Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin začal fandit bitcoinu a to jej může zničit

Putin začal fandit bitcoinu a to jej může zničit

18.10.2017 18:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Do bitcoinu jsem se zamiloval z ideologických důvodů. Obchází totiž jak banky a jejich poplatky, tak i vlády a jejich intervence. Digitální měny byly příslibem návratu k tomu, čím peníze kdysi bývaly. Nevadil mi ani růst ceny bitcoinu, protože obchodovat jsem s ním začal už před dvěma lety. Stoupající cenu jsem naopak bral jako důkaz toho, že já i moji libertariánští kolegové máme pravdu a historie nám nakonec bude důkazem. Když jsem ale zjistil, že ruský prezident Vladimir Putin se začal o digitální měny také zajímat, propadl jsem panice, píše na stránkách Politico investor a podnikatel Vijai Maheshwarim.

Mohlo by to totiž znamenat, že doba počátečního digitálního idealismu je nenávratně pryč. Putin kdysi považoval digitální měny za nebezpečí, ale po svém setkání s miliardářem Buterinem svůj postoj změnil. Tento zakladatel softwarové platformy Ethereum měl na Putina takový vliv, že ruský prezident nyní hovoří o tom, že digitální ekonomie je základem vzniku úplně nových podnikatelských modelů. 

Kreml tedy momentálně zvažuje investice do digitálních technologií, které by mu pomohly vymanit se ze závislosti na ropě a plynu. Rusko dokonce plánuje legalizaci digitálních měn a vytvoření právního rámce pro takzvané Initial Coin Offerings (ICO). Ty jsou nástrojem, který firmám umožňuje získávat kapitál pomocí digitálních měn. Ruské banky také oznámily, že občanům nabídnou nákup těchto měn a jejich uchování v digitálních trezorech a peněženkách. Jde o prudký obrat v zemi, která ještě nedávno hrozila, že bude uživatele digitálních měn zavírat do vězení. 

Možná, že nová strategie Rusku prospěje, ale pro bitcoin se jedná o špatnou zprávu, protože jde proti jeho fundamentálnímu principu. Jeho existence se datuje od poslední finanční krize a na jejím počátku stála snaha o vymanění se z vládního vlivu nad monetárním systémem. Poslední kroky Kremlu znamenají úplně nový jev, který navíc ohrožuje stabilitu stále křehkého systému. 

Mimo jiné proto, že Rusko stále reprezentuje tu temnější stránku digitálního světa. Šíří falešné zprávy a informace. Čelí obviněním z ovlivňování výsledků voleb v USA, stojí za propagandou šířenou v západní Evropě, o hackování ukrajinské přenosové soustavy nemluvě. Rusko je aktivní v kriminálních aktivitách v oblasti hackingu. Není pravděpodobné, že by se Putin v případě bitcoinu vzdal svých triků.

Bitcoin má ve svém jádru jednu velkou slabinu. Stojí na decentralizované síti těžařů, kteří dohromady ověřují každou transakci. Pokud by nějaká nepřátelská entita získala kontrolu nad více než 51 % sítě, mohla by v podstatě bez jakýchkoliv nákladů tisknout nové peníze. Vyžadovalo by to enormní počítačové zdroje, ale ty Rusko má. S 20 GW nadbytečných elektrárenských kapacit a cenami elektřiny na 0,01 dolaru za kWh má dokonce ideální pozici pro získání dominance při těžbě digitálních měn. 

Putin jistě nesdílí utopické vize zakladatelů bitcoinu. Jde o cynického diktátora, u kterého je jednoduché představit si jeho útok na digitální měny. Čína obchody s bitcoinem zakázala a přitom její těžaři ovládali asi 30 % celé sítě. Pro Rusko se tak otevřel obrovský prostor. 

Autorem je kyjevský podnikatel Vijai Maheshwarim, který dříve působil v Rusku. 

 
 
 

Čtěte více:

Nejmocnější muž na světě strčí do kapsy i Trumpa. A oba mohou být světu nebezpeční
17.10.2017 6:37
Američtí prezidenti hovořili o čínských vůdcích velmi často s obdivem....
Překonají ekonomické škody finanční krize Velkou depresi?
16.10.2017 18:21
Od samého počátku finanční krize roku 2007 někteří z nás porovnávali v...
Dieselgate zdražuje drahé kovy, palladium poráží platinu i zlato
16.10.2017 15:32
Cena palladia dnes poprvé od roku 2001 překročila hranici 1000 dolarů...
Summary: Míří spojení amerického T-Mobilu a Sprintu do finále?
16.10.2017 18:31
T-Mobile US Po několika týdnech odmlky tady máme další zprávy ohledně...
Netflixu rostou akcie i uživatelé. Peníze ale pálí neúměrným tempem (komentář analytika)
17.10.2017 10:43
Včera v pozdních večerních hodinách vydala svoje výsledky internetová ...

Váš názor
  •  
    22.10.2017 9:51

    ... trochu mi uniká, proč by zrovna Putin měl ničit bitcoin. Chápu logickou paranoiu Ukrajinců z Putina, ale pan podnikatel neuvedl žádný důvod. Pokud skutečně Putin mluvil s Vitalikem Buterinem, tento mu nastínil spíše světlou decentralizovanou budoucnost smart contracts. Myslím, že nikoli néjaká světová ména je ambicí btcoinu či etherea. Ale právě smluvní vztahy bez důvéryhodného zprostředkovatele. Každý prostředník zvyšuje náklady, chybovost a náchylnost k podvodům. Předností btc a eth je, že není nutná důvěra vůbec źádná.
    Bitcoin rulezzzzz
  • Je pozdě a já mám zítra dlouhý den
    19.10.2017 10:57

    Takže se loučím a aby i Kalka mohla dobře spát a protože jsem džentleman a ona nemusela běhat po známých, tak jí prozradím že two bits je čtvrt'ák, neboli 0.25 U$, aby si to nepletla s "bitcoin" ona je to taková popleta, ale je tady s ní sranda.
    Coco
  • Wiléme Jarmilo Kalko...
    19.10.2017 10:24

    Tak co, už víš kolik je "two'bits" světačko. Ty raději zůstan' u svojí DPH. Tam jsi doma, jinde se jen ztrapňuješ. A kdy mě necháš vyzmizíkovat, jako vždycky když nemáš odpověd' ?
    Coco
  • Otázka pro angličářku Kalku
    19.10.2017 10:06

    Ty znalá AJ, kolik peněz je, v Američtině " two'bits". Ale na to se budeš muset zeptat někoho kdo se vyzná. Na to budeš potřebovat trochu lepší slovník, který asi nemáš. Jinak by ses tu tak neztrapn'ovala co se Angliny týče. To si na Seznamu.cz nevygoogluješ. Ale jako nápovědu se podívej do zrcadla. Tam uvidíš "two'bits" Kalku.
    Coco
  •  
    19.10.2017 9:55

    To by se nám ulevilo, kdyby byl Putin zničen. V takovém případě mohou i Američané klidně spát. Jejich další prezidentské volby budou konečně čestné. Jen tak mimochodem, aféra Trumpa a Putina nějak utichla.....připomíná mi to aféru vyznamenání strýčkovi Bradymu.
    smrkáč
  • Koho nebo co znicit
    19.10.2017 2:08

    Znicit bitcoin nebo Putina ? Z historie jsme se vzdy poucili a dobre vime, ze podvadeji a lzou jen zlodeji a ti, kteri nejsou schopni se prosadit poctivou praci a jediny zpusob jak neceho dosahnout je oblbovanim hloupych lidi a lhanim. Chytremu toho moc nenakecas. Ten pozna kdo je kdo a co je zac. Za slusneho a poctiveho cloveka mluvi jeho ciny a to co dokazal. Ne nesplnitelne sliby. Ty plati jen na hlupaky a naivky, kteri si nedovedou dat sami dohromady 2+2.
    Coco ?
  • Tak to začíná smrdět - končím s bitem
    18.10.2017 20:27

    Putin udělá referendum a anexuje dolar. Na tom už vlastně hezkou chvíli pracují hakeři a co je domovina hakeřů to snad ví každý. Má snad někdo jiné zprávy ?
    Doláč
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení