Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jensen: Skrytá nespravedlnost penzijního systému

Jensen: Skrytá nespravedlnost penzijního systému

02.01.2020 10:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Průběžně financované důchodové systémy mohou být nespravedlivé například kvůli tomu, že „modré límečky nežijí tak dlouho jako límečky bílé“. Do systému přitom obě skupiny přispívají stejný počet let. Na stránkách VoxEU se tomuto tématu věnují dánští ekonomové Svend E. Hougaard Jensen a Gylfi Zoega, kteří navrhují alternativní řešení.

„Průběžné systémy (PAYG) diskriminují některé skupiny lidí, protože v nich jsou smíchány dohromady skupiny lidí s různou očekávanou délkou života. Každý tak přispívá stejně, nicméně počet očekávaných let v důchodu se liší. Ti, kteří stráví v důchodu menší počet let, tak mohou očekávat celkově nižší příjem kvůli tomu, že z celkových penzí čerpají i ti, jejichž očekávaný počet let v důchodu je vyšší,“ uvádějí ekonomové.

Ti, jejichž penze tak bude kratší, „dotují“ ty ostatní. Podle Hougaarda pak modely ukazují, že například v Dánsku je tento efekt velmi znatelný a prohlubuje se v případě, že je oficiální věk do důchodu provázán s průměrnou očekávanou délkou života. Systém tak penalizuje například lidi, kteří celý život pracovali manuálně, a těžká práce jim přivodila nějakou chorobu, což může znatelně snižovat počet let, kdy budou dostávat příjem z důchodového systému.

Ekonomové poukazují i na významné rozdíly v očekávané délce života u mužů a žen. Například podle studie OSN z roku 2015 byla očekávaná délka života u japonských mužů 80,9 let, zatímco u žen 86,6 let. A jak bylo uvedeno, podobné rozdíly lze nalézt u různých příjmových skupin. Ty jsou vysoké například v USA – podle jedné studie z roku 2016 je dokonce očekávaná délka života u nejbohatšího 1 % společnosti o celých 14 let delší než u nejchudšího 1 %.

Jak popsaný problém řešit? Ekonomové tvrdí, že jednou možností by byla změna penzijního systému tak, že by lidé v určitém věku dostávali jednu částku. Tu by pak investovali do příslušného fondu, který má informace o tom, jaké jsou očekávané délky života jednotlivých skupin lidí ve společnosti, a podle toho vyplácí anuity. Vláda by tak předala systém entitě, která má více informací o rozdělení společnosti na hlavní skupiny podle věku stráveného v důchodu. Podle modelu ekonomů by tak manuálně pracující lidé v Dánsku již v novém systému nedostávali v průměru o více než 10 % nižší celkové penze, ale penze nižší o 1,6 %.

Zdroj: VoxEU

 

Čtěte více:

Zamrazilová: Držení věku na 65 letech zvýší deficit systému penzí
03.09.2019 8:24
Udržení stropu pro důchodový věk na 65 letech znamená v příštích čtyře...
Politico: Macron jde proti zlatému pravidlu politiky a možná mu to vyjde
24.09.2019 14:16
Už se zdálo, že francouzský prezident Emmanuel Macron může hodit prote...
Jaké jsou námitky opozice vůči důchodové reformě ve Francii?
05.12.2019 13:00
Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil reformovat francouzský dů...
Bershidsky: Jak zreformovat penzijní systém v nereformovatelné Francii
10.12.2019 10:53
Ve Francii proběhly minulý týden mohutné stávky, které narušily doprav...

Váš názor
  • N A K L A D Y
    13.01.2020 8:31

    K nakladum na budouci penze je jeste potreba pripocist toto: https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4310177/co-s-babickou.html A samozrejme take fakt, ze diky demografii nebudou chybet penize jen na penze, ale napriklad i na zdravotnictvi (opet: ubytek mladych zdravych platcu, narust poctu starych nemocnych prijemcu).
    Hayek
  • Starý generál 'Hayek'
    07.01.2020 9:46

    Ani ta Lafferova křivka není univerzální. Neplatila za Reagana, kde vedla k obrovskému zadlužení, a může se vyvíjet s dalším technologickým a potažmo sociálním vývojem taky jinak. V zásadě jí argumentují vždy kruhy zastávající se bohatých na úkor těch chudších... Jinak mně šlo spíš o to, abychom se neuzavírali vůči novým, zatím třeba netušeným, možnostem vývoje.
    Kalka.
    • Mladý svazák...?
      07.01.2020 16:46

      Tak neuzavírat se můžeme. Ale krást je prostě špatné. A to i krást bohatým. Navíc já tipuju, že pokud se Lafferova křivka bude měnit, tak přesně opačným směrem, než očekáváte. Proč? No zkrátka ti vzdělaní, zkušení, jazykově vybavení, vyznající se v IT, atd... budou mít stále VÍCE a ne MÉNĚ možností, jak uchránit svůj majetek, plody své práce, vynalézavosti, píle a předvídavosti. Naopak stát se v podstatě stane reliktem minulosti. Reliktem z dob, kdy hlavním výrobním faktorem byla půda a většina lidí pracovala v zemědělství - tehdy mělo velkou váhu mít nějak ohraničené území a to si hlídat. S průmyslem se to mírně oslabilo, s nástupem služeb ještě víc. Přišla globalizace. Volný pohyb osob i kapitálu. Mobilita. Snadné přemístění své fabriky, nebo i jen svého sídla. A to nás čeká další revoluce - přesun činností s tou nejvyšší přidanou hodnotou na BEZHRANIČNÍ internet (google, facebook, ebay, atd... jsou jen začátek). Internet si bude tvořit vlastní pravidla a dokonce i vlastní měnu (kryptoměny). Přichází rozvoj anonymních kryptoměn, anonymních tržišť, atd.... Že se to netýká farmáře či horníka, to stát nevytrhne - na nich se moc nenapakuje. Za pár let bude běžné, aby někdo z Brna žil pohodový život třeba někde v Thajsku a pracoval pro klienty po celém světě za kryptopeníze. A bude to ten, kdo je nejproduktivnější, kdo vytváří největší přidanou hodnotu (a koho by stát nejraději hodně okradl, ale ono to už nepůjde).
      Hayek
      • Re: Mladý svazák...?
        07.01.2020 17:09

        Jo jako svazáci očekávají změnu Lafferovy křivky? No ti 'chvilkaři', co chtějí znárodňovat, nejspíš... Jinak u mne jsi na špatné adrese. Vůbec jsem tady Laffrerovu křivku původně nezmínila. Prostě společnost už nevypadá jako před 100 lety, kdy podle tebe a republikána Laffera platila. A nynější trend v ekonomii je spíš zvyšovat nepřímé daně na úkor daní přímých...
        Kalka.
        • S I N G U L A R I T A
          09.01.2020 14:14

          PS: Uz vidim zkostnatelou statni byrokracii, jak reaguje na exponencialni vyvoj, nerku-li na SINGULARITU :-) https://www.investicniweb.cz/video-mely-by-se-zavedene-firmy-obavat-exponencialniho-pokroku/
          Hayek
        •  
          08.01.2020 18:18

          Zvyšování nepřímých daní = trend v ekonomii? Pleteš si ekonomii (jako vědu) a snahu politiků a byrokratů co nejpohodlněji "vybrat" (=ukrást) co nejvíce peněz těm, kdo pro ostatní něco užitečného produkují (a proto jim za to ostatní dobrovolně platí). A pokud bychom tedy spíš řekli trend v ekonoMICE, tak to bude třeba globalizace, sdílená ekonomika, kryptoekonomika, přesun podnikání s nejvyšší přidanou hodnotou na internet neznající (z principu) hranic a jurisdikcí. Možná 3D tisk a umělá inteligence. Ekonomická váha oborů spjatých s konkrétním územím (zejména zemědělství, ale i průmysl) klesá a bude klesat dál. Takže si myslím, že pokud se Lafferova křivka změní, tak směrem dolů (schopnost státu obírat produktivní se spíše bude snižovat). Zároveň se bude snižovat i ochota lidí státu něco platit, protože stát poskytuje stále nižší kvalitu služeb za stále vyšší cenu (včetně těch penzí, kdy za stále vyšší odvody je naděje na stále nižší důchod - už kvůli té demografii).
          Hayek
          • Hayek
            10.01.2020 16:09

            Ty se pleteš,. Do ekonomiky se ony výstupy z ekonomie ještě nepromítly... Ale klidně si mysli dál, on ten vývoj na tobě ani na desítkách dalších 'Hayeků' zas nijak nezáleží.
            Kalka.
            • Re: Hayek
              13.01.2020 8:32

              Do ekonomiky se promita predevsim REALITA. Starnuti populace. Globalizace. Technologicky pokrok. Cim dal jednodussi moznost presunout vyrobu do zeme, kde se vlada nezblaznila ohledne vyse dani. Anonymni kryptomeny, anonymni decentralizovana trziste. Atd...
              Hayek
  •  
    06.01.2020 20:21

    ...tak či tak, jsem docela rád, že mě nepostihne hrůza, která nepochybně z oněch všelijakých komisí vzejde - pokud tedy vzejde , protože schopnost současné a pravděpodobně i budoucí české politické garnitury na něčem se dohodnout se limitně blíží nule....osobně bych preferoval parametrické úpravy stávajícího systému : pokud by - jak jsem někde četl - důchodové saldo bylo po r. 2030 cca 100 mld /podle současného nastavení důchodového systému/, tak to není částka, kterou by státní rozpočet v tomto a následujících letech neufinancoval - za silně hypotetického předpokladu kontinuálního vývoje....když jen expediční sbor zvaný AČR v letošním roce stojí 75 mld...
    keris
    •  
      07.01.2020 16:48

      Jako že zrušíme kompletně armádu (a pak saldo penzí bude už "jen" 25mld). No moc tomu nevěřím :-) A politici? Těm je úplně jedno, co bude za 10 či 20 let. Potřebují hrabat TEĎ, dokud to jde. Případně vyhrát ještě ty volby, co budou za rok. Dál nepřemýšlejí - nemají důvod. Teda oni dál přemýšlejí, ale POUZE nad SVOU budoucností (někde na Bahamách, nebo možná v Bruselu).
      Hayek
      •  
        07.01.2020 19:22

        ... korektní a věcná odpověď na tvůj příspěvek mi byla smazána z důvodu použití vulgárních výrazů....žádný jsem nepoužil, ač jich znám hafo....ať žije cenzura
        keris
  • staří generálové
    06.01.2020 9:08

    Milí diskutanti, udivuje mne, že se tu jako ti Clausewitzovi generálové připravujete na minulou válku. Stejně jako je hloupé při debatách o JE nerespektovat technologický vývoj, nevede nerespektování možností dalšího vývoje společnosti spolu s technologickou revolucí a evolucí k žádné reálné naději. A tudíž ani k otevřenosti vůči jen matně se rýsujícm či zatím netušeným možnostem, jelikož hledíte jen zpět. U vás se divím, u opozičních politiků je to evidentně náplň jejich práce...
    Kalka.
    • Re: staří generálové
      06.01.2020 16:54

      Základní svobody jsou platné univerzálně. Stejně tak i ekonomické zákony (platily před 100 lety a budou platit i za 100 let). Například s Lafferovou křivkou prostě žádná vláda nehne (a podle mě již jsme na jejím vrcholu).
      Hayek
  •  
    04.01.2020 12:52

    https://www.forum24.cz/bez-reforem-nebude-na-duchody-priznava-schillerova-rozpocet-ale-vylepsuje-rozpoustenim-rezerv/ _______________________________________________________________ Nikdo žádnou reformu nezavede, protože každé vládě je fuk, co bude za 10 let (natož za 20). _______________________________________________________________ Bude se jen flikovat a oddalovat nevyhnutelné. Až to pak jednoho dne klekne.
    Hayek
    • Re.Hayek
      04.01.2020 15:24

      Mě jste vyrazil dech touhle větou:Protože mám mnoho známých a příbuzných - nešťastných nebožáků s gáží 50-80 tisíc, které stát okrade o ranec.Ti vaši nebožáci patří mezi cca.10%nejlépe vydělávajících lidí v republice.Průměr je něco přes 34000kč a je všeobecný fakt že zhruba 70% pracujících na něj nedosáhne.Dovedete si vůbec představit že existuje spousta lidí kteří neberou zdaleka ani polovinu co ti vaši nebožáci a kromě všech zákonných odvodů státu ještě dobrovolně přispívají na ty opravdové nebožáky?Postižené děti,sirotky a jiné nešťastníky kteří se ne vlastní vinou dostali do hmotné nouze.Takové otázky si vy v té vaší povýšenosti asi nekladete,že?Přeji vám ze srdce aby vám to vaše dosavadní štěstí vydrželo a vy jste ten život nepoznal z té druhé temější strany.
      Mira
      •  
        04.01.2020 18:25

        Tito mí známí patří z celoevropského pohledu k spíše chudším, ne? To jen náš zaprděný stát se je snaží vidět jako nějaké boháče (aby je podle toho také mohl intenzivně obírat). Ale oni takový plat mají právě proto, že (díky své píli, rozhledu, vzdělání a jazykovým schopnostem) se pohybují ne na zaprděném českém piditrhu, ale na tom evropském či světovém. Pracují pro nadnárodní firmy, pro zahraniční západní klienty. A proto mají příjmy, které se aspoň vzdáleně blíží tem běžným západní. Takže z globálního pohledu (protože na globálním trhu se pohybují) mají plat spíše nízký.
        Hayek
      • M A T I K A
        04.01.2020 18:20

        To je úplně mimoběžná "argumentace". _________________________________________________________________________ Somálci se mají ještě daleko hůře, než ti vaši nebožáci, naopak průměrný Švýcar se má zase lépe i než ti moji "šťastní" známí. A co z toho jako plyne? Že Somálec má nějaký nárok na peníze od Čecha a Čech na peníze od Švýcara? _________________________________________________________________________ Plus samozřejmě je velmi komunistické tvrdit, že kdo má plat 70tis, že prostě měl "štěstí". Kdepak pane, on měl snahu a píli! Nehrál si ve škole pod lavicí piškvorky, ale dával pozor. Po škole nešel na fotbááál a pííívo, ale na kroužek informatiky a lekce angličtiny. A po práci nejde čučet na Výměnu manželek na Nově, či do hospody, ale dál se vzdělává, rozšiřuje si kvalifikaci, dělá si PMP a MBA. Už vidím ty vaše špatně placené chudáky, jak by se tvářili, kdyby po nich někdo něco takového chtěl! Nadávat, to jo. Pindat, že ti úspěšní prostě jen měli štěstí a neúspěšní smůlu. _________________________________________________________________________ A ti vaši nebožáci, kteří podle vás bez reptání přispívají na opravdové nebožáky: jste si tím tvrzením jist a jste chopen ho podepřít čísly? Protože podle mě ten, kdo bere silně podprůměrný plat neplatí daně ŽÁDNÉ (protože odečitatelné položky a daňové bonusy), zdravotní pojištění platí podstatně nižší, než kolik stojí zdravotní péče o něj a penzi dostane (vzhledem k tomu, co na penze odvedl) poměrně daleko vyšší (daleko bližší mzdě, kterou měl a ze které platil odvody), než člověk s platem 70tis. Tedy tito vaši nebožáci dostávají od státu služeb daleko víc, než kolik platí daně - takže tvrdit, že ještě na daních přeplácejí a přispívají na postižené a sirotky je jaksi matematicky zcela mimo.
        Hayek
        • Re: M A T I K A
          04.01.2020 19:06

          Bavili jste se o důchodovém systému v České republice,tak jsem argumentovat! českými platy.
          Mira
        • Re: M A T I K A
          04.01.2020 19:01

          Pane.V diskusi s medvědem jste psal o své inteligenci (Mensa)a přitom nechápete co jsem vám napsal.Nikde jsem nepsal že z daní a odvodů přispívají na sirotky a postižené děti.Naopak jsem jasně napsal že mimo své odvody státu ještě dobrovolně přispívají na postižené děti a sirotky.Jste něčeho takového také schopen? Empatie???Z každého vašeho příspěvku přímo čiší že ne.P.S.Každému je jasné že na západě jsou výrazně vyšší platy prakticky ve všech oborech a také to že když jste vystudoval.v.školu tak jste se musel hodně snažit.Když jsem mluvil o štěstí tak jsem měl na mysli právě ty různě postižené nebo i méně nadané atd.Z tohoto pohledu jste v životě štěstí měl a jak jsem již psal,tak vám to opravdu přeji.
          Mira
          •  
            05.01.2020 13:28

            Pane. O mé empatii víte houby. Doma máme nastaveny trvalé příkazy na několik dobročinných organizací, kupujeme vánoční dárky osamoceným seniorům, atd... Ale na rozdíl od vás chápu rozdíl mezi solidaritou (=dobrovolnou) a loupeží (odebráním majetku proti vůli vlastníka za použití násilí či hrozby násilím) či omezováním osobní svobody (nucení člověka k účasti v systémech, ve kterých nechce být), nebo otroctvím (nucení člověka být někde, kde být nechce a dělat něco, co dělat nechce - například "branná povinnost").
            Hayek
            • Re.Hayek
              05.01.2020 13:56

              Ve vašich předchozích příspěvcích nebyl ani náznak nějaké solidarity nebo soucitu s postiženýimi atd.Tak se nedivte.Ostatně to vám připomínal i medvěd.Každopádně pokud přispíváte tak dobře činíte.Na těch čistě dobrovolných platbách na důchody se neshodnem.Já si od samého počátku platím dobrovolné penzijní připojištění a jsem spokojen.Diskuzi na toto téma končím.
              Mira
              • Re: Re.Hayek
                06.01.2020 16:51

                S medvědicí se na rozdíl od lidí diskutovat nedá. Já zkrátka rozlišuji (dobrovolnou) solidaritu a nelegitimní násilné donucení, loupež. Na čistě dobrovolných platbách (resp. na svobodě jednotlivce spořit si kolik chce a jakou formou chce) se možná neshodneme, jen prostě nerozumím tomu, proč bych se měl řídit cizím názorem (já vám v účasti na 1.pilíři nebráním, rušit vám ho nehodlám a obdobnou toleranci a úctu k mým právům a svobodě bych rád čekal i od vás).
                Hayek
                • Re.Hayek
                  06.01.2020 17:21

                  S potřebou tolerance a slušnosti naprosto souhlasím.
                  Mira
                  • Re: Re.Hayek
                    06.01.2020 19:31

                    Super! Tak vse nej do roku 2020 :-)
                    Hayek
                    • Hayek
                      06.01.2020 19:51

                      K věcné diskuzi jsme se vůbec nedostali,. zkus to už pochopit. Nedostali ijsme se vůbec přes tu tvou lež o guvernérovi. Pak si hned začal útočit na můj nick a zesměšňovat mě. Jaký mám názor na důchody tě vůbec nezajímalo. Pro tebe bylo marginální, jak si můžu dovolit mít nick ženského rodu a bez háčku. Ono to jde vysvětlit a velmi jednoduše, ale proč. Je to moje věc a tolerance tě je cizí. Pak si jen psal, jak si chytrý a já hloipý. A to jen proto, že sem doložil tvou lež o guvernerovi. Ono tě nějak uniká, že nejsme v Evropě jediní, co mají základ v průběžném systému. Pak si mě jen názory podsunoval, srovnával mě s Maláčovou atd.... Že je nutná důchodová reforma není sporu. Jenže ty si nedokázal ani pochopit, že spoustu lidí není natolik schopných , aby vydělali na akumulaci zlata,,obrazů atd jako my dva.. A ti by všichni viseli na sociálních dávkách, aniž by odvedli cokoliv, nebo odvedli minimum.
                      Velkamedvědice
                      • Re: Hayek
                        07.01.2020 16:58

                        Ne, důchodová reforma není ani nutná a v naší politické realitě dokonce není ani možná (uvidíte, resp. můžeme se vsadit - že vláda neudělá nic, leda k horšímu). Nutné je pouze vráceni svobody lidem. Svobody rozhodovat o svém životě, majetku, budoucnosti. A ano - to přesně jsem rozporoval - ten socialistický paternalistický blud, že spousta lidí není schopných si vydělat a uspořit na penzi. Jak už jsem řekl: před XXX lety i negramotný bezzemek věděl, že musí myslet na zadní kolečka, na stáří. To až potom přišel stát a začal lidem bulíkovat, že se o ně postará, jen když mu lidi dají moc a peníze. A tak lidi zlenivěli, zpohodlněli, přestali plánovat. A ano, když stát i chudým lidem sebere více jak polovinu jejich výdělku, tak to se pak spoří špatně. Každopádně trvám na tomto: neberu vám váš názor, že by se někteří o sebe nepostarali. Je to možné, i když tomu moc nevěřím. Každopádně z toho NIJAK NEPLYNE, že vy či kdokoli jiný má právo mě k něčemu nutit. Prostě nemohu nutit Frantovi pojištění domu proti požáru. A to ani tehdy, pokud si myslím, že třeba Lojza je tak pitomej, že sám by se nepojistil. Co to má co do činění s Frantou? Jestli si myslíte, že někteří lidé jsou hloupí a nezodpovědní, tak si (za své či za peníze DOBROVOLNÝCH sponzorů) založte neziskovku, která je bude vzdělávat, poučovat, bude jim radit a pomáhat. Dokonce vám na tu neziskovku asi i přispěju. Ale nemáte právo mě k něčemu nutit - pokud to někdo dělá, je u mě agresor, lupič a zločinec a nesmí se pak divit, že se tak k němu i chovám.
                        Hayek
                      • Re: Hayek
                        06.01.2020 19:53

                        Je tam zase překlep, to bude asi jediné, co tě bude na mém vyjádření zajímat. Ahoj.
                        Velkamedvědice
                    • Re.Hayek
                      06.01.2020 19:37

                      Také přeji vše nejlepší, hlavně zdraví.
                      Mira
  • P E R S P E K T I V A
    03.01.2020 18:59

    https://zpravy.aktualne.cz/finance/odbornici-spocitali-duchod-v-roce-2070-snizeni-bude-dramatic/r~a6f6707adf7511e9ac60ac1f6b220ee8/ __________________________________________________________________________ Moc pěkné :-) __________________________________________________________________________ 1) Pokles penze vůči průměrné mzdě z 40% na 25% (při zachování současné výše odvodů). Tedy platit stále stejný ranec, ale dočkat se za to v podstatě poloviční penze. Je jen otázkou času, kdy mladým produktivním dojde, že účast v takovém systému je ekonomickou sebevraždou. __________________________________________________________________________ 2) Zvýšení odvodů - podle mě povede k NIŽŠÍMU výběru a ne vyššímu - protože zafunguje Lafferova křivka. Plus to dost zabrzdí ekonomiku. Kdo by za takových podmínek bych ochoten pracovat a platit? Lidé začnou odcházet do šedé, černé a kryptoekonomiky. A ti nejschopnější, nejvzdělanější (i jazykově) odejdou do zahraničí, tak jako před nepříznivou situací odchází nejschopnější část populace dnes z Rumunska, Pobaltí, Řecka, Itálie, atd... A při zvýšení firemních daní či odvodů z mezd začnou odcházet i firmy. __________________________________________________________________________ Každopádně tyto jediné 2 realistické alternativy, které státní systém nabízí, jsou dost tristní. Jak dlouho si to lidi nechají líbit? Až to lidé začnou řešit (utíkat ze systému), jeho kolaps to zakceleruje. Hodláte to riskovat a nadále posílat 11 tisíc (odvod socpoj z průměrné mzdy) každý měsíc do systému, který je (při nejlepším) dost nejistý (ale reálně spíš máte jistotu, že ostrouháte, že v lepším případě dostanete pětinu toho, co jste tam nasypali). OK, kdo v tom hodlá dál pokračovat, tak ať si to užije...
    Hayek
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university