Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitcoin kritizují už i Buffett a Gates

Bitcoin kritizují už i Buffett a Gates

08.05.2018 8:41
Autor: ČTK

Dva z nejbohatších mužů planety, Warren Buffett a Bill Gates, se přidali ke kritikům kryptoměny bitcoin. Buffett v pondělním rozhovoru s televizní stanicí CNBC charakterizoval bitcoin jako obrovský jed na krysy. Gates ho označil za aktivum, které nic nevyrábí, a dodal, že pokud by mohl, sázel by proti bitcoinu.

Buffett uvedl, že kupci bitcoinu prospívají díky naději, že najdou jiné lidi, kteří za bitcoiny zaplatí více. Domnívá se, že k růstu ceny přispívá mystika měny. Poptávku po bitcoinech přirovnal k tulipánové mánii v Holandsku v 17. století, kdy cena cibulek nově představených a módních tulipánů prudce vzrostla a pak se dramaticky propadla.

"Když tomu nerozumíte, jste z toho více nadšeni," řekl Buffett. "Lidé rádi spekulují, rádi hazardují."

Gates dodal, že bitcoin a další kryptoměny jsou šílenými spekulativními záležitostmi. Dodal, že sám kdysi dostal nějaké bitcoiny k narozeninám, o několik let později je však prodal.

Cena bitcoinu loni v polovině prosince stoupla až nad 19.000 USD (407.000 Kč). Od té doby však bitcoin ztratil více než polovinu své hodnoty a dnes (úterý 8. května 08:35 SELČ) se pohyboval kolem 9300 USD. Vývoj ceny za poslední rok je vidět v grafu níže:

0 

Zdroj: Coindesk

Buffett také uvedl, že investoři by se raději měli zaměřit na americké akcie, které jsou mnohem lepší investicí než americké státní dluhopisy se splatností deset a třicet let. Cena akcií je podle něj sice nyní vyšší, avšak zatím se nejedná o bublinu.


Čtěte více:

Bitcoin za týden o pětinu níže. Tokio stoplo obchody na 2 kryptoburzách
09.03.2018 15:01
Pro „hodlery“, jak zní slangový výraz pro bitcoinové nadšence držící d...
Bitcoin jako epidemie? Sorosovi to nevadí
10.04.2018 18:59
Největší bublina v historii praská, alespoň podle Bank of America. Bit...
Jednoduchý důvod, proč se na bitcoinu nafukuje jedna bublina za druhou
23.04.2018 16:20
Podle nové ekonomické hvězdy Noaha Smithe za sebou bitcoin nemá jedno ...
Morgan Stanley: Těžba bitcoinů při kurzu pod 8600 USD je ztrátová
20.04.2018 11:56
Pokud se virtuální měně bitcoin brzy nepodaří vystoupit zpět nad 8600 ...

Váš názor
  •  
    09.05.2018 19:58

    BUFFETT zarobil miliardy AKO long-term investor, takže BUFFETT by mal priam byť ten, kto chce investovať. Ale paradoxom - on nebude investovať, pretože na long-term mu to nezarobí. To ako bolo šikovne zmanipulovaná cena k 20k btcusd, a ako ovce sa nachytali, to už sa radšej nehovorí. Ono predsa aj zakladateľ LTC vystupil v okolí maximálnych cien a prešiel do USD. Malokedy sa podarí, aby trader načasoval tak presne exit, ale vieme existuje aj dalšia osoba, ktorá predala BTCUSD pri maximách - all time high, a potom nalakála ľudí do BCH. A ten vystrelil na 4000 bchusd. Odkiaľ niekto vedel , že toto su maximálne ceny? Odpoved bude až jednoduchá - kto je nepriateľ crypto, ktoré sa tlačí do hlavy mladym ? Tie zle zle banky, burza. A kedy bol štart burzového obchodovania btc? Není krajšej možnosti ako zvaliť vinu na štart burzového obchodovania a viniť z toho banky, že oni zapríčili pokles. Ale ked idete na to logicky, koľko objemu sa zobchoduje na CME a CBOT s BTC a koľko na BITFINEX a ostatných cryptoburzách? CME a CBOT ani omylom nemôžu pohnúť cenou, si tak tam môže pinkať tá zla burza. Ale čo sa reálne stalo? ludia ktorí nakúpili zaplatili usd a dostali btc, ale otáka je KTO PREDAVAL? máme tu extrémny príklad ako zakladateľ LTC práve v tom čase vystupuje a predáva pri maximalnych cenách. A potom ked chcete ostatných udržať v stratách, čo im budete hovoriť , ked už neveria na - new lambo, price go to moon ? HODL --- drž si straty. Ale to už nie je pekné písanie ako boli šikovne okradnutí, tí ktorí boli nalákaní do crypto. A toto sa deje každý den na crypto burze. PRečo? lebo neide o obchodovanie s cennými papiermi, takže neporušuje sa zákon a teda podvod nie je podvod. Proste máme rok 1906, bucket shopy ale v digitálnej kvalite. ---- keby Buffett kupil, komu by to predal ? Preto to radšej bude shortovať, ale on to nebude robiť. Dobrý image si buduješ roky, ale rýchlo môžeš on prísť. Ludia čo nakupili na 14,15,16,17,18,19,20 tis. Usd za btc by asi neboli šťastní keby vedeli, že boli oklamaní. A potom jedna otázka ? Akú má vnútronú hodnotu btc? Ziadnu. Takže btc je v podstate ideálny nástroj na manipuloanie, kľudne môže stát 10 centov aj vymyslím si 10 000 000 usd, ide len o to, aby sa správne urobila manipulácia. A prečo nemôže 1 czk stát 1 euro? No skúste si predstaviť , že v nemecku kupujú český výrobok, ktorý stál 27 czk, a teraz musí nemec zaplatiť 27 eur za neho. Hned by padli predaje, a s ním aj pokles výroby, a s ním aj prepášťanie a rast nezamestnanosti. a s ním aj pokles investície, a to už je začarovaný kruh, ktorý je extrémne nebezpečný pre občanov.
    Open_mind
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data