Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Má pořádání fotbalového mistrovství ekonomický smysl?

Má pořádání fotbalového mistrovství ekonomický smysl?

17.06.2018 15:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Organizátoři letošního mistrovství světa ve fotbale v Rusku očekávají, že uspořádání turnaje přinese do roku 2023 ekonomice až 30,8 miliardy dolarů (673,6 miliardy Kč). Goldman Sachs uvádí, že akciové trhy jdou v krátkodobém horizontu v pořádající zemi a zemi vítěze vzhůru. Světové ekonomické fórum WEF však teď ve své zprávě tvrdí: pořádání mistrovství světa není investicí, která by se vyplatila. Tak jak tedy?

Fotbalové mistrovství, stejně jako jiné velké sportovní události, určitě může posílit národní ekonomiku, protože přiláká turisty, podpoří výstavbu důležitých infrastrukturních projektů a ukáže zemi a města jako příznivá místa pro podnikání. Náklady na dosažení těchto vznešených cílů však podle WEF převažují nad jejich ekonomickými přínosy.

Jedním z důvodů je, že peníze utracené za novou infrastrukturu nebo její modernizaci by byly pravděpodobně lépe využity při dlouhodobých investicích do důležitých oblastí ekonomiky. Rozsáhlá výstavba je obvykle oprávněná v případě, že v krátkodobém výhledu podpoří ekonomický růst a lepší infrastruktura přinese společnosti dlouhodobý přínos. V tomto případě by sice investice měla vést ke zvýšení hrubého domácího produktu (HDP), WEF však upozorňuje, že zde chybí důraz na tzv. inkluzivní růst, tedy takový, který pomáhá snížit chudobu, zlepšit životní úroveň a je trvalý.

V případě sportovní infrastruktury je také drahá nejen její výstavba, ale také provoz. Často je obtížné ji využít natolik, aby se pokryly náklady na údržbu. Z nejdražšího brazilského stadionu pro mistrovství světa ve fotbale je tak nyní parkoviště. Příprava fotbalového mistrovství přitom stála Brazílii podle odhadů 11 až 14 miliard dolarů a národní auditoři dospěli k závěru, že veřejné výdaje na fotbalové mistrovství byly dvakrát vyšší, než roční výdaje na účet sociálního zabezpečení.

Otázkou jsou také přínosy pro turistiku. Velké sportovní události určitě přilákají tisíce sportovních fanoušků. Mohou však na druhé straně odradit běžné turisty a způsobit odliv návštěvníků z turisticky oblíbených míst. Pokud jde tedy o to, zda sportovní události zvyšují celkový počet turistů, důkazy ukazují, že je tomu naopak, dodává WEF. A i v případě, že počet turistů vzroste, neznamená to nutně, že to přinese očekávané zisky, protože jsou tu na druhé straně výdaje spojené s přilákáním návštěvníků.

Před mistrovstvím v Jihoafrické republice v roce 2010 se očekávalo, že kvůli této události do země přijede zhruba 450.000 turistů. Nakonec to byly jen dvě třetiny z tohoto počtu. Výdaje turistů se sice zvýšily o téměř čtvrtinu, ale na úkor růstu vládních výdajů, jejichž výše odpovídala zhruba týdenní mzdě celé populace v produktivním věku.

Analytici sice očekávají, že z pořádání mistrovství světa v Rusku bude těžit hlavně cestovní ruch. Na druhé straně však označují tuto výhodu za tak nízkou, že odpovídá statistické chybě.

Organizátoři mají několik zdrojů příjmů, jako příjmy ze vstupného, prodeje zboží, sponzorství či licenčních smluv. Zdaleka největším zdrojem jsou příjmy z práv na televizní přenosy. Nicméně řídící orgány stojící za těmito akcemi si dělají nárok na stále větší podíl na těchto příjmech, což snižuje příjmy organizátorských zemí. Mezinárodní olympijský výbor nyní dostává více než 70 procent z televizních příjmů z olympijských her, v letech 1960 až 1980 to byly čtyři procenta. Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) v roce 2014 získala z mistrovství světa ve fotbale pět miliard USD, z toho zhruba polovina přišla z televizních práv. Její výdaje na pořádání turnaje však byly nulové.

To však neznamená, že pořádání fotbalového mistrovství je zcela zbytečné. Velké sportovní události jsou jednou z mála věcí, které opravdu spojí celou planetu. Sport je silným nástrojem k překlenutí společenských rozdílů. A podle WEF také není zcela fér omezit tyto události jen na výpočty a statistiky. Mají také faktor pohody či inspirativní příběhy úspěchu, které mohou přivést děti i dospělé ke sportování. A zpět ke Goldman Sachs - vzhůru prý jdou i akciové trhy.

 
 
 

Čtěte více:

Gazeta.ru: Trump připravuje Rusko na válku
12.04.2018 10:13
Na pozadí propadu ruských trhů a nových sankcí proti ruskému podnikání...
Rusko zvažuje přechodné znárodnění Rusalu
19.04.2018 17:31
Rusko zvažuje přechodné znárodnění hliníkárenského koncernu Rusal. Mlu...
Rusko chce zmírnit dobrovolné restrikce na těžbu ropy
20.04.2018 14:50
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a ostatní signatáři dohody o ...
Víkendář: Putinovo Rusko z první ruky
27.05.2018 10:10
„Na podzim roku 2012 už bylo zřejmé, že jsem ze mně neznámých důvodů s...

Váš názor
  • Rozdil mezi realitou a reklamnimi soty.
    18.06.2018 10:29

    Nejvetsi a nejznamejsi atrakce Ruska, kde se odehravaly a stale odehravaji vyznamne udalosti jako vojenske prehlidky i se svetoznamym Kremlem a Mauseoilum je pro verejnost zavreno a nepristupne a pro davy turistu, ktere se tam prijely podivat je to velike zkamani. Jakoby New York uzavrel proslule Times Square. Dalsi sok zazivaji turiste, zblbli propagandistickymi reklamami kdyz se dostanou mezi ruske obcany a diskutuji o nesrovnalostech ktere vidi na ulici a co se docetli na zpravach ruskych medii. Rusove jsou vynalezci a znami svymi Potemkinovymi vesnicemi a lzivou propagandou. Turiste take vidi na vlastni oci ze clanky o ruskych zachodech a pouzitem toaletnim papiru nejsou vymyslene a dokazou si predstavit co se snazi jejich komunisti zavlest k nim domu. Nakonec zbyva jen ta povestna Ruska vodka jako sedativ proti realite. Presne plati prislovi ze jeden obrazek je vystiznejsi nez tisic slov. I to MS ve fotbale ziskalo nefotbalove Rusko podvodem.
    Pele
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení