Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Data z Německa: Nezaměstnaných mírně víc, export příští rok poprvé klesne?

Data z Německa: Nezaměstnaných mírně víc, export příští rok poprvé klesne?

30.10.2019 12:53
Autor: ČTK

Počet nezaměstnaných v Německu se v říjnu podle sezonně upravených údajů zvýšil o 6000 na 2,287 milionu. Míra nezaměstnanosti zůstala na pěti procentech. Údaje spolkového pracovního úřadu naznačují, že problémy zpracovatelského průmyslu největší evropské ekonomiky se začínají projevovat na pracovním trhu, napsala agentura Reuters. Vývoz z Německa se v příštím roce poprvé od globální finanční krize před deseti lety sníží, přispěje k tomu zpomalení globálního růstu, vyplývá z čerstvé prognózy německé průmyslové a obchodní komory DIHK.

Drobný vzestup nezaměstnaných

Analytici očekávali zvýšení počtu nezaměstnaných jen o 2000. Míra nezaměstnanosti však stále zůstává blízko rekordního minima 4,9 procenta z počátku tohoto roku.

"Nedávné ekonomické oslabení zanechává stopy na pracovním trhu. Celkově se ale stále ukazuje být robustní," uvedl šéf pracovního úřadu Detlef Scheele.

Podle neupravených údajů počet nezaměstnaných naopak klesl o 29.940. Míra nezaměstnanosti se pak snížila o 0,1 procentního bodu na 4,8 procenta.

Úterní zpráva úřadu práce ukázala, že poptávka po zaměstnancích se v Německu tento měsíc kvůli slábnoucí ekonomice výrazně snížila. Je to patrné například v průmyslu, obchodě či v dopravě. Silný zájem o nové pracovníky alepřetrvává v oblastech, které nejsou přímo závislé na hospodářském vývoji, například ve veřejné správě, sociálních službách či ve zdravotnictví.

Export poprvé klesne?

Německá ekonomika je silně závislá na vývozu. Ten však trpí kvůli zpomalení globálního růstu, obchodním sporům vyvolaným americkým prezidentem Donaldem Trumpem a nejistotou spojenou s plánovaným, ale odkládaným odchodem Británie z Evropské unie.

V letošním roce má vývoz podle DIHK ještě vzrůst o 0,3 procenta. Loni stoupl o 2,1 procenta. Příští rok však zřejmě o půl procenta klesne.

"Pro naši ekonomiku se silným průmyslovým jádrem je to obrovská výzva," prohlásil prezident DIHK Eric Schweitzer při prezentaci nejnovějšího průzkumu mezi více než 28.000 manažery. "Od finanční krize z přelomu let 2008/2009 DIHK neobdržela tak pesimistické odpovědi od firem," dodal a upozornil, že průměrný růst vývozu se obvykle pohybuje kolem 5,5 procenta.

Kvůli nepříznivému vývoji obchodu DIHK také snížila výhled růstu německé ekonomiky na letošní rok na 0,4 procenta z původních 0,6 procenta. V příštím roce se má hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o půl procenta, avšak převážně díky neobvykle vysokému počtu pracovních míst v příštím roce.

Německá vláda i přední hospodářské instituty předpokládají, že HDP Německa se letos zvýší pouze o půl procenta. Ve druhém čtvrtletí se HDP snížil o 0,1 procenta po růstu o 0,4 procenta v prvním čtvrtletí. Pokud by HDP vykázal pokles i ve třetím čtvrtletí, znamenalo by to, že německá ekonomika vstoupila do recese. Ta se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data