Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prvních 100 dní Trumpa prezidenta: Předvolební sliby, povolební chyby a dopad na trhy

Prvních 100 dní Trumpa prezidenta: Předvolební sliby, povolební chyby a dopad na trhy

25.05.2017 14:54
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Donald Trump v posledních týdnech předvolební kampaně vydal a podepsal smlouvu s voliči, ve které specifikoval své sliby - 18 činů, které chtěl vykonat jako prezident a 10 legislativních kroků, které měl v úmyslu prosadit v kongresu v průběhu prvních 100 dní v prezidentském úřadu. Po jeho zvolení se trhy na základě této smlouvy a dalších slibů, které dal, pohnuly tím či oním směrem. Na konci dubna oněch 100 dní uplynulo. Které sliby tedy nový prezident Spojených států splnil či nesplnil a jaký mělo prvních 100 dní Donalda Trumpa v roli americké hlavy státu dopad na trhy a očekávání investorů?

V průběhu prvních dnů v úřadě Trump opravdu vypadal, že se bude snažit svým slibům dostát, a to i těm, o kterých si mnozí mysleli, že realizovány nebudou. Twitter (standardní media Donald Trump spíše ignoroval) byl plný zpráv o tom, jaký prováděcí předpis (executive order) zrovna podepsal. Většina těchto příkazů však měla za následek pouze zadání zanalyzování stavu, případně co bude potřeba, aby se ta či ona věc změnila. V konečné fázi však splnil pouze 10 ze svých téměř 30 slibů voličům. A co je dle mého pohledu ještě důležitější, tak žádný z těchto slibů nemusel projít americkým parlamentem. 

Trump je po dlouhé době prezidentem, jehož strana má v obou komorách parlamentu většinu. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že by pro něj neměl být problém nechat schválit cokoliv, co si usmyslí. Problém je v tom, že mnoho Trumpových nápadů je natolik kontroverzních, že ani zákonodárci jeho vlastní strany je nemusí podpořit. 

Vraťme se ale zpět k dopadu prezidentování Donalda Trumpa na finanční trhy. Již po jeho zvolení započala tzv. „Trump rally“, která pokračovala i v prvních týdnech po nástupu Trumpa do funkce. V této době například Trump instruoval svou administrativu, aby se zamyslela nad změnami Dodd-Frank zákona, který se zabývá regulací bankovního sektoru. Jeho zrušení, nebo rozvolnění by pozitivně působilo na zisky bank, a proto i tento návrh vedl k růstu bankovních akcií. První zaváhání přišlo na začátku února, když Trumpův předpis ohledně imigrační politiky (jeden z jeho hlavních slibů) skončil u soudu a ten zrušil jeho platnost. To byla první známka toho, že věci možná nepůjdou tak hladce, jak si prezident a část trhu představovali. Dopad na trhy však v tuto chvíli ještě nebyl významný. 

Prvních 100 dní Trumpa a americký index S&P 500 

0 
Zdroj: Bloomberg

Další slib, který se tentokrát již povedlo uvést do reality, bylo vystoupení z Transpacifického partnerství. Vliv na trhy měl však tento krok minimální, protože podle mnohých bylo již toto partnerství stejně na pokraji smrti.  Ropa a ropné akcie pak byly negativně zasaženy zrušením Obamova zákazu stavby ropovodu z Kanady do USA. Prezident také několikrát slovně intervenoval proti silnému dolaru. I přes to, že fakticky nemá žádnou moc jeho kurz ovlivnit, někteří investoři se jeho slov zalekli a dolar oslabil. 

Ve druhé polovině března pak přišla největší zkouška od nástupu nové americké hlavy státu do funkce a to hlasování ve sněmovně reprezentantů ohledně nahrazení tzv. Obamacare. Očekával se tvrdý souboj, který nakonec Trump prohrál a jeho návrh neprošel. Trhy tak začaly pochybovat o schopnosti Trumpa prosadit další zásadní sliby v čele s daňovou reformou. Tyto pochyby vedly k dalším poklesům akciových trhů a k tomu, že americké akcie začaly postupně zaostávat za těmi evropskými i přes to, že na začátku roku oproti nim měly výrazně navrch. Výnosy amerických dluhopisů klesly spolu s inflačním očekáváním, jak trhy snížily pravděpodobnost rychlého zavedení klíčových Trumpových slibů. Pozitivně naopak působila návštěva čínského prezidenta v USA, při které nejenom, že nepadla ani zmínka o označení Číny jako měnového manipulanta (jak Trump původně sliboval), ale naopak se pravděpodobně nesla v přátelském duchu. 

Trump prezident versus kurz EURUSD

1 
Zdroj: Bloomberg 

Očekávané představení daňové reformy na konci dubna vrátilo na trhy optimismus a akcie se vrátily poblíž předchozích maxim. Nutno říct, že pravděpodobně větší vliv na tržní sentiment, než představení daňové reformy, měl v té době výsledek francouzských prezidentských voleb. Daňová reforma představená prezidentem nakonec nepřinesla žádné překvapení a také žádné detaily. To je ostatně rys většiny Trumpových výroků, které hrají spíše na krátkodobou a populistickou notu, čímž se také odlišuje od většiny předchůdců. Celkově vzato, i přes to, že většina slibů Donalda Trumpa nebyla splněna a některé již dokonce ani nechce prosazovat, trhy nad ním, zdá se, ještě nezlomily hůl.  

Vzhledem k událostem posledních dnů se nelze nevyjádřit i k dění po ukončení 100 denního období. Odvolání šéfa FBI a spekulace o napojení Trumpova týmu na Rusko spustily výprodeje na trzích. Vyvstala také otázka, zda by to nemohlo být důvodem ke spuštění odvolání prezidenta z funkce. Dle mého názoru to zatím nevypadá, že by chtěl někdo Trumpa odvolávat, spíše to může ztížit jeho vyjednávací pozici v parlamentu, bez kterého neprosadí ani daňovou reformu, ani výraznější výdaje na infrastrukturu apod., na což trhy čekají. Obezřetnost je tedy na místě, ale zatím bych to neviděl jako důvod k panice a prodeji akcií, případně dolaru. 

 

Petr Kubec má více než 15 let zkušeností v oblasti investic a finančních trhů. V ČSOB Asset Management působí jako portfolio manažer od roku 2007. Předtím působil v Komerční bance, kde pracoval jako analytik finančních trhů a později jako portfolio manažer. V současnosti má na starosti správu smíšených portfolií a fondů s globální investiční strategií .

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE

 

Čtěte více:

Střední Evropa je zpět ve hře – jaký nabízí investiční potenciál?
03.03.2017 15:36
Za posledních 12 měsíců jsme byli svědky výrazného růstu středoevropsk...
Proč finanční trhy sledují francouzskou předvolební kampaň?
03.04.2017 11:23
Poslední rok trhy stále více ovlivňují voliči v hlavních ekonomikách. ...
Jak se při investování zbavit emocí?
21.04.2017 13:14
Jednou z nejčastějších investičních chyb je obchodování na základě emo...
Ukončení intervencí. Zdánlivě (ne)lehký úkol pro ČNB?
03.05.2017 7:01
Když ČNB na začátku listopadu 2013 po několikaměsíční debatě přikročil...

Váš názor
  •  
    25.05.2017 19:10

    Je neskutečné , kolik nenávisti vůči prezidentovi USA je mezi "politology" Patria . Bylo by asi vhodné , aby pan Kubec dál sbíral zkušenosti z oblasti investic a nehodnotil prezidenta USA . Mám dojem , že Patria už nenávistí vůči Trupovi onemocněla . Možná by se mohl zmínit o tom , co dělá kurz dolaru po projevech Putina a akcie KB po projevech Korejských soudruhů .
    Karel IV
    • Karel IV
      25.05.2017 19:39

      Karel IV byl tuším nejvýznamější Čech. No s tímto nickem a názory teda nevím..
      Hygge
    •  
      25.05.2017 19:33

      Jasně. Když má někdo jiný názor než Ty, je to b.b. S tim sem se u Tebe setkal ba vlastní kůži. Co autor píše chybně, jde se projevuje nenávist, ktetou sis vymyslel? Překvapuje Té, že prezident Usa je důležitou osobností? Co tak trochu objektivity a tolerance k názoru druhých. Někdo Tě zajszuje reagovat na Putina?? Býval si serioznější.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení