Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Stáváme se produktem technologických gigantů, hrozí novodobá tyranie

Víkendář: Stáváme se produktem technologických gigantů, hrozí novodobá tyranie

08.09.2018 10:30
Autor: Redakce, Patria.cz

The Atlantic není ohledně vlivu technologického pokroku na společnost právě optimistický: „Umělá inteligence může smazat hodně praktických výhod demokracie a zničit ideály svobody a rovnosti. Bude dál koncentrovat moc v rukou malé skupiny elit v případě, že tento proces sami nezastavíme.“ Monarchie, oligarchie a další formy autoritářských režimů přitom bývaly v historii mnohem častější a i to naznačuje, že demokracie není něčím, co by bylo vytesáno do kamene.

„V roce 1938 byli sice životní podmínky běžných lidí od Sovětského svazu až po Spojené státy tvrdé, ale když se podívali na propagandistické plakáty, které většinou ukazovaly oceláře nebo důlní dělníky, viděli tam sebe. A všichni kolem jim říkali, že budoucnost závisí právě na nich (pokud to tedy nebyli Židé nebo třeba ženy). V roce 2018 mají takoví lidé stále silnější pocit, že jsou irelevantní. Slyší o globalizaci, genetickém inženýrství, blockchainu, umělé inteligenci a mohou mít oprávněné podezření, že jich se takové věci netýkají,“ píše The Atlantic.

Masy lidí se tak „zoufale snaží použít to málo politické moci, která jim ještě zbyla“. Brexit či třeba zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem jsou tak v tomto smyslu opakem předchozích revolucí. V nich se aktivovali lidé, kteří byli pro ekonomiku významní, ale neměli politickou sílu. Dnes se aktivují ti, kteří tuto sílu stále ještě mají, ale jejich ekonomická pozice značně zeslábla. „Je možné, že v jednadvacátém století nebudou revolty probíhat proti elitám, které vykořisťují lid, ale proti těm elitám, které jej nepotřebují,“ míní The Atlantic.

Dříve dokázal liberalismus spojit proletariát a buržoazii, imigranty a místní, věřící a nevěřící, protože ekonomika rostla a z toho těžili všichni. Dnes ale růst sociální problémy neřeší, protože jejich podstatou jsou technologické změny. Lidé se bojí toho, že ztratí práci kvůli robotům, kteří nám již nekonkurují jen v manuální, ale také v myšlenkové oblasti. Většina nových pracovních míst bude pravděpodobně vyžadovat vysokou odbornost a inteligenci a jejich tvorba tudíž nebude řešením pro málo vzdělané lidi s nízkými příjmy.

Navíc se zdá, že umělá inteligence proniká i do oblastí, kde bylo dříve třeba lidského rozumu a kreativity. Pokrok je v mnoha oblastech přínosný, například lékaři mají problém sledovat všechny možné nemoci, diagnózy a léčebné postupy a umělá inteligence jim v tom může značně pomoci. Podobně řidič není schopen sledovat všechny změny v předpisech a regulaci a i v tom mohou být nápomocny samořídící vozy. Nicméně pro mnoho lidí a jejich zaměstnání se technologie mohou stát hrozbou.

The Atlantic poukazuje i na další dopady popsaného vývoje. Lidé, kteří se cítí být stále méně významní pro společnost, mohou být kvůli novým technologiím neustále sledováni a kontrolováni. V science fiction škodí umělá inteligence proto, že přestane poslouchat lidi. Jenže ve skutečnosti bychom se jí měli možná bát proto, že poslouchat bude, ale jen úzkou skupinu lidí, které bude sloužit k upevnění jejich moci. Již nyní buduje řada zemí složitý a rozsáhlý systém sledování veřejnosti a patří mezi ně i demokratické státy, jako třeba Izrael.

Demokracie také fungovaly jako efektivní systém rozhodování a rozhodnutí a kroky činěné centrálně byly nekvalitní. Jde o jeden z důvodů, proč Sovětský svaz činil mnohem horší kroky než USA. The Atlantic ovšem tvrdí, že umělá inteligence může i tento princip rychle otočit. Je totiž schopná analyzovat ohromný objem dat a informací a dokonce platí, že čím víc dat zpracuje, o to je její činnost kvalitnější.

Co s tím? The Atlantic tvrdí, že jako prevence koncentrace moci a peněz musí být regulováno vlastnictví dat. Právě ta se totiž stávají nejvýznamnějším aktivem, které slouží k dosažení politické moci (zatímco v minulosti jím byla nejdříve půda a pak výrobní prostředky). Společnosti jako Google, Facebook, Baidu či Tencent se snaží získat naši pozornost všemi možnými způsoby a pak ji „přeprodat“ společnostem, které si u nich zadávají reklamu. Jenže „skutečný byznys“ je ve shromažďování dat a „my proto nejsme jejich zákazníky, ale produktem“. Řešením může být znárodnění dat, jenže historie ukazuje, že ani vládní vlastnictví něčeho není ideální. Máme tak před sebou těžký úkol: Dosáhnout té nejlepší regulace dat.

Zdroj: The Atlantic

 
 

Čtěte více:

Víkendář: Jak a proč krotit technologické predátory
08.07.2018 11:32
Jean Tirole je podle Quartzu „intelektuálním gigantem“ v oblasti regu...
Víkendář: Albrightová o návratu do třicátých let a oškubaných kuřatech
22.07.2018 10:36
Madeleine Albrightová má za sebou úspěšnou kariéru, vydala několik kni...
Víkendář: Míří Spojené státy k diktátorské demokracii?
28.07.2018 9:30
Maďarský premiér Viktor Orbán slíbil, že ze své země vytvoří neliberál...
Víkendář: Amazon je závratným úspěchem a také důkazem zmanipulovaného systému
05.08.2018 10:15
Bloomberg minulý měsíc informoval, že zakladatel společnosti Amazon Je...
Víkendář: Tak to vypadá, když komunisté začnou bojovat proti extremismu
02.09.2018 12:59
Podle odhadů OSN drží v Číně ve speciálních táborech více než 1 milion...

Váš názor
  •  
    10.09.2018 12:54

    A zemanovi oslíci hýkají o kavárně, bolševici v čele s ubožákem Petém prskají a nenávisti zalykající se kavárník ponděli si nastavuje zrcadlo. Normální den.
    -
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m