Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ray Dalio: Svět se zbláznil a systém je rozbitý

Ray Dalio: Svět se zbláznil a systém je rozbitý

08.11.2019 5:53
Autor: David Jestřabík, Patria Finance

Centrální banky investorům rozdávaly a rozdávají levné peníze, které končí ve společnostech, které často nevykazují zisk a nepřispívají k ekonomickému růstu. Systém, který má distribuovat výhody kapitalismu pro co největší okruh lidí, je rozbitý. Myslí si to miliardář a manažer hedgeových fondů Ray Dalio.

„Ve stejné chvíli, kdy jsou peníze v podstatě zadarmo pro ty, kteří mají peníze a bonitu, jsou v nedostupné pro ty, kteří peníze ani bonitu nemají, což vede k rostoucí majetkové, příležitostní a politické nerovnosti,“ myslí si Dalio. Podle finančníka se bohatí kapitalisté stále častěji stěhují do míst, kde jsou rozdíly v bohatství a konflikty méně viditelné, což povede vládní představitele ztrácející tyto velké plátce daní ke snaze nalézt způsob, jak jejich pohyb omezit.

Extrémně levnými penězi netrpí podle investora pouze společnost, ale také jednotlivé firmy, jejichž efektivita přebytkem kapitálu trpí. „V některých případech tlačí investoři venture kapitálu peníze do start-upů, které jich již mají přebytek a o další nestojí.  Investoři je ale ohrožují tím, že svou obrovskou podporu poskytnou jejich konkurentům, pokud společnosti nabídku investice nepřijmou.“

Zakladatel největšího světového hedgeového fondu Bridgewater Associates to nedávno napsal v příspěvku s názvem „Svět se zbláznil a systém je rozbitý“. Kromě obrovských objemů hotovosti s extrémně nízkým úročením přitékajícím do kapes majetných investorů  se Dalio v článku opřel také do nafukujícího se amerického dluhu.

 

„Vysoké vládní schodky existují a téměř jistě se budou podstatně zvyšovat, což bude vyžadovat, aby vlády pořádaly další prodeje velkého množství dluhů – objemů, které nemohou být přirozeně absorbovány bez tlaku na zvýšení úrokových sazeb, a to ve chvíli, kdy by navýšení úrokových sazeb bylo devastující pro trhy a ekonomiku, protože je svět tak moc zapákován v long pozici“, napsal Dalio.

Schodek amerického rozpočtu ve fiskálním roku 2019 dosáhl 984 miliard dolarů, což představuje oproti předchozímu roku 26% nárůst, a byl nejvyšší za posledních 7 let.

Dalio článek zveřejnil jen pár dní poté, co americký Fed již po třetí v tomto roce snížil sazby, aby ochránil USA před zpomalující světovou ekonomikou a pokračující čínsko-americkou obchodní válkou. Dalio naznačuje, že úkol nákupu nových dluhů připadne právě na centrální banky, které kvůli tomu uchýlí k dalším kolům kvantitativního uvolňování.

„Celá tato dynamika, kdy je solidní finančnictví vyhazováno z okna, bude pokračovat a pravděpodobně ještě zrychlí,“ píše Dalio.

Zdroj: CNBC, Bloomberg, LinkedIn

 
 
 
 

Čtěte více:

Smith: Ekonomický růst jako rozsudek smrti pro Zemi?
06.11.2019 18:15
Pro některé intelektuály a ochránce životního prostředí je danou věcí,...
Duy: Současná situace je receptem na dlouhé období stabilních sazeb
07.11.2019 5:49
Fed po většinu letošního roku zápasil s nejistotou, která doléhá na am...
Čína zvažuje masivní investici do akcií Saudi Aramco
06.11.2019 17:50
Čína zvažuje, že investuje pět až deset miliard dolarů (až 230 miliar...

Váš názor
  •  
    09.11.2019 8:59

    Základná poučka kapitalizmu: "Money makes money" platí od vzniku kapitalizmu a nikto s tým neurobí nič. To znamená , že ak sa niekto narodil ako chudobný, chudobným aj ostane. Až na niektoré výnimky. Neplatí to ale pre postkomunistické zeme, kde šikovní , rôzni podvodníci, ľudia so stykmi a pod. zázračne zbohatli z večera do rána.
    Petrík
    •  
      12.11.2019 8:02

      Moc hezky napsáno. Bohužel to nechápe minimálně třetina voličů která volí bývalé agenty stb, hochy co mlátili studenty před 30 lety, bývalé i současné komunisty. Ale vychází to neboť za socialismu se měli dobře fízlové, lampasáci, stbáci, veksláci a další svoloč co se rychle zorientovala a oni nebo jejich děti zázračně zbohatli když se po hadráku zhaslo...teď bohatnou jedinci z přerozdělování peněz neefektivními dotacemi a předraženými státními zakázkami a lůza bohužel tleská i když okrádají oklikou i ji. Čest a poctivost jim nic neříká, pár bez skrupulózních výtečníků teď máme i v čele státu a dokonce demokraticky zvolených.
      karel777
  • Je to jednoduché
    08.11.2019 9:06

    Většina voličů nemá peníze, proto je jim jedno, že se znehodnocují. STřední třída byla zničena a neplní svou korektivní úlohu. Epizoda svobodné společnosti byla krátká. v Anglii trvala od 18. do 20. století, v ostatních zemích mnohem kratší dobu. Vrátili jsme se do doby Římské říše, kdy vládli autokrati, ovládající dav v aréně pomocí chleba a her.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Je to jednoduché
      09.11.2019 11:18

      Střední třída se částečně zničila sama a to svojí spotřebou. Dříve bývali skromnější a přebytky investovali...
      Rubinus
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y