Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Trumpova severoamerická šaráda o volném obchodu

Project Syndicate: Trumpova severoamerická šaráda o volném obchodu

22.10.2018 6:21

Když byla ohlášena Dohoda Spojené státy – Mexiko – Kanada (USMCA), mnozí si na celém světě oddechli. Dohoda nahrazující Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) znamenala odvrácení naprosté katastrofy. Vypovězení NAFTA bez náhrady by bylo tak nákladné, že se od počátku jednalo o vzdálenou eventualitu, zcela vyloučené to však nebylo.

Dva návrhy USA


Přesto nelze říct nic lepšího, než že nedojde na nejhorší. Byly zamítnuty či výrazně oslabeny dva z nejškodlivějších amerických návrhů. Zaprvé namísto ujednání o vypršení účinnosti, což by vyžadovalo opětovné vyjednávání každých pět let, se strany dohodly na 16tileté účinnosti a revizi úmluvy každých šest let. Jelikož harmonogram prodlužování účinnosti po pěti letech by vytvořil obrovskou nejistotu pro firmy i vlády, je třeba 16tiletou výminku přivítat. Co přinese přezkum po šesti letech, se ovšem teprve uvidí.

Zadruhé se podařilo zachránit, byť v rozředěné podobě, mechanismus k řešení sporů vetknutý do „Kapitoly 19“, jejž Trumpova administrativa chtěla odstřelit. Toto ustanovení bude poskytovat určitý nárazník (konkrétně Kanadě) proti antidumpingovým clům a jiným ochranářským opatřením. Z dalších, drobných změn v rámci USMCA oproti NAFTA byla většina dohodnuta už během vyjednávání o Transpacifickém partnerství, od něhož americký prezident Donald Trump po nástupu do funkce ustoupil.

USMCA tedy nemá moc, čím se pyšnit. Zřetelně to lze vidět na tom, že hlavním trhákem dohody podle Trumpovy administrativy je ústupek Kanady, že dalšímu vývozu z USA otevře asi 3,6 % svého mlékárenského trhu v hodnotě 16,3 miliardy dolarů. Spojené státy na oplátku souhlasily, že budou z Kanady dovážet víc arašídů a cukru, takže možná klesne import z jiných zemí. Americká cla z dovozu oceli a hliníku z Mexika a Kanady přitom zůstanou zachována.

Američtí vyjednavači se v celém procesu zaměřili zejména na automobilový průmysl. USMCA mimo jiné omezí počet vozidel, která lze importovat do USA, což ve výsledku otevírá dveře řízenému obchodu. Zatím není jasné, jak se budou dovozní kvóty přidělovat; téměř každý systém přidělování kvót bude ale upřednostňováním zavedených firem oproti nováčkům potlačovat konkurenci a novátorství.

Jeden velký propadák?

Trumpovými deklarovanými cíli při vyjednávání o změně NAFTA – je-li „vyjednávání“ správné slovo tam, kde hrubián napadá své menší sousedy, dokud nepřistoupí na jeho požadavky – bylo snížit americké bilaterální schodky obchodu s Kanadou a Mexikem a „dostat zpátky domů slušná pracovní místa“. Měřeno těmito kritérii je nová dohoda velkolepý nezdar. Jak ví každý ekonom, deficit u zboží a služeb je makroekonomický jev odrážející domácí výdaje a úspory země. Chtějí-li USA ztenčit celkový schodek, musí buď snížit výdaje, anebo zvýšit úspory. V USMCA není nic, co by to zajistilo.

Nadto dohoda pravděpodobně víc pracovních míst v USA zničí, než vytvoří. Nové kritérium pravidel původu zboží, které vyžaduje, aby 75 % dovážených vozidel bylo vyrobeno v Severní Americe (v NAFTA se jednalo o 62,5 %), patrně sníží zaměstnanost, neboť zvýší výrobní náklady. Totéž platí pro ustanovení požadující, aby 40-45 % hodnoty vozidla do roku 2023 vytvářeli dělníci vydělávající minimálně 16 dolarů za hodinu – což je sazba vysoko nad výdělky, jaké mohou mexičtí automobiloví zaměstnanci očekávat.

Ovšemže mexičtí producenti se zřejmě rozhodnou raději nést náklady 2,5 % amerického cla na dovážená vozidla než plnit požadavky na původ zboží či mzdy (odtud nutnost dovozních kvót). Ale tak, či tak, obě opatření plošně sníží konkurenční schopnost severoamerických producentů. Automobilky v Asii a Evropě jsou nejspíš při vyhlídce na zvýšení odbytu u vytržení. Ve třetích zemích, ba možná že i na samotném trhu v USA, právě získali nad severoamerickými výrobci výhodu.

Co se týče zahraničních automobilek působících v USA, veškeré továrny produkující vstupy určené pro zahraniční trhy se téměř jistě přesunou jinam. Toto stěhování, společně s vyšší cenou aut v USA, dál sníží celkovou produkci vozů v USA, a tedy zaměstnanost v automobilovém průmyslu. I kdyby ovšem američtí výrobci dílů produkci rozšiřovali, měli by tendenci raději co nejvíc automatizovat než přijímat další zaměstnance.

Jedním z hlavních přínosů NAFTA byl, že vytvářela prostor pro integrované dodavatelské řetězce napříč Severní Amerikou. Americké automobilky získaly přístup k dílům náročným na pracovní síly za nižší cenu z Mexika; mexičtí výrobci zase získali přístup k lacinějším, kapitálově náročným dílům z USA. Ve výsledku severoamerický automobilový průmysl mezinárodně zlepšil své konkurenční postavení. USMCA efektivní dodavatelské řetězce vzniklé za NAFTA sice nezničí, ale zvýší jim náklady, a tedy podetne tuto výhodu.

Sečteno, podtrženo


V krátkodobém výhledu USMCA příliš mnoho nezmění. Viděno dlouhodobě však nejspíš sníží zaměstnanost v USA, ztenčí podíl Severní Ameriky na globálním automobilovém trhu a podkope důvěryhodnost Ameriky v oblasti mezinárodního obchodu – a přitom nikterak nesníží schodek běžného účtu USA.

Celkově tedy existuje dobrý důvod domnívat se, že Trumpem vyjednaná změna napáchala závažné škody. Vůbec nejdůležitější je to, že ostatní vlády si teď budou muset klást otázku, proč by měly vyjednávat se zemí, která uzavřené dohody po libosti cupuje. Do roku 2017 byly USA globálním lídrem v oblasti liberalizace obchodu; to už neplatí. I kdyby nátlak na přátele a spojence, aby zasedli k vyjednávacímu stolu, skutečně prospěl americkému obchodu, za ztrátu měkké moci USA by to ani tak nestálo.

Autorka: Anne O. Kruegerová, bývalá hlavní ekonomka Světové banky a bývalá první náměstkyně Mezinárodního měnového fondu, je seniorní výzkumnou profesorkou v oblasti mezinárodní ekonomie na Fakultě pokročilých mezinárodních studií Univerzity Johnse Hopkinse a seniorní badatelkou v Centru pro mezinárodní rozvoj při Stanfordově univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

AP: Obchodní dohoda mezi USA a Mexikem zanechává stopy nejistoty
28.08.2018 16:13
Pondělní prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o vítězství v...
Marek Trúchly: Evropa nemá na růžích ustláno (video)
31.08.2018 17:32
Technologické akcie vytáhly index Nasdaq na historická maxima. K tomu...
Obchodní dohoda USA-Kanada zatím není, podle Ottawy je na dosah
03.09.2018 9:59
Rozhovory mezi USA a Kanadou o nové Severoamerické dohodě o volném obc...
Kanada a USA se dohodly na reformě NAFTA
01.10.2018 8:16
Kanada, Spojené státy a Mexiko dospěly k dohodě o změně Severoamerické...

Váš názor
  • To je zvláštní
    22.10.2018 8:22

    Už dva roky se v ekonomickém zpravodajství denně objevují podobně zdlouhavé "studie" o tom, jak Trump opět podkopal ekonomiku, zhoršil konkurenceschopnost USA a zvýšil nezaměstnanost. A přitom celé ty dva roky ekonomika šlape jak hodinky a nezaměstnanost klesla na historická minima. Jak je možné že ta hloupá ekonomika stále nehodlá akceptovat fundované závěry seniorních výzkumných profesorek z Project Syndicate??
    MrBurnes
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university