Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejmocnější muž na světě strčí do kapsy i Trumpa. A oba mohou být světu nebezpeční

Nejmocnější muž na světě strčí do kapsy i Trumpa. A oba mohou být světu nebezpeční

17.10.2017 6:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Američtí prezidenti hovořili o čínských vůdcích velmi často s obdivem. Činil tak Richard Nixon, Jimmy Carter či Bill Clinton. A výjimkou se nestal ani Donald Trump, který podle The Washington Post řekl, že současný čínský prezident Si Ťin-pchin je „pravděpodobně nejmocnějším mužem“, kterého Čína za posledních sto let měla. Trump v tom má podle týdeníku The Economist pravdu a pokud by to nebyla jeho politická sebevražda, mohl by dodat, že jde zároveň o nejmocnějšího muže na Zemi. Co sebou tato moc přinese?

The Economist poukazuje na to, že čínská ekonomika je svou velikostí stále za americkou a čínská armáda se s vojenskou silou USA i přes svůj překotný růst stále nemůže přímo měřit. Jenže ekonomická a vojenská moc nejsou vším. Spojené státy jsou sice stále nejmocnější zemí na světě, ale její vůdce má doma slabou pozici a jeho vliv v zahraničí je ve srovnání s jeho předchůdci znatelně nižší. Už proto, že znevažuje hodnotu uzavřených dohod a spojenectví, na kterých americký vliv stál. 

Prezident největší autoritářské země na světě si naopak užívá rostoucího zahraničního vlivu. Si Ťin-pchin má doma moc, které se po Maovi nikdo netěšil a Čína je dnes ekonomickým motorem světa. Na nadcházejícím kongresu komunistické strany bude prezident opěvován, ale skeptici se budou spíše ptát, k čemu svou výjimečnou moc použije. Na svých zahraničních cestách se prezentuje jako apoštol míru a přátelství, jako hlas rozumu, kterého je v současném světě tak třeba. Trumpova dobrodružství mu to značně usnadňují a například v Davosu čínský prezident hlásal, že se stane průkopníkem globalizace, volného obchodu a prosazování klimatických dohod. Ti, kteří mu naslouchali, byli potěšení, protože se radovali z toho, že alespoň nějaká velmoc je ochotna postavit se za správnou věc.

Si Ťin-pchin má velký vliv i proto, že za jeho slovy stojí největší objem měnových rezerv na světě. Čína navíc dává svými plány na vybudování nové Hedvábné stezky najevo, že do zahraničních železnic, přístavů, elektráren a další infrastruktury investuje stovky miliard dolarů. Podobný vůdčí přístup nebyl u Spojených států zaznamenán od dob Marshallova plánu a poválečné obnovy Evropy. 

Čínský prezident není na rozdíl od Vladimira Putina člověkem, který by na globální scéně neustále kalil vodu a pokoušel se o destabilizaci Západu. Na druhou stranu ale toleruje problematickou Severní Koreu a jeho armáda se někdy chová způsobem, který budí u sousedních zemí velké obavy. Doma pak Si Ťin-pchin liberalismu fandí asi podobně jako Putin. Pronásleduje ho myšlenka na rozpad Sovětského svazu a možnost, že by se něco podobného stalo v Číně. Výsledná nejistota a strach v něm budí potřebu kontrolovat a ovládat čínskou společnost. Výsledkem je mimo jiné znatelné zhoršení v oblasti porušování lidských práv. 

Nikdo by neměl mít tolik moci, kolik se jí koncentrovalo v rukou čínského prezidenta. Vláda jednoho muže je většinou receptem na nestabilitu, což ukazují i důsledky Maovy kulturní revoluce. Taková koncentrace moci může destabilizovat i jiné regiony, což je nebezpečím zejména nyní, když Trump prosazuje snížení zahraničního vlivu USA a vytváří tím politické vakuum. Světu neprospěje ani izolovanost Spojených států, ani diktátor v Číně. Nakonec se mu ale může dostat obojího. 


 

Čtěte více:

Šéf Total: EU nesmí nechat čínské firmy ovládnout strategické sektory v Evropě
08.09.2017 16:29
Státy Evropské unie by měly společně bránit čínským firmám podporovaný...
Makrodata z Číny sesadila akcie v Asii z trůnu 10letých maxim
14.09.2017 8:32
Ústup z desetiletých maxim vykázaly asijské akcie po čtvrteční obchodn...
Bitcoin zrychlil propad. Hlavní čínská burza na konci září zastaví veškeré obchody
14.09.2017 14:44
Hlavní čínská bitcoinová burza BTCChina zastaví k 30. září veškeré obc...
Čína se masívně uzavírá bitcoinu a jeho cena propadá
15.09.2017 17:17
OkCoin a Huobi, dvě z největších čínských bitcoinových platforem, ruší...
Rozpačité IPO čínského favorita, za kterým stojí Alibaba: Osloví ocukrovaná nabídka investory?
19.09.2017 10:57
Čínská logistická společnost Best, kterou podporuje internetový prodej...
Čína nařídí automobilkám nejnižší podíl elektroaut či hybridů na tržbách
29.09.2017 10:31
V automobilkách, které vyrábějí osobní vozy v Číně, se od roku 2019 bu...
HBR: Pozici evropských bank v globálním měřítku zabírá Čína
07.10.2017 12:50
Od globální finanční krize uběhlo už deset let, bankovní sektor ale je...
Víkendář: Proč jsou některé země bohatší než jiné a Čína ztratila svou ekonomickou dominanci
08.10.2017 17:53
Svět je nadále hluboce rozdělený na bohaté a chudé země a ekonomové st...
Půjde Německo cestou japonské korporátní dekadence a bude se nakonec smát Čína?
12.10.2017 18:12
Když k veřejnosti dorazily informace, jak VW podváděl s emisemi, začal...
Víkendář: Čína se stává skrytým členem EU a pomáhá jí k tomu také Česko
14.10.2017 7:56
Evropská politika vůči Číně se možná znatelně změní. Laurens Cerulus a...

Váš názor
  • Nejmocnější muž na světě v té kapse
    19.10.2017 9:29

    Má už i toho nenemocnějšího co už nechce ani mluvit sám za sebe.
    Zdravý muž zdraví
  • Jako zloděj hodí psovi kost aby odpoutal jeho pozornost
    17.10.2017 18:55

    Tak ted' před volbami se probírá kauza lithia, která se může a bude řešit celé roky i po volbách. Ale o politicích co chtějí zrušit mezinárodní sankce vůči Rusku a jeho okupaci Krymu a posílání vojáků do bojů na Ukrajině omlouvají a t m se nás snaží zase dostat do kruhu jeho vlivu ani slovo. Lidé bděte. Právě proběhla v novinách zpráva o zvýšeném počtu a aktivitě ruských složek v ČR.
    Trocký
    • Asociace právníků vidí Krym takto
      18.10.2017 9:12

      Šéf Asociace akreditovaných právníků pro styk s orgány veřejné moci EU (AALEP) Christian de Fouloy zveřejnil na internetových stránkách organizace článek, v němž uvedl řadu argumentů ve prospěch zákonnosti referenda na Krymu. Poznamenal, že po 3,5 letech po vstupu Krymu do Ruské federace se i nadále na Západě zpochybňuje právo vůle krymského obyvatelstva a hovoří se o „anexi“ poloostrova Ruskem. V tomto případě právní analýza ukazuje, že připojení republiky k Rusku bylo v souladu s ustanoveními ústavy Ukrajiny - a to zejména v části 10, věnované Krymu, a vztahují se na samostatný právní status tohoto regionu, který se „právně opírá o právo národa“. Existovala v ní také možnost uspořádat referenda na místní úrovni. Ústava Krymu z března 2014, podle Fouloye rovněž předpokládala referenda „o jakékoliv věcné problematice občanů“ (článek 48). S ohledem na tuto skutečnost AALEP uznal zákonnost postupu dobrovolného vystoupení Krymu z Ukrajiny, prohlášení o nezávislosti a následné žádosti o vstup do Ruska. Kromě toho evropští právníci zdůrazňují dohodu mezi Kyjevem a Moskvou o možnosti umístit na poloostrově ruské ozbrojené síly. Přičemž akce Ministerstva obrany Ukrajiny, pokud jde o Krym a jeho obyvatele byly v rozporu s Ústavou, kdy část 4, článku 17 přímo předepisuje nepřípustnost omezeních práv a svobod obyvatel Krymu armádou. Fouloy rovněž prohlásil, že referendum na Krymu odpovídalo mezinárodnímu právu. Precedentem šéf AALEP označil verdikt Mezinárodního soudního dvora OSN ze dne 22. července 2010, podle kterého má část státu právo vyhlásit jednostranně nezávislost. Závěrem je zdůrazněno, že v mezinárodním právu neexistují žádné normy a dokumenty, které by tomu odporovaly. Právník zdůrazňuje, že rezoluce Valného shromáždění OSN o ukrajinské „celistnosti" nebrala v úvahu tento precedens, čili právní analýza při jeho přijetí nebyla provedena dostatečně kvalitně.
      Ajejej
      • Re: Asociace právníků vidí Krym takto
        18.10.2017 16:53

        Jo podle tebe - hezky to umíš okecat. Takže když si Bohůš pozve ruské vojáky a pod jejich kalašníky udělá na Moravě referendum, tak se může Morava od ČR odtrhnout a připojit k Rusku. Určitě by tam k tomu našel dost exotů. Co to cituješ za právníky když nimi nesouhlasí ani OSN ani zbytek světa. Ve světě existují i asociace jejichž členové stále mluví o tom že je země placatá. Ještě nám tu vysvětli proč tolik lidí immigruje do Ruska. Běž hodit hlas Zemanovi.
        Auvejs
        •  
          18.10.2017 17:06

          Vyjádření Asociace se ti může líbit stejně jako nemusí. Na to máš právo, stejně jako oni měli právo celou věc prozkoumat a udělat vlastní závěr. To už tak v demokracii chodí.
          Ajejej
          • Názory nějaké asociace jsou jen názory
            18.10.2017 18:20

            Někdy stejné jako názory pana Ovčáčka, aby pan primař vrátil doktorát. Já svoje názory formuju podle toho co vidím, ne co si přečtu na novinách.
            Auvejs
            • Re: Názory nějaké asociace jsou jen názory
              19.10.2017 9:48

              A jak se ti líbilo na Krymu v době referenda? Máš můj obdiv, když stíháš vše "vidět".
              Ajejej
  •  
    17.10.2017 10:06

    Není to tak dlouho, co jsem na tomto místě četl o nebezpečí, kterým je Zeman a Babiš pro EU a NATO. V tomto článku jsou adepty na světové nebezpečí zase jiní dva. Nějak mi v tom přehledu chybí Putin. Schováváte si ho snad na zítra? A kdo bude pozítří?
    Opět
    • O Putinovi se dovidame ze svetoveho tisku
      18.10.2017 8:42

      Ale nasi pani papalasi operuji hezky potichu a ve stinu. Maji dokonce tu moc tady mazat prispevky. To clankum v novinach na zapade nehrozi.
      ..
    •  
      17.10.2017 10:34

      Pláčeš na cizím hrobě. Článek není dílem zdejší redakce.
      Kalka.
    • Ale ale
      17.10.2017 10:25

      Babiš se Zémou jsou nebezpeční jen pro své konkurenty a českou kasu a tím, že se nás snaží zase zatáhnout pod Rusko. Ale na světovém nebo evropském poli jsou jen zábavnými chasníky a škodnou, ale ne nebezpečí.
      Keczy
    •  
      17.10.2017 10:22

      Je jen Tvůj problém, že nechceš chápat. Zeman svám proruským vzstupovaním je jednoznačně slabým šlánkem a trojským koňem. A jestli považuješ čínského prezidenta za bezvýznamného, seš zčejmě dezorientován...
      Velkamedvědice
      •  
        17.10.2017 10:41

        Američan, Číňan ba ani Rus mě tolik nezajímá, jako Čech. Zeman byl demokraticky zvolen přímou volbou. Je tedy legitimní prezident. Bohužel chybou naší demokracie je její polovičatost. Ta se v případě prezidenta projevuje v reálné nemožnosti jej odvolat. Jeho případnou nesvéprávnost se nikdo neodvážil legislativně prosadit, hlas ulice je slabý a tak zbývá jediné. U voleb dát hlas stranám, které prosazují také druhou polovinu přímé demokracie - přímou odvolatelnost.
        Opět
        •  
          17.10.2017 10:43

          Ty seš jako kolovrátek. Kdo byl jak zvolen nijak nesouvisí s tématem...
          Velkamedvědice
          • Ano, ano, více plebiscitů, referend a přímých rozhodnutí do rukou lidu!
            17.10.2017 11:34

            Vždyť první přímá volba dopadla skvěle! Na Hradě máme milého, čiperného a energického otce národa s jasnou myslí a brilantními názory. Přivedl s sebou nezištné dobrovolníky, kteří za drobný peníz odvádějí obrovskou práci a bojují za nadstandardní vztahy uvnitř společnosti i navenek. Budují mosty k Východu Blízkému, Střednímu i Dálnému. Na dosah máme možnost užít si Sibiř bez víz a s dopravou zdarma. Když budoucnost, pak formovaná referendy!
            Rudolf Strýc
            • Re: Ano, ano, více plebiscitů, referend a přímých rozhodnutí do rukou lidu!
              17.10.2017 11:41

              V polodemokracii je problém nechtěného politika, byť se jedná o prezidenta rychle a efektivně odvolat či vyměnit. A to je právě ta chyba. Takto odvolatelný a vyměnitelný musí být každý.
              Opět
          •  
            17.10.2017 10:46

            Pokud není možnost nebezpečného politika odvolat stejným mechanismem jako jej zvolit, pak musíme trpět. Chyba je v nás a za chyby se platí. Tak plaťme a neremcejme.
            Opět
            •  
              17.10.2017 11:08

              Tak nevím, kdo tadz vlastně remcá. Vynechám že většinu národa považuje Zeman za idi.ty a hlídací psy, novináře by likvidoval a o mezím se na fakt, že nechápu , proč měla volba kohokoliv ybavovavt práva občanů tupě mlčet a nevyjadčovat se k jeho krokům. To sna za totality.
              Velkamedvědice
              •  
                17.10.2017 11:29

                Problém je, že nespokojenci s prezidentem se vyjadřují na místech, odkud nehrozí náprava. Pokud je opravdu tak nebezpečný a nespokojenci požadují změnu, je třeba konat. Řečmi se to samo nezmění a čekat celé volební období na další volby je ztráta času s nejistým výsledkem.
                Opět
                •  
                  17.10.2017 12:04

                  A co pomůže přímá odvolatelnost, když ho většina ovčanů chce?? Nic...
                  Velkamedvědice
                  •  
                    17.10.2017 12:06

                    Prostě je to legitimně zvolený slabý článek EU a nejen ji, vystupuje a tady dokonce bez mandátu k tomu, v rozporu s politikou legitimní vlády..
                    Velkamedvědice
                    •  
                      17.10.2017 12:36

                      A myslí si to i většina ostatních lidí? Právě o většinový názor v přímé demokracii jde. Nejde o jednotlivý názor můj, tvůj, Okamury, Bartoše, Kremlu či Bruselu. Na světě to tak chodí, že není možno vyhovět všem lidem najednou. Proto se hlasuje. Když už jsme u toho hlasování, tak poslanecká sněmovna má 200 členů, sudý počet může být také kontraproduktivní. Mně se líbí, co navrhuje SPD. 81 poslanců - lichý a rozumný počet. Stejně hlasují podle stranické příslušnosti, tak to dopadne stejně, jako když jich tam bude sedět třeba 1000 nebo 10000.
                      Opět
  • Úroven' českých pisálků ala pan prezident
    17.10.2017 8:20

    Proč by měl někdo někoho "strkat do kapsy" ? Když už tak leda Babiš, ten má ty největší kapsy na světě
    Jenda
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení