Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: UPS si po výsledcích připisuje 8 %, Visa ale investory nenadchla

Summary: UPS si po výsledcích připisuje 8 %, Visa ale investory nenadchla

24.07.2019 16:47
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

EVROPA:

Daimler 2Q19


Tržby narostly o 5 % yoy na 42,7 mld. EUR při konsensu trhu nastaveném na 41,4 mld. EUR. Do tohoto dobrého výkonu se však s chutí zakously náklady spojené se svoláním vozidel s vadnými airbagy a s restrukturalizací portfolia. Navíc se nám opět připomněly nedořešené spory s regulátorem ohledně dieselových motorů, na které si Daimler vydělil extra rezervy. Hrubá marže se nakonec propadla meziročně o 7 p.b. na 13 % (konsensus 13 %) a provozní zisk až na záporných -1,5 mld. EUR (-4 mld. EUR yoy).

Společnost celkově prodala 822 tis. vozů (-1 % yoy), přičemž za pokles může čistě hlavní divize osobních automobilů (-3 % yoy). Management poukazuje na slábnoucí poptávku v celém světě, avšak efekt se prozatím zjevně omezuje na Evropu a USA, zatímco Čína pořád mírně roste.

Výhled na tento rok je již tradičně trochu vágní. Tržby by se měly proti roku 2018 posunout jen mírně vzhůru, to znamená těsně nad 167 mld. EUR. Provozní zisk počítá s prudkým propadem dolů proti předešlým 12 mld. EUR a počet prodaných vozidel by se měl držet v linii předešlého roku. Společnost by tedy potřebovala v druhém pololetí trochu šlápnout na plyn.

Akcie reagují téměř 4% růstem.

Deutsche Bank 2Q19

Německá Deutsche ukončila kvartál dle očekávání v hluboké ztrátě způsobené restrukturalizačními náklady ve výši 3,4 mld. EUR. Tržby sklouzly o 6 % yoy na 6,2 mld. EUR v souladu s konsensem kvůli rozpouštění aktivit v investiční divizi. Čistý zisk skončil na hodnotě -3,2 mld. EUR (-3,6 mld. EUR yoy), zatímco konsensus počítal se zápornými -2,7 mld. EUR. Po abstrahování od jednorázových položek byl čistý zisk 0,2 mld. EUR.

Výnosy z investičního bankovnictví (poradenství a úpis aktiv) se propadly meziročně o 30 %. Negativní vývoj není ničím překvapivým, ostatně jsme jej pozorovali i u americké konkurence, nicméně škála poklesu je znatelně větší. Výnos z obchodování na akciových trzích ubral 30 % yoy, což by implikovalo, že útlum aktivit v tomto byznysu začal ještě před oznámením restrukturalizace. Nakonec tady máme výnosy z FICC segmentu, které jsou s 10% yoy poklesem srovnatelné s FICC segmenty konkurence. Tradiční bankovnictví ubralo ze svých výnosů 2 % yoy. V tomto případě kompresi marží nedokázal vybalancovat ani vyšší objem poskytnutých úvěrů.

Kapitálová přiměřenost CET1 sklouzla o 30 bps qoq na 13,4 % (pořád pohodlně nad doporučovanou hranicí) a návratnost vlastního kapitálu (ROTE) je nepřekvapivě hluboce záporná (konkrétně-24 %).

Akcie po výsledcích ubírají 2 %.

Covestro 2Q19

Německá chemička Covestro sice nepřinesla žádné výraznější známky toho, že by se tržní prostředí měnilo k lepšímu, po 1,5letém propadu jsme ale i tak svědky pozitivní reakce trhu. Provozní zisk na úrovni 459 mil. EUR konsensus lehce překonal, je to ovšem spíše zásluha účetních operací.

Objem produkce narostl meziročně o 0,8 % a zůstal tak naopak mírně pod tržními odhady. Stěžejní podíl má divize CAS (Coatings, Adhesives, Specialties), jejíž produkce spadla meziročně o 4,5 % zejména zásluhou slabého odbytu v automobilovém průmyslu.

Mimo to se všechny tři divize (CAS, Polyurethanes, Polycarbonates) nadále potýkají s nižšími prodejními cenami, v souhrnu o 18,7 % yoy. Největší cenové tlaky jsou cítit v divizi Polyurethanes (ceny -26,8 % yoy), což se propisuje do divizní provozní marže (-18 pp yoy). Určitým, byť velmi křehkým, náznakem stabilizace je její 90bps qoq nárůst.

Divize Polycarbonates si vede o něco lépe. Jednak funguje v o něco příznivějším cenovém prostředí (ceny -19 % yoy) a navíc dokáže navyšovat produkci (+5,7 % yoy) díky poptávce od výrobců elektroniky. Na druhé straně, provozní marže klesá jak meziročně (-10 pp), tak mezikvartálně (-90 bps).

Výhled pro 3Q19 je relativně slabý (provozní zisk ve výši 410 mil. EUR), což zvyšuje nároky na exekuci ve 4Q19, neboť celoroční výhled byl opět potvrzen. Otázkou je jeho plnění, protože objednávková kniha má velmi krátkou duraci (cca 1 měsíc).

Akcie si připisují 3 %.

USA:

Visa F3Q19


Pozitivní překvapení na výsledcích Visa začíná být až stereotypem výsledkové sezony. Rostoucí objem karetních transakcí a přeshraničních plateb se příznivě podepsaly na tržbách posilujících o více než 10 % yoy na 5,8 mld. USD (konsensus 5,7 mld. USD). V tomto případě se bavíme o čistých tržbách, tzn. po odečtení pobídek pro klienty (1,5 mld. USD). Již tak solidní provozní marže se rozšířila meziročně o dalšího půl procentního bodu na 67 % a čistý zisk na akcii vyskočil o bezmála 15 % yoy na 1,37 USD při konsensu 1,32 USD.

Globální objem zpracovaných plateb se zvedl o 5 % yoy na 2,2 bil. USD, přičemž hlavní zásluhu na tom mají debetní karty (+8 % yoy). Z regionálního hlediska se do toho pořádně opřely USA, kde objem zpracovaných plateb narostl o 9 % yoy na 1,0 bil. USD.

Management nám potvrdil svůj výhled na tento fiskální rok, ve kterém počítá s růstem tržeb o 10 až 13 %. Tato čísla zahrnují negativní dopad měnových pohybů (tzn. silný dolar) avšak také pozitivní efekt nových účetních standardů. Čistý zisk na akcii se dočkal lehkého zlepšení na momentální odhad růstu o 16 až 19 %. Takto postavený výhled vyznívá o něco optimističtěji než současný konsensus. Třešničkou na dortu je nižší odhadovaný poměr pobídek a tržeb (z 22 až 23 % na současných 21,5 až 22 %).

Akcie na dobrá čísla prozatím nijak nereagují a nacházejí se v mírném záporu. To samé platí o našem Investičním tipu Mastercard.

United Parcel Service 2Q19

Tržby si polepšily o 3 % yoy na 18,0 mld. USD při stejném konsensu trhu. Hlavním pozitivem oznámení byla pravděpodobně provozní marže, kterou se podařilo rozšířit o více než 1,5 p.b. yoy na 11,9 %. Podíl na tom má i domácí trh (tedy USA), kde rostly objemy doručených zásilek o 7 % yoy a snižovaly se jednotkové náklady na přepravu. Zdá se, že zájem byl především ze strany retailových prodejců o expresní doručovací služby. Domácí provozní marže zůstala meziročně stabilní na 11 % a mezinárodní se zvedla o 90 bps yoy na 19 %. Stabilizace domácích marží je přitom přesně to, co UPS nejvíc potřebovalo. Čistý zisk na akcii zůstává 1,96 USD (+3 centy proti konsensu).

Výhled pro tento fiskální rok zůstává nezměněn a předpokládá čistý zisk na akcii v rozmezí 7,45 až 7,75 USD. Konsensus 7,45 USD se tedy drží jeho spodní hranice a trh zůstává trochu opatrný.

Akcie skokově posilují o 8 % a táhnou s sebou i náš Investiční tip FedEx (+2 %)

Caterpillar 2Q19

Jeden z největších světových výrobců stavebních a těžařských výrobců si pro své akcionáře namíchal trpký koktejl výsledků. Tržby narostly o 3 % yoy na 14,4 mld. USD a mírně tím překonaly konsensus. Z produktových divizí táhla především těžební zařízení (+10 % yoy) a z geografického hlediska Latinská a Severní Amerika (+11 % a +9 % yoy). To v podstatě odpovídá číslům, které uveřejnilo Volvo, i když Caterpillar zřejmě zaostával v Číně. Čistý zisk na akcii sklouzl o 5 % yoy na 2,83 USD zatímco trh očekával 5% růst.

Tím hlavním, co ale výsledky kazí, jsou dodatečné metriky. Za prvé, velkou část překvapení má na svědomí doplnění zásob dealerů, což se pravděpodobně špatně projeví v příštím roce. Dále jsou tady nové objednávky, které klesly o 9 % yoy a poměr přijatých a odbavených objednávek (book-to-bill) sklouzl na 0,86x při historickém 2Q průměru 0,96x. Do třetice, hodnota zásob na rozvaze vyrostla o více než 10 % yoy a stejné tempo měl i růst hodnoty dokončených výrobků. V součtu to znamená, že společnost vyrábí rychleji, než stíhá prodávat a vzhledem k nejisté poptávce se zřejmě bude muset uchýlit ke snižování cen. Cenové tlaky ostatně management pozoroval již v tomto kvartálu.

Vedení si nicméně prozatím věří a výhled na tento rok nemění. Čistý zisk na akcii nadále směřuje do intervalu 12,06 až 13,06 USD. Při střední hodnotě 12,56 USD se odhad managementu nachází o 2 % nad konsensem trhu.

Akcie reagují na chabější výsledky poklesem o 4 %.


Čtěte více:

Fridson: Poučení z nejlepších let akciového trhu
24.07.2019 15:15
Martin Fridson ve své knize „It Was a Very Good Year“ poukazuje na des...
Aston Martin zhoršil předpověď a omezil investice, akcie spadly o 23 procent
24.07.2019 12:35
Akcie britské automobilky Aston Martin dnes dopoledne odepsaly zhruba ...
Facebook dostal a přijal v USA rekordní pokutu pět miliard dolarů
24.07.2019 15:13
Úřady ve Spojených státech vyměřily společnosti Facebook rekordní poku...
Boeing se kvůli odstavení letadel 737 MAX propadl do ztráty 2,94 miliardy
24.07.2019 15:16
Americký výrobce letadel a letecké techniky Boeing se ve druhém čtvrtl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m