Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší bublina na trhu je možná naplněná konopným kouřem

Největší bublina na trhu je možná naplněná konopným kouřem

10.05.2018 18:16

Jednou z oblíbených hraček investorů lačnících po akciích prudce rostoucích společností jsou již nějakou dobu takzvané marihuanové akcie. Je to již nějaký čas, co jsem se jim tu věnoval, od té doby si prošly exponenciálním růstem ke konci roku 2017, aby poté znatelně korigovaly a následně vstoupily do fáze volatilního váhání. Bude líp, nebo ještě hůř?

Konkrétní vývoj indexu cen akcií marihuanových firem z USA a Kanady popisuje následující graf. Vlna optimismu vzedmuvší se na konci minulého roku byla obrovská a i po následné korekci se stále pohybujeme na úrovních ve srovnání s většinou minulého roku značně optimistických.

0
Zdroj: Marihuanaindex.com

Společnost pro, brzdou republikáni


Budoucnost marihuanových akcií je stále z valné části v rukou politiků a zákonodárců. Výzkumníci z ArcView Group tvrdí, že prodej legální „trávy“ minulý rok v USA vzrostl o 33 % a do roku 2021 by podle nich měl ročně růst o 28 %. S tímto číslem ale mohou oběma směry zahýbat nové zákony a regulace, tedy v konečném důsledku postoje politiků a veřejnosti. Sean Williams z Fool.com v této souvislosti poukazuje na ještě čerstvý průzkum Quinnipiac University který ukazuje na několik zajímavých faktů:

Američané podle průzkumu podporují legalizaci marihuany jako nikdy v historii. Nyní pozitivní postoj k ní zastává 63 % tázaných, 33 % je proti. A co se týče podpory legalizace marihuany pro lékařské účely, ta dosahuje 93 %. Proti podobným návrhům se ale soustavně staví starší část populace. U lidí nad 65 let věku má marihuana jen asi 43 % podporu, proti je asi 52 %.

Silně negativní postoje k legalizaci mají republikáni – podle průzkumu jí fandí jen asi 41 % z nich, zatímco proti je 55 %. Mimochodem Gallup na konci roku 2017 hovořil o 51% podpoře marihuany mezi voliči republikánů, a celkově je jasné, že tato část společností rostlině moc nefandí. Pro marihuanové společnosti jsou největší příležitostí naopak mladí Američané: ti v letech 18 – 34 jí podporují z 82 % a proti je jen 16 %.

Obecně se pak zdá, že postoj politika k marihuaně není pro voliče moc zajímavý a podle Američanů by federální vláda neměla zasahovat do toho, jak se k ní staví jednotlivé státy. V devíti státech, kde už je možné marihuanu legálně používat, se 48 % lidí domnívá, že šlo o dobrý krok, zatímco 25 % jej považují za chybu a zbytek nemá názor. Za pozornost stojí, že jen 31 % tázaných dnes vnímá marihuanu jako drogu, která je vstupní branou k drogám tvrdým, což je výrazný posun od názoru převažujícího třeba v osmdesátých letech.

Williams hodnotí výsledky průzkumu jako známku poměrně vysoké podpory legalizace, nicméně republikánská brzda podle něj bude hrát významnou roli a na federální úrovni se tedy legalizace v dohledné době čekat nedá. Je tedy dost dobře možné, že v USA se bude váhat až do dalších voleb, které by mohly změnit poměr politických sil zákonodárců.

Bublina naplněná konopným kouřem?


Konopné společnosti jsou ve srovnání s giganty na trhu stále jen trpaslíky. Mezi ty největší z těchto prcků patří Canopy Growth Corp, která mohutně investuje do vlastního pěstování (ve sklenících i na poli) a její předností je podle některých názorů distribuční síť a také mezinárodní expanze. V tomto smyslu jde o „kompletní firmu“, nějaký strojek na peníze tu ale nečekejme ani náhodou. CG totiž prodělává už na úrovni provozního toku hotovosti, o hotovosti po investicích nemluvě. Mezi „velké“ konopné firmy patří i Aurora Cannabis, které také v roce 2017 prudce rostly tržby, ale také je hluboko v záporu. Do třetice zmíním ještě na standardy odvětví relativně „velkou“ GW Pharmaceuticals – ta se od předchozích dvou liší, ovšem jen tím, že té tržby nerostou.

O bublinách na trhu se hovoří neustále a jejich existence je v podstatě přirozená – u některých společností jsou očekávání příliš nízko, u některých zase příliš vysoko, a ty jsou oněmi bublinami. Problémem se celá věc stává jen v případě, kdy se začne jednat o plošné jevy. Konopné akcie jsou přirozeným kandidátem na bublinu. Díky mnoha pozitivním vlastnostem konopí se u nich podle mne dá vytvořit poměrně přesvědčivý dlouhodobý příběh úspěchu a prospěchu. Na stranu druhou tu jsou stále obrovské otazníky týkající se negativ a rizik marihuany, postoje společnosti, politiků a podobně. A v neposlední řadě tu nehovoříme o firmách, které se do tohoto běhu na dlouhou trať pouštějí se solidním tokem hotovosti a schopností samofinancování. Přál bych si, aby šanci dostaly, ale přání nejsou dobrým základem investičního rozhodování.

 

Čtěte více:

Perly týdne: Pokrytectví technologických hvězd, konopná bublina a příliš pevné dálnice
02.03.2018 18:28
Trhy, ekonomika, politika – generační zklamání a rostoucí hackerské šk...
Marihuanová ETF: Proč jich v USA není víc?
08.03.2018 11:01
První marihuanový ETF obchodovaný v USA je z pohledu spravovaných peně...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data