Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflační tlaky se blíží plíživými kroky, říká Fidelity

Inflační tlaky se blíží plíživými kroky, říká Fidelity

21.03.2018 12:18
Autor: Redakce, Patria.cz

V současném globalizovaném světě může růst mezd v jedné jeho části rychle ohrozit vyššími náklady firmy na úplně jiném místě. Analytici Fidelity International se domnívají, že tlak na náklady a mzdy v následujících 12 měsících vzroste. Neočekávají však, že společnosti zareagují dramatickým růstem cen, částečně díky zdravým rezervám v maržích.

Když přijde na zvyšování cen, stále více společností bude zřejmě přesunovat rostoucí vstupní náklady na své zákazníky. To platí u většiny odvětví, zejména však v oblasti spotřebního zboží, energie a materiálů. Společnosti zabývající se zbytným spotřebním zbožím a průmyslové společnosti mají pravděpodobně méně rezerv.

Rychlejší inflace by s největší pravděpodobností donutila finanční a materiálové společnosti zvýšit marže. Hůře na tom podle analytiků Fidelity International budou průmyslové firmy. Vzhledem k jejich poměrně nedostatečné cenové síle by vyšší inflace pravděpodobně vedla ke kompresi marží. Nicméně deflační faktory jako zlepšení technologií, globalizace a outsourcing však stále silně působí a očekává se, že budou udržovat inflaci pod kontrolou.

Očekávání zvýšení nákladů v průmyslu, energetice i u materiálů je klasickým ukazatelem, že globální ekonomika je v pozdní fázi ekonomického cyklu, tvrdí Fidelity International. Většina jejích analytiků (72 %) zároveň očekává v příštích 12 měsících růst mezd v Číně, Evropě a USA. Téměř všichni však předpokládají, že růst bude mírný, s výjimkou regionu EMEA/Latinské Ameriky, kde třetina analytiků očekává značné zvýšení mezd. Daňové reformy amerického prezidenta Donalda Trumpa mohou zvyšovat inflační tlaky na mzdy, protože se očekává, že společnosti by mohly na své zaměstnance přenést některé z výhod z daňových úlev.

Analytici Fidelity International z Číny zdůrazňují, že rostoucí mzdové náklady napomáhají rychlé automatizaci a podporují technologické inovace napříč „starými" i „novými" hospodářskými sektory, neboť se společnosti obávají, že by jinak mohly ztratit globální konkurenční výhodu. Snaha o úspory v nákladech také znamená, že firmy stále hledají levnější výrobní příležitosti, a to naznačuje, že outsourcing bude pokračovat.

Navzdory rostoucím nákladům si většina analytiků Fidelity International myslí, že zvýšení cen v jimi sledovaných společnostech nepřesáhne inflaci. Šest z deseti analytiků napříč odvětvími předpokládá růst cen výstupů v souladu s růstem indexu spotřebitelských cen (CPI). Výjimkou jsou telekomunikace, kde většina očekává, že ceny budou růst o méně než CPI.

Jako příklad uvádí společnost Fidelity International situaci v USA, kde mzdová inflace vykazuje známky oživení. Tamní potravinářská společnost Aryzta, která se pyšní svými pekařskými specialitami, nedávno vydala varování ohledně zisků. S tím, jak rostou distribuční a pracovní náklady, její podnikání v USA nedosahuje očekávaných výsledků. Aryzta je jednou z největších světových pekařských firem a vyrábí hamburgerové bulky pro McDonald´s.

„Pokud sami vytváříte ceny a pokud jsou vaše marže asi 30 procent, pak by malé snížení marží v řádu jednoho nebo dvou procent nemělo tolik vadit. Ale když vaše marže „plavou na vodě“, jako u mnoha společností v potravinářském průmyslu, dokonce i relativně malý nárůst nákladů může přinést riziko vašemu podnikání, což jsme viděli v případě Aryzty,“ vysvětluje ředitel výzkumu Fidelity International Christopher Moore. „Rychlé oživení v USA po ´malé industriální recesi' v letech 2014–2015, která zastihla některé firmy nepřipravené, způsobilo, že jsou zde problémy v odvětvích, která závisejí na silniční přepravě. Aby zajistily jak nové řidiče, tak i samotná nákladní vozidla, potřebují čas. Ceny za přepravní služby a mzdy řidičů proto rostou, v mnoha případech až dvojciferným růstem. Je to skvělé pro tento průmysl, ale každý, kdo využívá služeb silniční přepravy, musí absorbovat další vstupní náklady,“ doplňuje Christopher Moore.


Čtěte více:

Inflace nejvýš za 12 měsíců, průmysl od 2004, podporu chce nejméně Američanů za 49 let. Co na to eurodolar?
01.03.2018 15:56
Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v lednu zvýšily a ukazatel...
Jan Bureš a Tomáš Sýkora: Co znamená růst mezd a inflace pro ekonomiku a akcie na pražské burze?
06.03.2018 13:02
Mzdy v Česku rostou nejrychleji za poslední dekádu, nezaměstnanost je...
Překvapivý pokles inflace sráží korunu k 25,50
09.03.2018 10:11
Česká měna začala páteční obchodování oslabením až těsně k 25,50. Nep...
Americká inflace nepřekvapila, dolar přesto slábne
13.03.2018 13:52
Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se za únor zvýšily o 0,2 proc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů