Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Co čekat tento týden od ČNB

Rozbřesk: Co čekat tento týden od ČNB

04.11.2019 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Není jednoduché se rozhodovat, když máte u každého ucha jiného rádce a ten vám našeptává zcela protichůdné rady. V podobné situaci je nyní ČNB. Řeší problém, který se jmenuje duální ekonomika. Vše orientované ven začíná vypadat slabě - zejména na exportně orientovaný průmysl pomalu doléhají první známky rok trvající německé průmyslové recese. Na druhou stranu domácí trh práce se stále potýká s nedostatkem pracovníků a solidními inflačními tlaky - nezaměstnanost na historických minimech, počet neobsazených pracovních míst narůstá a tempo růstu mezd se drží nad sedmi procenty. Na jedné straně tedy chuť dělat vlastní měnovou politiku šitou na míru domácím podmínkám a potěšení z toho, že si na rozdíl od ECB ČNB podaří znormalizovat sazby. Na druhé straně strach z toho, že nás negativní vývoj v Německu dříve nebo později dožene. Co si z toho ČNB tento týden vezme?

Soudě podle dosavadních komentářů pravděpodobně na miskách vah lehce převáží obavy z vývoje venku a ČNB ponechá sazby beze změny. Hlavním argumentem bude nakonec i nová prognóza. Ta pravděpodobně přinese horší předpoklady ohledně zahraničního vývoje, které by se nakonec měly promítnout i do horšího odhadu českého růstu pro příští rok. Vyčkávání zní tedy logicky.

Na druhou stranu nelze nevidět, že v říjnu se globální scéna přece jen trochu zklidnila. Pravděpodobnost brexitu bez dohody viditelně poklesla, Čína a USA v obchodní válce načas složily zbraně a globální obchod druhý měsíc v řadě vykazuje známky stabilizace. Pokud by se to mělo tento týden propsat do lepšího výsledku německého průmyslu, mohlo by to začít vypadat i u našich největších obchodních partnerů vše o něco méně černě. Některé členy bankovní rady tak myšlenka na růst sazeb ještě nemusí jen tak opustit.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

České koruně se v posledním týdnu relativně líbila dobrá nálada na akciových trzích v kombinaci se ztrátami amerického dolaru. Tento týden by ČNB měla ponechat sazby beze změny, což ovšem nemusí koruně dvakrát ublížit, pokud si centrální bankéři ponechají otevřené dveře k růstu sazeb na některém z dalších zasedání (trh s tím v tuto chvíli nepočítá a naopak do roka sází na jeden pokles sazeb).

Zahraniční forex

Eurodolar nijak zásadně nereagoval na relativně dobrá data z amerického trhu práce, která spolu s komentářem z Fedu (Clarida) indikují, že by americká centrální banka opravdu na příštím zasedání (11. prosince) mohla ponechat úroky beze změny. Říjnový report překonal očekávání a navíc září bylo revidováno k lepšímu. Když k tomu přidáme, že tempo mezd v podstatě trefilo odhady, zpráva vyznívá pozitivně. Nových pracovních míst za říjen vzniklo 128 tisíc (konsensus 85 tis.) po 180 tisících za září (revize ze 136 tis.). Navíc musíme vzít v potaz, že kvůli stávce značně klesl počet oficiálně zaměstnaných v auto průmyslu (o 42 tis.) a vláda navíc zrušila 20 tisíc sezónních míst určených ke sčítání lidu. Bez těchto jednorázových záležitostí by tedy trh práce byl v ještě lepší kondici. Mzdy dál rostou 3% meziročním tempem, takže se další zpomalování nekoná.

Začátek týdne bude spíše o evropských událostech. Eurozóna zveřejní zpřesněné údaje za PMI (mírné zlepšení nelze vyloučit) a promluví i novopečená prezidentka ECB Lagardeová.

Ropa

Solidní data ze Spojených států v kombinaci s novou vlnou optimismu ohledně americko-čínské obchodní dohody v pátek pomohly ropě, jejíž cena se vyhoupla zpět nad 61 USD/barel. Dlouho očekávaná (předběžná) obchodní dohoda by dle prezidenta Trumpa mohla být podepsána ještě do konce tohoto roku, což by z pohledu ropného trhu mohlo alespoň částečně uvolnit napětí na poptávkové straně.

Hlavní zprávou víkendu byl oficiálně oznámený záměr na veřejné listování (IPO) ropného giganta a nejziskovější společnosti na světě Saudi Aramca. K tomu by mělo dojít na nejprve na lokální saúdské burze (cca 1-2 % akcií), nicméně detailnější informace k přesnému termínu ani rozsahu možného největšího IPO v historii zatím nejsou známy. Částečná privatizace Saudi Aramca, jehož hodnota je odhadována mezi 1,5-2,0 biliony dolarů, je součástí reformní agendy prince bin Salmana s cílem diverzifikovat saúdskou ekonomiku.

Ropnému kalendáři budou v tomto týdnu dominovat fundamentální statistiky. V úterý a ve středu to bude stav zásob z dílny API, respektive EIA, v pátek pak aktivita amerických producentů, která sice v posledním týdnu zastavila propad, i tak ale zůstává na třicetiměsíčních minimech.


Čtěte více:

Opravdová průmyslová politika pro všechny
04.11.2019 6:31
V časopise The Atlantic z ledna roku 1954 tehdejší mladší senátor USA ...
Rosenberger: Kuvajtská lekce
03.11.2019 14:27
Kuvajt se na první pohled zdá být vzorem pro řadu zemí, které by chtěl...
Saudi Aramco vstoupí na burzu v Rijádu. 9 listopadu řekne, kolik chce a na co
04.11.2019 8:29
Saúdskoarabský regulátor schválil žádost státní ropné společnosti Saud...
NYT: Oligarchové a populisté dojí z EU miliony eur v dotacích
04.11.2019 8:37
Ve většině zemí střední a východní Evropy si unijní zemědělské dotace ...

Váš názor
  • slabá ČNB
    04.11.2019 12:51

    jestli jim z těch modelů nevypadla deset.čárka, skutečná inflace vážně není 2,8 %, hoši jsu pozadu se sazbou min. o 100 bodíků, připokak..nost je naprosto očividná a odpovídá stavu celé veřejné správy, hlavně nám přidejte 10-15% na platech at nám to pokryje inflaci ale hlavně nechtějte at něco děláme, nedej Bože abychom museli rozhodnout :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    04.11.2019 12:28

    nerozumím "expertům" z ČNB....co je jisté...ceny nemovitostí letí raketově vzhůru i přes opatření ČNB (ti radši už drží bobříka mlčení co se týče růst cen nemovitostí), nezdravá nezaměstnanost 2,1% v důsledku rychle rostoucí mzdy, inflační Babiš, který neustále slibuje....kurs koruny daleko od prognóz ČNB.....ale ti naši hoši realitu brát v potaz nebudou, nebudou a nebudou....ale budou filozofovat o brexitu, obchodních válkách a pod. ...škoda, že nenamodelují situaci, jak by si vedla ekonomika, kdyby už rok byly sazby 3%...jsem si jist, že by to naše ekonomika utáhla v pohodě....
    abc1
  •  
    04.11.2019 9:57

    Uvítáme, když se nebudou odehrávat žádné přehnaně aktivistické makrohrátky. Děkujeme veřejné sféře za nečinnost.
    Pracovitý Prosecký
    •  
      04.11.2019 14:18

      No jistě ... hezky klid a min. ještě rok stabilita na 2%.
      Poldinka
  • Nepřeceňujme vliv makroagregátů
    04.11.2019 9:56

    Neměli bychom přeceňovat vliv makroagregátů na mikroekonomické klima a průběh funkce GDP v závislosti na čase. Vzpomeňte si na: subprime krisis dot com krisis krizi z konce Studené války ....... A můžu jít až do roku 1873!
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.