Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna ve forintové pasti, jaký bude třetí kvartál?

Rozbřesk: Koruna ve forintové pasti, jaký bude třetí kvartál?

29.06.2018 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Koruna se ze zvýšení sazeb příliš dlouho netěšila a včera si hned po ránu vyrazila na výlet nad 26,00 EUR/CZK. Potvrzuje se tak to, na co jsme upozorňovali již na začátku týdne - pro korunu je dnes zásadní nálada na rozvíjejících se trzích a jedno zvýšení domácích sazeb na tom samo o sobě mnoho nezmění. Při horší náladě (vyšší averzi k riziku) zahraniční hráči jednoduše přivírají své sázky na korunu, kterých mají od konce intervencí otevřený stále velký objem (odhadem desítky miliard euro).

Koruna je o poznání citlivější především na “nám blízké” rozvíjející se trhy (turecká lira, maďarský forint, polský zlotý) a méně ji zajímají třeba výprodeje jihoafrického randu nebo argentinského pesa. To se ostatně ukázalo i během včerejšího obchodování. Koruna se svezla právě se silnými výprodeji na maďarském forintu, které odrážely na jedné straně obavy z radikálně uvolněné maďarské měnové politiky a na druhé pravděpodobně i strach z ohrožení schengenského systému ve světle probíhajícího migračního summitu. Ten skončil na dnešek v noci dohodou a střední Evropa včetně koruny zjevně v první reakci pocítila úlevu.

Pokud se ale povzneseme nad tyto denní pohyby, je těžké věřit, že se celkově špatná nálada na rozvíjejících se trzích ve třetím kvartále výrazněji zlepší. Zásadním startérem odlivu peněz z rozvíjejících se trhů byl podle nás strach z vyšších amerických sazeb, obavy z protekcionismu a obchodních přestřelek a v neposlední řadě na některých místech politické faktory (Turecko, Brazílie). Tyto negativní vlivy budou pravděpodobně přetrvávat i v následujících měsících a z rozvíjejících se trhů budou peníze dál odtékat. To by mělo zanechat své stopy i na koruně, která se opakovaně může dostávat pod tlak. Zvlášť pokud ČNB poměrně jednoznačně vyloučila použití devizových rezerv na tlumení rozkolísanosti české měny. I proto věříme, že se nakonec tento rok dočkáme na podzim ještě jednoho růstu sazeb - pravděpodobně v listopadu, ale se slabou korunou to nakonec může být i dřív…

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se po výletu nad 26,00 EUR/CZK vrátila a spolu s forintem a zlotým by mohla dnes pozitivně reagovat na výsledky migračního summitu i na skutečnost, že ostatní rozvíjející se trhy jsou v tuto chvíli v zásadě “v klidu”. Na druhou stranu výraznější zlepšení nálady se vstupem do třetího kvartálu nečekáme (viz úvodník).

Zahraniční forex
Euro dnes po ránu zpevnilo o figuru, když se ukázalo, že EU je přece jen schopna se dohodnout v otázce migrace. Konsensuální dohodu o vzniku migračních center na území těch států EU, kteří se chtějí na tomto plánu dobrovolně podílet, považují za vítězství prakticky všechny strany včetně německé kancléřky Merkelové. Euro si tak může ulevit, že není v ohrožení osud německé vlády a může živit naději, že na summitu EU se dohodnou třeba i některé institucionální změny uvnitř eurozóny.

Dnes odpoledne nicméně eurodolar musí dát pozor na důležitá americká data, která zřejmě zacementují dojem, že americká ekonomika jede na plný plyn.

Dnes po ránu sice maďarský forint maže ztráty, ale včera zažil černý den, když klesl na nová historická minima. Pravdou je, že pod prodejním tlakem byl před začátkem summitu EU celý region, ale maďarská měna má hlavní problém v ultra uvolněné měnové politice MNB, která jakoby nebrala v úvahu, že proud se ve světě centrálního bankovnictví již otočil.

Včera ztrácel mimo jiné také zlotý, který se potýká s politickým problémem v podobě kontroverzní justiční reformy, jež se nelíbí Bruselu. Včera přitom Evropská komise kvůli reformě zažalovala Polsko u unijního soudu, neboť ústupky, jež Varšava v kritizované reformě učinila, považuje za nedostatečné. Žaloba může být pro Polsko ve střednědobém horizontu nepříjemná (zejména pokud současná vládnoucí strana vyhraje i příští volby), avšak krátkodobě zemi neublíží, což může být pro zlotý paradoxně plus.

Ropa
Ropa Brent konsoliduje týdenní zisky a v poklidu se drží poblíž 78 USD/barel. Zajímavý je nicméně vývoj okolo amerických sankcí na Írán, které by nakonec přece jen nemusely být natolik přísné, jak naznačovala komunikace ministerstva zahraničí na počátku týdne. Alespoň tak lze tedy číst včerejší komunikaci amerického ministerstva energetiky, které se vyjádřilo pro udělování individuálních výjimek na možnost importovat íránskou ropu i po zavedení platnosti sankcí v listopadu 2018.

Ještě výraznější růst cen než u Brentu lze pozorovat v případě severoamerické WTI. Cena pohodlně vystoupala až nad 73 USD/barel, čímž se znatelně zúžil spread mezi severomořským Brentem. K růstu ceny WTI přispívají specificky jednak přetrvávající logistické těžkosti v oblasti břidlicové těžby (hlavně Permian), cenu táhne vzhůru výpadek ropovodu Syncrude z Kanady. Ten omezil dodávky o 300 tis. barelů denně a měl by trvat i po celý červenec.

Akcie
Americké akciové trhy včera po slabším úvodu nakonec uzavřely v zelených číslech. Nejvíce se dařilo technologiím, když Nasdaq zpevnil o necelých 0,8 %. Širší index S&P 500 posílil o 0,6 % a průmyslový Dow Jones narostl o 0,4 %. Kvartální čísla oznámila korporace vlastnící síť lékáren Walgreens Boots Alliance, která nedávno vyměnila General Electric v indexu Dow Jones Industrial Average. Zisk na akcii 1,53 USD firma reportovala nad odhady trhu 1,48 USD a akcie tak v pre-marketu lehce posilovaly. Společnost Amazon koupila internetové lékárny PillPack. Akcie společnosti Walgreens Boots Alliance v reakci na toto oznámení oslabily o necelých 10 %. Podobnou ztrátu zaznamenaly akcie CVS Health Corp, které klesly o 6 %.


Čtěte více:

Ozvěny dřívějších krachů na trzích? Někdo je už prý slyší
28.06.2018 17:12
Stále více manažerů hedgeových fondů očekává chaos na trzích. Minulý m...
Index PX stagnoval, ČEZ po dividendě opět níž. Americký Walgreens v paradoxní situaci
28.06.2018 17:10
Index PX zakončil den prakticky beze změny (+0,01 %). Po dividendě dn...
Trhy rostly i přes slabší čísla z americké ekonomiky
28.06.2018 22:02
Americké akciové trhy dnes po slabším úvodu nakonec uzavřely v zelenýc...
Akcionáři Unipetrolu bez dividendy, rozhodla valná hromada
29.06.2018 8:33
Akcionáři petrochemického holdingu Unipetrol nedostanou žádnou dividen...
Deutsche Bank v USA neprošla druhou částí zátěžových testů
29.06.2018 8:36
Americká součást německého finančního ústavu Deutsche Bank v USA nepro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data