Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři dividendové akcie k zamyšlení

Tři dividendové akcie k zamyšlení

01.08.2019 18:09

Dividendové akcie nepřestanou být pro řadu investorů lákadlem a není divu. Jak jsem tu psal nedávno, je u nich ale dobré mít přesnější představu o tom, proč nabízí vysoký dividendový výnos – vysokou dividendu relativně k ceně. Keith Speights na stránkách Fool.com láká na „tři akcie, jejichž dividenda by se mohla zdvojnásobit“. Mě jeho úvaha zaujala a trochu jí zde i v duchu uvedeného rozvedu.

Dividendové akcie jsou v podstatě dvojího, navzájem se dost lišícího druhu. První můžeme nazvat „dluhopisový“. Jde o akcie stabilních (a málo rizikových) firem, které nemohou moc doufat v nějaký rychlejší růst. Zde je vysoký dividendový růst dán zejména touto absencí růstových očekávání. Pak je tu ale skupina akcií, která také nabízí vysoké dividendy relativně k ceně, ale u nich je to odrazen vysokého rizika. V tomto smyslu jde o protiklad skupiny první. Ono by vlastně bylo u obou typů přesnější nepsat „nabízí vysoký výnos“, ale „musí nabízet vysoký výnos“ (investoři jej požadují). V prvním případě kvůli oné stagnaci (pojící se ovšem s nižším rizikem), v druhém kvůli vysokému riziku.

Bank of America

Mezi ona dividendová lákadla pana Speightse patří Bank of America, která v posledních pěti letech svou dividendu ztrojnásobila. A „neměla by při dalším zvyšování dividendy mít problém, potenciálně by se mohla během následujících pěti let zdvojnásobit“. Výplatní poměr (poměr dividend a zisků) totiž dosahuje 21 % a firma by tudíž měla mít pro další zvyšování velký prostor. Investor se navíc domnívá, že tyto akcie by mohly těžit ze schválení mohutného programu odkupu akcií.

K tomu bych na obecné úrovni podotkl, že zvyšování dividend může mít v principu dva zdroje: Jednak růst toku hotovosti a jedna růst poměru dividend k toku hotovosti. Záměrně nepíšu o ziscích, protože ty jsou jen účetní položkou a ze zisků nikdy nikdo nic nevyplatil. Vyplácet se dá jen a pouze vydělaná hotovost, což zní jako triviální konstatování, ovšem zdá se mi, že někdy na něj přece jen zapomínáme. Může tak v extrému dojít k situaci, kdy firma má vysoké zisky, ale dividendu nemá reálně z čeho vyplácet, protože její volný tok hotovosti je v záporu. Třeba kvůli vysokým investicím do pracovního kapitálu, či provozních aktiv.

Odkupy jsou pak věčným tématem jak na mikro, tak na makro úrovni. Zde si všimněme oné samozřejmosti, s jakou je předkládána teze „vyšší odkupy = pozitivum pro akcii“. Většinou takové tvrzení bývá založeno na tom, že odkupy snižují počet akcií a při stejné ziskovosti tak zvedají zisky na akcii. Pokud bychom pak nechali konstantní valuace (poměr ceny k ziskům na akcii PE), automaticky se zvedá cena akcie (vyšší E násobené stejným PE znamená vyšší P). Takové obědy zadarmo ale přes veškerá přání investorů neexistují. Opomíjeným mechanismem je zde hlavně to, že odkupy snižují vlastní jmění, zvyšují tudíž finanční páku a riziko, což snižuje PE. Předpoklad konstantního PE je zde tedy mylný a v modelovém případě se vše zhruba vyruší.

Oracle

Jak podotýká investor, technologie nebývají zrovna dividendovým lákadlem, ale Oracle nabízí relativně vysoký dividendový výnos kolem 1,7 %. Během posledních pěti let dividendu zhruba zdvojnásobil a prý by tak v následujících pěti letech mohl učinit opět. Výplatní poměr totiž dosahuje 27 % a podle analytiků by zisky mohly růst o 9,4 % ročně. Podíváme li se na výsledky firmy, zjistíme, že jde v podstatě o typického zástupce oné první dividendové skupiny. Tržby totiž dlouhodobě zhruba stagnují a to s velmi nízkou volatilitou, provozní tok hotovosti také, volný tok hotovosti za posledních pět let klesl v průměru o 2,1 %.

4

Zdroj: Morningstar

K uvedené úvaze je dobré dodat, že firma má v rozvaze mohutnou zásobu hotovosti (téměř 40 miliard dolarů) a také provádí mohutné odkupy. Zvídavý čtenář by mohl namítnout, že v takovém případě by mohla platit ona odkupová teze s konstantním PE, protože dluhy se tu nezvyšují (odkupy jsou financovány hotovostí drženou v rozvaze). Musel bych jej ovšem zklamat, protože i zde by PE mělo klesat. Nemění se sice struktura pasiv, ale mění se struktura aktiv a to opět směrem k vyššímu riziku (klesá podíl bezrizikové hotovosti).

UnitedHealth Group

Třetím tipem je společnost UnitedHealth Group s dividendovým výnosem na podobné úrovni, jako Oracle. I ona dividendy v posledních letech znatelně zvýšila a s výplatním poměrem na 28 % má i ona mít potenciál pro stejné kroky v budoucnu. K tomu by měl přispět i očekávaný 14 % roční růst ziskovosti. Ve srovnání s Oraclem má i nižší betu (0,6 vs. 1,1) a to by mělo indikovat nižší rizikovost.

Pohled na následující tabulku ukazuje, že firma byla v minulých pěti letech schopna zvyšovat tržby o cca 13 %, a zisky o 12 % (ona očekávání jsou tak zhruba na těchto výkonech z minulosti). Cash flow dokonce rostlo ještě rychleji – po investicích o téměř 20 %.

5

Zdroj: Morningstar


Čtěte více:

Kde najdou investoři dividendové hody a jaká je jejich pravá chuť
19.06.2019 17:47
Řada investorů „slyší“ na vysoké dividendy, respektive vysoký dividend...
Investor Ben Carlson: Kdy trh nejvíce roste? Možná budete překvapeni
20.06.2019 12:49
Investor Ben Carlson z Ritholtz Wealth Management poukazuje na svém bl...
ČEZ vyplatí dividendu 24 korun na akcii - nejnižší za 12 let a nejvyšší podílem na zisku
27.06.2019 6:11
Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 24 korun za a...
Klienti Patria Finance u finančního ředitele ČEZ: Elektřina, povolenky, dividenda, rating i jádro
28.06.2019 11:38
Právě končící týden patří z pohledu dění na tuzemských titulech jednoz...
Dividendové lákadlo
17.07.2019 17:42
Dividendové akcie jsou celkem populárním segmentem trhu. Může být ovše...
Jakub Brukner: Proč bych koupil akcie ČEZ
19.07.2019 16:51
Atraktivní cena, možný odrazový můstek v loňském hospodaření či potenc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data