Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dvanáct zlatých pravidel investování

Dvanáct zlatých pravidel investování

24.05.2018 10:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Když investujete, obětujete současné pohodlí blahobytu, který očekáváte v budoucnosti. Je k tomu zapotřebí víra, trpělivost a kázeň. Spousta z nás o tom ale nechce ani slyšet. Většina chce vždycky mít něco teď, a zaplatit za to až později. Proto se společnosti ve vyspělých zemích zadlužují, píše se na webu Modest Money.

Když se tedy chystáte investovat, určitě byste měli rozumět pojmu odložené uspokojení. Princip jsme tu právě popsali. Kromě toho by bylo vhodné seznámit se s nejrůznějšími formami předsudečného myšlení, kvůli kterému možná nedokážeme dělat správní investiční rozhodnutí. Wikipedie jich rozlišuje celkem 104.

V investování je nebezpečná tato pětice názorových přesvědčení. „Vždycky to tak bylo“ může investici naprosto zruinovat, pokud se domníváte, že mezi minulostí a budoucností existuje vztah, který je imunní vůči jakýmkoli změnám. Do myšlenkových kolejí s názvem „Titanic“ naskakujete, když začínáte vidět, že proděláváte, pořád si ale myslíte, že vaše investice je tak geniální, že se v dlouhodobém horizontu určitě vyplatí. Na to navazuje „potvrzovací“ přesvědčení: Když proděláváte, možná vám pomáhá najít si k sobě investory, kteří jsou na úplně stejné lodi. Neboť vytvářet kolektivní iluze je pravděpodobně snazší. Přesvědčení orientované na relativitu se děje, když kladete velký důraz na zkušenosti ostatních lidí. Všichni máme sklon dělat z čistě individuálního zážitku něco všeplatnějšího. Kdybych nikdy nevydělal slušné peníze v potravinářském sektoru, mohl bych se pak snažit přesvědčovat ostatní, že nemá význam do něj investovat. A ještě přesvědčení „všechno vím“ - mimořádně nebezpečné stanovisko pro úspěšné investory. 

Až si všechno srovnáte, je čas začít se připravovat. A osvojit si následujících 12 pravidel investování:

1. Mít dobrý plán

Finanční plán je nástrojem, který maximalizuje potenciální zisk a minimalizuje riziko. Může jít do těch nejmenších detailů, nebo být spíše povšechnější. Záleží na tom, jak rychle se musíte rozhodovat a jak komplexní vaše investice je.

2. Správný čas je teď

Pokud pořád váháte, kdy začít, pusťte se do toho teď. Podmínky totiž nikdy ideální nebudou. Opravdu chcete investovat? Začněte s přípravami právě teďka.

3. Začněte s něčím menším

Začněte s jednoduchou investicí. Berte to jako na zkoušku. Pozorujte, jak fungují pravidla, která jste si nastavili. Upravuje te a zlepšujte je.

4. Rozumějte tomu, co děláte 

Nemůžete řídit nebo zlepšovat něco, čemu do hloubky nerozumíte. Než začnete, sežeňte si informace o předmětu vaší investice. Obraťe se na jiné investory. Čtěte články a knihy a ptejte se. Hodně se ptejte.

5. Určete si přijatelnou míru rizika

Máte za sebou už několik zásadních životních rozhodnutí, tak se k nim můžete vrátit a zjistit, jaký typ osobnosti jste. Máte rádi výzvy, nebo se straníte rizika?

6. Zjistěte, do čeho investovat

Zjistěte, co máte opravdu rádi a o čem vás baví dozvídat se víc. Zajímají vás nemovitosti? Vždycky jste chtěli vlastnit zlato nebo drahé kovy? A co umění? Nebo finanční nástroje?

7. Musí to být pořád jednoduché

Když o investování píšete knihu nebo natáčíte film, můžete příběh záměrně zkomplikovat, abyste udrželi pozornost publika. V samotném počínání je ale nutné dodržovat jasná a jednoduchá pravidla. Ať děláte cokoli, mělo by to být srozumitelné. Pomůže vám to dělat rychlá a jednoduchá rozhodnutí.

8. Automatizujte

Investování musíte být efektivní. Automatizace je jednou z nejlepších odpovědí na složitosti moderních finančních trhů. Při analýze dat vám pomůže software.

9. Diverzifikovat, či nikoli?

Naprosto zásadní otázka. Obecně se radí diverzifikovat, ale přiměřeně. Na příklad Warren Buffett má pár oblíbených sektorů, do kterých investuje, jako je pojišťovnictví, bankovnictví, média a spotřební zboží.

10. Proti stádu

Jestliže slyšíte investiční rady v televizi nebo v nejčtenějších novinách, jednoduše si jich nevšímejte. Spoléhejte raději na informace od expertů, ne na populární tipy.

11. Nikdy neinvestujte peníze, které si nemůžete dovolit ztratit

Tento parametr vás chrání před ztrátami, které by vás mohly položit. Investiční byznys určitě není o hazardu. Je o pozvolném zmnožování majetku.

12. Hodnota, nikoli cena

Ceny jsou dočasné, ale hodnoty věčné. Ceny obvykle závisejí na hodnotách. Pokud dokážete rozpoznat skutečnou hodnotu investice, tak nebudete platit nikdy příšerně moc ani hodně málo. Ceny jsou často otázkou spekulace, zatímco hodnoty stojí na vášni a na snech. Většinou je tedy dobré nedívat se, jak věci vypadají na povrchu, který bývá vypulírován PR agenturami, ale vědět, co se děje v zákulisí.

A k těmto 12 pravidlům ještě jedno k nezaplacení: Investujte do sebe, do svého vzdělávání, dovedností, zkušeností a do své emoční inteligence.

Zdroj: www.modestmoney.com

 
 

Čtěte více:

Jak na investování? Startuje jarní série webinářů Patria Finance!
26.02.2018 14:50
Už ve čtvrtek 1. března 2018 startuje jarní část webinářů Patria Finan...
Hrozí útok investičních „čelistí“. Jak na něj reagovat?
23.05.2018 16:56
Jeffrey Kleintop z investiční společnosti Schwab radí svým klientům, ž...
Atraktivní světové akcie na domácí burze a za koruny!
22.05.2018 9:31
22. května se tuzemským investorům otevřela zcela nová možnost investi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení