Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opravdová průmyslová politika pro všechny

Opravdová průmyslová politika pro všechny

04.11.2019 6:31

V časopise The Atlantic z ledna roku 1954 tehdejší mladší senátor USA za stát Massachusetts John F. Kennedy obhajoval, že probíhajícímu přesunu průmyslových odvětví z Nové Anglie na americký jih by se nemělo bránit. Vyzval vládu, aby raději zajistila půjčky a jiné formy podpory na pomoc podnikům se sídlem v Nové Anglii, k rekvalifikaci průmyslových dělníků a financování místních agentur průmyslového rozvoje.

Kennedy si uvědomoval, že vláda musí plnit významnou úlohu jak při pozvedání jihu, tak při podněcování nových odvětví v Nové Anglii. Po desítkách let na okraji politické debaty je dnes průmyslová politika opět na pořadu dne. Vedle čínské iniciativy Vyrobeno v Číně 2025, nedávno vydané Průmyslové strategie Spojeného království a manifestu nové francouzsko-německé politiky, také země Rady pro spolupráci v Perském zálivu přijaly strategie rozvoje neropných sektorů a obdobné snahy o diverzifikaci uskutečňují mnohé rozvojové země.

Tyto politiky se objevily v reakci na tlaky mezinárodní konkurence, rozsáhlého zpomalení růstu produktivity, ztráty pracovních míst ve výrobě a stoupající nerovnosti. Průmyslová politika ale vždy rozdmýchává vášnivou debatu v řadách tvůrců politik a akademiků. Kritici tvrdí, že se takové strategie v mnoha zemích neosvědčily a vyústily spíš ve zneužívání konexí a korupci. Lepším přístupem, argumentují, je úlohu státu v ekonomice omezit, zlepšit podnikatelské prostředí a investovat do infrastruktury a vzdělávání. Za příznivých podmínek se objeví firmy a podnikatelé a ve velkém porostou. Platnost tohoto názoru dokládají selhání průmyslových politik v praxi Latinské Ameriky i jinde.

Zastánci průmyslové politiky naproti tomu tvrdí, že žijeme ve světě tržních selhání, která určitý zásah státu vyžadují. Jinak by nové sektory, zejména v oblasti vyspělých technologií, jednoduše vůbec nevznikly, ani v příznivém podnikatelském prostředí. Tento tábor se přirozeně zaměřuje na dřívější úspěchy, zejména ve východoasijských ekonomikách.

V aktuální pracovní studii Mezinárodního měnového fondu tyto dřívější úspěchy využíváme k určení tří zásad, o něž se opírá průmyslová politika, již označujeme za „opravdovou“. V „zázračných“ asijských ekonomikách, například Singapuru a Jižní Koreji, jakož i v Japonsku, Německu a ve Spojených státech vlády brzy zasáhly na podporu domácích firem v rozvíjejících se, technologicky důmyslných sektorech. Úspěšné politiky kladly zvláštní důraz na exportní orientaci a vyžadovaly, aby firmy za získanou podporu nesly odpovědnost. Vzhledem k silnému zaměření na průkopnické sektory je tato „opravdová“ průmyslová politika v zásadě technologickou a inovační politikou (TIP).

Pro hospodářský růst jsou technologie a inovace klíčové. Čínský program Vyrobeno v Číně 2025 v podstatě napodobuje strategii, již využila Jižní Korea (a před ní Japonsko), aby se vyhnula takzvané středněpříjmové pasti. Rovněž nové britské a francouzsko-německé průmyslové strategie se zaměřují na odvětví budoucnosti: obnovitelnou energetiku, umělou inteligenci a robotiku.

Možnost těžit z potenciálu přelomových inovací se nabízí vyspělým i rozvojovým zemím. Nehledě na postavení v globálním hodnotovém řetězci, produkce špičkových technologií vytváří příležitosti nejen pro domácí investory a podniky, ale i pro spotřebitele a průmyslová odvětví jinde. Technologické pokroky v USA, Číně, Británii, Francii, Německu a dalších zemích by navíc mohly prospět všem, což by přispělo ke konkurenčnímu soupeření, novátorství a životním úrovním po celém světě.

Tak jako jsou k létání zapotřebí dvě křídla, k uskutečnění účinné TIP je nezbytný stát i trh. Stavět proti sobě „stát versus trh“ je chybný způsob, jak o věci přemýšlet. Jak jsme argumentovali v knize Breaking the Oil Spell (Jak prolomit ropnou kletbu) z roku 2016, stát se musí ujmout vedení při shromažďování prostředků na činnosti, které by trh zpočátku nemusel sám podpořit. Zároveň se vlády musí držet rozhodovacích postupů opřených o tržní signály, aby zaručily prostor pro autonomní, soutěživý soukromý sektor. Jak tvrdí ekonomka Mariana Mazzucatová: „Když se veřejnost postaví do čela a je ctižádostivá, nejen nápomocná či svolná, dokáže posouvat hranice.“

Jak Mazzucatová vysvětluje v knize The Entrepreneurial State (Podnikavý stát), když USA řešily mizení starých odvětví v Nové Anglii, aktivně také propagovaly technologické inovace a podněcovaly vznik nových sektorů pomocí veřejných investic do výzkumu a vývoje, jakož i pomocí politik zadávání veřejných zakázek. V roce 1979 zakázky federální vlády USA tvořily více než polovinu všech nákupů zařízení pro provoz letadel, rozhlasu a televize.

Obecněji existuje mnoho teoretických i empirických důvodů, proč by stát měl veřejným výzkumem a vývojem, poskytováním rizikového kapitálu a investicemi do infrastruktury a dovedností podporovat zrání a komercializaci nových technologií. Takové výdaje nejenže prospívají stávajícím inovačním centrům, ale pomáhají také vytvářet nová. Účinek vývoje pod vedením státu nejlépe ilustruje Kennedyho výzva z roku 1961 k letu na Měsíc: zdánlivě nemožný úkol se do konce dekády stal realitou.

Americký elán při podpoře technologií a inovací vedl k průkopnickým pokrokům ve vědě a k přelomovým technologiím a zrodil přední světová odvětví špičkových technologií. Řada asijských ekonomik, které šly ve stopách USA, dosáhla realizací „opravdové“ průmyslové politiky vlastních ekonomických zázraků. Příležitost najít si niku pro zavedení TIP mají přitom všechny země. Pokud uspějí, znalostní přelivy prospějí nám všem.

reda
Reda Cherif je seniorním ekonomem v Mezinárodním měnovém fondu.

0

Fuad Hasanov je seniorním ekonomem v Mezinárodním měnovém fondu a mimořádným profesorem ekonomie na Georgetownské univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Dokážou USA a Čína uzavřít dohodu?
09.10.2019 11:27
Oslavy připomínající 70. výročí založení Čínské lidové republiky jsou ...
Jak sledováním výsledků zbavit svět krátkozrakosti
21.10.2019 6:02
Ministři financí sjíždějící se do Washingtonu na výroční zasedání Svět...
Vytěsňování Číny z dolarového systému
23.10.2019 14:10
Nedávno ohlášená „prvofázová“ dohoda mezi Spojenými státy a Čínou je p...
Veřejné tajemství rozvojové ekonomie
24.10.2019 5:32
Letošní Nobelovu pamětní cenu za ekonomii získali Abhijit Banerjee, Es...

Váš názor
  • A proč tedy
    04.11.2019 11:13

    A proč tedy, když je MMf tak zavrženíhodná instituce se na něho obracejí země v krizi o pomoc a nepomohou si samy? Svou reformní silou a pracovitostí?
    Pracovitý Prosecký
    • Re: A proč tedy
      04.11.2019 12:45

      To je ligarovi jedno. On má břicho plné.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y