Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrozba sociálních médií pro společnost a bezpečnost

Hrozba sociálních médií pro společnost a bezpečnost

15.02.2018 6:26

Prožíváme bolestný okamžik ve světových dějinách. Otevřené společnosti se ocitly v krizi a na vzestupu jsou různé formy diktatur a mafiánských států, jejichž příkladem Rusko Vladimira Putina. Také prezident Donald Trump by ve Spojených státech rád zřídil stát v mafiánském stylu, ale nemůže, protože mu to nedovolí ústava, další instituce a pulzující občanská společnost.

V ohrožení však není jen přežití otevřené společnosti; v sázce je také přežití celé naší civilizace. Vzestup vůdců, jako jsou Kim Čong-un v Severní Koreji a Trump v USA, s tím do značné míry souvisí. Oba jsou zjevně ochotni riskovat jadernou válku jen proto, aby se udrželi u moci. Hlavní příčina však sahá ještě hlouběji. Schopnost lidstva využívat přírodních sil ke konstruktivním i destruktivním účelům se neustále zvyšuje, avšak naše schopnost spravedlivě vládnout sami sobě kolísá a momentálně se nachází v dolní úvrati.

K impotenci americké vlády přitom značně přispívá vzestup a monopolní chování amerických internetových gigantů, kteří se stali platformami. Tyto firmy často hrály inovativní a osvobozující roli. Facebook a Google jsou však stále mocnější a postupně se staly překážkami inovací, a navíc způsobují řadu různých problémů, které si teprve teď začínáme uvědomovat.

Firmy generují zisky tím, že vytěžují své prostředí. Důlní a ropné společnosti vytěžují fyzické prostředí; sociální média vytěžují prostředí společenské. To je obzvláště hanebné, protože tyto firmy ovlivňují uvažování a chování lidí bez toho, že by si to tito lidé uvědomovali. To narušuje fungování demokracie a poctivost voleb.

A protože jsou platformové internetové firmy sítěmi, těší se ze stoupajících marginálních výnosů, což vysvětluje jejich fenomenální růst. Tento síťový efekt je vskutku bezprecedentní a transformativní, ale zároveň neudržitelný. Facebooku trvalo osm a půl roku, než dosáhl miliardy uživatelů, ovšem druhé miliardy dosáhl za poloviční dobu. Při tomto tempu dojdou Facebooku za necelé tři roky lidé, které by ještě mohl získat.

Sociální média klamou

Facebook a Google fakticky kontrolují více než polovinu veškerých příjmů z digitální inzerce. Aby si svou nadvládu udržely, musí své sítě rozšiřovat a zvyšovat procento pozornosti uživatelů. V současné době to dělají tím, že poskytují uživatelům pohodlnou platformu. Čím více času uživatelé na této platformě tráví, tím cennějšími se pro zmíněné firmy stávají.

Protože se navíc poskytovatelé obsahu nemohou používání těchto platforem vyhnout a musí akceptovat jakékoliv nabízené podmínky, přispívají i oni k ziskům sociálních médií. Výjimečná ziskovost těchto firem je do značné míry důsledkem toho, že se vyhýbají zodpovědnosti – a platbě – za obsah poskytovaný na svých platformách.

Zmíněné firmy tvrdí, že pouze distribuují informace. Skutečnost, že jsou téměř monopolními distributory, z nich však činí podniky veřejných služeb, takže by měly podléhat přísnějším regulacím s cílem zachovávat konkurenci, inovace a spravedlivý a otevřený přístup pro všechny.

Skutečnými zákazníky sociálních médií jsou jejich inzerenti. Postupně se však rýsuje nový obchodní model založený nejen na inzerci, ale i na přímém prodeji výrobků a služeb uživatelům. Sociální sítě využívají dat, nad nimiž mají kontrolu, spojují nabízené služby do balíčků a stanovují diskriminační ceny, aby si udržely ještě větší část benefitů, o něž by se jinak musely rozdělit se zákazníky. To dále zvyšuje jejich ziskovost, avšak spojování služeb do balíčků a diskriminační cenová politika podkopávají efektivitu tržní ekonomiky.

Sociální média klamou uživatele tím, že manipulují s jejich pozorností, nasměrovávají ji k vlastním komerčním cílům a záměrně budují závislost na jimi poskytovaných službách. To může být velmi škodlivé, zejména pro adolescenty.

V tomto smyslu se internetové platformy podobají hazardním společnostem. Kasina vyvinula metody, jak „zaháčkovat“ zákazníky do té míry, že nakonec prosázejí všechny své peníze, ba dokonce i ty, které nemají.

Něco podobného – a potenciálně nezvratného – se děje i s lidskou pozorností v naší digitální éře. A není to jen otázka rozptylování pozornosti či vytváření závislosti; sociální média dokonce ponoukají lidi k tomu, aby se zbavili samostatnosti. A tato schopnost ovlivňovat pozornost lidí se ve stále větší míře soustředí v rukou hrstky firem.

Alarmující vyhlídka


Uplatňovat a hájit to, co John Stuart Mill nazval svobodou myšlení, vyžaduje značné úsilí. Jakmile lidé vyrůstající v digitální éře o tuto svobodu přijdou, mohou mít velké problémy získat ji zpět.

Mělo by to dalekosáhlé politické důsledky. S lidmi postrádajícími svobodu myšlení lze snadno manipulovat. Toto nebezpečí se přitom nerýsuje kdesi v budoucnu; důležitou roli sehrálo už v prezidentských volbách v USA v roce 2016.

A na obzoru je i vyhlídka, která je ještě více alarmující: aliance autoritářských států a velkých IT monopolů disponujících obrovským množstvím dat, která spojí rodící se systémy sledování spotřebitelů firmami s již rozvinutými systémy sledování občanů státem. Výsledkem může být pavučina totalitní kontroly, jakou si nedokázal představit ani George Orwell.

K těmto sňatkům z rozumu by nejpravděpodobněji mohlo dojít v Rusku a v Číně. Zejména čínské IT společnosti se zcela vyrovnají americkým platformám. Navíc se těší plné podpoře a ochraně režimu prezidenta Si Ťin-pchinga. Čínská vláda je přitom dost silná na to, aby své národní šampiony přinejmenším na svém území ochránila.

Americké IT monopoly jsou už dnes v pokušení zkompromitovat samy sebe, aby si získaly přístup na tyto obrovské a rychle rostoucí trhy. Diktátorští lídři těchto zemí s nimi možná budou velmi rádi spolupracovat v zájmu zdokonalení svých metod kontroly vlastního obyvatelstva a rozšiřování své moci a vlivu ve Spojených státech i ve zbytku světa.

Kromě toho si stále více lidí uvědomuje spojitost mezi nadvládou těchto platformních monopolů a rostoucí nerovností. Koncentrace akciového vlastnictví do rukou hrstky jednotlivců v tom sice také hraje určitou roli, avšak ještě důležitější je prazvláštní postavení IT gigantů. Ti dosáhli monopolní moci, přičemž však zároveň konkurují jeden druhému. Pouze oni jsou natolik velcí, aby mohli polykat startupy, z nichž by se mohli vyvinout konkurenti, a pouze oni mají dostatečné zdroje na to, aby mohli podnikat výpady na území toho druhého.

Internetové monopoly nejsou ochotny chránit společnost před sebou samými

Majitelé platformních gigantů se pokládají za pány všehomíra. Ve skutečnosti jsou však otroky udržování vlastního dominantního postavení. Zapojují se do existenčního boje o ovládnutí nových růstových oblastí, které otevírá umělá inteligence, například automobilů bez řidiče.

Dopad takových inovací na nezaměstnanost závisí na vládní politice. Evropská unie, a zejména severské země jsou ve své sociální politice mnohem prozíravější než Spojené státy. Nechrání pracovní místa, nýbrž zaměstnance. Jsou ochotné platit za rekvalifikaci či předčasný odchod zaměstnanců vyřazených z trhu práce do důchodu. To dává zaměstnancům v severských zemích větší pocit jistoty, takže jsou pak vůči technologickým inovacím vstřícnější než zaměstnanci v USA.

Internetové monopoly nemají vůli ani chuť chránit společnost před důsledky vlastního počínání. To z nich dělá veřejnou hrozbu a je na regulačních autoritách, aby před nimi chránily společnost. V USA nejsou regulátoři dostatečně silní na to, aby se dokázali politickému vlivu monopolů postavit. EU je v lepší pozici, protože žádné vlastní platformní giganty nemá.

EU používá odlišnou definici monopolní moci než USA. Zatímco americké právo se zaměřuje především na monopoly vzniklé akvizicí, unijní právo zakazuje zneužívání monopolní moci bez ohledu na to, jakým způsobem je jí dosaženo. A Evropa má také mnohem silnější zákony na ochranu soukromí a dat než Amerika.

Americké právo navíc přijalo zvláštní doktrínu, podle níž se škoda měří jako přírůstek ceny, kterou za poskytnuté služby platí zákazníci. Tato škoda se však téměř nedá dokázat, poněvadž internetoví platformní giganti vesměs poskytují většinu služeb bezplatně. Kromě toho doktrína pouští ze zřetele hodnotná data, která platformní společnosti o svých uživatelích shromažďují.

Komisařka EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová je hlavní zastánkyní evropského přístupu. Unii trvalo sedm let, než zformulovala žalobu proti Googlu. Po jejím úspěchu se však proces vytváření adekvátních regulací nesmírně urychlil. A díky úsilí Vestagerové začal navíc evropský přístup ovlivňovat i postoje v USA.

Je jen otázkou času, kdy se celosvětovou nadvládu amerických internetových společností podaří zlomit. Jejich zkázou se stanou regulace a zdanění pod vedením Vestagerové.

George Soros, předseda představenstva společnosti Soros Fund Management a nadační sítě Open Society Foundations, je autorem knihy The Tragedy of the European Union: Disintegration or Revival? (Tragédie Evropské unie: Rozpad, nebo obnova?).

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org



 

Čtěte více:

Jak přijímat novou éru automatizace
20.01.2018 13:45
Už od počátku 19. století, kdy textilní zaměstnanci ničili tkací stroj...
Nemastná neslaná německá velká koalice
29.01.2018 17:58
Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), Křesťanskodemokratická unie...
Okamžik pravdy pro japonskou centrální banku
26.01.2018 6:41
Japonská ekonomika se může pochlubit sedmi po sobě jdoucími čtvrtletím...
Project Syndicate: Má akciový trh nakročeno k „medvědovi“?
09.02.2018 7:09
Prvotní novoroční optimismus mnoha investorů možná dostal v posledních...

Váš názor
  • Kdo není obeznámen s historií Chazarské říše
    15.02.2018 11:18

    Kdo není obeznámen s historií Chazarské říše, nemůže pochopit události 20. a 21. století. Osoby chazarského původu přišly o svůj stát a některé z nich to stále trpce nesou. Byl Sóroš vůbec někdy hrdým Maďarem? Nebo je teď Američanem hrdým na svou "vlast"? Obecně platí, že osoby Chazarského původu požadují a propagují jiné standardy v hostitelských zemích a zcela opačné standardy v zemi, kterou s pomocí násilí okupují již 70 let. Pro uplatnění jejich politiky bylo a je kriticky důležité totální vymazání historie jejich říše a slovo Chazar je zcela tabu ve sdělovacích prostředcích. Kdyby nebylo, lidé by pochopili ten brutální podvod na jejich vlastních občanech a také proč propagují zničení/demontáž/ztrátu suverenity ostatních států. Dobří analytici pochopí vše do 2 minut po pouhém pohledu do mapy: www.bibliotecapleyades.net/imagenes_sociopol/khazar03_01.jpg a kdo potřebuje detaily, zde je vše vysvětleno: http://www.reformation.org/13th-tribe-index.html
    Detective
    • Kdo není obeznámen s historií Chazarské říše
      15.02.2018 12:32

      Detective, pokud jsi ten věčný obhájce perputua mobile, tak chápu tvůj příspěvek jako pokračování neuvěřitelných pi.omostí, které jsi kdy napsal. Probuď se už konečně do reálného byť relativního světa. Nebo vezmi za ruku Zyxe a meditujte spolu, svět pomalu zraje k tomu, aby ve vás objevil spásu lidstva
      lime
      • Re: Kdo není obeznámen s historií Chazarské říše
        15.02.2018 14:42

        Vašemu textu je obtížné porozumět: Popíráte existenci Chazarské říše (v minulosti)?
        Detective
  • Neuvěřitelná manipulace
    15.02.2018 8:04

    1. Stavět vedle sebe Kima a Trumpa je diagnóza. 2. Kdo rozděluje svět v prvni rade na USA v druhé řadě na EU a dále na Činu s Ruskem má zřejmě zájem na vojenské konfrontaci nikoli miru. 3. Největším nebezpečím pro demokracii jsou nikým nevolene entity. Právě ony se snaží ovlivnit chování politiků vzešlých ze svobodných voleb ve svůj prospěch. Jedním takovým parazitem je Soros. Aktuálním příkladem jeho chování je snaha o zvracení brexitu. Přestože byl brexit zcela demokraticky vyhlášen politiky Británie na základě vselidoveho referenda občanů Británie, tak Soros svými penězi financovanymi kampaněmi působí proti demokratickému rozhodnutí Britů. Netusite proč se Soros nezúčastnil britského referenda jako miliony Britů, kterých se tato otázka bytostně týkala? Ale není to pouze Soros, který podkopava demokracii založenou na svobodných volbách. Protože ony vysledky národních voleb obchází také nadnárodní společnosti, politické neziskovky a aktivisté financování Sorosem, lobbiste, kmotri, stranicke cachry politiku a další antidemokraticti parazite, jež od voličů nedostali mandát. Já vidím jediné řešení, jak posílit demokracii voličů. Jedná se o zavedeni přímych voleb politiků a vselidovych referend, jež odstavi všechny nevolene entity na slepou kolej. Pripravme se na to, ze uslyšíme jejich kviceni o hloupych volicich, jez nemohou objektivně rozhodnout. Ale právě to je důkazem toho, že je medicína přímé demokracie a referend účinná. Neboť rozhodovat je třeba všemi voliči demokraticky ve volebních místnostech a nikoli zakulisnimi cachry nevolenymi antidemokraty.
    ZYX
    • Re: Neuvěřitelná manipulace
      15.02.2018 11:52

      Volič volí svobodně ve volbách, stejně jako si Soros svobodně volí, za co utratí své peníze. Co se ti na tom nelíbí?
      ..
      •  
        15.02.2018 12:07

        Tato myšlenka by mohla hájit i např.nájemné vraždy.
        ZYX
        •  
          15.02.2018 15:37

          Pokud by vražda byla legální tak samozřejmě ano. Ale to nevysvětluje co je špatně na Sorosově snaze, je snad taková snaha nelegální?
          ..
          •  
            15.02.2018 15:55

            Demokracie jsou volby. Antidemokracie jsou nevolby. Zasah do voleb ze zahranici je antidemokraticky. Do voleb v ČR není nic stejně Putinovi jako Sorosovi.
            ZYX
    • Re: Neuvěřitelná manipulace
      15.02.2018 8:27

      Trochu zpomal. Není všechno zlato co se třpytí. Ani přímá demokracie není všelék. I když uznávám rovné volební právo těch vzdělaných a moudrých spolu s těmi nevzdělanými a hloupými, tak si uvědomuji, že lidé se chovají i ve volbách převážně podle toho co vidí a slyší a taky podle mnoha dalších faktorů. Co vidí a slyší silně ovlivňují média a ty jsou v rukách různých majitelů a samozřejmě skrze tyto média si přetlačují svou politiku. Podle mého názoru přímá demokracie není samospasitelná a má proti zastupitelské demokracii jisté nevýhody. Tedy myslím si, že optimální, i když ne také na 100% spravedlivá, je kombinace obou volebních metod.
      hb
      •  
        15.02.2018 8:47

        Osobně si myslím, že lidé zvolili jak v prezidentskych volbách, tak v parlamentních to nejlepsi, co se nabízelo. Byt připouštím, ze z jednookych jsou králové. Výsledky voleb demokraticky prijimam, byť mám zejména k Babisovi jisté výhrady a nejsem jeho volicem.
        ZYX
        •  
          15.02.2018 15:23

          A teď si představ, že zhruba polovina voličů v případě Zemana a 7O% voličů Babiše si to nemyslí.
          Velkamedvědice
          •  
            15.02.2018 15:47

            Já si také myslím, ze by mela byt hranice do parlamentu zvýšena z 5 na 10%. Proto však nemohu zpochybnovat přítomnost pětiprocentních stran v parlamentu.
            ZYX
            •  
              15.02.2018 16:04

              Nikdo tvůk náyor neypochzbňuje. Ale holt nejseš na světě sám. Vše se referndem řešit nedá. Třeba ústava. Jde o ducha. někdo přečte literu jako Yeman a jeho nohsledové a duch ho neyajímá a przní ji, i když je upozorněn předsedou US a jejím vykladačem. Např Kalka nikdz nepochopí zákon o dph, i když je v celé evropě vzkládán stejně. Nnení schopna aplikovat slovo poplatní, a dokola omílá, že správci odevzdává plátce. Ze to plátce náčtuji jí, neplátci nepochopí, i když to má na papíře...Nebo třeba volby prezidenta. Stačí po volbách pár podpisů a refrendum od odvolání.. a podobně..
              Velkamedvědice
              •  
                15.02.2018 16:16

                Tak nějak jsem od nikoho neslyšel, ze by chtěl referendem měnit ústavu či daně. Na druhé straně jsme zde měli referendum o EU. A zpochybňování tohoto kroku jsem do teto doby neslyšel.
                ZYX
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení