Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V boji o pozici Mayové pokračuje pět kandidátů, vypadl pouze Raab

V boji o pozici Mayové pokračuje pět kandidátů, vypadl pouze Raab

19.06.2019 8:34
Autor: ČTK

Pětice kandidátů uspěla ve druhém kole volby nového lídra Konzervativní strany a tedy i nástupce Theresy Mayové v čele britské vlády. Stejně jako to první ovládl i včerejší hlasování konzervativních poslanců s velkým náskokem exministr zahraničí Boris Johnson. Vyřazen byl pouze exministr pro brexit Dominic Raab, který jako jediný nedosáhl potřebných nejméně 33 hlasů.

Ve hře jsou tak nadále kromě Johnsona současný šéf diplomacie Jeremy Hunt, ministr životního prostředí Michael Gove, ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart a ministr vnitra Sajid Javid. Všech pět zbývajících uchazečů se od 21:00 SELČ zúčastní televizní debaty pořádané veřejnoprávní vysílací společností BBC.

Kandidáti na lídra britské Konzervativní strany na kombinované fotografii - zleva nahoře Michael Gove, Dominic Raab, Jeremy Hunt a zleva dole Sajid Javid, Boris Johnson a Rory Stewart. Hlavní favorit Johnson si včera oproti prvnímu kolu volby polepšil o 12 hlasů: podpořilo ho 126 z 313 poslanců Konzervativní strany. Stále tedy platí, že má prakticky jisté místo ve finální dvojici, z níž budou svého lídra vybírat řadoví straníci.

Boj o druhé finálové místo ale zůstává otevřený. Ministr zahraničí Hunt si udržel druhou pozici z prvního kola, se 46 podporovateli byl ale před ministrem Govem pouze o pět hlasů. Na čtvrtou pozici se dostal se 37 stoupenci donedávna poměrně neznámý ministr pro mezinárodní rozvoj Stewart, který tak skoro zdvojnásobil zisk z prvního kola a je pro mnohé největším překvapením probíhající kampaně. Ministr vnitra Javid postupuje nejtěsnějším možným způsobem, neboť mu dalo hlas 33 poslanců. Z volby ale podle vyjádření svého tábora nehodlá odstoupit.

"Večerní debata právě výrazně nabrala na zajímavosti," reagovala na výsledky hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová. Její kolega Norman Smith zase očekává v následujících dnech nemilosrdnou bitvu o poslance mezi Huntem, Govem a Stewartem. Vypadnutí Raaba podle komentátorů nikomu z této trojice příliš nepomůže, očekává se, že jeho podporovatelé nyní půjdou hlavně za Johnsonem.

Londýnský starosta z let 2008 až 2016 zůstává na nejlepší cestě k převzetí premiérské funkce, avšak před včerejším hlasováním mu mnozí předpovídali větší zisk. Objevují se spekulace, že někteří poslanci nehlasovali tak, jak Johnsonovi slíbili, anebo že naopak hlavní favorit "půjčil" část svých stoupenců někomu jinému, aby tak ovlivnil pořadí za sebou. V tomto duchu dění komentovala ministryně obrany Penny Mordauntová, podle níž se do výsledků promítlo "taktické hlasování".

"Děkuji těm, kteří mě ve druhém hlasování podpořili. Velmi se těším na účast v dnešní (úterní, pozn. red.) debatě BBC," uvedl po oznámení výsledku Johnson. Největší favorit se nezapojil do první televizní debaty, kterou v neděli vysílala stanice Channel 4, a sklidil za to kritiku od svých konkurentů. Pod drobnohledem budou nepochybně jeho plány ohledně brexitu, které zatím vyvolávají řadu otázek.

Zužování pole kandidátů bude pokračovat už ve středu a další kolo je plánováno na čtvrtek. Po každém hlasování bude vyřazen adept s nejnižším počtem hlasů. Jestliže žádný z kandidátů sám z volby neodstoupí, uskuteční se ve čtvrtek dvě kola, aby už v ten den byla známa finálová dvojice. Ta pak bude na mítincích po celé Británii usilovat o přízeň členů Konzervativní strany. Podle britských médií se korespondenčního hlasování může zúčastnit přes 160.000 straníků. Jméno nového stranického vůdce a tedy i nového premiéra má být jasné do konce července.


Čtěte více:

Chaos v parlamentu trvá, Mayová nabízí odchod, píše britský tisk
28.03.2019 8:49
Chaotická brexitová situace v britském parlamentu pokračuje, neboť pos...
EU27 a Británie se dohodly na odkladu brexitu do konce října
11.04.2019 8:21
Sedmadvacet zemí Evropské unie a Británie se dnes dohodly na odkladu b...
Britská premiérka Mayová 7. června odstoupí
24.05.2019 11:25
Britská premiérka Theresa Mayová k 7. červnu odstoupí z funkce šéfky b...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data