Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Putin nakonec zase takový kamarád nebude

Víkendář: Putin nakonec zase takový kamarád nebude

31.03.2018 8:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že budování dobrých vztahů s Ruskem není jeho zájmem, ale zájmem všech Američanů. Podle jeho názoru může Rusko pomoci „řešit problémy se Severní Koreou, Ukrajinou, ISIS či Íránem“. I proto Trump před několika dny gratuloval Putinovi k jeho volebnímu vítězství ve volbách, které lze jen těžko považovat za svobodné. Jak ale na stránkách The Atlantic poukazuje Uri Friedman, americko-ruské vztahy se nyní prudce zhoršují poté, co Spojené státy nařídily 60 ruským diplomatům odchod ze země a uzavřely ruský konzulát v Seattlu. 

Vyhoštění je reakcí na otrávení ruského agenta a jeho dcery, ke kterému došlo ve Velké Británii. K podobnému kroku přikročila řada dalších zemí a Britové hovoří o „největším kolektivním vyhoštění ruských agentů v historii“. Trump uvedl, že Spojené státy nemohou zlepšovat vztahy s Ruskem, když Rusové odmítají zodpovědnost za zmíněný čin, ohrožují přátele USA a provádějí destabilizační a agresivní kroky. Vysoký zástupce americké vlády zase hovoří o tom, že Rusové využívají diplomatické imunity k podkopávání demokracie v zemích, ve kterých pobývají. 

Tato rétorika ukazuje na změnu v postoji Bílého domu ke Kremlu. Rusko sice hraje významnou roli v problémech, u kterých Trump doufal v nalezení společného řešení. Jenže Kreml podporoval Severní Koreu i Írán poté, co se Trumpova vláda snažila o jejich izolaci. Rusko pomáhalo syrskému prezidentovi Al-Assadovi namísto toho, aby se zaměřovalo na boj s ISIS, překračuje mezinárodní normy tím, že násilně změnilo hranice Ukrajiny. Pokud někdo tvrdí, že při řešení problémů v Koreji či na Ukrajině může pomoci, je to podobné, jako kdybychom doufali, že při fotbalu nám pomůže soupeř tím, že si bude záměrně dávat vlastní góly. 

Trump sice váhal s kritikou Putina, ale faktem je, že vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršují. Trumpova vláda poskytla zbraně Ukrajině, bombardovala Al-Assada poté, co použil chemické zbraně a celkově zvýšila aktivitu amerických vojenských sil v Sýrii. Zavedla také sankce v reakci na ruské vměšování se do průběhu prezidentských voleb v USA a nyní Trump vyhostil více ruských diplomatů než kterýkoliv jeho předchůdce. Možná se to dalo čekat – odbornice na vývoj v Rusku Fiona Hill hovořila o rychlém rozpadu „přátelství“ mezi Trumpem a Putinem již v roce 2016. Rusko je totiž podle ní stejně expanzivní a nechce nikde ustoupit jako Spojené státy.

Trumpův bezpečnostní poradce H.R. McMaster tvrdí, že „geopolitické problémy jsou zpět, a to ve velkém stylu“. Podle jeho názoru jsme si mohli užít jen krátké přestávky během období po konci studené války, kdy byl svět v relativním klidu. A ukazuje na to i fakt, že McMaster ze své funkce odchází a místo něj přichází jestřáb, který bude přátelství s Ruskem nakloněn asi mnohem méně. 

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Víkendář: Morawiecki o hrozbě z Ruska, slábnoucí Evropě a nejlepší pomoci uprchlíkům
25.02.2018 10:30
Polský premiér Mateusz Morawiecki v rozsáhlém rozhovoru pro Der Spiege...
Víkendář: Čekají nás divoká léta, hrozí infokalypsa
24.02.2018 8:57
V polovině roku 2016 začal Aviv Ovadya chápat, že s internetem bylo ně...
Víkendář: Slovensko už ví, jak vypadá „likvidování novinářů“...
03.03.2018 8:12
Ani během chaotických let po pádu komunismu, které se vyznačovaly jen ...
Víkendář: Ruské volby překvapení nepřinesou, po nich ale přijít může
04.03.2018 10:58
Ohledně ruských prezidentských voleb si podle Oksany Antonenko z Polit...
Víkendář: Jak neudusit vlastní firmu neustálým tlakem na výkon
10.03.2018 8:03
Tony Schwartz, který stojí v čele The Energy Project, na stránkách Har...
Víkendář: A co když Trumpovo chvástání funguje?
11.03.2018 8:21
Americký prezident Donald Trump hrozil, že „úplně zničí Severní Koreu“...
Víkendář: Svět se zbláznil, namísto snižování emisí se věnujeme energeticky náročné těžbě kryptoměn
18.03.2018 10:02
Bitcoin je dnes již považován za plnohodnotné investiční aktivum, i kd...
Víkendář: Američany prý okrádá každá země na světě, platit za to mají hlavně Němci
17.03.2018 8:15
Zdá se, že americký prezident Donald Trump skutečně neváhá s vyhlášení...
Víkendář: Větší bezpečnost samořídících aut je zatím pohádkou, jejich budoucnost je nejasná
24.03.2018 12:42
Bohatá společnost zabila chudou ženu, robot zabil člověka. I tak by po...
Víkendář: Čína chce v Evropě uplatnit známou strategii „rozděl a panuj“
25.03.2018 10:18
Někteří evropští vůdci si podle Thorstena Bennera z Politico pohrávají...

Váš názor
  • A je to tady. Taky mi bylo podrzřelé
    05.04.2018 17:13

    Jak mohl Zeman vyhrát volby, když většina lidi se kterými sám mluvím ho jen kritizuje. Včerejší článek a odezva čtenářů na jeho výlet na Slovensko mě v tom jen utvrzuje......"...českých politologů, již zkoumali výsledky několika posledních voleb a odhalili jejich slabá místa. Budete se divit, co všechno může rozhodnout o tom, aby byli zvoleni skutečně ti, kterým voliči vyjádřili na hlasovacích lístcích největší přízeň "
    ..
    • Re: A je to tady. Taky mi bylo podrzřelé
      05.04.2018 17:36

      Každému je něco podezřelé. Např. mně omluva Havla sudetským Němcům na straně jedné a z jeho úst neexistující reciprocita na požadavek omluvy Německa za 450000 Čechů a Slováků, jež prošli německými koncentráky. Podotýkám, že většina z těch nešťastníků byla buď zastřelena, zpopelněna či nepřežila nelidské podmínky panující v těchto zařízeních.
      ZYX
      • Čo bolo ale neměl by jsi ted' udělat referendum
        05.04.2018 19:11

        Za vyhoštění ruských majitelů restauracích z Karlových Varů. Je to nasazená škodná jako všude jinde. "... tři tajemní Rusové, prostřednictvím gruzínské podnikatelky žijící v Karlových Varech objednali pomoc. Majitelka gruzínské restaurace díky dalším lidem našla bývalého pražského vrchního státního zástupce advokáta Stanislava Mečla, který byl před rokem Pelikánův poradce, a měl tak k němu přímý přístup. Ten měl Pelikána přesvědčit. Mečl napsal ministrovi sérii zpráv.
        terazky
      • No vidis ZYX
        05.04.2018 18:49

        a mne je podezrele jak jsou vyhazovani rusky diplomati po celem svete a pritom tvuj pan prezident veri ze se Skripalovi v Anglii otravili sami rybou. A divi se jak mohl byt rusky haker vydan nekam na podklade mezinarodniho zatykace. Kam ten svet speje. Chapes to ?
        ..
      • Němci za chyby svých otců zapltili a se omluvili
        05.04.2018 18:19

        Navíc si vyčistili celý system a bývalého nacistu nebo SSmana v jejich vládě už nevidíš. Zatímco u nás se to starými komunisty jen hemží. Stbáci řídí vládu a starej viróza se vtírá a podlézá těm co nás přepadli, okupovali a dodnes si otvírají huby a veřejně lžou a oslavují ty co zavírali a vraždili naše vlastence. Jakeš je živoucí příklad a navíc stále žije z komunistické penze o jaké si slušný důchodce může jen nechat zdát za potlesku slouhů jako je ZYX.
        1482
  • Bylo by zajimave vedet jestli ZYX
    04.04.2018 21:59

    Bude trvat na referendu o panu prezidentovi a svobodnych volbach po tom, az si precte odezvu ctenaru na Zemanovu prvni navstevu na Slovensku a projizdku kocarem kolem Strbskeho plesa, i na pro zemanovskych Novinkach. Ale to asi bude zase nejaka kampan.
    1482
    • Re: Bylo by zajimave vedet jestli ZYX
      04.04.2018 22:14

      Taky jsem tam nakouknul. ZYX to asi nechá rychle odstranit. To není jeho kafe.
      ..
  • Rozdělování národů a politků
    04.04.2018 8:55

    Jsem znepokojen neustálým rozdělováním. Rozdělují se strany v parlamentu na "demokratický blok" a ty ostatní, přitom má jejich mandát stejnou váhu. Jeden volič, jeden hlas. Rozdělují se a štvou proti sobě naše politické instituce vzešlé ze svobodných voleb. Počínaje parlamentem přes senát, vládu a prezidenta. Rozdělují se a štvou se proti sobě národy. Vidíme to i zde v Evropě. Hrajeme si na dobrý Západ a zlý Východ. Přičemž národy a jejich jednotliví občané jsou si rovni jak z pohledu Listiny základních práv a svobod, tak z pohledu Boha. Jsme pokrytečtí. Vadí nám obchodní války, ale ty skutečné podporujeme a válčíme v zemích, kam nás nikdo nepozval a bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Pro naši vlastní subjektivní pravdu umírají často nevinní lidé. U slovenských sousedů padne vláda na základě dvou vražd, kterou dosud nikdo nevyšetřil, neprokázal motiv a neusvědčil viníka. Dochází k migraci stovek diplomatů na základě obvinění ze dvou vražd, ale motiv, důkazy a konkrétní vrah chybí. A tak bych mohl pokračovat dál. Že se jedná o záměrné štvaní obyčejných lidí proti sobě, tak o tom nepochybuji. Zbývá jediné. Najít motiv. O něm lze pouze spekulovat. Jedno je však jisté. A to, že nebude nijak ušlechtilý a doplatí na něho opět ta většina rozeštvaných lidí. Však v historii tomu nebylo jinak. Páni byli často uchráněni a hlavy na špalek za ně pokládaly masy chudáků.
    ZYX
    • Re: Rozdělování národů a politků
      04.04.2018 9:18

      nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, že pán spadne a sedlák si za něj nohu zláme :-) KHB
      achilles
  • tak kdo je tam teda voli
    03.04.2018 20:54

    Důvěra lidí v prezidenta klesla v březnu o šest procentních bodů, Miloši Zemanovi tak nevěří polovina obyvatel. Češi věří méně i vládě či poslancům. Naopak největší důvěře se tradičně těší starostové (63 procent), vyplývá z šetření CVVM.
    ..
  • Proc lide neemigruji do Ruska
    02.04.2018 20:25

    V některých částech Petrohradu stále panují podmínky jako za dob SSSR. V centru města žijí lidé v bídě v komunitách, sdílejí společné toalety i koupelny. Řada obyvatel Petrohradu si jiné bydlení dovolit nemůže. Článek Petrohrad je považován za nejkrásnější v celém Rusku a také za kulturní centrum země. Teď se investují obrovské peníze i do jeho sportovišť, ale v jeho centru žijí lidé jako za sovětských dob - v bídě, v komunitách a musí se velmi snažit, aby přežili. Pro mnohé z nich je to jediné bydlení, které si můžou dovolit. Před několika lety městská správa prohlásila toto místo za neobyvatelné. Když ale zjistila, že by neměla pro zdejší obyvatele žádné náhradní ubytování, tak rozhodnutí změnila a s několika kosmetickými úpravami bydlení schválila.
    ZYX
    • tokan
      03.04.2018 7:22

      A co nám je po Petrohradu? Pro Čechy je podstatná Praha, kde byt má cenu 5 milionů a jinak než s celoživotní hypotékou se většina obyvatel k jeho vlastnictví nedostane.
      ZYX
      • Re: tokan
        03.04.2018 19:38

        Tak počet občanů podporujících Zemana klesl pod 50 %. Ted' už teda není prezidentem ani poloviny naší republiky. Nemělo by se udělat referendum o jeho odvolání ty experte na referenda ?
        jen se ptám
        • tokan
          04.04.2018 8:14

          Beru všemi deseti zákon o obecném referendu a přímé volitelnosti a odvolatelnosti politiků včetně prezidenta. Přesně tak by se mi to líbilo.
          ZYX
        • Tolik k referendum
          04.04.2018 5:02

          ".. za stranu nejhlasitěji hájící institut referenda sedí ve Sněmovně lokální lichváři, obchodníci s chudobou, šiřitelé poplašných zpráv a popírači holocaustu..." a ZYX... podle posledniho pruzkumu by dneska ani brexit neprosel.
          volic
          • tokan
            04.04.2018 8:19

            Pravda, německými koncentráky a vyhlazovacími tábory prošlo na 450 000 našich občanů. Je škoda, že pan Havel nebyl s požadavkem omluvy od německé strany stejně aktivní jako v případě jeho omluvy sudeťákům.
            ZYX
          • Re: Tolik k referendum
            04.04.2018 5:10

            Ty ještě bereš xyzetku vážně. To musíš být ten jediný. "..debatu, která neproběhla úplně dobře například před hlasováním o vystoupení Británie z EU, kde se po referendu hodně lidí divilo, jaké důsledky pro ně brexit bude mít..".
            ..
            • tokan
              04.04.2018 8:20

              Co si Britové odhlasovali, to mají. Já s tím problém vážně nemám.
              ZYX
      • Re: tokan
        03.04.2018 18:18

        Schizofrenie. Neustále se se.reš do všeho, včetně Británie. Nneí Tě pak trapná ta dem.ntní písniška, co nám je do druhých?
        Velkamedvědice
        • VM
          03.04.2018 18:23

          Listina základních práv a svobod v hlavě druhé, oddílu druhém a čl. 17 uvádí: (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. (3) Cenzura je nepřípustná. Více zde: http://www.zakonycr.cz/seznamy/002-1993-sb-usneseni-predsednictva-ceske-narodni-rady-o-vyhlaseni-listiny-zakladnich-prav-a-svobod-jako-soucasti-ustavniho-poradku-ceske-republiky.html
          ZYX
          • Re: VM
            03.04.2018 18:25

            A jak to souvisí s Tvým podlým chováním Tokane?
            Velkamedvědice
            • VM
              03.04.2018 18:28

              Co máš konkrétně na mysli?
              ZYX
              • Re: VM
                03.04.2018 18:38

                Konkrétně v tom, že neustále kritizuješ Britránii, Německo a vám já co, ale když jde o Rusko, začneš, co mě je do cizáků
                Velkamedvědice
                • VM
                  03.04.2018 18:41

                  Kritizovat "spojence" je třeba. Ty, se kterými nemáme nic společné kritizovat netřeba. Doma také kritizuji vlastní děti a o jiné se nestarám.
                  ZYX
      • Re: tokan
        03.04.2018 17:46

        A co ty vlastence na tohle "..Jednání Miloše Zemana v posledních týdnech podle nich představuje vrchol dlouhodobého trendu, kdy prezident hájí ekonomické i mocenské zájmy cizích států a je to v neprospěch České republiky a v rozporu s oficiální zahraniční politikou země. „V upřednostňování této vlastní agendy prezidenta republiky na úkor oficiální zahraniční politiky státu spatřuje výbor bezpečnostní a zahraničněpolitické riziko. Vyzývá proto prezidenta České republiky, aby se tohoto jednání nadále zdržel a respektoval Ústavou České republiky vymezené pravomoci,” píší v prohlášení senátoři z výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Předsedou výboru je František Bublan (ČSSD), místopředsedy Zdeněk Brož (nezávislý za KDU-ČSL), Tomáš Jirsa (ODS), Patrik Kunčar (KDU-ČSL) a Hassan Mezian (ČSSD). Dalšími členy výboru jsou Tomáš Czernin (TOP 09 + STAN), Lubomír Franc (ČSSD), Jan Sobotka (STAN), Ladislav Václavec (ANO), Jaroslav Zeman (ODS) nebo Václav Láska..."
        rad bych vedel
        •  
          03.04.2018 17:56

          Prezident je odpovědný svým voličům. Nikoli senátu. Výbor senátu má právo na svůj názor, ale prezident také. Prezident senát neřídí, podobně jako prezidenta neúkoluje senát.
          ZYX
          • Tokan
            03.04.2018 18:12

            No a co Tokane?? Hrabe Ti? Zrušíme parlament a senát, abys ükojil své totalitní vůdcovské choutky? Proč používáš slovo Tokan a tvrdíš, žš je to pták s malým mozkem, když sem Ti vysvětlil, že takový neexistuje?? Ty seš ten pták???
            Velkamedvědice
            • VM
              03.04.2018 18:20

              Já nemám problém ani se senátem, ani s parlamentem ani s prezidentem ba ani vládou. Každý má své pravomoci a odpovědnost.
              ZYX
              • Re: VM
                03.04.2018 20:33

                Tak to uz ste se spackem dva. Zalozte si novou stranu jako Zeman. Mozna to dotahnes taky na prezidenta.
                dadada
                •  
                  04.04.2018 9:04

                  Daleko snadnější je lidi a národy rozdělovat, než je spojovat. Nenávist vůči svobodně voleným institucím ani jejich členům nesdílím.
                  ZYX
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.