Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Washington Times: Zvolení Babiše a Zemana může oslabit EU i NATO

Washington Times: Zvolení Babiše a Zemana může oslabit EU i NATO

13.10.2017 14:26
Autor: ČTK

Od rozpadu Sovětského svazu a Varšavské smlouvy před desítkami let Spojené státy poukazovaly na Českou republiku jako na maják relativní prosperity a úspěšnosti ve východní Evropě. Ale nadcházející říjnové volby to mohou změnit, míní komentátor amerického deníku The Washington Times L. Todd Wood.

Klíčový stát ve střední Evropě je atraktivní pro přímé zahraniční investice, ale není jasné, na jak dlouho. Jako u všech zemí střední a východní Evropy, které kdysi ovládalo monstrum z východu - zprvu Sovětský svaz a pak Rusko - byla v Česku vždy problémem korupce. Bohužel, tato pohroma znovu roste.

Podle zprávy EU z roku 2014 Česká republika zaostává ve výsledcích v boji s korupcí. Globální index konkurenceschopnosti 2016-2017 varuje před upřednostňováním, nedostatkem transparentnosti, nedůvěrou v politiky a nespolehlivostí právního rámce v zemi. Výroční Index vnímání korupce od Transparency International pro období 2016-17 zhoršil postavení Česka o deset míst. Odkazoval přitom na slabou justici a stagnující protikorupční legislativu. A může se to zhoršit, pokud neprůhledné proruské strany uspějí v nadcházejících volbách.

Jedním ze znaků bývalých sovětských zemí je panování elity, jež slouží svým vlastním zájmům. Vyvinula se ze staré komunistické "nomenklatury", tedy vrcholových kádrů strany. Zemi zpravidla řídí oligarchové, kteří sbírají smetanu.

Bohužel, k moci v České republice se dostávají mocné podnikatelské zájmy. Hlavním příkladem je Andrej Babiš, velmi vlivný miliardář. Jeho strana ANO a jím kontrolované mocné mediální impérium jsou na vzestupu. Čeští voliči 20. a 21. října vyberou členy Poslanecké sněmovny, která potvrdí premiéra. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že ANO je nejoblíbenější stranou, což z Babiše činí favorita na příštího šéfa vlády.

Nástup ANO k moci nepomůže již tak ponurému politickému prostředí, které vyvolává největší střet zájmů v dějinách Česka po roce 1989. Obyčejní Češi jsou znechucení všudypřítomným zneužíváním moci, ale zdá se, že ji dají "Babisconimu" (slovní hříčka narážející na jméno italského expremiéra Silvia Berlusconiho). Stejně jako italský politik je Babiš považován za miliardářského mediálního magnáta, který se více zajímá o své vlastní obchodní zájmy než o nastolení pořádku.

Dalším korozivním vlivem je nepohodlně blízký vztah prezidenta Miloše Zemana s Kremlem. Aktivity sovětských a ruských bezpečnostních složek v evropské politice jsou legendární. Ruský prezident Vladimir Putin, který (jako agent KGB - pozn. ČTK) pracoval v sousedním východním Německu, by nic neocenil tolik jako mít mimořádný vliv na člena NATO, který je považován za model středoevropského úspěchu. Zeman - Putinův sympatizant, jenž podpořil ruskou politiku na Ukrajině i v Sýrii - může být znovu zvolen v lednu 2018.

Západ na Rusko uvalil sankce kvůli anexi Krymu a podpoře proruského separatistického povstání na východě Ukrajiny. Zeman šel tak daleko, že sankce kritizoval jako "stupidní a neúčinné".

Vpuštění důvěrníků Kremlu do vnitřních svatyň české politické moci představuje nebezpečný precedens. Není tajemstvím, že blízkým důvěrníkem Zemana je Martin Nejedlý, (bývalý - pozn. ČTK) šéf české pobočky ruské energetické firmy Lukoil.

Babiš a Zeman by mohli být nositeli změn, které přesunou Českou republiku mimo EU a NATO a do železného objetí ruského medvěda. Čeští voliči by měli zvážit nevyhnutelné následky své volby, a to dříve, než přivedou k moci vládu, která urychlí úpadek právního státu a dále zpolitizuje soudní systém. Volby mají důsledky. V případě těchto voleb by těmito důsledky mohlo být oslabení NATO a EU, jak je dnes známe.

 

Čtěte více:

Babiš před volbami těží z české uzavřenosti a euroskepticismu, píše Bloomberg
05.09.2017 14:29
Česká republika vstoupila do EU před 13 lety a v současnosti se pyšní ...
Babiš požádal Sněmovnu, aby ho vydala ke stíhání
06.09.2017 10:31
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš požádal poslance, aby ho v případu Čap...
Sněmovna vydá Babiše a Faltýnka ke stíhání kvůli Čapímu hnízdu
06.09.2017 18:44
Poslanecká sněmovna ve středu po šestihodinové debatě souhlasila s vyd...
Babiš: Aspoň jeden blok v Dukovanech ČEZ zvládne sám. Stát ho nikdy pořádně neřídil
28.09.2017 10:27
Andrej Babiš, jehož hnutí ANO má před říjnovými parlamentními volbami ...
Zeman: V těžbě lithia by se měl angažovat státní podnik
03.10.2017 14:06
V těžbě lithia v Krušných horách by se měl angažovat státní podnik. Na...
Forbes: Nejbohatším Čechem opět Kellner. Babiš první mezi
05.10.2017 14:47
Nejbohatším Čechem zůstává podle časopisu Forbes vlastník investiční s...

Váš názor
  • Dobré a špatné zprávy
    15.10.2017 18:58

    Nejdříve tu dobrou. Jágr bodoval za Calgary. Pak tu špatnou - český prezident opět promluvil v radě Evropy.
    :o))
  • Jak z toho ven? Recept máme.
    15.10.2017 10:34

    Je jasné, že někteří a nejenom ti za velkou louží, jsou ze Zemana a Babiše rozčarovaní. V prvním případě vadí, že Zeman je takový "antihácha", což se o všech našich prezidentech po roce 1989 bohužel nedá říci. V případě Babiše jde pro změnu zase o jeho nevyzpytatelnost pramenící z nedůvěry k jeho osobě. Každopádně to vidím na chybu systému. Zatímco v prvním případě chybí možnost přímé odvolatelnosti lidem během volebního období, ve druhém chybí nejen lidová odvolatelnost, ale také přímá volba s hmotnou odpovědností. Nadějí pro systémovou změnu jsou parlamentní volby 2017.
    kmotr
  • Odpovidajici fotka kmotra Zemana
    15.10.2017 9:12

    Jeden obrazek lepsi nez tisice slov.
    pronto
  • Tak už jsme zase ve světovém tisku
    13.10.2017 19:58

    A to zase jen díky našemu panu prezidentovi. Jen je zajímavé jak se ty časy mění. Za Havla, když mluvil, mu tleskali ve stoje, zvali ho na návštěvy a ted' se s naším prezidentem odmítají dokonce fotit. Jako by on s Trumpem soutěžili, kdo se více ztrapní. Nakonec i ten Putin mezi nimi vyniká svým pragmatizmem a sledováním svého cíle, at' už jakéhokoliv. Pamatuji jak před několika léty se vyprávěly vtipy o hloupých Polácích. Ted' jsme je vystřídali, bohužel my. Ještě štěstí že máme Jardu Jágra, který to trochu kompenzuje.
    abc
  • Komedie
    13.10.2017 19:28

    Už ani jeho ochranka pana prezidenta neposlouchá, protože i oni ví jak by to dopadlo, kdyby ho na toho kameramana pustili. Ale jemu ani to nestačí. Po Peroutkovi si ted' troufá a radí i jak na velkého Kima. Opravdový stratég a borec. Měl by se také, po vzoru Putina svléct do půl těla a ukázat jak je schopný dokázat co slibuje. Náš Don Quixote. Po světě jsou ústavy plné takových Napoleonů ale jen my se můžeme pyšnit že máme takového na hradě.
    ..
  • Tandem Zeman Babiš ani není tak špatný
    13.10.2017 18:50

    Ale zoufalá je skutečnost, jak česká veřejnost tyto dva obdivuje a bere za zachránce a ochránce všech občanů. Když se tady najdou takoví, kteří stále ospravedln'ují starého pomstychtivého ožralu, který se obklopuje poradci typu Mynáře a Ovčáčka, nebo se kamarádí s estébákem, kterému není trapné pobíhat po nástupišti jako komediant na pouti a kupovat si lidi za koblihu, pak takovému národu není pomoci. Jediná naděje je, že většina občanů tuto šaškárnu prohlédne a po zamyšlení se tuto samozvanou tlupu z hradu vyžene. Už ted' lidé ve světě jen kroutí nevěřícně hlavou, jak se může národ inteligentů a logicky smýšlejících lidí nechat zblbnout, několika Kremlem nasazenými prospěcháři. Jak může vůbec někdo, normálně myslící, prodat budoucnost národa a svých dětí za koblihu nebo věřit mnohokrát soudem usvědčeným lhářům.
    Jitka
  • Trump, Zeman a Babiš
    13.10.2017 15:58

    V USA mají s volbou vlastního prezidenta Trumpa v souvislosti s Ruskem bohaté zkušenosti. Mimochodem, už jsem tuhle povídačku dlouho slyšel. Zřejmě je ohraná a aktuálně visí tzv. strašák Ruska nad Českem.
    agent
    • Re: Trump, Zeman a Babiš
      13.10.2017 16:06

      oprava: neslyšel.
      agent
  • Komedie nebo tragedie
    13.10.2017 15:19

    Tak to je zábavný nadpis. Kdo mu věří, tak současně nevědomky připouští, že EU a NATO stojí na velmi vratkých nohách. Nedovedu si představit, že jeden stárnoucí nemocný muž společně s nedůvěryhodným oligarchou desetimilionové zemičky střední Evropy, mohou oslabit 28 zemí s půl miliardou obyvatel a nejsilnější vojenské uskupení na světě. Směšná propaganda mainstreamových médií je důkazem jejich vlastní zoufalosti nad blížícím se koncem starých pořádků. Obvykle americkému humoru jako rodilý Středoevropan moc nerozumím a v podání Washington Times tomu není jinak.
    smíšek
    • Re: Komedie nebo tragedie
      13.10.2017 17:11

      A to, že je starý a nemocný jen riziko blábolení a jednostraných kroků v rozporu s vládou zvyšuje. Zajímavé je, že jindy chápeš, rozbušku malého Katalánska, no vždy jak se ti hodí...Asi nemáš ani kapacitu pochopit, že prezident a premiér, / tvůj nemocný stařec a korupčník, karierní komunista a vědomí stbák Bureš, budou zastávat nejdůležitější nejdůležitejší funkce ve státě. Tak jak se to Tobě a Kremlu hodí.
      Velkamedvědice
    • Re: Komedie nebo tragedie
      13.10.2017 17:06

      Páč nechápeš. co je trojský kůň
      Velkamedvědice
    • Re: Komedie nebo tragedie
      13.10.2017 15:58

      Fake news nečíst. Zkuste TV Barrandov, Soukup tam běhal včera s mikrofonem v přímém přenosu mezi fanoušky SPD a Pirátů, to jsem měl zas chvíli pocit že jsme v demokracii :))
      Bentley
      • Bentley
        13.10.2017 17:15

        Co je demokratického na Okamurovi, který povoluje novinářům jen vybrané otázky, odmátá odpovědnost za subjek, co vytvořil , neuznává status válečného uprchlíku a zakazuje svobodu víry?? Už i Tvůj Zeman, přiznal, že ač na tom politici stavi, jsou v česku imigranti v česku jako Yeti.
        Velkamedvědice
        • Re: Bentley
          13.10.2017 18:06

          No hlavně človíčku, že Ti nevadí, že politici z ODS, TOP09, KDU-ČSL a ČSSD to takto dělají taky. Pokud je to tedy vůbec s tím Okamurou pravda. Dokud jsou ekonomičtí migranti z Afriky a spol. u nás Yetti, tak je to snad dobře, ne ? Apropo je to od Tebe pěkný žvást, protože už je tady máme taky. Se svobodou víry v souvislosti s islámem se nenech vysmát.
          Peté13
          • Pete
            13.10.2017 18:10

            A na to si přišel čím?? Uvedené strany mi vadí a nevolím je. Imigranti. No to je Zemanovo vyjádření, ne moje. Obrať se tedy na něho Petře...Pronesl ho teď na kampaní, i když tvrdí, že o kampaň nejde.
            Velkamedvědice
        • Re: Bentley
          13.10.2017 17:18

          Hayato Okamura tvrdě o bratrovi: Tomia podporuje Putinova vláda Hayato Okamura (50) kandiduje za lidovce v Praze z pátého místa. V rozhovoru pro Právo řekl, že jeho bratr Tomio jedná v zájmu Ruska
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.