Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babišova menšinová vláda nezískala důvěru Sněmovny

Babišova menšinová vláda nezískala důvěru Sněmovny

16.01.2018 16:08, aktualizováno: 16.1. 16:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jednobarevná menšinová vláda předsedy hnutí ANO Andreje Babiše dnes nedostala důvěru Sněmovny a bude muset podat demisi. Babišův tým ale bude vládnout dál do jmenování nového kabinetu. Prezident Miloš Zeman několikrát avizoval, že jeho sestavením pověří opět Babiše, jehož hnutí vyhrálo říjnové sněmovní volby.

Výsledek sněmovního hlasování o důvěře vládě se očekával. Podporu Babišovu kabinetu předem nedeklarovala žádná z dalších sněmovních stran.

Pro kabinet hlasovalo všech 78 poslanců za hnutí ANO, proti bylo 117 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zbývajících pět poslanců nebylo přítomných.

Žádost o vyslovení důvěry Sněmovna rozjednala minulou středu, diskusi nedokončila. Dnešní debata trvala už jen asi půldruhé hodiny. Pak se hlasovalo po jménech od vylosovaného poslance, kterým byl Roman Kubíček (ANO).

Řádná lednová schůze Sněmovny, jejíž zahájení bylo svoláno rovněž na dnešní odpoledne, by měla začít ve středu ráno. Na její program Sněmovna patrně zařadí hlasování o Babišově a Faltýnkově vydání ke stíhání. Strany se ale neshodují v tom, ve který den by se mělo uskutečnit.

Opozice po neúspěchu vlády ve Sněmovně kritizuje Babiše

Tvrdou kritiku od představitelů opozičních stran si vysloužil premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním hlasování, ve kterém jeho vláda nedostala důvěru. Politici neúspěch vlády označili za Babišovo selhání a prohru. Prezident Miloš Zeman by podle nich měl buď s dalšími kroky vyčkat na výsledek druhého kola voleb hlavy státu, případně pověřit někoho, kdo se sestavování vlády zhostí odpovědně.

Předseda ODS Petr Fiala považuje vyslovení nedůvěry vládě za politické selhání a velkou prohru Babiše. Česko podle něj ztratilo tři měsíce od voleb. "Od prezidenta očekávám, že se zdrží politických rozhodnutí do doby, než bude jasno o jeho dalším mandátu," napsal na twitteru s poukazem na nadcházející druhé kolo prezidentských voleb, ve kterém Miloš Zeman Zeman usiluje o znovuzvolení.

První pokus o sestavení vlády byl podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka zbytečný a promarněný. Vyslovení nedůvěry vládě vnímá jako manažerské selhání Babiše a Zemana. Z Babišovy strany podle šéfa lidovců nebylo dostatečně důkladně vedeno vyjednávání. Ze Zemanovy strany považuje urychlené jmenování vlády bez předjednané důvěry za součást taktiky před prvním kolem prezidentských voleb. Podle Bělobrádka měl Zeman už před prvním pokusem trvat na tom, aby mu Babiš předložil podpisy 101 poslanců, kteří vládu podpoří. Další vývoj bude záviset i na výsledku prezidentských voleb, řekl novinářům.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na twitteru napsal, že Babiš při prvním pokusu o sestavení vlády propadl. "Miloš Zeman by mu teď neměl dávat reparát, ale pověřit sestavením vlády někoho, kdo se toho zhostí odpovědně," napsal europoslanec.

Babiš: Vláda a ANO podpoří rozšíření kompetencí NKÚ
 
Vláda a hnutí ANO podle premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše podpoří rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerský předseda to dnes ve Sněmovně slíbil Pirátům v rámci pokračující schůze k vyjádření důvěry vládě. Přislíbil také úpravy registru smluv. Nevysvětlil ale, proč se z finální verze vládního programu ztratily závazky týkající se zveřejňování smluv Českou poštou a společností ČEZ.

"My určitě vás podpoříme. Pokud to tam vypadlo, tak se omlouvám. Můžu tady prohlásit za mě, že určitě podporuje rozšíření kompetencí NKÚ," uvedl Babiš. "Registr smluv taky, samozřejmě," dodal bez dalšího upřesnění.

Reagoval tak na dotaz poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti), proč vláda vyškrtla z programu zveřejňování smluv ČEZ a České pošty.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek zopakoval, že lidovci vládu nepodpoří. Babišovi vzkázal, že kdyby takto jednal v byznyse, například v pozici výkonného ředitele vůči správní radě, tak by ho zaměstnavatel vyhodil. Poslanec ANO Miloslav Janulík se poté podivil, proč někteří poslanci kladou vládě otázky, když současně tvrdí, že jí důvěru nedají.

Věra Kovářová (STAN) mu odpověděla, že ptát se vlády je jejich právo. Bartošek dodal, že vláda koná, vyhazuje úředníky z ministerstev a poslanci chtějí vědět, podle čeho koná a zda například respektuje programové prohlášení.

Poslanec ODS Václav Klaus uvedl, že nynější vláda ani sama důvěru Sněmovny nechce, o čemž svědčil i "apatický" projev premiéra, s nímž o důvěru žádal. Poslanci by proto celé martyrium měli ukončit.

Klaus také poznamenal, že důvěra vládě a trestní stíhání Babiše, který je podezřelý z dotačního podvodu, spolu nesouvisí. Pozastavil se ovšem nad tím, že i když "tři čtvrtiny evropských dotací jsou zlodějna", vláda proti tomu v programu nijak nebojuje. "Už není normální pracovat, normální je čerpat," posteskl si Klaus.
 

Čtěte více:

Sobotkův kabinet podal demisi. Prezident za týden jmenuje Babiše premiérem
29.11.2017 15:00
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky podle očekávání podala demisi a ještě...
Nový premiér Babiš: Budu chtít včasné přijetí rozpočtu
06.12.2017 14:14
Nový premiér Andrej Babiš řekl, že se pokusí urychlit proces schvalová...
Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
13.12.2017 14:32
Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval jednobarevnou vl...
Zeman otočil, Babiše prý opět jmenuje, až bude mít 101 hlasů
10.01.2018 14:01
Prezident Miloš Zeman by pověřil premiéra Andreje Babiše sestavením vl...
Babiš a Faltýnek by měli být podle výboru vydáni k stíhání
16.01.2018 15:47
Sněmovní imunitní výbor doporučil plénu Sněmovny, aby vydalo premiéra ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení