Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
UniCredit odpověděla skeptikům a Crédit Agricole možná potvrzuje francouzskou výjimku

UniCredit odpověděla skeptikům a Crédit Agricole možná potvrzuje francouzskou výjimku

03.08.2017 11:24, aktualizováno: 3.8. 11:39
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Břitkou odpověď pochybovačům si připravila největší italská banka UniCredit. Čistý zisk jí ve druhém čtvrtletí vzrostl na 945 milionů EUR z 916 milionů před rokem a zdaleka překonal očekávání na trzích. Francouzská Crédit Agricole dnes mezitím ukázala, že francouzské bankovní domy možná ovládají něco, kde jiní obchodníci s cennými papíry zatím selhávají: jsou mimořádně šikovné na kapitálových trzích.

Akcie UniCredit v Miláně vystřelily vzhůru a připisují dopoledne více než 4 procenta. Crédit Agricole přidávají v Paříži 0,03 procenta, zatímco francouzské akcie jsou obecně v červeném.

Zisk podepřela i střední Evropa

UniCredit za nečekaně lepší kvartální výsledek vděčí hlavně jednorázovým ziskům. Analytici přitom přepokládali, že letošní jaro bude pro banku krutější než zimní čtvrtletí. Zisk za druhý kvartál odhadovali jenom na 587 milionů EUR. Za zmínku stojí, že největší podíl na kvartálním zisku měl region střední a východní Evropy, kde se čistý zisk zvýšil meziročně o 9 procent na 495 milionů EUR. Oproti prvnímu čtvrtletí banka v regionu CEE vydělala o skoro 50 procent víc. Na úrovni hrubého provozního zisku patřil trh v Česku ke hvězdám v regionu: Výkonnost se ve druhém čtvrtletí v tuzemsku zvýšila meziročně o 27,5 procenta. Větší nárůst banka zažila už jenom v Chorvatsku (meziročně +29 procent). Pokud jde o celé první pololetí, vykázala česká a slovenská UniCredit Bank čistý zisk 4,1 miliardy CZK, což je meziroční růst o 22,7 procenta.

Zlepšila se také finanční síla banky. Její ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1, tedy poměr základního jmění k rizikově váženým aktivům, vzrostl na 12,8 procenta z 11,45 procenta na konci března. Napomohl tomu prodej polské Bank Pekao, který bankovní dům dokončil právě ve druhém čtvrtletí, ale také redukce rizikově vážených aktiv a vyšší zisk.

Dnešní výsledky jsou dobrou zprávou pro generálního ředitele banky Jeana-Pierra Mustiera. Ten banku provedl únorovým navýšením kapitálu (o 13 miliard EUR) a důkladnou sanací rozvahy. Teď ho čeká další úkol – zvýšit čistý zisk do roku 2019 na 4,7 miliardy EUR. Kromě toho jej v následujících měsících podle nedávných slov čeká další prodej ztrátových úvěrů v držení banky. Ta se velké kusu z nespláceného úvěrového koláče zbavila už loni.

Nečekaný nárůst zisku je dalším důkazem, že rizika v třetí největší ekonomice eurozóny zásadní měrou opadla, podotýká Bloomberg. Italské akcie v posledních týdnech relativně září a desetileté italské výnosy jsou relativně vůči německým bundům v blízkosti letošních minim. Do blízkosti ročních minim se dostaly swapy úvěrového selhání pro celou Itálii.

Francouzská výjimka?

Se zajímavými výsledky dnes přišla i druhá největší francouzská banka Crédit Agricole. Příjem v její divizi kapitálových trhů se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 10 procent. Crédit Agricole přitom tento byznys v rámci restrukturalizace po úvěrové krizi v eurozóně do velké míry opustila.

Základní čistý zisk v divizi „velkých zákazníků“, která zahrnuje trading, se zvýšil o 23 procent a většině jejích segmentů se dařilo dobře, podotkl podle Bloombergu finanční ředitel banky Jérôme Grivet. Banka sice podobně jako její konkurenti žehrá na nízkou volatilitu a vyčkávací náladu na trhu, příjmy z obchodování na měnových trzích, s dluhopisy a s úvěry ale byly „na dobré úrovni“. To se promítlo také do čistého zisku, který v podmínkách nízkých úrokových sazeb vzrostl na 1,35 miliardy EUR a dostal se tím třetinu nad průměrný odhad analytiků.

Obdobně jako v případě UniCredit si banka polepšila také na úrovni finančního zdraví, když jí klíčový ukazatel finanční síly Tier 1 stoupl oproti úrovni na konci března o 0,55 procentního bodu na 12,4 procenta. Přispělo k tomu z části navýšení kapitálu v divizi Amundi, což je největší správce aktiv podle tržní hodnoty v Evropě.

Na vlně solidních čísel v tradingu jedou vedle Crédit Agricole také její domácí konkurentky BNP Paribas a Natixis. Jejich výsledky z obchodování na trzích jsou v kontrastu za chabými čísly, která reportovala většina Wall Street a evropské investiční banky.

Zdroje: UniCredit, Crédit Agricole, BBG, ČTK

 
 
 
 

Čtěte více:

UniCredit stoupl čistý zisk o 40 %, akcie rostou o 4 %
11.05.2017 11:21
Čistý zisk největší italské banky UniCredit, která také působí na česk...
Summary: UniCredit SpA se dařilo díky příjmům z obchodování, Century Fox díky reklamě
11.05.2017 16:59
První výsledky amerického start-upu Snap Inc. po uvedení akcií na trh ...
Komerční banka a UniCredit budou muset zvýšit rezervy, tvrdí Moody's
19.06.2017 12:49
Zvýšení tzv. rezerv na ochranu úvěrového trhu, které minulý týden ozná...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data