Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zvířata na finančních trzích

Zvířata na finančních trzích

03.09.2019 13:17
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Všichni známe býky a medvědy na finančních trzích. Milujeme býčí trh, a bojíme se naopak trhu medvědího. V centrálních bankách sedí holubice a jestřábi. Například loni v prosinci se Mr. Market zbláznil a obával se, že příliš mnoho jestřábů ve Fedu utaví světovou ekonomiku a stáhne akciové trhy do medvědího teritoria. Výčet zvířat na finančním trhu je však překvapivě dlouhý.

Pro vysvětlení - býčí trh je růst o 20 % od předchozího minima, medvědí naopak pokles o 20 % od předchozího vrcholu. Říká se, že býci jdou po schodech a medvědi letí z okna. Taková náhlá medvědí defenestrace. Nárůsty jsou pomalé a setrvalé, propady naopak rychlejší. Někde mezi medvědem a býkem poskakuje jelen, jehož nezajímají cykly, ale pohotově kupuje akcie při primárních emisích a zbavuje se jich pravidelně jako svého paroží.

Dluhopis pro pandu či klokana

Nedávno se Portugalsko připomenulo s vydáním dluhopisů v Číně. Dluhopis se jmenoval Panda bond. To je vůbec pozoruhodné pojmenování. Jedná se o dluhopis emitenta mimo Čínu, dluhopis je denominovaný v CNY a obchoduje se s ním v Číně. Kdyby někoho nebavila panda, dá se zkusit klokaní bond. Kangaroo bond je vydaný v AUD, emitovaný mimo Austrálii. Jaké by asi bylo jméno pro obdobný dluhopis v CZK? Dle mé twitterové ankety by se nejlépe uchytil švejkbond či beerbond.

Ostré zuby

Kdo by neviděl legendárního Vlka z Wall Street? Dravá šelma, která jde přes mrtvoly. Jedinec, který se nezdráhá vyvinout velké úsilí na manipulaci trhu. Není to však jediný charakter s ostrými zuby. Snem mnoha zemí je stát se ekonomickým tygrem, uspěje však jen hrstka. Některé ekonomiky mohou mít pocit dojné krávy pro své zahraniční majitele. Také tady máme skupinu zemí, kterým se začalo říkat PIGS. Atraktivní investiční zkratka posledních let je FANG, znamenající sestavu firem jako Facebook, Amazon, Netflix a Google. Věděli jste, že fang znamená i tesák? A je náhoda, že čínská zkratka BAT (Baidu, Alibaba, Tencent) se tváří jako netopýr?

Jednorožec

Novicem v investičním zvířecím stádu je jednorožec. Jde o firmy v počáteční fázi své existence, prozatím v soukromých rukách. Důležitá podmínka je, že jejich odhadované ocenění (zatím tedy mimo veřejný trh) přesahuje 1 miliardu dolarů. Mýtické zvíře, jednorožec, má reprezentovat statistickou anomálii – uspěje totiž jen jeden z mnoha. Mnozí finanční žraloci víří okolo neveřejných firem a snaží se následně realizovat své zisky při primární emisi akcií.

Přehled lidských charakterů. V čem se vidíte vy?

Investoři se dělí do typologie osobností. Zvířata v sobě dost často odrážejí lidské charaktery a jejich míru chamtivosti. Takové kuře je strašpytel. Strach z investic ho natolik paralyzuje, že odmítá investovat do kolísavých akcií a zůstává na spořicím účtu, možná se odváží pomyslet na dluhopisy. Prasata jsou naopak dychtivá pro žhavých tipech, ignorují riziko, pohlcují je emoce a těší se na rychlý zisk. Anglické rčení “Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered” však indikuje, že to mnohdy nedopadá dobře.

Králík je rychlejší než prase, obchoduje několikrát za den v řádu minut a večer jde s klidem domů se všemi zavřenými pozicemi. Želva je pomalá v nákupech i prodejích, má dlouhodobý horizont a denní pohyby ji nezajímají, veze se na hodně dlouhých trendech. Pozor však na zdánlivě jednoduchou supí kořist, která leží jako na podnose, jen ji zvednout. Taková akcie se někdy zachová jako dead cat bounce, tedy něco jako poslední kočičí skok. Pokud má kočka devět životů, tento skok byl jejím posledním.

Pštros se na to nemůže dívat a celkem dle očekávání strčí hlavu do písku. Pozor, to však nemusí být špatná investiční strategie, neprodávat akcie v poklesu se podle mé zkušenosti vyplácí. Zjevně je to lepší než klasická fáze bezmyšlenkovitého úprku uprostřed stáda ovcí. Psí akcie je taková, která se silně propadla a přitahuje pozornost analytiků. Velryba je silný hráč, který svým výtlakem hodně zahýbá cenou akcií. Při investování je výhodné mít velrybu po svém boku a vézt se na stejné vlně.

Černá labuť

A pokud by si někdo byl jistý sám sebou, může přiletět černá labuť, která má sílu zavařit všem výše uvedeným. Tímto pojmem nás obohatil Nassim Nicholas Taleb, který popisoval na příkladu pravidelně vykrmovaného krocana, že zásadní události budoucnosti nelze odhadovat na základě minulé zkušenosti. Krocan každý den dostal krmivo a myslel si, že se tak bude mít až donekonečna. Jednoho dne však místo čerstvé potravy přišel řezník. Pointa je v informační asymetrii. Zatímco krocan netušil, řezník věděl dlouho předem.

Autor: Jaroslav Vybíral

0

 

Čtěte více:

Skryté pasti dluhopisů: Jak vybrat vhodnou investici
07.06.2019 16:20
Dluhopisy obvykle nezkušení investoři považují automaticky za bezpečno...
Sto let s korunou a deset bolestivých investorských zkušeností (1/2)
15.06.2019 15:51
Dne 10. dubna 1919 se zrodila koruna československá a nedávno jsme os...
Sto let s korunou a deset bolestivých investorských zkušeností (2/2)
16.06.2019 15:59
Dne 10. dubna 1919 se zrodila koruna československá a nedávno jsme os...
Komu patří budoucnost?
08.07.2019 5:54
Současný pupek investičního světa se nachází v Americe. Dění na Wall S...
Kdo doplatí na celní válku mezi USA a Čínou
08.08.2019 12:58
Obecně platí, že obchodní války se nedají vyhrát, protože negativně do...

Váš názor
  • Zvířata v kleci
    04.09.2019 7:32

    Ten příspěvek se mi velmi líbí. Popis chování trhu a jejich účastníků prostřednictvím "zvířat" je velmi trefné, jednoduché a srozumitelné. Kuna.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení