Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Ruské volby překvapení nepřinesou, po nich ale přijít může

Víkendář: Ruské volby překvapení nepřinesou, po nich ale přijít může

04.03.2018 10:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Ohledně ruských prezidentských voleb si podle Oksany Antonenko z Politico můžeme být jistí dvěma věcmi: Za prvé, zvítězí v nich Vladimir Putin (většina průzkumů tvrdí, že pro něj bude hlasovat asi 70 % voličů). Za druhé, volby nebudou férové a svobodné podobně, jako tomu bylo u všech předchozích voleb v postsovětské historii. Mezi Rusy přitom roste nespokojenost s tímto stavem a to se může projevit už při dalších volbách.

Skutečný konkurenční boj politiků a politických stran je v Rusku značně omezený. Kreml ovládá řadu médií a má obrovský vliv na smýšlení voličů. Putin má za sebou ohromné zdroje, Alexeji Navalnému byla možnost kandidatury na prezidentský post upřena a Rusové tak v podstatě nemají velkou volbu. Přesto by současné volby neměly být považovány za irelevantní, protože ukazují, že k určité změně přece jen dochází.

Podle Politico roste tlak na změnu ve všech částech ruské společnosti a zejména mezi mladými, kteří jsou aktivní na sociálních sítích. A to se může nakonec projevit i v politice. Rusko se v tomto ohledu liší od zemí jako Čína nebo Turecko - tradiční média jsou sice také do značné míry pod kontrolou vlády, ale svět internetu je tu relativně svobodný a otevřený.

V Rusku podle Politico kvetou místní sociální sítě a vzniká tak nový segment společnosti. Ten jde napříč jejím tradičním rozdělením a tvoří jej jak mladí aktivisté, tak velká část střední třídy. Pro Kreml bude mnohem těžší vypořádat se s nově vznikajícím tlakem, protože již nejde o podobné protesty jako v letech 2011–2012. Mladí také nemají strach a jsou znechucení politickými elitami, které jsou u moci už dlouhá léta. K nespokojenosti značně přispěly i tři roky recese, klesající reálné příjmy a obrovská míra korupce.

Mladí lidé se v Rusku cítí jako v pasti, protože díky internetu mají dobrý přehled o možnostech, které mají jejich vrstevníci na Západě. Objevuje se tak stále více případů, kdy se například studenti ve školách postaví proti tlaku jejich učitelů a vedení škol a spolu s dalšími lidmi odmítnou oficiální propagandu. V současných volbách ještě tito mladí nemohou představovat rozhodující sílu, nicméně u voleb v roce 2024 může být všechno jinak.

V roce 2010 bylo se svou ekonomickou situací spokojeno přibližně 60 % Rusů z vyšších příjmových skupin. V roce 2016 to už u této skupiny lidí bylo jen asi 20 %. Jde o nejhlubší propad ve všech postkomunistických zemí a v roce 2017 se situace pravděpodobně k lepšímu výrazně nezměnila. Podle Sberbank rostly příjmy střední třídy v minulém roce o 2 %. Inflace přitom dosáhla více než 3 %. Horšící se ekonomický výhled jde ruku v ruce s rostoucí politickou apatií. Podle nedávného průzkumu think tanku Levada cítí neuvěřitelných 89 % Rusů bezmoc ohledně možnosti ovlivnit situaci v zemi. Asi 60 % lidí necítí za současnou situaci žádnou zodpovědnost.

Rostoucí nespokojenost je patrná i mezi podnikateli, ale celkově se zatím neprojevila v nějakých politických změnách. Ty zatím nastaly jen v oblastech, jako je systém vzdělání a zdravotní péče. A podle Politico je také patrný rostoucí rozkol mezi politickými špičkami, kterým již k jednotě nestačí „pokrymská vlna patriotismu“. Není tak překvapením, že Kreml se s velkými problémy snažil vyladit Putinovu volební kampaň, aby na popsané změny reagovala. V nadcházejícím funkčním období je pak podle Politico pravděpodobné, že tlaky budou narůstat.

„Pokud má Putin zajistit dostatečný ekonomický růst, musí provést reformy, které ale vyžadují změny v rozdělení politické moci v Rusku. Současné volby vyhraje, ale tím pro něj skutečný boj teprve začne a výsledek je nejistý,“ píše Politico. Na počátku tohoto století mohl totiž Putin omezovat osobní a ekonomickou svobodu, protože prudce rostly příjmy společnosti a zlepšoval se životní standard. Není ovšem pravděpodobné, že by se něco takového v následujících letech opakovalo už proto, že ekonomika by musela růst o 4 – 5 % ročně. Nyní ji totiž tíží relativně nízké ceny ropy, nedostatečné investice, nekončící expanze státního sektoru a úpadek v podnikatelské sféře.

Zdroj: Politico

 
 

Čtěte více:

Ruské soukromé bankovnictví v troskách, státní Sberbank naopak na vrcholu
18.01.2018 10:41
Ruský bankovní sektor se postupně přesouvá do státních rukou. Ještě na...
Perly týdne: Odliv mozků z Ruska, šance pro evropské akcie a český boom letadel
26.01.2018 19:28
Trhy, ekonomika, politika - Přelomový rok pro evropské akcie, ukázkov...
Víkendář: Morawiecki o hrozbě z Ruska, slábnoucí Evropě a nejlepší pomoci uprchlíkům
25.02.2018 10:30
Polský premiér Mateusz Morawiecki v rozsáhlém rozhovoru pro Der Spiege...
Politico: Češi chtějí další jádro. Hrozbou je financování i střet EU a Ruska
26.02.2018 18:42
Praha chce urychlit vybudování nového reaktoru v Dukovanech, 50 km sev...

Váš názor
  •  
    05.03.2018 7:27

    Tak jsme se hned po ránu pobavili a můžeme v klidu pracovat na budování kapitalistické společnosti...:-) 80% Rusů je nespokojených a svrhnou Putina..:-). Proto nám i v naší slavné české "nezávislé" CT ohlašují, že pro 80% Rusů e Putin nejlepším kandidátem...:-) Jojo, když je přání otcem myšlenky (u autora článku), nemusí to být vždy realita...:-)) A jen tak mezi námi...běžte mezi mladé jinam a dojdete k úplně stejným výsledkům...jenom v USA si přes 50% mladých přeje jako budoucnost socialismus, pokud jste seznámeni s výsledky jistého průzkumu....-))
    Pondělí
  • Volby
    04.03.2018 11:53

    Budme rádi, ze nejsme v Rusku. Volby máme demokratické a tudíž se v jejich výsledcích mohla plně projevit ona nespokojenost voličů a jejich vůle. Jen více přímých voleb a referend. Švýcarsko vzorem nejen pro Česko.
    ZYX
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data