = 80 mil. obyvatel. Ruské zemědělství nabralo při sankcích obrátky a Rusko je nyní největší vývozce pšenice na světě. Rusové jedí doma svoje maso, svoje obilí, svoje jablka. My zase jíme polské výrobky, EU nám naše zemědělství zničila= výroba cukru, brambor, mléka, masa ...atd. Kéž by na ČR byly uvaleny mezinárodní sankce !! Je to přímo požehnání ! Zase bychom měli domácí cukr, mléko, maso, brambory,... a nemuseli bychom jíst polskou technickou sůl nebo vejce se salmonelou.
    xiluodu
    • Re: Rusko
      27.02.2017 10:17

      A zapomněl jsi na Bangladéš, Burkina Faso a Šalamounovy ostrovy.
      ..
    • Re: Rusko
      27.02.2017 10:08

      Dyť se tam odstěhuj agitko
      Velkamedvědice
      • Rusko
        27.02.2017 10:49

        Napsat fakta není žádná agitka. Nebo je nutné neustále dokola psát o Rusku jenom špatně ? Já mám rád jen holá fakta , nikoli politiku. Rubl byl 85 za USD, dnes 57 = fakt. Rusko dnes největší exportér pšenice = fakt. Porážka džihádistů v Aleppu za pomoci Ruska = fakt, noví spojenci Ruska = fakt,... Pokud nějaký ekonom nebo politik napíše o nějaké cizí zemi, že se jí daří, to se tam má hned stěhovat ?? To bychom byli bez politiků i ekonomů, všichni by se odstěhovali do zemí o kterých právě píšou. My se dnes chováme jako rasisti, když se nám někdo politicky nelíbí, tak nemůže nikdy nic dělat dobře, všechno musí mít jen špatné. Rasisti také nechtěli pochopopit, že černoch může vyhrát sprint na 100 metrů. My zase dnes nechceme uznat, že Rusko nebo Čína dělají také správné a dobré věci.
        xiluodu
        • Xiloudu lže = fakt
          27.02.2017 20:41

          Z loňské úrody 61 milionů tun Rusko v sezoně 2015/2016, která končí v červnu, vyveze 23-23,5 milionu tun pšenice. Celkový vývoz obilí z Ruska má podle SovEconu dosáhnout 33-33,5 milionu tun. Podobný výsledek očekává také ministerstvo zemědělství USA. To rovněž předpokládá, že se Rusko stane druhým největším exportérem pšenice. V minulé sezoně Rusko exportovalo 22,8 milionu tun pšenice, což stačilo pouze na čtvrté místo ve světě. Kromě EU exportovaly více Spojené státy a Kanada, letos se však u obou těchto zemí čeká pokles.
          lump
          • Lump lže = fakt
            02.03.2017 17:44

            Já píši o pšenici, nikoli kukuřici. A roku 2016 bylo největším exportérem pšenice Rusko, EU jako celek nepočítám, to není stát. Tedy pšenice = první Rusko. http://ekonomika.idnes.cz/ceny-psenice-rusko-0a0-/eko-zahranicni.aspx?c=A161009_145629_eko-zahranicni_rts
            xiluodu
        • Re: Rusko
          27.02.2017 17:53

          Nic takového se tam o okupantech česka nepíše
          Velkamedvědice
  • Stabilita a klid
    27.02.2017 9:42

    Domácí firmy nevidí mnoho investičních příležitostí a zahraniční firmy vidí rizika investování, spojená s netransparentností, rozuměj s neprůhledností a nestálostí pravidel. Já bych to zjednodušil: Můžu v Rusku podnikat zdravě a úspěšně jako zemědělec (u nás se říká "soukromý" zemědělec. jako by byl ještě nějaký "veřejný")? Můžu být úspěšný jako start up? Jako pekař? Jako cestovbní kancelář? Jako strojírenský vývozce? Ne? Pak je taková stabilita je přenosem dosavadních poměrů do budoucnosti a tedy tragédií obyčejné střední i nižší třídy.
  •  
    27.02.2017 8:02

    Není nic lepšího než stabilní stagnace. Rozhodně je to lepší než stagflace.
    Radek
    • Rusko
      27.02.2017 9:41

      Prokázalo odolnost, ano. Obecně tvrdit, že není nic lepšíhi než stagnace je nesmysl A k stagflaci? Kde vidíš klesajici ci nulové hdp spojené s inflací a vysokou nezaměstbanosti?? V USA nebo ČR??
      Velkamedvědice
      • Re: Rusko
        27.02.2017 17:39

        Pokrok je vada, vede k tomu, že bude zničen stávající systém hodnot a nový bude horší. Viz články o umělé inteligenci ... dnes není větší hrozby než AI. Stagflaci vidím všude.
        Radek
        •  
          27.02.2017 17:55

          Tak si kup brýle ..V česku padá hdp a je vysoká nezaměstnanost?? Tušíš, co to je stagflace??
          Velkamedvědice
          •  
            27.02.2017 18:17

            citát : "Dnes jsme svědky přelomového období, kdy se mnohým zemím začíná dařit, ale pořád jsou tu i rizikové faktory: ceny ropy, ekonomické problémy Ruska a Ukrajiny, stav čínského a amerického hospodářství či krize v eurozóně. Za současných okolností enormního tištění peněz a nashromážděných dluhů je stagflace pořád velkým problémem a strašákem. Na vrcholu je jak ekonomická a politická globalizace, tak zadlužení jednotlivých států, které však sotva může růst do nekonečna. Při zhroucení nespravedlivého systému založeného na inflaci se očekává nové přerozdělení bohatství. Podle finančních expertů, kteří se zabývají investováním, zřejmě nahraje vlastníkům pozemků, nemovitostí, fyzického zlata či uměleckých předmětů, a naopak poškodí vlastníky virtuálních statků (akcií, dluhopisů či zlata v papírové podobě)." no a to se teď přece děje - nebo to nevidíte ? Pár roztleskávaček to nezvrátí.
            Radek
            • Radek
              27.02.2017 21:10

              A před deseti lety....https://search.seznam.cz/?q=StAgflace+usA+sedmdesátÁ+leta&sId=3JYV43i5k9Ypmhvfyb1O&sourceid=top&oq=&aq=-1&su=b
              Velkamedvědice
            •  
              27.02.2017 18:36

              strašík stagflace jako v 70 leetch není stagflace..tys tvrdil, že ji vidíš všude...Nestačí opisovat, ale uvažovat..Opakuji.. V ČR je stagflace?? v Usa je stagflace?? Rizikové faktory jsou vždy, zvláště na přepálených trzích...
              Velkamedvědice
              •  
                27.02.2017 19:59

                My jsme jen levná spolková země , kde platí málo a proto je zde zaměstnanost. Jinak inflace tu už je a nezaměstnaost přijde až padne euro, případně až dorazí automaty. V USA jsem 50 procent času a tam stagflace je. Jestli to zarazí Trump - těžko říct. Kompletně celá amerika je jedna velká bublina, letadlo. Všechno je tam navrch huj vespod fuj. Můžu dodat detaily ale je to asi zbytečné, neuvěříte mi.
                Radek
                •  
                  27.02.2017 20:18

                  Nema se cenu prit..Aby si rozeznal stagflaci nemusiš jezdit do ameriky, neni videt ocima...a v USA neni ani omylem...Muselo by pri inflaci padat nebo stagnovat hdp, a byt pri inflaci vysoka nezaměstnanost...A tyhle parametry splněny nejsou...Jinak malá inface je pro rúst lepši jako záporné sazby....Takže strašit dvoucifernou inflaci je zbytecné?? Jasně, že e statistiky upravuji...Ale v Usa nahore huj a dole hnúj mi vykladali bolševici od decka..A ejhle, Usa má zdravější ekonomiku nez EU....Krize přijde jistě...Ekonomika se pohybuje v cyklech.....Neznam ubrecenejši národ než čechy....
                  Velkamedvědice
                  •  
                    27.02.2017 20:33

                    OK, nevěříš, nevěř. teď jsem narazil na článek pana soustružníka https://www.patria.cz/zpravodajstvi/3460381/tak-vypada-korporatni-pad-v-primem-prenosu.html pojednává o Sears.com - něco jako naše Tesco... to znám skvěle , jsem tam pečenej vařenej. Jsem tam Silver Shop Your Way Member :) - dvakrát - za sebe a za otce.... Totální přezaměstnanost, naprosto šílená obchodní politika, chaos, milióny akcí , kupónů, věrnostních programů.... prostě přesně jak se to nemá dělat. Tak je dojím, oni se nechají , tak je dojím... tam se nakupuje "grátis" , za dolary utracené dostaneš "points" za points dostaneš další points... pak už jen kupuješ a nic neplatíš.... a nikdo to už nespraví... a celej západ je úplně to samý , takovej velkej Sears. Jen to ještě neví, tedy někdo už jo, ale ulice to ešte neví.
                    Radek
                    •  
                      27.02.2017 20:41

                      Ptají se pravnika v USA....Kolik si berete?? 1000 usd za 3 otázky....Není to moc? Je. A jakou máte tu třetí otázku?
                      Velkamedvědice
                    •  
                      27.02.2017 20:39

                      No právě...Celý svět je nahoře huj a dole fuj usa nevyjimaje a Rusko s Činou to samé....a pohádky o konci dolaru ctu 15 let a on je pořad nejdůvěryhodnější menou v rezervnim koši...o tom se může ostatnim měnám jrnom zdát..
                      Velkamedvědice
                      •  
                        27.02.2017 20:44

                        mě se nejvíc líbí ten pamflet co koluje a říká, že čína se rohodla, že ji ihned a ve zlatě musí usa vrátit veškerý dluh. To se dycky směju až se za břicho popadám :-)
                        lump
                        •  
                          27.02.2017 20:56

                          Jo a nikdo jim přece nebrání vzít ty dolárky a jít na zlataky.cz a tam nakoupit fyzický zlato... proč to neudělají :)
                          Radek
                  •  
                    27.02.2017 20:19

                    Stagflace bylo to, cpo se děplo v 70tkách...
                    Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení