Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč se nám nemůže podařit rychle zkopírovat německý ekonomický zázrak?

Proč se nám nemůže podařit rychle zkopírovat německý ekonomický zázrak?

11.05.2018 18:31

Na konci devadesátých let bylo Německo považováno za slabý článek evropské ekonomiky, ale postupně se z něj stala hvězda. Určitě není možné, aby se všechny významné ekonomiky světa po jeho vzoru staly exportními velmocemi – vyjma možnosti, že začneme obchodovat s u nás populárními marťany. Z německého ekonomického příběhu se ale jistě lze v lecčems poučit a dvojnásob by to mohlo platit pro naší ekonomiku, která je té německé v mnohém blízká. Cestě tomuto poučení ale stojí mimo jiné to, že žádná jednotná teorie německého úspěchu neexistuje. Doposud.

Ekonomka Dalia Marin z University of Munich se na stránkách VoxEU pokusila o jakousi syntézu toho, co o německém úspěchu víme a co zřejmě hrálo hlavní a co vedlejší roli (základem jí je nová e–kniha dostupná na stránkách VoxEU) . Marin v první řadě poukazuje na to, že k transformaci německé ekonomiky došlo v době, kdy došlo k prudké liberalizaci a expanzi obchodu s východní Evropou. To značně přispělo k decentralizaci jednání o mzdách v německých firmách, jejich flexibilnějšímu managementu a zjednodušení složité hierarchie a expanzi výrobních kapacit na východ. Výsledkem byly nižší náklady a celkově vyšší konkurenceschopnost.

Ekonomka konkrétně tvrdí, že možnost přesouvat výrobu do zemí na východ od německých hranic posunula vyjednávací sílu na německém trhu práce ve prospěch korporátního sektoru. Takzvané Hartzovy reformy, které bývají zmiňovány jako důležitý zlom na cestě k revitalizaci německé ekonomiky, prý naopak zase takovou roli nehrály. Na druhou stranu ale výsledný utlumený růst mezd nemůže vysvětlit celkovou exportní úspěšnost Německa. K té významně přispěla i možnost vývozní a produkční expanze na východ a s ní spojená vyšší flexibilita firemního vedení a struktur. 

Data prý skutečně ukazují, že decentralizované společnosti přispěly k exportnímu úspěchu Německa nejvíce. Nicméně významnou roli zřejmě sehrálo i to, že předchozí období vyšších mzdových tlaků a silného měnového kurzu naučilo německé firmy zaměřovat se na kvalitu a to jim zůstalo i poté, co se podmínky změnily. Východní Evropa pak Německu samozřejmě pomohla i přímo tím, že zde byla vzdělaná pracovní síla dostupná s relativně nízkými náklady. 

Jak moc se tedy lze poučit a kopírovat? Je zřejmé, že s podobným pozitivním šokem, jakému se dostalo Německu ve formě otevření východní Evropy, u nás velmi pravděpodobně počítat nemůžeme. A otazníky panují i ohledně dalších faktorů a to z jednoho významného a doposud nezmíněného důvodu: Marin totiž poukazuje i na to, že Německo je zemí, kde panuje vysoká důvěra v ostatní lidi ve společnosti. A na tom se dá dobře stavět cokoliv. 

Podle výzkumů zmíněných na VoxEU tak například decentralizace firem v Německu přináší rozdílné plody od decentralizace ve Francii. Zatímco v první zemi přináší plody pozitivní, ve druhé prý vede mnohem více k tomu, že management si začne v různých pobočkách a dceřiných společnostech dělat to, co vyhovuje hlavně jemu. Francouzi mají proto mnohem menší tendenci decentralizovat, ale za to platí celkově sníženou flexibilitou a konkurenceschopností. 

Mám silný pocit, že když něco v ekonomice, ve společnosti, ve vládě a mnoha dalších oblastech nefunguje, zaměříme se v naprosté většině případů na věci „tvrdé“. Tedy na změnu pravidel, na tresty, zákony, regulaci, nové smlouvy, paragrafy, atd. To samozřejmě může být nutné a přínosné (ale taky nemusí). Jenže podstata skutečných problémů spočívá vždy bez výjimky v „měkkém“. Tedy v našich hodnotách, v tom, co je ve společnosti eticky přijatelné a co ne, či třeba v tom, zda si navzájem můžeme a umíme důvěřovat tak, jako to prý umí třeba Němci (těm zase podle mne nejdou jiné věci - občas je tu třeba kritizuji za pokrytectví a ekonomickou polovičatost vůči jiným zemím eurozóny).

Neustálá snaha o změnu věcí tvrdých za současné ignorance věcí měkkých je tak v konečném důsledku kontraproduktivní, protože tím jen ztrácíme čas. Skutečným příkladem z Německa by pro nás tak mělo být zejména zaměření se na kvalitu (tj., dělat věci pořádně a neimprovizovat i tam, kde to není namístě) a hlavně kultivace společnosti a tudíž i důvěry. Vše ostatní je vlastně detail. Jeden příklad za všechny – dost dobře nelze mít celkově dobrou vládu a alespoň trochu osvícené politiky bez toho, aby v celé společnosti stále kolovaly názory a uvažování ve stylu „kdo nekrade, okrádá svou rodinu“. My jsme totiž oni, oni jsou my. 

Málokdo chce ale podobné úvahy slyšet, v kurzu jsou naopak od nepaměti rychlá a „tvrdá“ řešení. Nyní nás to s vysokým růstem a extrémně nízkou nezaměstnaností tolik netrápí. Montovny (napojené do značné míry právě na Německo) nám také hodně prospěly a není proč je kritizovat, naopak. Navždy nám ale jako ekonomický model asi nevydrží a k „měkké“ ekonomice technologií se jen popsaným tvrdým postupem nedostaneme.  


 

Čtěte více:

Když se skutečně mění klima, proč nekolabují ceny pobřežních nemovitostí?
09.05.2018 6:29
„Jeden můj kamarád, který je tak trochu skeptikem ohledně klimatických...
Švýcarsko si pod sebou kvůli slabosti své demokracie podřezává monetární větev
09.05.2018 17:21
V červnu by se ve Švýcarsku mělo hlasovat o „drastické změně monetární...
Ve Francii se investuje tak trochu jinak, socialisticky
08.05.2018 18:14
Včera jsme si zde mohli přečíst o tom, že „akcie Air France-KLM se pro...
Proč by Amazon mohl být příští černou labutí
10.05.2018 6:24
Amazon vypadá nezničitelně. V letošním roce posílil zatím o více než 3...
Zisky obchodovaných společností rostou mimořádně rychle. A to není právě nejlepší zpráva
11.05.2018 6:28
Zisky firem z indexu S&P 500 rostly v prvním čtvrtletí letošního roku...
Největší bublina na trhu je možná naplněná konopným kouřem
10.05.2018 18:16
Jednou z oblíbených hraček investorů lačnících po akciích prudce rosto...

Váš názor
  • Zázrak opravdu je
    15.05.2018 17:48

    Když nás, díky našemu milému prezidentovi ještě někdo mezi vyspělými státy bere vážně. Dneska se opět ukázal jak by, podle jeho vlastních slov " profackoval novináře" Už ho raději ani nikam nezvou, aby tam jako kdysi Chruščev, Taky nemlátil dřevákem do stolu, což by určitš pár jeho voličů taky považovalo za zábavné a chytré. Jako ty jeho slavné mota-niny. jen se naskytuje otázka kdo a kolik ovřářků by ho muselo držet při tom fackování novinářů.
    Státník
  • Jaký zázrak ?
    12.05.2018 19:56

    To je právě smutná skutečnost, když člověk narozený a vychovaný v tomhle bordelu, považuje něco co funguje a je vedeno legálně volenými odborníky, tak jak je jinde normální, se u nás považuje za zázrak. A jsme ještě v NATO a EU, kde to ještě není taková džungle jako na východ od nás, prozatím. Jen počkejte Zajíci !!
    ČAOU
    • Re: Jaký zázrak ?
      14.05.2018 6:55

      Zkus se chytráku podívat, kdo všechno jsou členové NATO a EU. Pak můžeš mudrovat, kde je bordel a kde není. Já, když vidím ten bordel v Paříži či Londýně, tak myslím, že slovo bordel samo o sobě nic neznamená a je potřeba různé věci nazývat pravými jmény.
      Peté13
      • Jak očekávat nějaký "zázrak" u nás
        15.05.2018 17:02

        Když volíš takové lháře a vlezněkam jako Emana, do vedeni svého státu a pak to tady okecáváš a odvádíš pozornost k NATO EU. Typické bolševické. Když u nás nebyly k dostání běžné životní potřeby, jako hajzl papír nebo maso, tak se poukazovalo na to jak v USA bijou černochy. To bys tu chtěl zavádět znova? Co ti Češi udělali nebo jsi masochista. Raději se zamysli nad tím jakou ostudu ti dělá tvůj prezident....."Zeman o Novičoku nehorázně lhal, nebo porušil zákon. “ Diplomat Žantovský reaguje na prezidentova slova"....Zeman by moc rád pozvánku do BD ale nakonec je rád když ho pozvou na Moravu do vesnice kde ho volila většina těch, které sám nazýva 2/3 i dioty. Ty jsi jeden z nich a radši s vyhýbej hospodám s normálními lidmi. Jde o ústa.
        pro..
      •  
        14.05.2018 15:02

        Podpora terorismu paktem NATO v čele s USA je zřejmá. Vystoupit z paktu je jediná možnost, jak se zbavit zodpovědnosti za zločiny paktem páchané.
        Špaček
        • Jo ty zločiny páchané NATO )))))).
          15.05.2018 17:31

          A tohle jsi čet' a souhlasíš jak se používá Zeman k propagandě a špinění Česka "Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dnes použila čtvrteční vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově paralytického jedu Novičok v Česku v malém množství jako argument k obvinění britské vlády, že klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury na jihu Anglie..." Proč si nestěžuje u Putina ?
          ..
        • A co odvolat prezidenta NATO za něj nemůže
          15.05.2018 17:16

          "....Prezident Zeman svými výroky o novičoku v ČR zbytečne napomáhá ruské propagandě. Podobné výroky a “informace” neslouží zájmům ČR ani naši bezpečnosti. " 12:39 AM - May 4, 2018
          ..
      • A kdo tam ten bordel importuje ?
        14.05.2018 13:58

        Vzdycky jsou to pratele Putina, ktery kdyz mu to nefunguje doma tak posila svoje Cecence a Syrany do sveta aby to tam sabotovali, aby odvratil pozornost od sveho bordelu doma. Ted uz si dokonce trenuje a pripravuje na boj se zapadem svoji vlastni Putinjugend.
        aha
  • Ha
    12.05.2018 10:24

    Já jsem myslel že to píše o Francii. Nejde ho skopírovat, protože úplně jiný historický vývoj. Montovny nám nijak neprospěly. Pokud vám teda nejde jen o statistické údaje. HDP, % nezaměstnanosti. Ty čísla jsou lepší i v jiných zemích včetně Německa. Ale přitom v ČR nejsou údajně na nic peníze. Náš osud je být montovací kolonie. Aby se to změnilo. Musela by se zlikvidovat centralistická socialistická vláda. Vypadnout z EU. A dát lidem volnost v tom co dělají. Všechno se tomu spíš vzdaluje. To kdo nekrade okrádá rodinu je vidět na limitech bez výběru u veřejných zakázek. Pokud si pamatuju tak v Německu je na spotřební mat. cca 13000,-(€500,-) na stavební zakazky 260000,-(€10000,-) v Česku 2000000,- a u stavebních 6000000,- Větší částky z daní pro kamoše mají už jen v Rumunsku.
    Ford
  • Nedostatek soudnosti.
    11.05.2018 23:00

    Marshallův Plán, který postavil po válce celou rozbitou Evropu na nohy, jsme nepřijali protože to byla pomoc z Ameriky, ale ruský plán, který nás srazil na kolena a také nedávný Babišplán, který provozuje trestně stíhaný premier, který si dělá zákony pro sebe a ted' nám už skoro rok staví svojí vládu, budeme používat. Kam čert nemůže nasadí komouše.
    XYX
  • Co je tohle za otázku ?
    11.05.2018 19:55

    Chytrý odpvěd' zná a blbes nikdy nepochopí. Je to v lidech. Stačí se podívat na, po válce poražené a zdevastované Německo a kde jsou dnes a na vítězný Sovětský svaz a kde je dnes. At' jsou Němci jakýkoliv, ale když je potřeba tak si umí vyhrnout rukávy, zbavit se těch co je dovedli do průeru a bez velkých keců a svádění všechno na jiné, se dát do práce. Jak může někdo podobného očekávat od lidí co si neustále stěžují na kampaně, co za nic nemohou a stále volí na důležité posty právě ty co je tam dostali a pořád oblbují sliby, kterým nikdo i na polointeligentní úrovni nemůže věřit. Proto jsou i Slováci už před námi. I oni vědí kdo je ta žába na prameni a zbaví se jí, at' si krade jinde.
    DE
  •  
    11.05.2018 19:28

Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)