Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Arca varuje akcionáře Monety před soudními spory kvůli Agrobance. Co na to Moneta a ČNB?

Arca varuje akcionáře Monety před soudními spory kvůli Agrobance. Co na to Moneta a ČNB?

10.08.2017 10:22, aktualizováno: 10.8. 15:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Finanční skupina Arca, za kterou stojí Pavol Krúpa, obeslala akcionáře banky Moneta dopisem, ve kterém je varuje před rizikem soudních sporů. Důvodem je odkup části aktiv Agrobanky z roku 1998. Tato transakce, stojí v dokumentu, dosud nebyla vložena do obchodního rejstříku a z tohoto titulu by tedy Moneta operovala s převzatými majetky neoprávněně. Arca se domáhá zneplatnění kupní smlouvy. Redakce Patria.cz získala dokument, kterým Arca oslovila akcionáře Monety. MONETA se proti žalobě brání všemi dostupnými právními prostředky a věří, že v souladu s předchozími soudními rozhodnutími bude úspěšná i tentokrát, uvedla Moneta ve stanovisku, zaslaném Patria.cz. ČNB označuje smlouvu o prodeji části Agrobanky za platnou a zápis do obchodního rejstříku za pouze deklaratorní. Moneta dnes ráno zveřejnila finanční výsledky za druhé čtvrletí a první pololetí, které přinesly zásadně nižší pokles zisku proti očekáváním a zvýšení odhadu pro celoroční zisk.

Moneta se o záležitosti zmiňuje v prospektu k IPO svých akcií, ve kterém případný úspěch ve zpochybnění právní správnosti akvizice označuje za možný negativní dopad na firmu. Ustanovení o tomto riziku je také zakotveno v části o potenciálních rizicích ve výroční zprávě banky za rok 2016. Ještě před oslovením akcionářů banky Moneta, v červnu letošního roku, se Arca Capital ohledně transakce obrátila na ombudsmana GE z pozice menšinového akcionáře Agrobanky. V březnu roku 2017 se v otázce veřejné pomoci pro GE v souvislosti převzetí aktiv Agrobanky v rozsahu 730,3 milionu eur obrátila Arca na Evropskou komisi.

"Ze zpráv z médií se MONETA Money Bank, a.s. (MONETA) dozvěděla, že její akcionáři údajně obdrželi dopis ohledně žaloby podané ze strany Arca Capital na podzim 2016 a napadající platnost akvizice části bankovního podniku Agrobanky ze strany MONETY (tehdy GE Capital Bank, a.s.) z roku 1998. Platnost akvizice byla již několikrát napadena. Soudy vyšších instancí potvrdily platnost akvizice ve svých rozhodnutích z let 2013, resp. 2015. Platnost akvizice opakovaně potvrdila také samotná Agrobanka. Skupina GE (jejíž součástí MONETA v té době byla) nadto uzavřela již v roce 2010 s Agrobankou a většinou jejích akcionářů narovnání. Podmínky narovnání z roku 2010 MONETA plní," uvádí Moneta ve svém čerstvě zveřejněném stanovisku, poskytnutém také Patria.cz.

"V září 2014 schválilo na valné hromadě Agrobanky výplatu likvidačního zůstatku 96 % akcionářů a Agrobanka tak vstoupila do závěrečné fáze likvidace. Poté, co byl v červnu 2016 ve prospěch Agrobanky pravomocně rozhodnut soudní spor iniciovaný menšinovým akcionářem Agrobanky bránící výplatě likvidačního zůstatku, přistoupil likvidátor Agrobanky k realizaci výplaty likvidačního zůstatku. Postupně byly zrušeny akcie Agrobanky a na jaře 2017 byla zahájena samotná výplata likvidačního zůstatku. Podle informací uveřejněných likvidátorem Agrobanky obdržela většina akcionářů Agrobanky výplatu likvidačního zůstatku koncem března a v dubnu 2017," dodává Moneta.

Analytik: Dopad by v případě úspěchu Arca byl negativní 

„Je to nepříznivá zpráva, která by mohla vrhnout stín na kapitálovou pozici banky Moneta v případě, že by Arca v soudním sporu uspěla,“ komentuje krok investiční skupiny vůči bance Moneta analytik Patria Finance Václav Kmínek. „V současné době je pro nás obtížné odhadnout výsledek nyní podaného sporu, ale zapojení Arcy jako silné lokální investiční skupiny se silným backgroundem zvyšuje podle našeho názoru šance na úspěch. V případě úspěchu Arcy není jasné, jak by se soud postavil k vyčíslení kompenzace, kterou by Moneta musela zaplatit. Každopádně by ale mohla poměrně výrazně ovlivnit kapitálovou pozici banky a tím tak negativně zasáhnout do dividendové politiky,“ reaguje analytik Patria Finance Václav Kmínek.

Moneta: I tentokrát uspějeme

"Rizika napadení platnosti akvizice části bankovního podniku Agrobanky z roku 1998 jsou popsána a komunikována v prospektu cenných papírů MONETY z roku 2016, výroční zprávě MONETY za rok 2016, pololetních a čtvrtletních zprávách MONETY za roky 2016 a 2017 zveřejněných na jejích internetových stránkách. MONETA se proti žalobě brání všemi dostupnými právními prostředky a věří, že v souladu s předchozími soudními rozhodnutími bude úspěšná i tentokrát," uvádí Moneta.

ČNB: Zápis je pouze deklaratorní a smlouva o prodeji části Agrobanky platná

Prostor pro úspěch sporu, vyvolaného Arca, příliš nedává ani stanovisko regulátora, České národní banky, které ČNB poskytla serveru Patria.cz. "Ve skutečnosti obě části Agrobanky v době jejího rozdělení nebyly nijak ziskové a finanční kondici prodané části byla ČNB nucena podpořit kapitálovou injekcí ve výši 19,7 mld. Kč," upozorňuje ČNB. K věci zápisu do obchodního rejstříku pak uvádí: "Zápis převodu části podniku do obchodního rejstříku má deklaratorní povahu, tj. není podmínkou platnosti převodu podniku, a tudíž je nepravdivý závěr, že 'MONETA dosud není právoplatným vlastníkem tohoto majetku a nakládá s ním neoprávněně'". Na závěr pak ČNB jednoznačně deklaruje: "ČNB považuje smlouvu o prodeji části podniku AGB za platnou. Žalob zpochybňujících prodej části podniku (s argumenty podobnými těm, které používá Arca Services) bylo podáno za posledních dvacet let několik, žádná z nich nebyla úspěšná." 

Moneta, tehdy GE, koupila velkou část aktiv Agrobanky v celkovém objemu kolem 20 miliard korun v roce 1998 za částku zhruba 0,3 miliardy korun. Nevýdělečná a některá další aktiva zůstala na knize Agrobanky. Již od té doby někteří akcionáři a členové dozorčí rady Agrobanky vznášeli proti Monetě i Agrobance soudní podání ve snaze proces převzetí aktiv zneplatnit. V roce 2010 dosáhla dnešní Moneta se zhruba třemi pětinami akcionářů Agrobanky urovnání, které bylo podpořeno Českou národní bankou a Moneta zaplatila zhruba 0,8 miliardy korun. 

Moneta Money Bank dnes ráno zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí a první pololetí roku 2017. Moneta snížila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 3,7 procenta, výrazně však překonal očekávání trhu. Meziročně nižší byl také čistý úrokový výnos, zatímco čistá úroková marže klesala rychleji, než se předpokládalo. Bankovní skupina nicméně zvýšila odhad celoročního zisku, který nyní předpokládá na úrovni 3,65 miliardy Kč. Květnová prognóza činila 3,5 miliardy Kč. Šéf banky Spurný krom jiného řekl, že podporu pro další vývoj výsledků banky očekává od zvýšení sazeb, ke kterému přikročila poprvé po deseti letech ČNB.

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Vyváží slabou marži a úrokový výnos Monety nízké náklady na riziko? (Odhad výsledků za 2Q17)
09.08.2017 14:20
Moneta Money zítra ráno před otevřením trhů zveřejní své výsledky za l...
Moneta Money (-3,7 %) hlásí kvartální zisk nad odhady, zvyšuje výhled
10.08.2017 8:33
Moneta Money Bank snížila čistý zisk ve druhém čtvrtletí meziročně o ...

Váš názor
  • Motoinvest
    10.08.2017 11:46

    Začalo to akcí Motoinvestu "Akcionáři plačte!", kdy vyděsili DIKy, kteří začali hromadně prodávat akcie investičních fondů a Motoinvest je skupoval pomocí nastrčených sro. Když shromáždili dostatečný balík akcií, začal Motoinvest fondy (IS, banky) vydírat (zpětný odkup za přemrštěnou cenu). Celé to financovala Agrobanka repo-operacemi. To se fin. šéfům nelíbilo a Klaus si zahrál na neviditelnou ruku finančního trhu a ve spolupráci s ČNB a dalšími bankami odstřihl Agrobanku od úvěrů, které pak zbyla hromada nelikvidních fondových akcií a platební neschopnost. Jeden z aktérů Motoinvestu propadl panice a ukryl se v zahraničí. Následně byla Agrobanka byla rozdělena na špatnou, ponechanou akcionářům, a dobrou, prodanou jako část podniku GE. Howgh!
    Harp.
    • Re: Motoinvest
      10.08.2017 12:15

      Tohle mohu rámcově potvrdit. V Motoinvestu byli velcí dravci. Skupovali podíly v takových investičních fondech, jako byl IF KB, IPF Creditanstalt atd. a dokonce měli v hledáčku i tehdejší vlastní Českou spořitelnu. Vzpomínám, že IPF Creditanstalt (investiční privatizační fond) byl po ovládnutí přeměněn na holding a jeho akcie klesly na třetinu (asi 200 CZK) a později ještě méně. Následně podle tehdy platných zákonů byl nabídnut zpětný odkup akcií za jejich cenu ve výši jejich čistého obchodního jmění, což na akcii dělalo kolem 1300 CZK. Kdo tehdy zpětně odprodal a před tím prozíravě levně nakoupil, byl ve slušném balíku. Takže i díky Motoinvestu mohli také drobní akcionáři přijít k penězům. Avšak ti (většina), co věci nesledovali a nechali je žít vlastním životem, přišli o veškerou hodnotu akcií.
      ..
  •  
    10.08.2017 10:57

    Totéž co včera v PL a Roklenu stojí dnes i zde. Jen škoda, že tohle nenapsala Patria už včera. Mně to i tak pro doložení včerejších článků z PL a Roklenu stačí. Děkuji.
    ..
    •  
      10.08.2017 11:13

      To jste se dovolili moc. Otisknout na finančním servru fakta..Za to Vás akcionáři včele S Jimem rozsekají jako manipulátory..o))
      Velkamedvědice
      •  
        10.08.2017 11:22

        Nevím jak ty medvěde, ale já poslední dobou pozoruji na Patrii postupný návrat k větší objektivitě zpráv a snahu o uvádění věcí na pravou míru.
        ..
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m