Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Okamžik pravdy pro japonskou centrální banku

Okamžik pravdy pro japonskou centrální banku

26.01.2018 6:41

Japonská ekonomika se může pochlubit sedmi po sobě jdoucími čtvrtletími růstu, během nichž dosáhlo průměrné roční tempo růstu hodnoty 1,9%. Agregátní poptávka převyšuje potenciální výkon o 1%, takže japonská „mezera HDP“ má nyní kladnou hodnotu. Nezaměstnanost klesla na 2,7%, což je nejnižší úroveň od roku 1993, a poměr volných pracovních míst k počtu uchazečů dosahuje 1,56 – to je nejvyšší úroveň od roku 1974 a jejím výsledkem je akutní nedostatek pracovních sil v několika sektorech včetně stavebnictví, maloobchodu a doručování balíků. A index Nikkei Stock Average se v lednu letošního roku vyhoupl nad hranici 24 000 jenů (216 dolarů), tedy na nejvyšší hodnotu od roku 1991.

Přestože však tyto ukazatele naznačují, že Japonsko je po více než dvou desetiletích stagnace, deflace a ekonomické nejistoty konečně z nejhoršího venku, celková míra inflace ve výši pouhých 0,6% zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem japonské centrální banky (BOJ). Pozoruhodné je, že ačkoliv BOJ připisuje nízkou inflaci klesajícím cenám energií, vliv energetiky na inflaci je dnes pozitivní. Když se z cenového indexu vyřadí čerstvé potraviny, zvýší se míra inflace na 0,9%, avšak po vyloučení energií klesne na 0,3%.

Otázka, proč Japonsko nezažívá zdravou inflační spirálu taženou mzdami, zůstává s ohledem na současný nedostatek pracovních sil záhadou. Jistě, inflace se nedostavuje ani ve Spojených státech a v Evropě. Japonský případ však zvlášť bije do očí. Japonskou reálnou ekonomiku mnoho let podporovaly fiskální schodky ve výši až 6% HDP a mimořádné kvantitativní uvolňování (QE), které guvernér BOJ Haruhiko Kuroda zavedl v dubnu 2013. Poměr dluhu k HDP se od té doby zvýšil na 230% a BOJ převzala do svého vlastnictví více než 40% nesplacených vládních dluhopisů (JGB).

BOJ udržovala svou zápornou sazbu i nulovou sazbu u desetiletých dluhopisů tím, že každoročně nakupovala JGB v hodnotě 80 bilionů jenů a akcie v hodnotě 6 bilionů jenů. V poslední době však drží sazbu u desetiletých dluhopisů v pásmu 0,0-0,1%, přičemž snížila tempo nových nákupů JGB na přibližně 50 bilionů jenů, což někteří lidé pokládají za skryté utlumování.

Kurodovo funkční období končí počátkem dubna a oba tábory kritiků jsou stále hlasitější. První tábor zastává názor, že důležitá je reálná ekonomika, a přeje si, aby BOJ přestala dodávat stimuly a začala si lámat hlavu se svou nafouklou účetní bilancí.

Jakmile se míra inflace přiblíží k cílové hranici, bude BOJ muset přistoupit ke zvýšení svých základních a dlouhodobých sazeb, aniž by upravovala velikost své účetní bilance – přesně to už dnes dělá americký Federální rezervní systém. Vzhledem k nízké sazbě kuponu u dlouhodobých dluhopisů na straně aktiv bude mít posun výnosové křivky směrem nahoru přinejmenším dočasně za následek ztrátu pro BOJ („záporné ražebné“). V případě nejhoršího scénáře by BOJ mohla zcela vyčerpat svůj kapitál a vyžadovat fiskální injekci, což by mohlo ohrozit její nezávislost.

V souladu s tím se první tábor domnívá, že inflační cíl by se měl snížit na 1%. Inflace by se pak pohybovala kolem cílové hodnoty a BOJ by mohla postupně utlumit program QE. Velkou nevýhodou tohoto přístupu je skutečnost, že by způsobil prudké posílení jenu, což by zasadilo ránu reálné ekonomice.

Druhý tábor zastává názor, že je zapotřebí další stimul a že zvýšení spotřební daně v dubnu 2014 bylo obrovskou chybou, stejně jako je chybou skryté utlumování. Místo toho by prý QE i expanzivní fiskální politika měly běžet na plné obrátky až do chvíle, kdy bude dosaženo dvouprocentního inflačního cíle. To znamená vyšší vládní výdaje prostřednictvím dalších emisí JGB, která pak koupí BOJ – tomuto přístupu se rovněž říká „shazování peněz z vrtulníku“. Problém spočívá v tom, že záměrné nafukování rozpočtového schodku zvýší riziko vypuknutí fiskální krize, aniž pomůže reálné ekonomice.

Na posledním jednání o nastavení měnové politiky, jež proběhlo 22. až 23. ledna, potvrdila BOJ přístup, který zaujímá už déle než rok. Kuroda a jeho viceguvernéři pravděpodobně doufají, že se silný výkon reálné ekonomiky brzy přetaví ve vyšší inflaci. Opravdu se to však stane?

Obecně platí, že k vyšší inflaci vede trojice klíčů: zvyšování mezd vyplývající z nedostatku pracovních míst, očekávání vyšší inflace v budoucnu na straně veřejnosti a příznivé vnější prostředí.

Pokud jde o mzdy, vláda premiéra Šinzó Abeho vyvíjí tlak na velké korporace, aby zvýšily mzdy o 3% nebo i více. Vzhledem k tomu, že řada firem vykazuje rekordní zisky, by to mělo být zvládnutelné. Japonské odbory jsou však i nadále ustrašené a zaměstnanci stále trpí traumatem z 15 let deflace. V důsledku toho dávají mnozí z nich přednost jistotě pracovního místa před mzdovým navýšením. Obávají se, že kdyby požadovali vyšší mzdy, poskytli by tím firmám záminku přesunout své provozy do zahraničí nebo zavést technologie nahrazující lidskou práci.

Pokud jde o druhou položku, BOJ už připustila, že když v dubnu 2013 zaváděla program QE, podcenila, jak je obtížné ovlivnit inflační očekávání. V Japonsku má očekávaná míra inflace – ať už se měří jakkoliv – sklon kopírovat skutečnou míru inflace, byť s určitou prodlevou. To pomáhá vysvětlit, proč prosté ohlášení dvouprocentního cíle neukotvilo očekávání veřejnosti, jak k tomu došlo v USA.

Současně však platí, že vnější prostředí je slibné. Téměř každá druhá rozvinutá ekonomika zažívá setrvalý a synchronizovaný růst. A na síle opět získaly i rozvíjející se ekonomiky, zejména Čína. Zdá se, že přinejmenším na úrovni globální ekonomiky existuje příhodná konstelace hvězd k tomu, aby inflace dosáhla dvouprocentního cíle v Japonsku, v USA i v eurozóně.

Phillipsova křivka má v Japonsku sklon vytvářet písmeno L. Dnes se ekonomika velmi blíží k bodu jeho zalomení, kterému se říká „míra nezaměstnanosti nezrychlující inflaci“ (NAIRU). BOJ uvítá jakoukoliv známku vertikálního pohybu (tedy vyšší inflace při míře nezaměstnanosti na úrovni NAIRU) namísto pohybu horizontálního (nižší míry nezaměstnanosti beze změny celkové inflace), přičemž takový vývoj bude dobrý i pro ekonomiku jako takovou.



Takatoši Ito je profesorem ekonomie na Fakultě mezinárodních a veřejných záležitostí Kolumbijské univerzity a senior profesorem Národního doktorandského institutu politických studií při Tokijské univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org


 
 
 

Čtěte více:

Vydrží znovunabytá stabilita rozvíjejících se zemí?
25.01.2018 6:28
Ekonomická stabilita rozvíjejících se zemí se v poslední době výrazně ...
Pochybná investiční strategie manažerských legend
25.01.2018 11:45
Našli bychom celou řadu případů, kdy se hlavním tahounem ceny akcií st...
Jak lze investovat do blockchain technologie skrze ETF?
25.01.2018 13:23
Americká komise pro cenné papíry (SEC) minulý týden neformálně schváli...
Tomáš Vlk: Silné euro nevadí, přeložily si trhy postoj ECB (komentář analytika)
25.01.2018 15:36
ECB podle očekávání nastavení měnové politiky nezměnila. Základní sazb...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.