Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AP: Obchodní dohoda mezi USA a Mexikem zanechává stopy nejistoty

AP: Obchodní dohoda mezi USA a Mexikem zanechává stopy nejistoty

28.08.2018 16:13
Autor: ČTK

Pondělní prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o vítězství v dosažení předběžné dohody s Mexikem o nahrazení Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) vyvolává stále množství otázek. Může Kanada, třetí členská země v NAFTA a druhý největší obchodní partner USA, být přemluvena či přinucena zúčastnit se nové dohody? Pokud ne, je právně nebo politicky proveditelné, aby Trump dosáhl náhradní obchodní dohody jen s Mexikem? A ohrozí změny dohodnuté ve 24 let staré dohodě NAFTA provoz amerických a zahraničních firem, které si vytvořily sofistikované dodavatelské řetězce v rámci všech tří zemí? ptá se agentura AP.

"Je stále mnoho otázek, na které je třeba odpovědět," říká bývalý kanadský ministr spravedlnosti, obrany a zahraničí Peter MacKay, který je teď partnerem v právnické společnosti Baker McKenzie.

Trump bez váhání prohlásil, že dohoda je triumfem. Upozornil na pondělní růst akciového trhu, který podpořil částečně zřejmý průlom v jednání s Mexikem. "Právě jsme podepsali obchodní dohodu s Mexikem. Je to skvělá dohoda pro každého," řekl Trump po podpisu. "Je to dohoda, o které mnoho lidí říkalo, že ji není možné udělat."

Trump naznačil, že Kanada by součástí nové dohody být nemusela. Řekl, že chce přepracovanou dohodu nazvat obchodní dohodou mezi Spojeným státy a Mexikem, protože NAFTA získala pověst špatné dohody pro americké zaměstnance. Nejprve však chce dát Kanadě šanci, aby se mohla vrátit, pokud bude mít zájem o poctivé jednání. Aby zvýšil tlak na Ottawu, aby souhlasila s jeho podmínkami, pohrozil, že zavede nová cla na dovoz aut z Kanady.

Na setkání s novináři ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow Kanadu požádal, aby přišla k jednacímu stolu. "Pojďme udělat skvělou dohodu, jakou jsme právě udělali s Mexikem," řekl Kudlow. "Pokud ne, Spojené státy možná budou muset přijmout opatření."

Kanadská vyjednavačka k dohodě NAFTA, ministryně zahraničí Chrystia Freelandová, zkrátila cestu do Evropy a dnes odletí do Washingtonu, aby se tam pokusila obnovit rozhovory. Její mluvčí Adam Austen však uvedl, že Kanada podepíše jen takovou dohodu, která bude dobrá pro Kanadu a pro její střední třídu.

Kritici odmítají možnost, že by se Kanada severoamerické obchodní dohody neúčastnila, částečně kvůli rizikům, která by to mohlo způsobit firmám podílejícím se na zahraničním obchodu. Mnoho výrobců si totiž vybudovalo životně důležité dodavatelské procesy, které jsou závislé na volném překračování hranic všech tří zemí NAFTA. Pohyb obrovského objemu zboží mezi těmito třemi zeměmi a integrace činností jsou nezbytné pro uzavření třístranné dohody, uvádí prezident Národního svazu výrobců Jay Timmons.

Trump často označoval dohodu NAFTA - uzavřenou před 24 lety - za katastrofu, která zabíjí pracovní místa v Americe. NAFTA mezi uvedenými třemi zeměmi zrušila většinu obchodních bariér. Prezident a další kritici tvrdí, že dohoda přiměla americké firmy přesunout se jižně od hranic, kde využily levnou mexickou pracovní sílu.

Předběžná dohoda s Mexikem by mohla přinést více míst ve zpracovatelském průmyslu do USA. Její dokončení je ale zatím daleko. Až bude formálně podepsána, musejí ji v každé zemi ratifikovat zákonodárci. Americký Kongres o ní nebude moci hlasovat do příštího roku. V listopadu se konají v USA volby, které by mohly ukončit kontrolu republikánů nad Sněmovnou reprezentantů. Alespoň v počátku to ale vypadá přinejmenším jako předběžné vítězství Donalda Trumpa ve vztahu s veřejností.

Než vláda začala před rokem jednat o nové dohodě NAFTA, informovala Kongres, že zahájila jednání s Kanadou a Mexikem. Takže nejnovější oznámení o dohodě vyvolává otázku: Je vláda oprávněna uzavřít dohodu jen s jednou z těchto zemí? Jeden z vládních úředníků tvrdí, že ano, někteří analytici se však domnívají, že to není jisté.

Dokonce i důležitý Trumpův spojenec Kevin Brady vyjádřil obezřetnost ohledně pondělního průlomu ve vyjednávání a řekl, že je potřeba pečlivě analyzovat detaily dohody a zkonzultovat, zda nový návrh splňuje obchodní priority stanované Kongresem. Republikánský senátor John Cornyn sice označil pondělní dohodu za pozitivní krok, dodal však, že součástí konečné dohody musí být i Kanada.

Pro udržení Kanady v regionálním obchodním bloku exitují i politické důvody. Pro Mexiko by bylo obtížné prosadit "Trumpovu dohodu" doma, pokud by Kanada nesouhlasila s tím, že je to dobrá dohoda, upozornil právník Daniel Ujczo ze společnosti Dickinson Wright PLLC. Také Mexiko prohlásilo, že chce, aby Kanada byla součástí nové dohody, která nahradí smlouvu NAFTA.

 

Čtěte více:

Přijde druhé hlasování o brexitu? A jak by dopadlo?
28.08.2018 13:24
Rachel Lurie a Ashoka Mody na stránkách VoxEU tvrdí, že ve Velké Britá...
Franklin Templeton: Červencovému zotavení vévodily okrajové trhy
28.08.2018 10:41
Červenec byl prvním měsícem tohoto roku, kdy si rozvíjející se trhy po...
Nadšení z mexické dohody doznívá a koruna se stabilizuje. Dolaru se stále nedaří
28.08.2018 10:36
Aktualizace obchodní dohody mezi USA a Mexikem byla nakonec opravdu př...
Berkshire Hathaway investuje do indické digitální platební firmy
28.08.2018 11:13
Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena...
Evropské burzy mírně rostou na dvoutýdenní maximum, auta v čele
28.08.2018 12:05
Evropské burzy v úterý dopoledne nepatrně posilovaly poté, co Spojené ...

Váš názor
  •  
    28.08.2018 23:48

    Nojo, je to tak jak jsem psal předtím, chudáci Mexikáni. Tenhle novodobý diktátor Trump teď vyhrožuje Kanadě, že jestli s ním nepodepíšou podobně nevýhodnou smlouvu, tak je bude vydírat. Príma partner.
    Ricochet
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m